Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Het diner

Herman Koch

2009

300

3 uit 5

6.7 / 10
2e klas vwo

Samenvatting Het diner door Herman Koch
Paul Lohman is getrouwd met Claire Lohman en zij hebben een zoon genaamd Michel. Paul is na zijn carrière als geschiedenisdocent op een middelbare school op non-actief gesteld door agressieve uitingen over op het werk. Paul is de broer van presidentskandidaat Serge Lohman die getrouwd is met Babette Lohman en zij hebben twee zoons die Rick en Beau heten.

Het begint als Paul en Claire samen met Serge en Babette in een restaurant gaan eten waar volgens Serge geen ‘normale mensen’ komen. Tijdens het diner valt het Paul op dat Babette rode ogen heeft alsof ze net gehuild heeft. Hij ergert zich ook aan de gerant van het restaurant die alles wat op Paul’s bord ligt met zijn pink aanwijst en vertelt waar de ingrediënten al wel niet allemaal vandaan komen.

Als Paul terugkomt van het toilet ziet hij dat er iets mis is gegaan. Babette is in huilen uitgebarsten en is naar de tuin gevlucht. Claire is achter haar aan gerend. Zo blijven Paul en Serge alleen over. Serge zegt dat het huilen van Babette aan haar hormonen ligt. Ze heeft er volgens hem wel vaker last van. Als Paul gaat kijken waar Claire en Babette blijven, voelt hij in zijn zak het mobieltje van zijn zoon. Dit heeft hij in zijn zak gestoken nadat hij een filmpje erop heeft proberen op te zoeken. Opeens gaat het mobieltje af. Michel belt naar zijn eigen mobiel en hij wil weten wat zijn vader ermee uitspookt. Michel komt het mobieltje halen en hij gaat terug naar huis. Ondertussen zijn Claire en Babette terug gekomen en het diner gaat verder.

Na een schoolfeest hebben Michel en Rik, die geld wilden pinnen, in een pin hokje een zwerver gevonden. De zwerver begon te schreeuwen dat ze op moesten rotten. Hierdoor worden Michel en Rick kwaad en Ze beginnen met allerlei vuilnis naar de zwerver te gooien. Maar dan gaat het mis. Er komt een aansteker bij een jerrycan en deze ontploft. De zwerver is op slag dood. De beveiligingscamera van het pinhokje heeft alles gefilmd en deze beelden komen ook bij Opsporing Verzocht terecht. Paul ziet dit en hij herkent meteen zijn zoon.

Paul denkt dat Claire hier niets over weet, maar nadat Babette terug het restaurant in is gegaan gaat Claire nog even naar Paul en Michel toe die dan nog buiten staan. Dan gaan ze het erover hebben en Paul zegt dat hij bijna alles weet. Maar hij is verbaasd om te horen dat Claire alles weet. Michel heeft haar meteen nadat ze de zwerver vermoord hadden gebeld en gevraagd wat ze moesten doen.

Tijdens het nagerecht maakt Serge aan Paul en Claire bekend dat hij het beste voor zijn zoon Rick wil en daarom afstand gaat doen als presidentskandidaat. Claire en Babette verklaren hem voor gek en Paul blijft er vrij nuchter onder. Hij maakt ook bekend dat hij een persconferentie heeft geregeld in het café waar Paul en Claire altijd komen. Dit maakt Claire woedend. Meteen na het nagerecht betaalt Serge de rekening en hij gaat samen met zijn vrouw naar het café waar de persconferentie gehouden gaat worden. Claire zegt dan tegen Paul dat hij zijn broer moet verwonden zodat de persconferentie niet door kan gaan. Paul weigert en Claire loopt het restaurant uit. Paul blijft nog zitten totdat hij buiten sirenes hoort. Claire heeft gedaan wat Paul geweigerd heeft…

 

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2358

reacties

Uhm is dit het hele boek?
door Anoniem (reageren) op 12 april 2017 om 15:55

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Kees van der Pol zeker weten goedZeker Weten Goed
Koen van Limbergen4e klas vwo7.1
Anoniem6e klas vwo7.0
Charelle 6e klas vwo7.0
Kees van der Pol Docent6.8
Anoniem6e klas vwo7.1
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Inez over Het diner

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
  • Snitchen bij ouders
  • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
  • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
  • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?