Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De aanname door Cor de Jong

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover De aanname
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 536 woorden
  • 18 februari 2016
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 7
1 keer beoordeeld

Boekcover De aanname
Shadow

De levens van de gepensioneerde voetbalscout Jake en de talentvolle voetballer Colin kruisen elkaar wanneer Colin, op basis van Jakes allerlaatste scoutrapport, wordt gevraagd te komen spelen voor een profclub. Terwijl Jake worstelt met zijn verleden, een alcoholprobleem en zijn gezondheid, lijkt Colins droom werkelijkheid te worden. Maar als het succes komt en hij de…

De levens van de gepensioneerde voetbalscout Jake en de talentvolle voetballer Colin kruisen elkaar wanneer Colin, op basis van Jakes allerlaatste scoutrapport, wordt gevraagd te k…

De levens van de gepensioneerde voetbalscout Jake en de talentvolle voetballer Colin kruisen elkaar wanneer Colin, op basis van Jakes allerlaatste scoutrapport, wordt gevraagd te komen spelen voor een profclub. Terwijl Jake worstelt met zijn verleden, een alcoholprobleem en zijn gezondheid, lijkt Colins droom werkelijkheid te worden. Maar als het succes komt en hij de kans krijgt om zich onsterfelijk te maken, neemt zijn carrière een onverwachte wending en rijst de vraag of hij wel de juiste keuzes gemaakt heeft. 

Een trefzekere en loepzuiver geschreven roman over het najagen van een droom die wellicht geen droom is. Over hoe we aan de zijlijn toekijken terwijl het verloop van onze levens door anderen wordt bepaald. 

De aanname door Cor de Jong
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

Inhoud:

Het boek gaat over de jonge voetballer Colin. Hij wordt gescout door de oudere scout Jake Alderdice en kan dan gaan spelen voor Winchester United, een club die uitkomt in de Championship, de op een na hoogste afdeling van het Engelse betaalde voetbal.

Aanvankelijk gaat alles goed met Colin. Hij verovert een vaste plek in het team en mag kort daarna ook zijn debuut maken in het eerste elftal. Intussen glijdt Jake Alderdice steeds verder af. Hij wordt ontslagen als scout omdat hij te veel drinkt. Hij kijkt terug op een mislukt leven en vooral een mislukt huwelijk.

Het belangrijkste moment in het boek is de finale van de FA-cup. Winchester speelt tegen Chelsea. Colin krijgt de kans de wedstrijd in het voordeel van Winchester United te beslissen, maar mist opzettelijk een (ten onrechte gegeven) strafschop. Daarna scoort Chelsea. Jake, als toeschouwer aanwezig bij deze wedstrijd, krijgt een hartaanval.

In de tweede helft van het boek worden de gevolgen van de eerste helft beschreven. Colin wordt gevraagd als het gezicht van een campagne voor fairplay. Jake overleeft de hartaanval, maar blijkt door zijn jarenlange alcoholgebruik een leverbeschadiging te hebben opgelopen.

Themariek:

Het thema van het boek is: hoe mensen op grond van veronderstellingen en aannames leven zonder bewuste keuzes te maken. Dat zie je terug bij Colin, die dus het leven leidt van een topvoetballer, maar uiteindelijk niet de klootzakfactor heeft om echt bij het wereldje te horen. Je ziet het ook terug bij Jake Alderdice, die zijn huwelijk heeft vergooid en daar nu spijt van heeft. Hij ontdekt zelfs dat hij zijn ex-vrouw nooit ten huwelijk heeft gevraagd en doet dat alsnog: ‘wilde je met me trouwen’.

Motto:

Het motto van het boek komt uit ‘Perceval of het verhaal van de Graal’. In dat boek is de hoofdpersoon ook een jongen uit Wales, die naar het hof van Koning Arthur op zoek gaat omdat hij ridder wilt worden. Perceval komt terecht bij de Fisher King (de club van Colin heet ‘de King Fishers’) en ziet daar de graal, maar krijgt die niet omdat hij niet de juiste vraag stelt. Colin stelt ook geen vragen, maar doet alleen maar: ‘Het is mijn werk omgeen vragen te stellen, geen antwoorden te geven, maar te dóén.’ (blz. 214)

Titel:

‘De aanname’ slaat op de aanname van de bal. Colin heeft een geweldige aanname en daardoor wordt hij door Jake Alderdice gescout. Colin en jake doen ook allerlei aannames: ze handelen naar aanleiding van veronderstellingen. Jake neemt Colin aan als prof bij Winchester United: ‘Hij had hem aangenomen destijds’ (blz. 192)

Structuur:

Het boek valt uiteen in twee delen: ‘Eerste helft’ en ‘Tweede helft’. Net als een voetbalwedstrijd. Om beurten volgen we Colin en Jake. Dat is net als in Perceval, waar ook de avonturen van Perceval en Walewein door elkaar verteld worden. Er zijn meer stukken die over Colin gaan dan over Jake. In de stukken over Jake zijn veel flashbacks te vinden: ‘Om die reden had Bill hem de hand boven het hoofd gehouden bij de laatste reorganisatie.’ (blz. 10)

Opdracht:

Het boek heeft geen opdracht.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanname door Cor de Jong"