Het eindexamendieet: zo haal jij het beste uit jezelf!

Meltem

Directeur van het Voedingscentrum: Felix Cohen.De eindexamenklassen van 2011 zetten zich schrap. Hoe kom jij die stress door zonder junkfood te eten? Hier onder enkele tips van de nieuwe directeur van het Voedingscentrum: Felix Cohen.

Beste tip om je eindexamens door te komen

"De eerste tip is natuurlijk om goed te leren," lacht Felix Cohen, "want er is geen pilletje wat in plaats van leren komt."

"Maar door goed te eten en te drinken kan je het beste uit jezelf halen. Dus als je goed eet en goed slaapt kan je de stress aan en ga je op een betere manier om met al die druk die je meemaakt tijdens die periode." Dus de beste tip is goed voor jezelf zorgen, want als jij jezelf dus van binnen verpest, wordt het er niet beter op maar raak je juist meer gestresst. 

"Goed slapen is zeer belangrijk en natuurlijk ook voldoende bewegen. Zo heb je genoeg energie voor het leren en ook nog energie voor het maken van je examens."

Wat moet je absoluut niet doen?

Geen wijn, wel druiven."Eten tijdens het leren, want als je eet moet je wel je aandacht er op houden. Want voor je het weet, heb je de halve zak chips opgegeten," vertelt de heer Felix Cohen mij.

En als het om drinken gaat? "Wat je niet moet drinken is alcohol, het kan natuurlijk ontspannend klinken een biertje voor het slapen gaan. Je kan er goed door inslapen maar het uitrusten heb je dan niet. Je denkt misschien: ‘Lekker wat alcohol’, maar je slaapt dus alleen goed in, wordt sneller wakker en rust dus niet goed uit.

"Ook niet doen is cafeinehoudende dranken ’s avonds drinken. Die kan je beter overdag drinken want je slaapt een stuk slechter en dan heb je niet genoeg energie voor de volgende dag."

Als je pas bent begonnen met koffie drinken en je er niet goed op reageert, dan kan je het beter laten want "je wordt onrustig en je concentratie is helemaal weg!"

Vitaminepillen: bedrog of gezond?

Voedingssuplementen zijn onzin."Vitaminepillen zijn eigenlijk bedrog, want als je gezond eet krijg je voldoende binnen, je hebt dan die voedingssuplementen ook niet nodig."

Dus eigenlijk zijn al die reclames over vis-oliesuplementen pure onzin? "Ja, je kan beter gezond eten en voldoende bewegen dan extra pillen slikken zodat je beter ‘geconcentreerd’ raakt. Behalve als er iets met je aan de hand is dan moet je die medicijnen wel slikken." Wanneer de dokter jou dus medicijnen aanbiedt, dan geldt deze regel natuurlijk niet. Doktersadvies eerst.

Suiker-shot

Doe er alles aan om genoeg water binnen te krijgen.Teveel suikers zijn nooit goed voor iemand, behalve als het natuurlijk weer de goede suikers zijn. Lastig voor de zenuwachtige eindexamenscholier..

Goede suikers zitten in fruitsoorten en de slechte suikers zijn de gluiperds in snoep, frisdrank en die ‘heilige’ energydrankjes. Wat kan je dan doen om niet naar die gemene energydrankjes te grijpen? "Drink voldoende water, want dat is goed voor je lichaam en voor je hersenen. Ik zeg natuurlijk niet dat je helemaal geen energydrankjes moet gaan drinken, alleen als je er teveel van drinkt, dan is de kans groot dat je weer slecht slaapt."

 Tips om wel lekker door te drinken:
-          Water
-          Thee

"1,5 liter per dag is een must. Goed voor je lichaam en dus ook goed voor je concentratievermogen."

Goed ontbijt

Stop een mango in je ontbijtshake.Het wordt overal gezegd ‘zonder te ontbijten, kan je je niet concentreren’ en het klopt helemaal, ook volgens de directeur van het Voedingscentrum. "Goed ontbijten is belangrijk, want je moet natuurlijk niet hongerig ergens aan beginnen, een recept wat mij erg aanspreekt, is deze shake:

Ontbijtshake recept
-          Halve mango
-          Glas sinaasappelsap
-          1 deciliter magere yoghurt
-          Drie eetlepels Brinta

"Als je daarnaast nog honger hebt, kun je een volkoren boterham eten met halvarine en jam of appelstroop," aldus Felix Cohen.

Nachtelijke leerlingen

's Nachts eet je beter studentenhaver dan snoep.Ik geef het toe. Ik ben iemand die graag ’s avonds leert en het liefst de hele nacht doorleert. Dit wil niet zeggen dat ik mezelf er aan houd, want ik betrap me er zelf op dat ik iedere ochtend wakker word met allerlei boeken en schriften op mijn hoofd en rondom mijn bed. Ik heb het dus niet gehaald om alles ’s nachts te leren..

Maar voor die leerlingen die dat wel kunnen en ’s nachts dan trek krijgen, wat kunnen zij dan het beste eten? "Geen snoep of suikers natuurlijk, al is dat wel erg verleidelijk," lacht de heer Cohen: "Je kan beter een handje studentenhaver nemen, een stuk fruit of je drinkt een glas chocolademelk."

Ik hoop jullie met deze tips voldoende te hebben geinformeerd op het gebied van eten en drinken tijdens jullie eindexamenperiode. Voor meer tips kun je naar het Voedingscentrum gaan, want tijdens de eindexamenperiode verschijnen er lekkere en gezonde menu’s zodat je al je vitamines binnenkrijgt.

Succes!

Gepubliceerd op 4 mei 2011


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Ga jij volgend jaar studeren?

Check dan de speciale sjaars-artikelen op Studenten.com en Studententijd de podcast. Voor de beste voorbereiding op je nieuwe leven.

Naar Studenten.com

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

Handiggg, ik hou wel van chocolademelk, haha.

10 jaar geleden

C.

C.

Mmm, zo te lezen ben ik best goed bezig :)
Nu maar hopen dat dat ook te zien is aan mijn examen-cijfers!

10 jaar geleden

G.

G.

Ik doe dit jaar examen en moet eerlijk zeggen dat ik weinig last heb van stress. Ik eet gewoon elke avond wat de pot schaft (en dat komt niet uit een kant en klaar pakje van de supermarkt) en ben dus ook kerngezond.

De reden waarom ik amper gestrest ben:
Ik wist niet op welke datum de examens werden afgenomen en heb me hier express niet in verdiept!
Inmiddels weet ik wel de datum, maar merk dat ik door alle "relaxte" voorbereidingen minder last heb van stress.

Gezonde voeding is goed, maar werkt alleen in combinatie met een niet te gestrest lichaam. Als je gestrest, gespannen of zenuwachtig bent verlies je heel snel heel veel gewicht (ik spreek uit ervaring).
En dan maakt het niet uit wat of hoeveel je eet, zolang je gestrest bent blijf je afvallen en vooral ook moe en futloos.

Ik wens alle mede examenkandidaten veel succes!!!
Tips die bij mij heel goed werken:
1 Denk niet aan de datum van het examen en ga vooral ook niet aftellen, dit resulteert alleen maar in stress en je kan je hierdoor minder goed concentreren.

2 Ga gewoon leren zoals je normaal gesproken voor een toets/overhoring leert, want het examen is niet meer dan een toets waar heel veel leerlingen tegelijk aan meedoen!

3 Leer de stof zoals je die normaal ook leert. Herhaal zoveel mogelijk.
Je denkt misschien dat je de stof al kent, maar je moet het kunnen dromen. Herhalen is saai en vervelend, maar zal uiteindelijk resulteren in een goed cijfer.

4 Neem voldoende pauzes. Na elke dertig minuten studeren vijf minuten pauze zou voldoende moeten zijn. In deze pauze kun je dan lekker internetten, bellen, sms'en, tv kijken of een andere activiteit.
Het doel van deze pauzes is dat je je hoofd even helemaal kan leegmaken en weer fris en uitgerust aan de slag kan.

5 Leer niet teveel in één keer. Je kan het beste 4x op een dag 30 minuten studeren, dan 2x op een dag 60 minuten te studeren. Zo heb je alle tijd om de stof in je op te nemen en meerdere keren op de dag te herhalen. In de tijd dat je niet aan het studeren bent kun je lekker ontspannen.

Studeren moet je altijd afwisselen met rust momenten!

Groetjes

10 jaar geleden

I.

I.

Dit slaat letterlijk nergens op..je moet juist op de hoogte zijn van je toetsen zodat je kunt voorbereiden het liefst 2 maanden van te voren!!!

5 jaar geleden

S.

S.

A Mango a day keeps the onvoldoendes away.

10 jaar geleden

A.

A.

Dat ga ik tegen m'n moeder zeggen ^^

10 jaar geleden

G.

G.

Ik ben zo zenuwachtig voor die examens.. ik weet niet wat ik moet doen met al die stress dus kwam ik op het idee om op kickboksen te gaan.
HET HELPT ECHT!
Ik gooi al mijn stress eruit en ik voel me er beter door. Een win-win situatie dus. Leuk artikel trouwens, bedankt voor je tips! :)

10 jaar geleden

A.

A.

leuk artikel en lekker handig. Heel lekker :D Jammer dat we van de schrijver van dit artikel geen foto kunnen zien... :(

10 jaar geleden

S.

S.

Een manier waarop ik mijn geheugen verbeter is door regelmatig eventjes wat brain training te doen, op brain fitness sites zoals http://braingymmer.com. Helpt ook voor concentratieproblemen en dergelijke.
Zeker het proberen waard!

9 jaar geleden