Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vrijdag is de hel minder heet door Vera Van Renterghem

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Vrijdag is de hel minder heet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2496 woorden
  • 8 mei 2014
  • 80 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
80 keer beoordeeld

Boekcover Vrijdag is de hel minder heet
Shadow
Vrijdag is de hel minder heet door Vera Van Renterghem
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Vrijdag is de hel minder heet

Auteur: Vera Van Renterghem

Titel: Vrijdag is de hel minder heet

Uitgeverij: Clavis

Jaar van uitgave: 2014

Synopsis

Afwisselend zijn de twee hoofdpersonages, de Turkse Sajid (14 jaar) en zijn zus Thara (16 jaar) aan het woord.  Ze wonen met de rest van het gezin (vader, moeder en oudste broer Kardal (18 jaar)) in Brussel, waar hun vader een tapijtwinkel heeft.  De ouders verhuisden van Turkije naar Brussel toen ze jong en pas gehuwd waren, de kinderen zijn opgegroeid in Brussel en hebben weinig connectie met het moederland van de ouders, uitgezonderd het jaarlijkse, korte verblijf in Istanbul tijdens de zomervakantie wanneer vader nieuwe tapijten aankoopt om verder te verkopen in Brussel.

Zo begint ook het verhaal: Sajid gaat met zijn vader mee naar Istanbul.  Lang blijven ze niet, want vader krijgt een verontrustend telefoontje waardoor ze in allerijl terugkeren naar Brussel. Stilaan wordt duidelijk dat binnenin de Turkse gemeenschap het gerucht de ronde doet dat Thara de eer van haar familie heeft geschonden.  Thara bekent aan haar familie dat ze een heimelijke relatie heeft met een jongen die geen moslim is en dat wordt door haar vader en oudere broer niet getolereerd. 

Sajid heeft een goede band met zijn oudere zus Thara en zou voor haar door het vuur gaan, zelfs het hellevuur als het nodig zou zijn.  Ze delen samen veel geheimen, vooral om te ontsnappen aan de strenge huisregels van vader.  Sajid wist echter niet dat Thara een vriend heeft en is aanvankelijk ook teleurgesteld omdat ze hem niet in vertrouwen heeft genomen. 

Om de eer van de familie te redden, verplicht vader Thara te huwen met een partner die hij voor haar zal uitkiezen.  Thara gaat niet akkoord en als haar oudste broer Kardal en vader steeds agressiever worden, vlucht ze. 

De moeder heeft een hechte band met Thara, maar ze is verplicht te zwijgen en vader te gehoorzamen.  Pas later zal ze op haar eigen, verrassende manier in opstand komen.

Vader is in alle staten en is bang te worden verstoten door de Turkse gemeenschap.  Hij verplicht Sajid om Thara te zoeken en te vermoorden om zo de eer van de familie nog te redden.  Sajid is gewikkeld in een tweestrijd; hij houdt van zijn zus, maar ook van zijn vader die hij moet gehoorzamen. 

Bij Sajids zoektocht naar zijn zus raakt ook zijn vriend Jack betrokken.  Jack is geen moslim, maar toch zijn de vrienden twee handen op een buik.  Hun speurtocht leidt hen uiteindelijk naar een opvangtehuis voor vrouwen waar ze tevergeefs op zoek gaan naar Thara.

Ondertussen heeft Thara onderdak gekregen in het kamp van de circusartiesten waartoe haar vriend, Jacobus, behoort.  Hij neemt in het circusgezelschap de rol van clown op en dat is misschien wel de reden waarom ze op hem verliefd werd.  Maar misschien ook de reden waarom ze aan hem twijfelt. 

Na enkele omwegen komt Sajid te weten waar hij Thara kan vinden.  In het dorp waar de circusartiesten verblijven, overnacht hij bij Edmond, een oude, humeurige man die een B&B openhoudt.  Edmond is gekluisterd aan een rolstoel en het enige wat hem nog plezier schenkt, is het kweken van orchideeën.  Hij vertelt Sajid dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werd opgesloten in het kamp van Dachau.  Hij is er op het nippertje aan de dood kunnen ontsnappen.

De moordplannen worden afgeblazen omdat Thara contact heeft opgezocht met moeder en terug naar huis zou komen.  Sajid en zijn familie wachten echter tevergeefs op de terugkeer van Thara.  Wanneer blijkt dat moeder gelogen heeft en Thara helemaal niets van zich heeft laten horen, is het hek van de dam.  Vader belandt met hartklachten in het ziekenhuis en Sajid krijgt opnieuw de opdracht zijn zus om te brengen.  Ondertussen wordt ook steeds meer duidelijk dat de oudere broer Kardal aan het radicaliseren is.

In het ziekenhuis vertelt vader meer over zijn eigen moeder, waaruit blijkt dat de geschiedenis zich herhaalt. 

Thara probeert voor zichzelf uit te maken wat ze met haar leven wil aanvangen.  Ze probeert haar vader, haar familie, haar gemeenschap, haar religie, haar relatie met Jakobus een plaats te geven, maar kiest er voor om haar eigen weg te gaan.

Sajid wordt opnieuw gedwongen Thara te zoeken en haar te doden.  De liefde voor zijn vader dwingt hem tot actie.  Maar op een onverwacht moment komt hij tot inzicht hoe zijn vader ineensteekt. Hij keert terug naar de gebrekkige Edmond. 

Wat Sajid niet weet, is dat Edmond ondertussen te weten is gekomen wat Sajid van plan was.  Edmond heeft Thara opgezocht en ze verstopt zich in zijn huis.

Het verhaal krijgt een verrassende wending en een emotioneel slot.

Hoofdpersonages

  • Sajid

Sajid is een veertienjarige jongen die zijn evenwicht probeert te vinden in de multiculturele wereld.  Enerzijds is hij gehecht aan de culturele traditie van zijn ouders die geboren zijn in Turkije, anderzijds geniet hij van zijn thuisstad Brussel en haar Westerse cultuur.

Hij heeft relatief veel vrijheid om te doen waarin hij zin heeft, zijn strenge vader houdt vooral zijn zus Thara in het oog.  Omdat Sajid een goede verstandhouding heeft met Thara helpt hij haar vaak om stiekem de dingen te kunnen doen die voor haar verboden zijn, zoals met vriendinnen eropuit trekken en Westerse boeken lezen.  Maar Sajid wist niet dat zijn zus een relatie had met de Westerse jongen, Jacobus.  Aanvankelijk voelt hij zich belogen door zijn zus, maar als hij de gruwelijke opdracht krijgt om zijn zus te vermoorden om de eer van de familie te redden, komt hij in tweestrijd.  De lezer kan zeer goed zijn angsten en twijfels voelen, alsook zijn rechtvaardigheidsgevoel en zijn strijd om in alle omstandigheden zichzelf te blijven.  

  • Thara

De zestienjarige Thara is de zus van Sajid.  Ze hebben een goede band met elkaar.  Om Sajid niet in moeilijkheden te brengen, verbergt Thara voor Sajid dat ze een relatie heeft met de Westerse jongen, Jacobus.  Ze weet immers dat dit niet in goede aarde zal vallen bij haar conservatieve vader en bij haar broer Kardal.  Net als Sajid probeert Thara haar evenwicht te vinden tussen de traditionele cultuur van het thuisfront en de Westerse cultuur buiten haar thuis.  Ze is meestal zelfverzekerd en wil haar eigen weg gaan zonder iemand voor het hoofd te stoten.  Ze is geen losbol, maar wil wel de wereld verkennen.  Met betrekking tot haar relatie met Jacobus is ze onzeker, maar ze wil zelf kunnen ontdekken wat Jacobus voor haar betekent.  Ook al maakt haar vader het haar niet gemakkelijk, toch probeert ze een zo goed mogelijke relatie met hem te onderhouden.  Met haar moeder heeft ze wel een mooie band.  Als haar vader te weten komt dat ze een relatie heeft met  Jacobus breekt de hel los.  Hij verplicht haar te huwen met een huwelijkspartner die hij wil voorstellen, maar ze weigert.  De situatie escaleert en ze loopt weg van huis.  Ze vindt onderdak in het circuskamp van haar vriend Jacobus.  Maar ze wordt steeds meer en meer ervan bewust dat de relatie met Jacobus ook niet optimaal is.  Als alle zekerheden die ze meende te hebben van onder haar voeten worden weggemaaid, probeert ze toch zichzelf te blijven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Nevenpersonages

  • Kardal

Kardal is achttien, broer van Sajid en Thara en de oudste zoon van het gezin.  Onder invloed van de radicale ideeën van Fazil radicaliseert ook Kardal meer en meer.  Hij wil imam worden en zijn vader steunt hem hierin.  Vermoedelijk is Kardal onderhuids geen gelukkige mens.  Hij maakt heel wat vijanden door zijn houding, zo kan hij als pizzaboy zelfs geen goede verstandhouding opbouwen met zijn klanten.  Met zijn vader komt hij goed overeen, ze vinden elkaar in hun overtuiging. 

  • Vader

De vader voedt de kinderen streng en volgens de traditionele Turkse cultuur op.  Vooral zijn dochter Thara heeft eronder te lijden.  Toch is hij getormenteerd als hij Sajid de opdracht geeft zijn zus te vermoorden om de eer van de familie te redden.  Hij gelooft dat dit de juiste beslissing is, maar tegelijkertijd breekt zijn hart.  Veel van zijn gedrag is te verklaren vanuit zijn eigen jeugd en opvoeding.

  • Moeder

Ook de moeder is getekend door haar jeugd en opvoeding.  Ze voelde zich vrijer tijdens haar jeugdjaren in het Taurusgebergte.  Daar groeide ze op als moslimmeisje, maar met een open blik.  Ze hadden respect voor andere keuzes, andere godsdiensten, andere overtuigingen, ook al hielden ze zich ook aan de traditionele cultuur.  In haar huwelijk heeft ze een onderdanige positie, die ze lijdzaam ondergaat.  Als haar dochter Thara gevaar loopt, neemt ze een beslissing waardoor ze zelf in nauwe schoentjes komt te zitten.  De liefde voor haar kinderen is immens groot.  Haar hart is immens groot.

  • Jacobus

Jacobus is de vriend van Thara.  Hij springt meteen voor haar in de bres.  Toch is hij meer complex dan men op het eerste zicht zou denken. Hij heeft veel over om zijn eigen doel te bereiken.  Om zijn circusleven te kunnen uitbouwen heeft hij met zijn ouders gebroken en moet zelfs zijn relatie met Thara eraan geloven.

  • Jack

Jack is een goede vriend van Sajid.  Hij neemt het risico om samen met Sajid te gaan zoeken naar Thara in het vluchthuis waar zijn moeder werkt.  Alhoewel hij een rasechte atheïst is, komen Sajid en Jack goed met elkaar overeen.

  • Michel

Michel is de buurman van het gezin van Sajid en Thara.  Hij is een cultuurliefhebber.  Hij houdt van boeken en toneel en leent zijn boeken uit aan Sajid en Thara die ze stiekem lezen.   Zijn demente moeder is ook gehecht aan Sajid, ook al kan ze dat niet meer duidelijk maken. 

  • Edmond

Edmond houdt een B&B open in het dorp Saveringe.  Sajid overnacht bij hem wanneer hij te weten komt dat Thara zich ergens in het dorp moet bevinden.  De barse Edmond is niet wat hij lijkt.  Er schuilt een duister verleden in de man.

  • Janne

Janne is een stropersmeisje.  Samen met haar vader en zijn kompaan vinden ze op een nacht Sajid in het bos. Hij zit vast in de val die ze hadden gemaakt om hazen te vangen.  Ze is een vrolijk meisje en even laat ze Sajids hart sneller slaan.

Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?

Het staat niet specifiek in het verhaal, maar alles wijst erop dat het verhaal zich afspeelt in de huidige tijd.  Het verhaal vangt aan in Istanbul, waar Sajid en vader tapijten inkopen.  Daarna keren ze halsoverkop terug naar Brussel, nadat het gerucht de ronde begon te doen dat Thara een geheime relatie heeft.  Vervolgens speelt het verhaal zich ook af in Saveringe, waar Thara naartoe was gevlucht om zich te beschermen tegen de dreigementen van haar vader.

Structuur van het verhaal.

Beurtelings zijn Sajid en Thara aan het woord als ik-figuur.  De gebeurtenissen worden chronologisch verteld.  Wat Sajid en Thara op hun beurt meemaken, loopt synchroon.  Door deze structuur weet de lezer soms meer dan het personage in het boek, wat zorgt voor extra spanning in het verhaal. 

Stijl

Het verhaal leest als een trein en de onverwachte wendingen zijn verrassend.  De auteur wisselt een poëtisch taalgebruik af met korte en krachtige zinnen.  Er is zowel ruimte voor innerlijke beschouwingen als voor beschrijving van de omgeving en de handelingen.  De personages situeren zich in verschillende milieus en de auteur roept de sfeer van die plekken levendig op.  De auteur heeft oog voor detail en heeft duidelijk veel voorafgaande research gedaan.  Zo wordt de lezer als in een film meegesleurd naar de moskee in Istanbul, naar de hammam in Brussel, naar het vluchthuis, het theehuis, het circusterrein en naar plekken waar een mysterieuze sfeer hangt.  De dialogen zijn doordacht en zijn een meerwaarde om de figuren te leren kennen. 

De personages zijn levensecht.  Geen enkele figuur is eenzijdig, elkeen heeft zijn goede en slechte kanten, ook al kan die kant behoorlijk naar een bepaalde richting overhellen.  Zo heeft Edmond een duister kantje, is Jacobus veel complexer dan verwacht, moet de vader een grotere innerlijke strijd voeren dan men op het eerste zicht zou denken.   

Het verhaal is sterk in suggestieve kracht.  Geen vingerwijzingen, geen veralgemeningen, uitbreiding van de problematiek tot een cultureel fenomeen en niet een religieus probleem.

Thema

Het is een boek over het zoeken naar evenwicht in de multiculturele wereld.  Een boek over durven eigen keuzes maken, ondanks de druk van de omgeving.  Het thema eerwraak wordt gebruikt om ruimere thema’s te belichten die universeel zijn: anders zijn, gezin en familie, multiculturele wereld, relaties, religie, …

Het is een boek dat tot nadenken stemt.  Over diversiteit en integratie.  Over cultuur en religie.  Over liefde en vriendschap.  Over je evenwicht vinden, niet alleen in een multiculturele wereld, maar in de complexe wereld in het algemeen.  Over luisteren naar wat je hart je dicteert. 

Alhoewel eerwraak in het boek niet verbonden wordt met godsdienst, maar wel met cultuur, komt godsdienst toch ook ter sprake.  Sajid en Thara beseffen dat de Islam belangrijk is in hun leven.  Terwijl Thara zich in een katholieke kerk verstopt, denkt ze na over het verschil met haar godsdienst.  Ook Sajid discussieert met Edmond over Islam en christendom. 

Alhoewel eerwraak in het boek niet verbonden wordt met godsdienst, maar wel met cultuur, komt godsdienst toch ook ter sprake.  Sajid en Thara beseffen dat de Islam belangrijk is in hun leven.  Terwijl Thara zich in een katholieke kerk verstopt, denkt ze na over het verschil met haar godsdienst.  Ook Sajid discussieert met Edmond over Islam en christendom. 

Titelverklaring

‘Vrijdag is de hel minder heet’, de titel van het boek, verwijst naar een Turks gezegde.  Op vrijdag zou volgens de Islam een misdaad minder erg bestraft worden.  In het boek komen nog andere elementen voor die betrekking hebben op magisch denken.  Zo is er het koffiedik kijken, de amulet, de djinn’s (boze geesten), het belang dat gehecht wordt aan ‘het lot…

Eigen mening

De lezer wordt via de personages uitgedaagd om na te denken over verschillende thema’s, zoals het recht om eigen keuzes te maken, stelen uit noodzaak, blindelings gehoorzamen, groepsdruk, diversiteit, verdraagzaamheid,….  Het is de schrijfster gelukt om een moeilijk thema genuanceerd en op vlotte wijze te integreren in een fascinerend verhaal. 

Het is een meeslepend boek dat de lezer aanzet tot nadenken.  Tegelijkertijd is het zo spannend dat de lezer onmogelijk kan stoppen met lezen.  Een parel van een boek.  Het heeft me enorm bekoord en ik lees het zeker nog eens omdat ik vele scènes uit het verhaal nog een keer wil herbeleven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.