Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Positieve reacties op het examen over Love Island, Stan Lee en Charlie Chaplin

Het was een examen met veel actuele onderwerpen: van Love Island en vegan producten tot pleisters van Supreme. Maar bovenal was het makkelijk en kort. Voor de examenleerlingen voor wie dit hun laatste examen was, had het geen mooiere afsluiting kunnen zijn.

Na iets meer dan een uur waren de eerste examenkandidaten al klaar met het examen Engels. "Genaild. Zo makkelijk," reageert Luna Gielens (16). Ook Dionysia Triantos (18) vond het examen goed te doen: "Bij geen enkele vraag had ik zoiets van: wat bedoelen ze hier?" Een enkeling was wat minder enthousiast. Op Instagram schreven mensen "Heel lastig maar niet lang" en "Slechter kan het niet worden voor mij."

Supreme pleisters

De meningen over de teksten zijn verdeeld. Lotte Groeneveld (20) vond ze niet zo boeiend: "Bij de examens die ik heb geoefend leerde ik vaak interessante dingen, maar deze teksten waren niet zo diepgaand. Het was vooral algemene informatie." Semia Douri (17) vond de teksten juist wel leuk: "Vooral de tekst over Supreme en pleisters." Daar sluit Anouk van der Waal (17) zich bij aan: "De teksten waren erg leuk om te lezen! En niet te moeilijk woordgebruik, dit was ook top want dan ging je er lekker snel doorheen en kon je het goed onthouden."

Leila El Sahragty, docent Engels op de Berger Scholen Gemeenschap, is erg enthousiast over de teksten: "Vaak gebruiken ze vrij stijve teksten, maar ik denk dat het examen dit jaar aansloot op de interesses van de leerlingen." Volgens haar was dit ook een van de redenen dat het examen zo makkelijk werd gevonden: "Een interessante tekst is aanlokkelijker om te lezen."

Kort examen

Op Instagram zijn de reacties ook positief. Er sprong vooral uit dat veel leerlingen snel klaar waren: "Makkelijk en lekker kort. Was na 50 minuten al klaar," en "Iedereen was heel snel klaar. Was best te doen." Iemand reageert met: "Dit is het eerste eindexamen waar ik mijn tijdverlenging voor ADHD niet hoefde te gebruiken."

Geen stijlfiguren, wel veel sfeerbepaling

El Sahragty miste in de stijlfiguren in het examen, net zoals bij het vwo-examen. Het viel haar wel op dat er veel vragen over de toon van de tekst waren. "Die vragen zijn vaak lastiger te beantwoorden, want dat moet je interpreteren. Het gaat dan om het gevoel dat de tekst oproept."

Een zo'n vraag was vraag 29. Een Instagrammer reageert: "Licht traantje gelaten bij vraag 29." El Sahragty snapt dat wel: "Die vraag is inderdaad een beetje tricky omdat een aantal antwoordmogelijkheden veel op elkaar lijken en het dus zo’n vraag is waarbij je echt de tekst moet aanvoelen."

Gekke tekst en lange afsluiter

Hoewel de op een-na-laatste tekst niet heel moeilijk was, viel hij wel op door iets anders: hij was verrassend kort. "Ik moest die tekst twee keer lezen, want ik vond het gek dat hij zo kort was," aldus Dionysia. "Daardoor had ik ook helemaal geen zin meer om de laatste, lange tekst te lezen." Daar stemmen meer mensen mee in op Instagram: "De laatste tekst was eigenlijk veel te lang voor die twee simpele vragen." Ook El Sahragty vond de tekst wel erg lang voor aan het eind van het examen: "Maar aan de andere kant hadden de leerlingen ruim genoeg tijd."

Bij het LAKS kwamen er opvallend veel klachten binnen over een van de vragen die bij deze laatste tekst hoorde: vraag 40. De klachten gingen vooral over de lengte van de vraag en over dat er meerdere antwoorden mogelijk waren. Ander vragen waar veel klachten over waren zijn 15 en 34. De belangrijkste kritiek was dat de vragen te vaag waren.

Goede (bijna) afronding

Voor veel havisten is Engels hun laatste examenvak. "Ik ben heel blij dat het goed ging. Op een gegeven moment was ik echt klaar met alle examens. Dit was een goede afsluiter," vertelt Dionysia. Wel waarschuwt El Sahragty voor een strenge N-term: "Als ik zo de reacties van iedereen hoor, moeten we rekening houden met een lage N-term."

@laurennnx0 Nu alleen nog slagen anders is dit een prank 🫶😁 #fyp ♬ Nick and Charlie - &lt3

@r.edme.r #foryou #classof2022 #havo #examens #fy #zomervakantie ♬ son original - La_Playlist_a_Chocho

@maritvhuizen deze toets was so easy i am happy #examens2022 #centraalexamen #fypシ #foryoupage ♬ Music For a Sushi Restaurant - Harry Styles

@igottazayn 3 maanden vakantie here I come #fyp #school #eindexamen #examens2022 #voorjou #nl ♬ origineel geluid - Sebo

Gepubliceerd op 24 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.