Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Examentips Engels

Door Lisa

Over een tijdje is het weer zover: de eindexamens komen eraan. Menig kandidaat schiet al in de stress bij alleen al het horen van dat woord, laat staan het beginnen met de echte voorbereidingen. Daar komt de reddende engel Scholieren.com, met slimme examentips voor elk vak. 

In dit blog geeft docent Engels Richard van der Berg een aantal handige tips zodat jij je examen iets chiller in kunt gaan. Hij geeft ook eindexamencursussen die worden georganiseerd door de Universiteit Leiden en de  Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL).

Tip 1: Tricky signaalwoorden

De afgelopen jaren zul je ze vaak genoeg in je hoofd gestampt moeten hebben: Engelse signaalwoorden. Signaalwoorden zijn belangrijk, omdat ze je helpen de structuur van een tekst beter te begrijpen. Ze geven namelijk een verband aan. 

Richard: "Kijk maar eens mee naar de volgende zin: Doordat hij veel oude examens had gemaakt om te oefenen voor zijn Engels examen, is hij afgelopen jaar geschoumerd. Geschoumerd is natuurlijk een onzinwoord, maar je kunt hier geschoumerd natuurlijk ook vervangen voor geslaagd. Dat komt omdat er het signaalwoord doordat staat. Als er 'Hoewel hij veel examens...' had gestaan, kon je bedenken dat geschoumerd gezakt betekent. Zo zie je dat signaalwoorden een hulpmiddel zijn om de tekst beter te begrijpen!"

Natuurlijk zijn niet alle signaalwoorden hetzelfde: zo heb je de 'makkelijke' en de 'tricky' signaalwoorden. De makkelijke, zoals butbecause en also kent iedereen wel. Maar welke signaalwoorden zijn nu tricky?

In fact is bijvoorbeeld een signaalwoord waarbij je goed moet opletten, aangezien het zowel een Docent Richardversterking als een tegenstelling kan aangeven. Een klein voorbeeld:

Peter likes soccer. In fact he loves it. In dit geval vertaal je in fact als 'sterker nog' en wordt het gebruikt om de eerste stelling 'Peter likes soccer' te versterken, namelijk met: he loves it.

You think Peter likes soccer? In fact, he hates it. In dit geval vertaal je in fact als 'eigenlijk' en wordt het dus als tegenstelling gebruikt. Peter haat voetbal namelijk.

Richard: "Naast dit tricky signaalwoord is het van belang dat je de rest van de signaalwoorden goed leert. Nog een laatste tip: leer vooral het verband dat het woord aangeeft, want dit biedt je de meeste hulp om de structuur van een tekst te ontcijferen!"

Tip 2: Hoe ga je om met je woordenboek?

Wanneer je een Engelse tekst op je examen leest, zitten er vaak woorden tussen waarvan je de betekenis niet kent. Waarschijnlijk zit je dan in tweestrijd: opzoeken of doorlezen? De verleiding om gauw even de betekenis op te zoeken is groot, maar kost vaak meer tijd dan je denkt. Hoe bepaal je wat je wel of juist niet opzoekt?

De handigste vuistregel om deze vraag te beantwoorden is om je af te vragen:

  • Is het een kernwoord uit de vraag of de meerkeuzeantwoorden? Het is namelijk van belang dat je de vraag begrijpt, anders kun je het antwoord niet opzoeken in de tekst.

  • Denk je dat het antwoord daar in de tekst staat? Het kost ontzettend veel tijd om alle vreemde woorden in de tekst op te zoeken. De kunst is om de belangrijkste zinnen te spotten. Maar wat is dan belangrijk? Een zin is belangrijk als je denkt dat je daar het antwoord op de vraag kunt vinden. Om te weten of je op de juiste plek aan het zoeken bent moet je dus goed gebruik maken van de context en van de woorden die je wel begrijpt! 

Als je toch hebt besloten een woord op te zoeken, bedenk dan eerst wat de woordsoort is die je moet hebben: bepaalde werkwoorden, zelfstandige én bijvoeglijke naamwoorden lijken namelijk erg veel op elkaar! Denk maar eens aan: to comprehend (werkwoord), comprehension (zelfstandig naamwoord) en comprehensive (bijvoeglijk naamwoord). Bedenk ook dat een woordenboek alleen de basisvorm vemeldt: voor werkwoorden geldt dat alleen het hele werkwoord is opgenomen en voor zelfstandig naamwoorden alleen de enkelvoudige vorm.

Kortom: zorg dat je de signaalwoorden plus het verband goed in je hoofd hebt zitten en probeer in de tekst belangrijke en onbelangrijke informatie te scheiden. Het enige wat verder nog rest is: break a leg.

Voorafgaand aan de eindexamens publiceert Scholieren.com twee keer per week examentips op Scholieren.com. Voor elk van de 14 populairste vakken komt een examendocent van de Stichting Studiebegeleiding Leiden aan het woord. De tips zijn voor zowel het havo- als vwo-examen te gebruiken. Meer eindexamentips en artikelen? Klik hier!

Op zondag 12 mei van 15-16u kun je chatten met een docent Engels en al je last-minute vragen nog even stellen. Handig!

Gepubliceerd op 2 april 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?