Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Anne Frank

CKV

Cultureel verslag

4.2 / 10
5e klas vwo
  • Hi
  • Nederlands
  • 572 woorden
  • 8253 keer
    3 deze maand
  • 14 juni 2001
Het Anne Frank Huis

Keuze van je onderwerp


Ik heb het Anne Frank Huis gekozen omdat het een heel interessant gebouw is. In dat huis was Anne tijdens de Tweede Wereld Oorlog ondergedoken voor de Duitsers. Dit gebouw is dus een symbool voor de vrijheid. Een belangrijk oorlogsmonument voor ons land.

Het aanzicht

Het huis ziet er aan de voorkant doodnormaal uit. Het is een normaal huis in een gewone straat. Het huis is makkelijk bereikbaar, alleen het achterhuis zelf niet. Je kan niet aan de voorkant zien dat hier de beroemde Anne Frank ondergedoken was. Toen de joden opgeroepen werden om mee te gaan besloot Otto Frank onder te duiken. Hij deed dat in zijn eigen bedrijfspand. In de achterkant van het huis bevind zich een draaikast, achter deze draaikast is het achterhuis waar Anne Frank samen met nog meer andere mensen ondergedoken was. Het achterhuis was voornamelijk van hout, behalve de stenen muren. In een van de kamers van het achterhuis bracht Anne haar tijd voornamelijk door.


De locatie

Het bedrijf is gevestigd in een huis aan de Prinsengracht 263. Zoals zo vele Amsterdamse grachtenhuizen bestaat het pand uit een voor - en een achterhuis. In het voorhuis bevinden zich het kantoor en de magazijnen. Het achterhuis staat deels leeg. Met de hulp van twee medewerkers richt Otto Frank in vier kamers van het achterhuis een onderduikplaats in voor zijn eigen gezin en de familie Van Pels. De locatie is goed bereikbaar, wij waren met de auto en konden in de buurt parkeren. Het was maar 5 a 10 minuten lopen.

De functie

Vroeger, tijdens de Tweede Wereld Oorlog, diende het huis als onderduik adres voor de het gezin van Otto Frank en voor de familie Pels. Nu heeft het huis een hele andere functie. Het dient als toeristische attractie. Zo kunnen mensen weer veel geld verdienen met de problemen die er in de Tweede Wereld Oorlog waren. Maar gelukkig heeft het ook een informatieve functie. Men kan nu inzien hoe erg de Joden het hadden in de Tweede Wereld Oorlog. Je kan nu voelen wat het was om een Jood te zijn in die tijd. Je leert zo hun vreugde kennen, omdat Anne ook leuke momenten in haar dagboek beschreef, maar ook de erge problemen en het verdriet. Dit geeft een heleboel begrip en meer verdraagzaameheid.

Het dagboek van Anne

De schoonheid

Ik vind het helemaal geen mooi gebouw, maar dat is ook helemaal niet van belang. De functie van dit gebouw was, is veel belangrijker dan het uiterlijk. Dus het is ook helemaal niet erg dat het gebouw een bijna, op de draaikast na, een doodgewoon huis is. De functie, daar draait het allemaal om.

Beoordeling

De zwakken punten aan het gebouw is alleen het uiterlijk maar dat is niet van belang. Het sterke punt is natuurlijk het verborgen achterhuis d.m.v. de draaikast. Ik vond het gebouw niet echt mooi maar ik vond het wel interessant om te zien hoe het precies in mekaar zat en hoe men leefde in die tijd met zulke grote problemen en angsten. Je leert er wel van, dat je echt blij mag zijn dat er geen oorlog is en dat je niet vervolgd wordt. Ik zou een 8,5 geven, niet voor het uiterlijk, maar echt puur om de functie en om wat zich daar allemaal afgespeeld heeft.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8244

reacties

hoi hi ik vind het een kei interesant onderwerp ik heb mijn spreekbeurt er over gehouden en ik had een 8 ik was er erg blij mee dakjewel gr-xx- anoeshka
door Anoeshka de ruiter (reageren) op 17 juni 2001 om 13:16

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer