Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2448 woorden
  • 28 juni 2016
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
28 keer beoordeeld

Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij er…

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te …

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij ernaar gewoon samen met haar te zijn en elkaar zacht te strelen en te beminnen, maar had dat andere genot hem daarvan afgesneden. In Een Goede Dag voor de ezel brengt het toeval een man ertoe wraak te nemen voor de vernedering van een hem onbekend vijftienjarig meisje door een hem eveneens onbekende jongen. Deze wraak, die was voorbestemd om door een ander te worden uitgevoerd, verandert de levens van alle betrokkenen drastisch en leidt tot een onverwachte ontknoping bij de confrontatie tussen beide wrekers. Krabbés haarscherpe inzicht in menselijke relaties, zijn doeltreffende taalgebruik en zijn veelgeroemde vermogen om een kristalhelder verhaal te componeren, staan garant voor een literaire gebeurtenis van de eerste orde.

Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Introductie

Ik heb het boek ‘’een goede dag voor de ezel’’ van Tim Krabbé gelezen en ik ga daar nu een analyse over geven.

Open plekken

 Als eerst ga ik het hebben over de open plekken in het boek. Een belangrijke open blek in het boek is waarom Lydie en Mischa zo erge ruzie hebben gekregen dat Mischa haar wilde vermoorden. Nog een open plek is waarom Mischa ervoor koos op zomaar Bart neer te schieten terwijl hij eigenlijk Lydie wilde vermoorden. Deze twee open plekken roepen vragen op en dat laat je nadenken over het boek.

Spanning

Het boek begint direct spannend met Mischa die gaat oefenen met schieten op een boom in het bos omdat hij van plan is om zijn ex om het leven te brengen. Dan komt de confrontatie met Bart en daar is het ook nog behoorlijk spannend. Vervolgens wordt het iets minder spannend en dat blijft eigenlijk zo. Ik vind de eerste 35 pagina’s het spannendst en daarna wordt het een stuk minder spannend en dat blijft eigenlijk de rest van het boek zo. Dus de spanningsboog gaat van hoog naar laag.

Genre en soort

Fictie, non-fictie

Dit verhaal kan in mijn ogen zowel fictie als non-fictie zijn. Ik denk echter dat dit verhaal fictie is. Dit denk ik omdat het toch onrealistisch is dat iemand zomaar iemand die hij niet kent doodschiet. Ook kan de schrijver niet het verhaal zo precies van allebei de kanten weten als hij het niet zelf heeft bedacht.

Poëzie, proza

Dit boek valt naar mijn mening onder proza, omdat het geen gedicht is en het een verhaal is. Ik zie ook geen poëtische stijlen terug in het boek en valt het denk ik onder proza.

Literatuur, lectuur

ik denk dat dit boek valt onder literatuur, dit denk ik omdat het een best wel diepgaand verhaal is en het je ook wel aan het denken zet. Ook roept het verhaal wel vragen op. Daarom denk ik dat dit boek onder literatuur valt

personages

er zijn twee voornaamste hoofpersonen namelijk: Mischa en Wybren, Mischa is de moordenaar van Bart Meeuwse ook is hij de ex-vriend van Lydie en de vriend van Lynda. Mischa vindt zichzelf laf. Wybren is de vader van Esther en hij geeft heel veel om haar. Hij houdt veel van reizen. Dan zijn er nog een paar bijfiguren

Esther, Esther is de dochter van Wybren en de vriendin van Bart. Esther wordt door Bart ‘’viskutje’’ genoemd omdat ze (gedwongen door Bart) met meerder jongens seks heeft gehad. Esther is een beetje een onzeker meisje

                                            

Bart, Bart is het vriendje van Esther die hij later misbruikt met een paar vrienden. Bart is een stoere jongen

Tijd en structuur

Er zijn twee verschillende verhaallijnen die aan het einde samenkomen. Het verhaal wordt vrijwel chronologisch verteld. Een paar keer wordt het onderbroken om iets uit het verleden te vertellen. Dus over het algemeen komen het fabel en het sujet overeen. Er zijn geen flashbacks of flashforwards in het verhaal. Er zijn wel een paar vooruitwijzingen en terug verwijzingen in het verhaal

Perspectief

Er zijn twee vertellers Namelijk Mischa en Wybren er is dus een meervoudig perspectief. Het verhaal wordt verteld in het hij/zij perspectief. Dit zie je bijvoorbeeld aan dit citaat:

‘’ Wybren luisterde naar Esther’s ademhaling, verwonderd dat zo’n zacht geluid, een geluid van niets eigenlijk, het liefste, meest waardevolle van de wereld kon zijn.’’

Thematiek

Mischa wilt zijn ex Lydie vermoorden. Daarvoor gaat hij oefenen met schieten in een bos. Op de terugweg van dat bos komt hij twee jongens tegen in de bus die stoer aan het doen waren en die een meisje belachelijk aan het maken waren. Mischa stapte bij dezelfde halte uit als een van die jongens (Bart) en besloot hem vervolgens dood te schieten. Hij blijkt later de vriend van Esther te zijn wie hij met vrienden verkracht had. Mischa vlucht voor de moord naar Australië, en Wybren en Esther gaan op wereldeis en hun laatste bestemming is Australië. In Australië geven ze allebei een groot bedrag aan een man verkleed als ezel om hun zonden te vergeten. Dat is ook gelijk waarom dit boek deze naam heeft gekregen. Het leidmotief in naar mijn mening: misdaad. Want de daad van Bart op Esther ging om een misdaad en Mischa op Bart was ook een misdrijf. Enkele ander motieven waren onder andere: het toeval, seksualiteit en liefde/haat.

Receptie

recensie 1

Tim Krabbé heeft een nieuwe novelle geschreven. Mooi verteld, prachtige vergelijkingen, spannend. En toch niet overtuigend, vindt Pieter Steinz.

Tim Krabbé maakt het de recensent niet makkelijk. In zijn nieuwste novelle Een Goede Dag voor de Ezel vertelt hij een sterk verhaal vol moord, wraakgevoelens en perverse menselijke relaties. Maar er zit ook een zwakke plek in. En om die aan te wijzen en te ontleden moet de clou helaas worden prijsgegeven. Krabbéfans die 'Een Goede Dag voor de Ezel' argeloos en zonder voorkennis tegemoet willen treden, wordt dan ook aangeraden hier te stoppen met het lezen van de bespreking.

'Een Goede Dag voor de Ezel' is, zoals vele van Krabbés boeken, het verhaal van twee levenspaden die elkaar kruisen. De Amsterdammer Mischa Koreman, in wiens geest we in het eerste hoofdstuk verplaatst worden, is een weinig succesvolle schrijver die verlaten is door zijn vriendin en rondloopt met wraakgevoelens. Hij gaat zelfs zo ver dat hij een pistool koopt en naar een bos in het oosten des lands rijdt om er schietoefeningen te doen. Daar, in Doemerveen, krijgt hij berouw-voor-de-zonde en komt hij terug op zijn voornemen - uit lafheid, denkt hij zelf; uit gevoel voor proportie denk je als lezer na zijn innerlijke monoloog. Na een (mislukt) schot op een boom stapt Mischa in de bus terug naar IJperloo, waar zijn auto staat.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Enter Esther Fechter, een schoolmeisje met 'een lief gezicht dat op het punt stond waar het zou moeten kiezen tussen lelijk worden en mooi'. In de gevulde bus wordt ze seksueel geïntimideerd door een agressieve kinkel. De vernedering is zo diep, en Mischa schaamt zich zo voor de collectieve lafheid van de andere passagiers, dat hij de kinkel de bus uit volgt en hem zonder plichtplegingen neerschiet. Hij rijdt terug naar Amsterdam, ontdoet zich van het pistool en zijn kleren (onder meer een gele ijsmuts) en wacht op de dingen die komen gaan.

Mischa heeft geluk, de Man met de Gele IJsmuts wordt niet opgespoord, en omdat zijn slachtoffer een fascistische verkrachter blijkt te zijn, groeit hij anoniem zelfs uit tot een nationale held. In hoofdstuk drie, korte tijd later, zien we hem terug in Sydney, met een nieuwe liefde en worstelend met zijn geweten. Want hij is gelukkig geworden door alles wat volgde op een moord: 'het was alsof hij met een vals toegangskaartje het paradijs was binnengekomen.' Het is een geheim dat hij niet voor zijn nieuwe liefde kan of wil verbergen. Wachtend in een café aan de kade realiseert hij zich dat hij het haar moet vertellen - met alle gevolgen vandien.

En dan gebeurt het. Aan zijn tafeltje komt een meisje zitten, een 'breekbare schoonheid' met een pandarugzakje. Het is Esther Fechter, die met haar vader een wereldreis maakt om te herstellen van het seksueel schrikbewind dat de kinkel in de bus een tijdlang over haar heeft uitgeoefend. In de twee minuten die hun ter beschikking staan terwijl vader afrekent, bedankt Esther hem 'klaar en helder'. Het is de vergeving die Mischa nodig heeft om zichzelf een biecht bij zijn nieuwe vriendin te besparen.

Het succes van Krabbés novelle staat of valt met het geloof van de lezer in wonderen. Ik moet zeggen dat mijn suspension of disbelief knapte bij de regels 'Zij herkende hem./ Hij herkende haar.' Ik zal geen Droogstoppel spelen door voor te rekenen hoe groot de kans is dat twee Nederlanders elkaar geheel onverwachts tegenkomen aan het andere eind van de wereld. Maar zelfs als die kans één procent was, dan nog zou ik die niet willen teruglezen in een roman.

Toeval is een van de leidende motieven in het werk van Krabbé. Maar de ontmoeting tussen Esther en Mischa is van een andere orde dan de verdwijning van Saskia in Het gouden ei, of zelfs dan de ontknoping van De grot. Ze verpest met terugwerkende kracht de mooie dingen in Krabbés novelle: de treffende vergelijkingen; de overtuigende psychologie, bijvoorbeeld die van van een man die gek wordt van de moord die hij op het punt staat te plegen.

Als 'Een Goede Dag voor de Ezel' een overtuigend plot had gehad, dan zou je nog tevreden kunnen constateren dat Krabbé opnieuw mooi over alledaags geluk schrijft. Of dat hij nog een aardig open einde in petto heeft, omdat het natuurlijk maar zeer de vraag is of Mischa's wroeging weg zal blijven. Had Tim Krabbé zich maar geconcentreerd op de psychologie van een man die wegkomt met een 'goede moord' en vervolgens in gewetensnood komt. Nu blijft ons weinig meer over dan een krachteloos sprookje.

.

Ik ben het met deze recencie eens, vooral dat het boek te veel toeval bevat ben ik het mee eens

Recentie 2

Volgens Krabbé zelf is zijn oeuvre relatief klein door zijn'ploeterende manier van schrijven' en is hij bang dat hij zijn verhaal'niet kan laten vollopen met interessante gedachten.' Hij schrijfttientallen versies van 'iets wat fris moet worden' en wil vooral 'aan deoppervlakte boeiend zijn'.Een Goede Dag voor de Ezel gaat over een geplande moord die nietgepleegd wordt en een gepleegde moord die niet gepland is. Je kunt je ervan alles bij voorstellen: wraakzucht, razernij, gewetensnood, spijt.Krabbé krijgt het verhaal echter niet van de grond en boeit zelfs 'aan deoppervlakte' amper. De hoofdpersonen zijn van bordkarton. Geen moment leefje mee met de moordenaar die zijn wraakgevoelens voor zijn ex bekoelt opeen willekeurige jongen die zich asociaal gedraagt. Hij verkeert niet ingewetensnood, maar wil de moord later wel opbiechten aan zijn nieuwegeliefde.Een beetje meeleven lukt nog met de vader van het meisje Esther datmisbruikt is door haar akelige vriendje (dat vermoord wordt). Haar liefdevoor die boertige ploert is weer volstrekt onnavoelbaar.De koelbloedige killer denkt kort na de moord: 'Hij had een moordgepleegd! Dat ging toch wel ver.' En even later: 'Hij stelde zich een kindvoor dat hem een schrift liet zien waarin het een potloodpoppetje hadgetekend, en hij pakte een vlakgum en vlakte dat poppetje uit. Dàn zou hijzich slecht voelen. Hij had dus nog wel gevoelens.' Een interessantegedachte.Toeval - een aardig thema, en geliefd bij Krabbé - draagt in ditverhaal ook niet bij aan de geloofwaardigheid, omdat er te veel van is.Twee individuen (Esther en de moordenaar) die elkaar één keer eerder - in de bus vlak voor de moord - hebben gezien en elkaar een tijd later opeen terrasje in Sydney in één oogopslag herkennen, het werkt niet. Ookde dialoog die volgt, is hoogst onwaarschijnlijk. Esther: 'Waarom hebt uhet gedaan?' Moordenaar: 'Hij misdroeg zich tegenover jou.' Als iedereenzo dacht, zou de politie het nog druk krijgen.Hoe integer Krabbé ook werkt aan zijn romans, aan de ongeschreven regeldat je de dingen moet laten zien en niet expliciet benoemen, heeft hijkennelijk niet zo'n boodschap. Want voor de lezer die het nog niet snapt,legt hij aan het eind nog eens uit: de moordenaar 'had een goede daadverricht, niet iets waarvoor hij moest worden gestraft'.Hufters, criminelen en ploerten, opgelet; een gewaarschuwd mens teltvoor twee.Edith KoendersTim Krabbé: Een Goede Dag voor de EzelPrometheus; 16,95Prometheus; 16,95

Ik vind deze recensie wel heel erg negatief en er zijn geen positieve genoemd terwijl het niet een heel erg slecht boek was dus dat vind ik jammer

Eigen mening

Eigen mening

Ik vond de opbouw van het boek goed. Ik vond het fijn dat je het verhaal van twee kanten zag en dat je dan ook een beter beeld krijgt bij de precieze gebeurtenissen bijvoorbeeld dat Bart werd vermoord en dat je dan van Wybren en Esther achtergrond van Bart hoort.

Dit draagt ook bij dat ik de schrijfstijl van de schrijver fijn vind om te lezen omdat het duidelijk en niet te langdradig is. Nu komen we bij een punt waar ik minder positief over ben, namelijk dat het verhaal niet zo realistisch is en dat ik de toeval een beetje te veel vind en dat bijvoorbeeld dat ze bij elkaar op het terras zitten in Australië te veel toeval en dat maakt het wel minder leuk. Verder begreep ik de bedoeling van de schrijver niet echt en dat vind ik ook wel jammer dat de achterliggende gedachte voor mij niet duidelijk is. Ik vind wel dat het boek redelijk veel indruk maakt met bijvoorbeeld de moord aan het begin van het boek en ik vond het nog wel een redelijk leuk boek

Bibliografie

Ik heb alleen het boek gebruikt

Toevoegende opdracht ( lied)

Lied (of rap) schrijven dat past bij het boek (en daarbij de muziek componeren?) en uitleggen waarom je het lied zo hebt gemaakt.

Eén schot, en je leven veranderd.

 Eén schot, en je leven is anders.

Daar lig je dan in de sloot

, je kent de man niet die je schoot.

 Vier kogels in je lichaam hebben een eind gemaakt aan je leven,

en een eind gemaakt aan de knelling van Esther wat haar deed beven.

Waarom deed je Esther dit aan,

wat heeft ze jou misdaan

maar nu ben je dood

je bloed is rood

je licht daar in de sloot

je kent de man niet die je schoot

hij heeft de goede gedood

want al jouw vrienden zagen Esther bloot

je schoot vier kogels in zijn lichaam

naar alles wat hij Esther had aangedaan

dit was zijn verdiende loon

maar nu is jouw strafblad niet meer schoon

de kogels waren voor Lydie bedoeld

maar nu heeft Bart ze gevoeld

dit is een betere bestemming

want Bart was een grote beknelling

ja, nu is hij dood

en zijn bloed is rood

hij licht dat in de sloot

je kent die jongen niet die je neerschoot

je hebt de goede gedood

want al zijn vrienden zagen Esther bloot

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé"