Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 711 woorden
  • 12 januari 2015
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
18 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: Het achterhuis.
Auteur: Anne Frank.Frank ze noemen dit het achterhuis.
Titelverklaring : De familie Frank moet tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiken. Dit doen ze in het achterste gedeelte van het kantoor van Otto

Samenvatting:
Anne Frank is een dertienjarig joods meisje, ze moet in de Tweede wereldoorlog, samen met haar ouders en zus onderduiken in hun woonplaats Amsterdam. Samen met de familie van Daan trekken zij in het Achterhuis, een woonhuis aan de achtekant van het kantoor van haar vader en zijn medewerkers. Door een draaiende boekenkast wordt het Achterhuis goed verborgen gehouden voor buitenstaanders en natuurlijk de Duitsers. De medewerkers van het kantoor, meneer Koophuis, Miep, Ellie en anderen helpen waar ze kunnen. Later trekt meneer van Dussel bij hen in, omdat er nog een plaatsje over was in het huis.

In een dagboek wat Anne voor haar dertiende verjaardag, vlak voor hun onderduikperiode, kreeg, schrijft ze de gebeurtenissen in het Achterhuis en haar gevoelens op. Ze vertelt hoe moeilijk het is om de hele dag nuttig bezig te zijn zonder herrie te maken, want overdag werken er mensen op kantoor en in het magazijn. Zij mogen hen niet horen dus de w.c mag niet worden doorgetrokken tijdens kantooruren, er mogen geen kranen lopen enzovoorts. Anne is veel bezig met studies, boeken lezen en het maken van huiswerk. Haar vader, die ze liefkozend Pim noemen, helpt haar bij de dingen die ze niet begrijpt. Later gaat ze ook wat werk doen voor kantoor: brieven typen en administratief werk.

De auteur: Anne Frank heet voluit: Annelies Marie Frank en is geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt am main in Duitsland. In 1933 vlucht ze samen met haar joodse familie naar Amsterdam. Hitler is dan aan de macht in Duitsland. Haar vader, Otto, zet verschillende bedrijven op, maar wanneer Hitler ook in Nederland met de ‘Entjudung’ van het bedrijfsleven begint, laat hij in 1941 Frank Kleiman de zaak overnemen. In 1942 besluit het gezin onder te duiken in het kantoorpand waar Otto werkte. Ze leven daar samen met een ander gezin en een tandarts in het achterhuis. Anne schrijft, om de tijd te doden, in haar dagboek. In 1944 worden ze ontdekt en gearresteerd door de Duitsers. Ze worden weggevoerd naar Duitsland, waar alleen Otto Frank het concentratiekamp overleeft. Hij krijgt na de bevrijding het dagboek van Anne in handen. Hij past enkele dingen aan en laat het aan een vriend lezen. Via via leest Jan Romein het dagboek en schrijft er een lovend artikel over in Het Parool. Dit heeft tot gevolg dat veel mensen belangstelling voor het boek hebben en in 1947 komt de eerste druk van Het Achterhuis uit. Het wordt uiteindelijk in 60 talen vertaald en er worden in totaal bijna 16 miljoen exemplaren verkocht. Anne schrijft in haar boek dat ze journaliste en schrijfster wil worden en dat ze na de oorlog een boek wil uitbrengen met de titel ‘Het achterhuis’. Haar

12 juni 1942

Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog aan niemand gekund heb, en ik hoop dat je een grote steun voor me zult zijn.

28 september 1942 (toevoegsel)

Ik heb tot nu toe een grote steun aan je gehad, en ook aan Kitty, die ik nu geregeld schrijf. Deze manier om in mijn dagboek te schrijven vind ik veel fijner en nu kan ik het uur haast niet als ik tijd heb om in je te schrijven. Ik ben zo blij dat ik je meegenomen heb!

14 juni 1942

Ik zal maar het begin beginnen vanaf hat ogen blik dat ik je gekregen heb dus dat ik je heb zien liggen op mijn verjaardagstafel (want het kopen waar ik ook bij ben geweest telt niet mee) vrijdag 12 juni was ik al om 6uur wakker, en dat is heel begrijpelijk daar ik jarig was. Maar om 6uur mocht ik nog niet opstaan du moest ik mijn nieuwsgierigheid nog in bedwingen tot kwart voor 7 . toen ging het niet langer, ik ging naar de eetkamer, waar ik door moortje (de kat) met kopjes verwelkomt werd. Om even na zevenen ging ik naar papa en mama en dan naar de eetkamer om mijn cadeautjes uit te pakken het was in de eerste plaats jou die ik te zien kreeg en wat misschien wel een van mijn fijnste cadeaus was

REACTIES

M.

M.

Te veel overgenomen

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"