Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

'Domme fake namen' op veel te lang examen

Door Wieke

"Ik ben helemaal leeg nu, het was mega lang", luidt een DM die het algemene gevoel na het vwo-examen economie goed beschrijft. Er zijn gemengde reacties, maar over een ding was iedereen het eens: het was veel te lang.

Volgens de DM's op Instagram heeft Cito de hel los gelaten op de vwo'ers: "Echt verschrikkelijk wtf!", "Veel te lang en veel te moeilijk" en "Hier komt het duimpje op te liggen, zo'n verschrikkelijke kuttoets dit weer."

Gelukkig waren de reacties in onze appgroep een stuk positiever. Ellefien Visser (17): "Ik vond hem echt heel easy." Ook Mila Klaver (18) vond hem goed te doen: "Ik had niet goed geleerd, dus ik was erg bang, maar het was een opluchting." Voor Joshua Paans (16) ging het wel oké, maar: "Ik vond het een vervelende toets om te maken. Soms was de informatie niet echt toereikend en was het dus niet zo obvious wat je moest doen."

Economiedocent Wouter Modderkolk vond het een prima examen, maar is het ermee eens dat het veel te lang was: "Bijna alle kandidaten hebben tot het einde toe lopen ploeteren. Voor de dyslectici was er helemaal weinig positiefs aan, want er was ontzettend veel tekst."

Domme fake namen

Toch was het, ook in de appgroep, niet voor iedereen een eitje. Larissa Derksen (18): "De eerste twee opdrachten waren echt easy, daarna dacht ik okay this is my deathbed". Melle Wassink (17): "Ik heb sowieso alle berekenvragen overgeslagen of fout, ik weet nog steeds niet wat een loonquote is en bij de beredeneer-vragen heb ik prachtantwoorden, maar ik weet niet of mijn docenten het ermee eens zijn."

Ook Naut Folkerts (18) vond het een kut-toets: "Ik heb een hoop vragen overgeslagen, omdat ik niet snapte wat ik moest doen, omdat het heel abstract was." Wat het voor Naut er niet beter op maakte, waren de fictieve namen: "Heel veel vragen gingen over landen of valuta die helemaal niet bestaan, zoals een vraag over het land 'Cinai'. Dat maakt het heel abstract en dat vond ik lastig. Waarom zou je dat doen? Gebruik gewoon actuele onderwerpen, in plaats van zoiets raars."

Joshua viel dit ook op: "Er werden veel domme fake namen gebruikt werden, zoals 'BNA' en 'GNI' in plaats van ABN en ING."

Amador

Docent Wouter is positief over de spreiding van de onderwerpen, maar heeft wel wat aan te merken op een aantal vragen: "Ik vond het ontzettend kloterig dat ze in de spelboom van de eerste opgave 'Amador' niet dik gedrukt hadden gemaakt. Daardoor wist je niet zeker welke payoffs bij wie hoorden."

"Verder vind ik het antwoord op vraag 26 heel raar. Ze zeggen dat 'student' niet werkt als prijsdiscriminatie, maar daar ben ik het niet mee eens. New York Pizza doet dat bijvoorbeeld ook. Verder vond ik opgave 6 een leuke opgave, maar vervelend dat het de laatste opgave van het examen was. Het was een moeilijk opgave waar je hard voor moest werken. Dan verlaat je met een depressief gevoel de examenzaal."

@ctrlae kut eco #vwo #economieexamen #economie #eindexamen #eindexamens #eindexamen2022 #studytok #academics #finals #grades #middebare #dutch #examens #examen2022 #economieexamen2022 ♬ original sound - Skyy:)

Irritante havisten

Er kwamen ook veel boze reacties binnen over het havo-examen Engels dat tegelijkertijd plaatsvond. Melle: "Sommigen waren na een uur al klaar en begonnen te lopen en te doen. Dat was moker irritant." Dat de havisten al na een uur in beweging kwamen kan goed kloppen, want het havo-examen scheen volgens de reacties erg makkelijk te zijn.

Maar daar bleef de overlast niet bij. Joshua: "Halverwege kwam er nog iemand voor het havo-examen op hakken binnen met een ongeopend blikje red bull." Annelie Spruit (17): "Bij ons ging het brandalarm vijf minuten lang af, echt vervelend."

Zahra Didi (17) kon zich al helemaal niet meer concentreren: "Een meisje van havo is flauwgevallen. Je hoorde een plop en ineens lag ze daar. Dat was wel schrikken, want ze is een vriendin van mij. Ik wist niet meer wat ik moest doen, of ik moest doorgaan met de toets. Ze kon niet meer opstaan en werd uiteindelijk de zaal uitgetild. We hoorden haar nog een paar keer schreeuwen, dus dat klonk niet best. Ik geloof dat het nu wel beter gaat met haar."

Klachten

In totaal heeft het LAKS tot nu toe 1.200 klachten ontvangen, voornamelijk over de lengte van het examen. Ook gingen veel klachten over vraag 27, omdat die vraag onduidelijk geformuleerd zou zijn. Vorig jaar kwamen 4.000 klachten binnen over vwo economie.

Gepubliceerd op 24 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.