Eindexamens 2022

Volg ons op Instagram of Tiktok!

Volg ons ook op Instagram of Tiktok!

CDA klaagt over examen Nederlands

CDA-Kamerleden Michel Rog en Jaco Geurts hebben Kamervragen gesteld aan Sander Dekker, de staatssecretaris van Onderwijs, over een eindexamentekst Nederlands op havo-niveau. De tekst is een essay van professor Roos Vonk, die betrokken is geweest bij 'n onderzoek van Diederik Stapel.

Typisch, want Stapel is een onderzoeker die jarenlang de resultaten van z'n zogenaamde wetenschappelijke onderzoeken gewoon heeft verzonnen. Soms bleek hij zelfs helemaal geen onderzoek gedaan te hebben. 

Geen voetnoot

Het essay van professor Roos Vonk is een tekst uit de Volkskrant en gaat erover of het not done is om vlees te eten. Ze onderbouwt haar argumenten met het onderzoek van Diederik Stapel, waar ze zelf ook bij betrokken was.

Het CDA vindt het 'onnadenkend' dat juist deze tekst gebruikt is in het examen. Volgens de partij had er sowieso wel een voetnoot of vermelding over de fraude van Stapel toegevoegd moeten worden om uit te leggen dat Stapels onderzoek naar vleeseters nep was en de uitspraken dus nergens op gebaseerd zijn.

Dekker wakker schudden

Kamervragen zijn een serieuze manier om een politicus wakker te schudden over zijn beleid, of de uitwerking daarvan. In dit geval: om staatssecretaris Sander Dekker wakker te schudden dat er een rare tekst in 'zijn' eindexamen staat. In extreme gevallen besluit een politicus na kritische vragen zijn beleid te veranderen.

Wij voorspellen: de examenmakers zullen voortaan wel twee keer nadenken voordat ze een tekst van Diederik Stapel in een examen opnemen. Maar nee, examenkandidaten: gevolgen voor je puntenaantal voor havo Nederlands heeft dit helaas niet...

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens.

Gepubliceerd op 16 mei 2013


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.