Eindexamens 2022

Volg ons op Instagram of Tiktok!

Volg ons ook op Instagram of Tiktok!

'Mogelijk nog een examen gestolen'

Hidde

Op de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun zou mogelijk nog een examen uit de kluis gejat zijn. Het zou gaan om het examen Engels.

Dat meldde het AD vanmorgen. Om welk niveau het zou gaan, wordt niet vermeld.

'Onrechtmatigheden’

De politie bevestigt tegenover Scholieren.com dat er onderzoek wordt gedaan naar 'onrechtmatigheden bij een ander examen', maar wil niet zeggen welk examen. Een woordvoerder laat weten dat het ook niet zeker is of het onderzoek op Ibn Ghaldoun plaatsvindt. "Nog niets is definitief. Maar het is een feit dat het onderzoek op deze school gestart is."

Volgens het AD zou het mogelijk gaan om het examen Engels. Dit jaar maakten 59.512 vmbo'ers (gl/tl), 57.891 havisten en 40.574 vwo'ers dat examen.

In het kader van het onderzoek is gesproken met leerlingen en medewerkers van de school, en is hen gevraagd vrijwillig vingerafdrukken af te staan. Ook zijn er, naast 'gewone' rechercheurs, specialisten in digitale opsporing ingezet. Dat meldt het Openbaar Ministerie zaterdagmiddag in een persbericht.

Geen braaksporen

Eerder werd op de school het examen Frans gestolen, waardoor ruim 16.000 vwo'ers een dag later een vervangend examen moesten maken. Dat examen werd uit de kluis van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun gestolen, zonder dat er braaksporen te vinden waren. Eerder is er ook al 'n sleutel van de kluis kwijtgeraakt op de school. De tweeëntwintigjarige verdachte is ondertussen alweer vrijgelaten, maar wordt nog wel verdacht.

De school laat aan het ANP weten verbaasd te zijn door het nieuws. "De politie heeft hierover niet eens contact met ons opgenomen. Wij wachten het onderzoek af," reageert bestuursvoorzitter Ayhan Tonca.

Grote gevolgen

Mocht er daadwerkelijk een tweede examen zijn gestolen, dan zou dit grote gevolgen kunnen hebben: dan kán er worden besloten het examen voor een of meerdere kandidaten geheel of gedeeltelijk ongeldig te verklaren. Maar of het zover zal komen, is nu nog nog maar de vraag.

Scholieren.com houdt je op de hoogte.

Meer weten over de examendiefstal? In ons nieuwsdossier uitgelekte examens kun je alles nog eens rustig nalezen.

Gepubliceerd op 8 juni 2013


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

F.

F.

Ik start een riot als dit examen ongeldig wordt verklaard.

8 jaar geleden

Y.

Y.


Als dit examen inderdaad ook gestolen zou zijn, is de stap om het landelijk ongeldig te verklaren idioot. Simpelweg omdat het frans examen online stond en dus massaal bezichtigd kon worden, dat was hier niet het geval. Mocht het college een dusdanige beslissing nemen dan verwacht ik niet dat hier door veel scholieren aan meegwerkt wordt.

8 jaar geleden

H.

H.

scholieren hebben weinig te willen mocht een examen ongeldig worden verklaard en je toch nog willen slagen.

8 jaar geleden

R.

R.

Ik kan alvast mijn fakkels en hooivorken uit de schuur halen, who joins me?

8 jaar geleden

E.

E.

Ik wil vakantie! Helaasch kan iedereen die voor Engels een 7,9 of lager staat zich geen 1 veroorloven aangezien je volgens de nieuwe normen minimaal een 5 moet staan om te slagen... Ik hoop dat ze kunnen bewijzen dat het examen niet verspreid is en dat ze het niet ongeldig hoeven te verklaren.

8 jaar geleden

K.

K.

Is er al nou al meer bekend?

8 jaar geleden

H.

H.

dit bericht bevat 't laatste nieuws.

8 jaar geleden

M.

M.

Ik joint met de fakkels en hooivorken, als het gaat om Engels vwo, want die ging vlammend goed :p als die opnieuw moet grrr

8 jaar geleden

M.

M.

Het is daar wel een puinbak he?

8 jaar geleden

M.

M.

Weten ze al welk niveau het is.

Ik heb namelijk (en niemand niet) echt geen zin om Engels over te doen.

8 jaar geleden

F.

F.

Is er al bekend om welk niveau het gaat ?

Ze kunnen het echt niet maken dat een hele afdeling het opnieuw zou moeten doen! Ik zag zo erg tegen Engels en ik was zo blij dat mijn cijfer sowieso genoeg zou zijn..

8 jaar geleden

H.

H.

het is nog niet bekend óf er daadwerkelijk een tweede examen is gestolen. Laat staan welk examen (het is onduidelijk op welke bron het AD haar berichtgeving baseert) of welk niveau. We moeten dus nog even afwachten, helaas!

8 jaar geleden

A.

A.

Wat een drama dit jaar joh! Als ik de bijgelovige kant naar boven moet halen, dan ga ik bijna geloven in het onheil van het getal 13! Examens begonnen op 13 mei, uitslag 13 juni 2013. Alleen dit jaar gaat er zoveel mis...
Btw als het vak Engels is, gaan ze dan weer een vervangend examen geven waar een tekst uit een voorgaand jaar in zit? Achteraf blijkt dat het is toegestaan om examens uit voorgaande jaren in een examen van nu te zetten, bullshit! Sommigen hadden die tekst immers al geoefend en nu wisten ze het antwoord gewoon! Oneerlijk... zo test je echt niet de wijsheid van een leerling. Het is gewoon een kwestie van (exact) onthouden. Het zal geen verrassing zijn als het weer om een vwo examen gaat... pffff

8 jaar geleden

S.

S.

Gelukkig heeft iedereen één punt voor die vraag gekregen, omdat dat inderdaad oneerlijk was.

8 jaar geleden

Jorieke

Jorieke

Wat een horrorexamenjaar is 2013 zeg.

8 jaar geleden

I.

I.

Misschien moeten we voor de zekerheid alle examens maar overdoen? Er is vast nog wel meer gestolen.

8 jaar geleden

B.

B.

Daar heeft natuurlijk niemand zin in. Ik stel voor dat ze niets doen en ervoor zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren. Het is oneerlijk om zoveel leerlingen op te laten draaien voor fouten van één leerling en/of school.

8 jaar geleden

E.

E.

nou dat zou ook niet heel eerlijk zijn vind jewel weet je wel wat je zegt en wat voor gevolgen dit heeft

8 jaar geleden

P.

P.

Iedereen zijn schade verhalen op Ibn Ghaldoun en de Gemeente. Want Ibn Ghaldoun en de Gemeente wisten dat er in 2010 een sleutel was verdwenen. En uit pure zuinigheid is het slot niet vervangen. Alleen als je hen in hun beurs raakt worden zij voorzichtiger. Dus iedereen zijn rechtsbijstand inschakelen. Samen staan we sterk

8 jaar geleden

3.

3.

Hier is natuurlijk geen enkele juridische basis voor... Er is geen sprake van onrechtmatige daad (art. 6:612 BW) en dus geen kans op schadevergoeding.

Over het geval nalatigheid zou je kunnen twisten, maar kans van slagen is 0,000

8 jaar geleden

M.

M.

Is er al meer bekend?

8 jaar geleden

D.

D.

Tsja, is het nieuws dat er op de énige Islamitische scholengemeenschap in Nederland iets wordt gestolen? Kom op, duidelijker kan het toch niet worden?!

8 jaar geleden

M.

M.

Gaan we dit verhaal weer krijgen, hoor eens, dit had net zo goed op welke school dan ook kunnen gebeuren, hoor! Ik ken zat 'echte Nederlanders' die hier ook tot in staat zouden zijn.

8 jaar geleden

S.

S.

@Noor De schuld komt niet te liggen bij 'buitenlanders', maar bij de scholengemeenschap, die als islamitisch enige in zijn soort is, waardoor het voor sommigen opvallend is dat (juist) hier het examen gestolen is. Die link tussen buitenlands en islamitisch is onnodig.

8 jaar geleden

R.

R.

ik ga het echt niet opnieuw maken ze denken dat we robots zijn ofzo moesten hun het maar beter bewaken

8 jaar geleden

J.

J.

Het zou van de zotte zijn als we een examen opnieuw moeten maken, belachelijk. Dit zou dan in mijn ogen alleen moeten gelden op de school waar het dan zou zijn gestolen, bovendien zijn er geen beelden van op internet verschenen dus heeft niemand er ook maar iets aan gehad. Ik vind dat deze school hiervoor moet opdraaien en niet heel Nederland. En waarom opnieuw maken? Dat examen wat opnieuw gemaakt moet worden wordt dan waarschijnlijk toch wel wéér gestolen, dus wat is het nut? Hier in Nederland weten we blijkbaar nog niet zo goed hoe we met deze belangrijke toekomstbepalende examens om moeten gaan, laat ze dat eerst maar eens leren.

8 jaar geleden

L.

L.

Geen braaksporen? je bedoelt dat er niet gekotst was? Goh..

8 jaar geleden

L.

L.

Het zou me niets verbazen als nog veel meer examens gestolen zullen zijn: http://www.nu.nl/binnenland/3496350/twee-mensen-opgepakt-stelen-eindexamens.html

8 jaar geleden

H.

H.

Nog even geduld allemaal: er verschijnt zo snel mogelijke een update met het laatste nieuws op de homepage!

8 jaar geleden

I.

I.

er is alleen maar nieuws over ibn ghaldoun alleen omdat het een islamitshe school is jullie als jullie zo discuseren en zo praten lijken jullie wel racisten k ben een leerling op ibn ghaldoun k ben ook boos maar jullie hebben het recht niet om zo te discuseren jullie doen echt heilig hier alsof andere openbare scholen niks doen er is ook zo n andere school en volgens mij weten jullie daar niks van omdat het een islamitishe school is gaan jullie zo praten schaam je groetjes leering ibn ghaldoun

8 jaar geleden

5.

5.

Het punt is, op de meeste scholen, zowel openbare scholen als scholen met een achtergrond, zou het slot op de kluis waar ieder jaar de examens voor alle eindexamenleerlingen in liggen vervangen zijn. Dat is in dit geval niet gebeurd dus het is volle nalatigheid van de school, ik vind het dan altijd een beetje jammer dat de racisme-kaart weer gespeeld word.

8 jaar geleden