Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

26 mei 2021

Gehuild, gescholden en gevloekt bij havo examen wiskunde A

Door Wieke

De havisten moesten zich woensdagmiddag door het examen wiskunde A heen worstelen. Voor velen mondde dit uit in een compleet drama. Er is gehuild, gescholden en gevloekt. "Echt om te janken," verzucht Armaan Bos (17). 

Sophie Verkuijl (17) sluit zich aan bij Armaan en lucht haar hart aan de telefoon: "Het was echt moeilijk. Ik heb echt vijf vragen niet gemaakt." De wanhopige reacties stroomden ook al snel onze dm's binnen: "Echt verschrikkelijk, ik zat huilend in de examenzaal", "Ik ben exponentieel genaaid", "Sloeg echt nergens op dit examen, veel te lang", en "Klarinet was geen pret".

Klarinet

'Klarinet was geen pret', was een van de beleefdere reacties die we hebben gehad. Er werd veel gescholden op de klarinet, meerdere scholieren zweerden het instrument compleet af en iemand opperde zelfs om zichzelf te verstikken in de klarinet. Voor Marjolein Blommers (17) was dit de lastigste vraag uit het hele examen: "Bij de opgave over de klarinet liep ik halverwege al vast."

Docent Menno Lagerwey, beter bekend als Math with Menno, snapt dit erg goed. "De eerste twee vragen van de klarinet gingen over een logaritmische schaalverdeling. Dat heb ik al heel lang niet in een havo wiskunde A examen gezien," vertelt Menno. "Dat is echt zo'n onderwerp waar docenten bijna nooit wat mee doen en wat ook nooit in examentrainingen aan bod komt."

Het onderwerp was niet het enige wat de vraag lastig maakte, vertelt Menno: "Vraag 7 was echt een rotvraag. Niet alleen was het een lastig onderwerp, maar je moest dit ook nog combineren met de kennis van vraag 6. Als je die al niet had, kon je hem eigenlijk niet maken." Wel vond Menno de rest van de vragen over de klarinet te doen: "Ik snap heel goed dat je na deze vraag de moed verloor, maar dat was voor de andere vragen eigenlijk niet nodig."

Huilen

Voor Eva Struis (17) was het examen een drama. Eva reageerde in onze Insta dm "Letterlijk huilend de examenzaal uit gegaan :(", dus we besloten om haar te bellen. "De eerste opdracht ging niet heel top," vertelt Eva beteuterd. "Bij de tweede opdracht, die over de klarinet, raakte ik echt in paniek. Ik dacht, ik moet nu niet gaan huilen, want dan gaat het helemaal niet meer."

Eva vervolgt: "Toen de toets klaar was, kwam een vriendin naar me toe, want ze zag dat ik me niet zo top voelde. Toen moest ik wel even huilen." Eva heeft veel punten verloren bij vragen die ze heeft overgeslagen: "Een paar vragen zijn wel goed gegaan, dus daar hoop ik dan maar op."

Syntax error

De formules van het formuleblad die je normaal klakkeloos kon overnemen, zorgden nu voor verassingen. Armaan: "Ik vulde de formule in op mijn rekenmachine en toen kreeg ik een syntax error. Toen kreeg ik ook echt zelf een error, van 'he hoe moet ik nu verder!'". 

Ik vulde de formule in op mijn rekenmachine en toen kreeg ik een syntax error. Toen kreeg ik ook echt zelf een error.

Menno legt uit waar die error (op de rekenmachine, niet bij Armaan) vandaan kwam: "Er was een vraag met het formuleblad, maar die formule kon je niet meteen gebruiken. Je moest die eerst omzetten in iets anders en dan kon je hem pas gebruiken." Al met al zaten er dus een hoop verassingen in het examen, vindt Menno. "Maar," vervolgt hij, "er zaten ook een hoop korte vragen tussen waar je lekker op kon scoren."

Nederlands examen???

Naast klarinetten en andere verassingen kregen de havisten ook hele lappen tekst voorgeschoteld.  Zo appte iemand: "Heb 'm net aan mijn ouders laten zien en die dachten dat de laatste opdracht uit een Nederlands examen kwam." Menno kan zich hierin vinden: "Ik vond het examen erg lang. Ik had het gevoel dat er geen einde aan kwam."

Ik had het gevoel dat er geen einde aan kwam

Armaan had hier ook last van: "Ik heb sowieso vier of vijf vragen niet gemaakt. Ik snapte ze niet en had ze open gelaten om later op terug te komen, maar die tijd had ik niet." Sophie sluit zich hier bij aan: "Ik had niet de tijd om het even rustig te maken. Iedereen bleef tot het einde zitten."

Positieve reacties

Gelukkig zijn er ook mensen bij wie het wel goed ging. Ondanks de klarinet reageert Marjolein lachend op de vraag hoe het ging: "Ja, eigenlijk heel erg goed!" Het hielp dat de onderwerpen leuk waren, zo was er een vraag over een attractiepark." Iris Jansen (17) reageert ook positief: "Ik ben het nu aan het nakijken en het ging best wel goed." Iris had ook geen last van de lange teksten: "Ik had geen tijdnood, ik had zelfs een halfuur over."

De beste start van je studententijd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke twee weken tips

Over de intro, hospiteren, verenigingen & meer

Leuke acties & kortingen

Van de makers van Studenten.com & Studententijd de Podcast

Gepubliceerd op 26 mei 2021


Alles over de examens in je timeline?