Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Eindexamens 2010: Dag 6

Gus

Goed pinksterweekend achter de rug? De eindexamenkandidaten moesten vandaag weer aan de bak: vwo Filosofie + Wiskunde, havo Duits + Eco, en vmbo deed Duits, NaSk en Nederlands. Geen pretje met het mooie zomerweer van de afgelopen dagen, denk ik. Wat gebeurde er op dag zes van de eindexamens 2010? Wij zetten de ups en downs voor je op een rijtje. Klikkerdeklik, daar gaan we dan.

Klachten

Er zijn nu zo'n 68.000 klachten bij het LAKS gemeld; lekker veel dus. Vorig jaar was het totale aantal klachten na de eindexamens zo'n 88.000. Het valt nog te bezien of we dat dit jaar ook gaan halen, want het aantal loopt iets terug; het LAKS is bezig de klachten strenger te filteren. Inmiddels moet je je klacht zelfs eerst bevestigen voordat hij meetelt, omdat er blijkbaar teveel mensen onzinklachten inleverden. Zou dat vorig jaar dan niet gebeurd zijn? Laat het ons weten als je er een mening over hebt.
Eindexamens.nu, de stichting die dit jaar een tweede klachtenlijn in het leven heeft geroepen (God weet waarom) heeft 3100 klachten verzameld. Iedere klacht is er één teveel natuurlijk, maar iedere klachtenlijn is er ook één teveel vind ik.

Vmbo Duits

Vmbo'ers deden vandaag eindexamen Duits. Het was geen succes. Leerlingen op vmbo tl/gl-niveau hebben al ruim 3000 klachten ingestuurd over het examen. Ook op Twitter zijn mensen not amused. Door ingewikkelde tekstopdrachten en pittige (open) vragen kwamen mensen in tijdnood, rapporteert de Telegraaf. Dat lees ik ook in de reacties op 3FM, zoals deze aangrijpende (en vooral lange) klacht:

Examen Duits was veel te moeilijk, heel veel woorden stonden niet in het woordenboek. en waarom zitten er van die leraren bij die gewone fucking 10 min. bezig zijn met het uitdelen, en ook irritand een hele groep basisschool kinderen die zingend langskomen, waar een leraar vervolgens een tevergeefse poging doet om een raam dicht te krijgen wat dan klinkt als iemand die met ijzer op ijzer bezig is, en ik wil... etc. etc.

Havo Economie

Economie maakte nogal wat los bij de havisten: "Wat een graftoets" (Milouux), "Ik weet niet of het woord ramp wel rampzalig genoeg is" (LindaDoef), "Zo goed als verneukt" (Lisaarook) bijvoorbeeld. Maar d'r zijn ook positieve berichten (de leukste vond ik: "Ik wordt econoom!" van TwitGerwin). In z'n algemeenheid viel het dus mee, hoewel sommigen de vragen niet zo handig gesteld vinden. Daarover mag (moet?) je natuurlijk klagen: zo'n 750 klagers gingen je voor. Of vond je het wel meevallen?

Vwo Wiskunde

Vwo'ers deden wiskunde. Traditioneel een rotvak; óf je doet alles op gevoel en haalt tienen, óf je staart gemiddeld een uur naar iedere opgave, zonder ingeving. Niemand snapt iets van wiskunde, eigenlijk. Dat weerhield Twitteraars niet van gezond optimisme: Mensen waren eerder klaar en haalden zelfverklaarde voldoendes. Slimmeriken zagen zelfs een foutje in de correctievoorschriften: Bij vraag 13 stond dat je geen getalvoorbeelden mocht noemen, werd wel in het correctievoorschrift gedaan, aldus Woutjd.
Wiskund B schijnt wel lastig te wezen, trouwens. Terecht? Wat vond jij?

Update

LAKS ging vanmiddag weer eens plat; ze kunnen die website met geen mogelijkheid in de lucht houden, lijkt het. Komt dat omdat er zoveel klachten zijn?

Gepubliceerd op 25 mei 2010


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?