Eindexamens 2021

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Veel doordenkertjes en weinig weggevertjes in examen aardrijkskunde

Terwijl sommige eindexamenkandidaten al van hun ellenlange vakantie genieten, moesten vanmiddag bijna 15.000 havisten nog strijden voor hun examen aardrijkskunde. En dat ging niet bij iedereen van een leiden dakje.

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het havo-examen aardrijkskunde.

Scholieren

"Aardrijkskunde was heel opvallend. De vraagstelling verschilt van vorig jaar. Nu is er sprake van ABC-vragen waarin je iets moet invullen. Ik vond sommige vragen simpel, maar ik vertrouw het niet helemaal. Het deel over aardplaten heb ik slecht gemaakt, maar de rest ging wel. Ik hoop op een voldoende."

- Ilias (17)

"Over het algemeen was het examen denk ik wel makkelijk. Ik hoorde ook wat mensen over dat 'ie moeilijk was, dus ik denk wel dat het per persoon verschilt. Sommige vragen waren best goed te doen, maar er zaten ook moeilijke vragen tussen zoals de laatste over landdegradatie in Friesland volgens mij. Het is daardoor ook best lastig om een inschatting te maken van hoe het examen ging."

- Nicole (17)

"Ik vond het examen heel erg moeilijk. Sommige vragen waren wel te beantwoorden met logisch nadenken, maar lang niet allemaal. Ook heb ik het examen niet af kunnen krijgen helaas. Ik hoop dat ik een voldoende heb, maar ben bang van niet."

- Tony (17)

"Ik vond dit echt een examen om van te janken. In het begin ging het prima, maar toen ik bij opgaven 3 en 4 aankwam, domein aarde, wist ik niet meer wat er gaande was en wat ze van me wilden weten. Wat een vage toets. Ook vergeleken met voorgaande jaren, was deze naar mijn mening amper te doen."

- Lena (17)

"Het eerste deel van het examen ging echt heel goed, maar toen kwam ik bij het tweede deel van het examen en begon het drama. Voornamelijk opgave 8 is slecht gegaan. De tijdsduur van het examen was wel prima, hij was zeker niet te lang!"

- Susan (17)

"Hij was zo moeilijk, zoveel inzichtvragen, het sloeg bijna nergens op. Het was zoveel inzicht dat je nauwelijks hoefde te leren voor dit eindexamen. Ik vond de stof die ik goed onder de knie had niet terug komen op het examen. Onze docent verwacht een hogere n-term dan voorgaande jaren, omdat dit examen zo moeilijk was."

- Brian (17)

Docent

"Het examen was goed qua lengte en het ging over leuke, actuele onderwerpen, zoals big data, verstedelijking, klimaatverandering en de groei van de wereldbevolking. Leerlingen vonden 'm pittig, en dat zat 'm in twee dingen: er waren vragen waar je twee dingen moest noemen en maar één punt kreeg en er moest veel kennis worden toegepast. Er zaten overall meer doordenkertjes in en minder weggevertjes dan voorgaande jaren.

De eerste vraag was wel te doen, maar de laatste vraag over het waterschap in Friesland was wel pittig. En ik denk dat dat gevoel bij leerlingen is blijven hangen, dat ze het daardoor zo moeilijk vonden. Want toen ik net twee leerlingen ging uithoren over hun examen, bleken ze toch meer goed te hebben dan ze hadden verwacht. Ik heb goeie hoop dat het wel goedkomt qua cijfers voor dit examen. Ik verwacht een n-term rond de 1, 1,1. Dat is een beetje normaal bij het havo-examen aardrijkskunde."

- Roel Smelt, docent aardrijkskunde

LAKS

"We hebben momenteel (om 17.15 uur, red.) 1.125 klachten binnengekregen voor aardrijkskunde. Hij was moeilijk, volgens leerlingen. Voornamelijk vraag 31 en 28."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 26 mei 2023


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?