Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 835 woorden
  • 20 december 2015
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
16 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting boek

Op een ochtend kom de buurjongen van Michiel, Dirk naar Michiel toe. Dirk wil hem onder 4 ogen spreken. Dirk verteld dat hij met een paar andere mensen een distributiekantoor gaan overvallen. Michiel moet de brief die Dirk hem heeft gegeven aan Bertus van Gelder brengen als de overval mislukt. Later hoort Michiel dat de overval is mislukt en Dirk gevangen is genomen. De volgende ochtend komt Michiel Schafter tegen wie hij niet vertrouwt. Michiel krijgt de volgende dag te horen dat de Duitsers Bertus hebben gearresteerd, hij kan de brief dus niet meer aan hem geven. Michiel denkt dat Schafter Bertus heeft verraden. Michiel leest de brief en komt erachter dat Dirk een gewonde Engelse piloot in het Dagdalerbos verborgen houdt. Zijn naam is Jack en hij moet verzorgd worden. Dirk is ontsnapt uit de handen van de Duitsers en is erg gewond geraakt door martelingen. Hij komt naar de schuilplaats van Jack en moest ook verzorgd worden. De volgende nacht werd Michiel wakker door geluid van beneden. Hij dacht dat het Duitsers waren en trapte de deur open. Daar in de kamer zaten zijn moeder en 2 mannen, 1 oudere en zijn zoon. Ze zijn Joods en moeten over de IJssel gebracht worden. Ze worden verkleed als vrouwen en worden door Michiel over de IJssel gebracht. Daardoor wouden de Duitsers de barones oppakken omdat ze meegeholpen had. Oom Ben blijkt achter de Duitsers te staan, hij is de verrader in het dorp. Na de oorlog komt Michiel erachter dat Schafter goed was en al die tijd Joodse onderduikers had.

Einde

 

Personen

Michiel van Beusekom

Michiel is de hoofdpersoon van het boek, hij is 15 jaar en zoon van de burgemeester. Hij helpt  veel mensen die hulp nodig hebben. Het is een stille, serieuze jongen. Hij durft veel.

Erica van Beusekom

Erica is de zus van Michiel. Ze hielp met het verzorgen van Jack. Erica werd gevraagd omdat ze een EHBO-opleiding had gevolgd. Erica werd verliefd op Jack.

Ben van Hierden

Is een soort oom van Michiel. Michiel vindt zijn oom geweldig tot hij erachter komt dat Ben een verrader is.

Plaats

Het verhaal speelt zich af in Nederland, 20 kilometer van Zwolle.

 

Tijd
Het speelt zich af in e 2e wereld oorlog. De 2e wereld oorlog was van 1940 tot 1945 en dat was ook in die tijd. Het verhaal speelt zich af in de laatste jaren van de oorlog. Alles word verteld in chronologische volgorde.

 

Begin

Je valt meteen in een spannende gebeurtenis. Er is geen inleiding. Je leest aan het begin dat Michiel in het donker aan het lopen is met 2 melkflessen en dan op een gegeven moment loopt Michiel tegen een paaltje en is er 1 fles gebroken. Hij komt thuis en verteld het aan zijn moeder, die het best jammer vind maar ook dapper dat hij in zijn eentje iets voor 8en (8 uur moest je binnen zijn) melk ging halen bij de boeren. Dus zo erg vond ze het niet na afloop.

 

Probleem en afloop

De oorlog zelf en dat Jack beschermd moet worden en uiteindelijk blijkt Ben een probleem te zijn omdat hij een verrader is. Op wie je het hele boek hebt vertrouwd, blijkt niet vertrouwelijk te zijn. Het boek eindigt rustig maar eigenlijk is het niet een goede afloop omdat de vader van Michiel dood is en Ben een verrader blijkt te zijn. Ook heeft de oorlog veel ellende veroorzaakt.

 

Titel

Ik vind dat de titel niet helemaal bij het boek past. Het heet Oorlogswinter alleen in het hele boek gaat het niet over de winter. Dus dan kan je het boek beter ‘’Oorlogsdagen’’ noemen.


Schrijver

De schrijver is Jan Terlouw. Zijn volledige naam is Jan Cornelis Terlouw. Zijn geboorte datum is 15 november 1931. Hij is getrouwd en heeft 4 kinderen.

Jan Terlouw was de oudste zoon thuis en had nog twee broers en twee zussen. Hij groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep. Zijn vader was dominee.

Jan Terlouw is gaan schrijven door zijn vrouw. Hij vertelde altijd verhalen aan zijn kinderen en zijn vrouw bedacht om die verhalen te gaan publiceren. Jan Terlouw heeft vooral jeugdliteratuur geschreven. Vaak gaan zijn boeken over eigentijdse problemen, zoals het milieu, politiek of geschiedenis. Hij laat zien dat er meerdere kanten aan een probleem zitten en dat je al die kanten moet bekijken.

Sommige boeken schrijft Jan Terlouw samen met zijn dochter Sanne Terlouw. Dat zijn detectiveachtige boeken over een vader en een dochter die samen moorden oplossen.

Jan Terlouw heeft veel prijzen gekregen voor zijn boeken.

 

Beoordeling

Ik vond het op zich wel een leuk boek om te lezen alleen omdat ik de film al had gezien wist ik al wel veel. Ik vond het niet heel erg spannend ofzo. Ik vond het wel een interessant boek omdat het over de oorlog ging en dat vind ik wel een interessant onderwerp. Het boek leest vrij makkelijk, ik hou niet zo van lezen maar toch vond ik het best leuk om te doen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"