Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De aanslag door Harry Mulisch

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover De aanslag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • havo | 3034 woorden
  • 7 februari 2014
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
13 keer beoordeeld

Boekcover De aanslag
Shadow

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van de…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond kl…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

De aanslag door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Proloog
Anton Steenwijk woont met zijn ouders en broer in Haarlem. Zij wonen in een klein straatje met vier dicht naast elkaar gelegen huizen. Helemaal links in ‘Welgelegen’ woonden de Beumers, daarnaast woonden Anton met zijn familie in ‘Buitenrust’, daar weer naast woonden Karin en haar vader, ook wel de Kortewegs in ‘Nooitgedacht’ en helemaal rechts bevond zich ‘Rustenburg’ waar een zeer afgezonderd echtpaar woonde.

Eerste episode
-Januari 1945. De oorlog is al bijna voorbij maar in Haarlem was het nog altijd koud, donker en verlaten. Op een avond speelt Anton met zijn ouders en broer Peter een spelletje mens erger je niet. Het begint net gezellig te worden, als ze plotseling een aantal schoten horen. Eerst een, dan twee snel achter elkaar, daarna volgen nog een vierde en vijfde schot en tot slot nog een zesde. Als Anton’s oudere broer Peter gaat kijken wie er is neergeschoten, ziet hij dat Fake Ploeg, een beruchte NSB’er voor het huis van de Kortewegs dood op straat ligt. Maar dan leggen de Kortewegs het lijk voor Anton’s huis neer. Peter probeert het lijk nog terug te leggen maar het is al te laat. De Duitsers hebben zich al in de straat verzameld en steken het huis van de Steenwijk’s in brand. Anton wordt meegenomen door de Duitsers en moet bij gebrek aan slaapplaats een nacht in de cel slapen. Hij is hier niet alleen, er is namelijk nog een andere (gewonde) vrouw bij hem. Ze praten over van alles, over het leven, liefde, het donker en licht. Doordat het pikkedonker in de cel is, kan Anton de vrouw niet zien, maar met het kleine beetje lichtinval lukt het hem net een glimp van de vrouw op te vangen. De volgende dag wordt Anton opgehaald door zijn oom, en gaat bij hem en zijn vrouw in Amsterdam wonen.

Tweede episode

Als Anton een tijdje bij zijn oom en tante in Amsterdam woont, wil hij toch wel graag weten wat er met zijn familie gebeurd is. Daarom ging zijn oom op onderzoek uit. Helaas met een treurig bericht als gevolg. De ouders van Anton zijn samen met 29 andere gijzelaars neergeschoten op dezelfde avond wanneer de aanslag werd gepleegd. Een tijdje later hoort Anton ook wat er met zijn broer Peter is gebeurd, hij is ook doodgeschoten op dezelfde avond als zijn ouders. Anton wordt steeds ouder en ouder en gaat ook studeren. Hij gaat naar het gymnasium en leert door voor medicijnen. Als hij op een gegeven moment naar een feestje van een medestudent in Haarlem gaat, neemt hij ook even een kijkje bij zijn toenmalige straat. Hij gaat op bezoek bij zijn ex-buren, de Beumers. Hiermee praat hij over vroeger en haalt veel herinneringen op. Mevrouw Beumer verteld hem dat er een monument geplaatst is voor de gesneuvelden. Als hij hier naartoe gaat, ziet hij dat zijn ouders ook zijn vermeld. Dit is de laatste keer dat Anton in Haarlem is omdat hij er nooit meer terug wil komen.

Derde Episode

Wanneer Anton slaagt voor zijn doctoraal examen, besluit hij zich te specialiseren in anesthesie. Inmiddels woont hij op kamers en heeft hij een baan in een aantal ziekenhuizen als co-assistent. Omdat er in Anton’s straat een groot gebouw was gevestigd, die diende als hoofdkwartier van de communistische partij vonden er veel rellen plaats in zijn straat. Dag en nacht werd er met stenen naar het gebouw gegooid. Bij eén van deze rellen komt hij een oude kennis, Fake Ploeg junior tegen. Anton neemt Fake mee naar binnen en ze praten over hun verleden. Door de meningsverschillen over wie verantwoordelijk was voor de dood van Anton’s familie en Fake’s vader ontstond er een ruzie. Fake werd erg boos en gooide een spiegel die in Anton’s woning hing, kapot.

Vierde episode

Als Anton in 1959 zijn artsexamen haalt, gaat hij als assistent in de anesthesie aan het werk. Ook koopt hij een mooier en groter appartement. Een jaar later ontmoet hij zijn eerste vrouw Saskia. Hij leert haar kennen tijdens zijn vakantie in London. Hij werd spontaan verliefd op haar omdat hij veel van haar herkende in de vrouw waar hij bij in de cel had gezeten. Vooral haar grote bos krullen en haar uitstraling deed hem erg aan de onbekende vrouw denken. Weer een jaar later trouwden ze. Samen kregen ze ook een dochtertje, Sandra. Tijdens de begrafenis van een oude vriend van Saskia’s vader ontmoet Anton toevallig een belangrijk verzetslid in de oorlog en moordenaar van Fake Ploeg: Cor Takes. Ze hebben een goed en emotioneel gesprek over de oorlog en zo komt Anton erachter dat de vrouw die hij in de cel had ontmoet, genaamd Truus Coster, Takes had geholpen bij de aanslag. Ze waren zelfs verliefd, ook al wisten ze dat niet van elkaar. Ook vertelde Cor aan Anton dat Truus op de dag na hun ontmoeting was geëxecuteerd in de duinen. Dit gesprek was voor beide mannen een erg nuttig en emotioneel.

Laatste episode

Een jaar nadat Anton gescheiden is van zijn toenmalige vrouw Saskia, hertrouwt hij met Liesbeth. Weer een jaar later krijgen ook zij samen een kind: een zoon die zij Peter noemden, waarschijnlijk vernoemd naar Anton’s broer. Ze kopen twee huizen: een in Amsterdam Zuid en éen in Toscane. Als Anton tegen zijn zin in meeloopt met een grote opstand in Amsterdam, komt hij per toeval zijn ex-buurvrouw Karin Korteweg tegen. Omdat zij samen met haar vader het lijk voor zijn toenmalige huis had neergelegd, en zij daardoor hun huis zijn verloren, was hij nog altijd boos op haar. Gelukkig legde Karin hem alles uit. Zo vertelde ze dat haar zij en haar vader uit angst voor Anton naar Nieuw-Zeeland waren geëmigreerd. Daar heeft Korteweg alsnog zelfmoord gepleegd omdat hij zo bang was voor een wraakactie van Anton. Ook al is het nooit in Anton opgekomen om wraak te nemen. Ook vertelde Karin waarom zij het lijkt überhaupt hebben verplaatst. Omdat haar vader zo bang was op de avond van de aanslag dat zijn enige steun tijdens de vreselijke oorlog, zijn hagedissen, dood zouden gaan, moest hij het lijk wel verplaatsten want hij wou zijn hagedissen niet kwijt. En natuurlijk vroeg Anton ook waarom zij Ploeg nou net voor hun huis neerlegden en niet voor het huis van hun andere buren, die nooit met anderen praatten en daardoor volgens hem veel logischer leken om het lichaam voor te leggen. Karin legde uit dat dat volgens haar toen ook de meest logische optie was, maar dat haar vader toen vertelde dat de andere buren joden in hun huis verborgen hielden, en daardoor konden ze het niet maken om Ploeg voor hun huis neer te leggen. Na een goed gesprek te hebben gehad met Karin is Anton eindelijk overal achter gekomen en kan, 37 jaar later eindelijk een punt zetten achter zijn verleden.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Titelverklaring:
De titel van het boek ‘de aanslag ’, vind ik goed gekozen omdat er in het begin van het boek een aanslag op Fake Ploeg, een NSB’er wordt gepleegd. Hier is de rest van het boek op gebaseerd. Dit merk je doordat er steeds meer onbeantwoorde vragen over de (avond van de) aanslag uit het boek opgelost en uitgelegd worden. 

Personages:
Anton Steenwijk:

Een intelligente, sympathieke man die onbewust stilstaat bij het verleden en zich niet druk maakt om de toekomst. Qua uiterlijk is hij lang en slank met donkerbruin haar en een notenkleurige huid. Anton heeft medicijnen gestudeerd en is daarna arts geworden. Qua karakter is hij een round character omdat hij verschillende eigenschappen vertoond.

Anton is de hoofdpersoon in het verhaal omdat het boek eigenlijk om het hele levensverhaal van Anton draait. Aan het begin is hij een jongentje van 12 en aan het einde van het boek is Anton een bejaarde man. Zijn hele leven lang blijft A. Steenwijk rondlopen met een jeugddrama. De aanslag die een lange tijd geleden werd gepleegd heeft een grote invloed op Anton’s leven, en het lukt hem ook niet om het verleden achter zich te laten. Pas als Anton rond de 50 is, is hem eindelijk alles duidelijk en kan hij een punt achter zijn verleden zetten.

Peter Steenwijk:

De oudere broer van Anton. Peter wordt op de avond van de aanslag vermoord door de Duitsers, want Anton pas later te weten komt. Zijn uiterlijke kenmerken zijn blond haar met blauwe ogen. Verder zijn mij geen eigenschappen opgevallen.

Vader Steenwijk:

Een erg wijze, stille man die op de avond van de aanslag vermoord wordt. Als zijn zoon Peter plotseling verdwenen is houdt hij zich erg op de achtergrond en schakelt niet in om zijn zoon te vinden. Ook bij vader Steenwijk zijn mij verder geen eigenschappen opgevallen.

Moeder Steenwijk:

Een erg rustige, lieve vrouw die haar uiterste best doet om haar gezin nog een beetje te onderhouden en te voorzien van voedsel in de Hongerwinter. Ook de moeder van Anton wordt op de avond van de aanslag geëxecuteerd.

Truus Coster:

Dit is de vrouw die op de avond na de aanslag met Anton in de cel zat. Zij raakte toen met bebloede vingers Anton’s gezicht aan. Deze ervaring kon hij nooit vergeten en bleef zich zijn hele leven afvragen wie de vrouw was. Ze had daardoor ook een grote invloed op Anton’s leven, zelfs zijn eerste vrouw leek namelijk sprekend op Truus. Op een gegeven moment komt hij erachter wie de vrouw was dankzij Cor Takes, de moordenaar van Fake Ploeg. Truus kwam aan haar einde doordat ze in de oorlog geëxecuteerd werd in de duinen.

Cor Takes:

Een belangrijk persoon in het boek. Deze man pleegde samen met Truus Coster de aanslag op Fake Ploeg. Op een bepaald moment in het boek verteld Cor aan een van zijn vrienden over de moord op Ploeg. Toevallig pikt Anton Steenwijk dit gesprek op. Dit moment veranderd het leven van Anton omdat hij zich zijn hele leven al afvroeg wie de moord gepleegd had, en hij er op dat moment eindelijk achter kwam.

Saskia Steenwijk:

De eerste vrouw van Anton. Hij valt op Saskia omdat ze hem erg doet denken aan Truus, de vrouw waar hij bij in de cel zat. Samen krijgen ze een dochter genaamd Sandra. Uiteindelijk gaan ze toch scheiden, maar blijven wel goede vrienden.

Liesbeth Steenwijk:

De tweede vrouw van Anton. Ze heeft kunstgeschiedenis gestudeerd en werkt momenteel bij de administratie van een ziekenhuis. Liesbeth had blauwe ogen met donkerblond, bijna zwart haar. Samen krijgen ze een zoon, Peter, die waarschijnlijk vernoemd is naar de omgekomen broer van Anton.

Tijd & Plaats:
Het verhaal is opgedeeld in vijf episodes. Het begint in januari 1945 te Haarlem. In deze episode wordt de aanslag gepleegd en worden Anton’s familieleden vermoord. De tweede episode speelt zich af in 1952. Op dat moment woonde Anton met zijn oom & tante in Amsterdam. De derde episode vindt plaats in 1956. Anton woont niet meer bij zijn oom en tante maar op kamers. Hij studeert medicijnen en wordt daarna anesthesist. De vierde episode begint in 1966. In 1960 ontmoet hij zijn eerste vrouw Saskia en een jaar later trouwen zij. In deze episode leert hij ook Takes kennen, een belangrijk moment in het verhaal. De laatste episode speelt zich af in 1981 tot 1982. Hierin trouwt Anton opnieuw met zijn 2e vrouw Liesbeth en krijgt een zoon. Verder bezoekt hij met zijn dochter Sandra de plaats van de aanslag en komt zijn vroegere buurvrouw K. Korteweg tegen, waarnaar eindelijk alles duidelijk wordt.

Het verhaal wordt in een chronologische volgorde verteld, omdat er een logische tijdsopbouw in het verhaal zit. Wel zitten er veel flashbacks in het verhaal, waardoor het af en toe toch lastig lezen is. Zo komt het verhaal iedere keer terug op de gebeurtenissen uit het verleden, de aanslag en de nacht in de cel bijvoorbeeld. In totaal is de tijd waarin het boek verteld wordt bijna 38 jaar.

Schrijfstijl:
Ik vind persoonlijk dat Harry Mulisch in dit boek een aardig pittige schrijfstijl heeft, door het vele gebruik van (voor mij) onbekende woorden. Voor het lezen van dit boek vereist het dus ook dat de lezer een grote vocabulaire heeft. Ook vond ik sommige stukjes een beetje saai, waardoor het lastig was mijn aandacht voor het boek te behouden. Hieronder noem ik een paar zinnen die de typische schrijfstijl van Mulisch voor mij goed weergeven.

Citaten:                                                                                                                                     ‘In een oplossing van waterglas (dat slijmerige vocht, waarin zijn moeder aan het begin van de oorlog eieren had geconserveerd) liet hij een paar kristallen kopersulfaat vallen, -de kristallen van onvergetelijk blauw, dat hij veel later in Padua terugzag, in fresco’s van Giotto, -waarop zij wormachtig begonnen uit te stulpen, osmotisch groeiden, wederom uitpuilden en daar op zijn zolderkamer in steeds langere blauwe takken door de levenloze bleekheid van het waterglas trokken.’

Citaten:                                                                                                                                     ‘In een oplossing van waterglas (dat slijmerige vocht, waarin zijn moeder aan het begin van de oorlog eieren had geconserveerd) liet hij een paar kristallen kopersulfaat vallen, -de kristallen van onvergetelijk blauw, dat hij veel later in Padua terugzag, in fresco’s van Giotto, -waarop zij wormachtig begonnen uit te stulpen, osmotisch groeiden, wederom uitpuilden en daar op zijn zolderkamer in steeds langere blauwe takken door de levenloze bleekheid van het waterglas trokken.’

‘De oorlog, ofschoon met tussenpozen steeds weer modern door nieuwe boeken en televisie programma’s, begon langzamerhand heel lang geleden te zijn geweest, als men zo zeggen mag. Ergens achter de horizon roestte de aanslag op Ploeg weg tot een obscuur incident, waar nauwelijks nog niemand anders van wist dan hijzelf, -een gruwelijk sprookje uit de oude tijd.’

Vertelwijze:
Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Eerst wordt het verteld vanuit het  ‘ik’ en daarna uit het ‘hij perspectief’. Dit merk je goed omdat je eerst de gedachten van de hoofdpersoon kunt lezen en daarna krijg je veel informatie die voor Anton (toen hij nog kind was) moeilijk te bevatten is. Het lijkt alsof een aantal momenten in het boek door een buitenstaander verteld worden. Bijvoorbeeld in de proloog, aan het einde van het verhaal en het moment in de cel, Truus Coster praat tegen hem alsof hij een volwassene is en je merkt aan Anton dat hij veel dingen niet begrijpt. Er zijn dus bepaalde momenten waarbij de lezer meer weet dan de hoofdpersoon, wat voor spanning zorgt. Zo wordt er eigenlijk door en over Anton verteld (oftewel personaal vertelperspectief). Dus dit boek is met een wisselend perspectief geschreven.

Thema & Motieven:
Motto:

”Overal was het al dag, maar hier was het nacht, neen, meer dan nacht.” Met dit motto wordt bedoeld dat de oorlog inmiddels al bijna voorbij was, maar waar de familie Steenwijk zich bevond was de oorlog nog lang niet over. Ze zaten zelfs midden in de duistere en koude tijden van de hongeroorlog.

Er zijn mij in dit boek verschillende thema’s opgevallen. Zo vond ik bijvoorbeeld schuld,verantwoordelijkheid en het lot erg belangrijk. Je merkt dat deze onderwerpen vaak terug komen in het verhaal. ->

Het hele boek draait namelijk om schuld omdat Anton zijn hele leven lang afvraagt wie de aanslag pleegde, wie zijn ouders vermoordde, wie zijn huis in de fik stak en waarom het lijk voor zijn toenmalige huis werd gelegd. Aan het einde van het verhaal wordt dit allemaal pas duidelijk. Ook zijn er verschillende voorwerpen die een goed beeld van de thema’s weergeven. Zoals de dobbelsteen, waar je vaak over leest. Iedere keer als het leven van Anton een totaal andere wending dreigt te krijgen, haalt hij zijn dobbelsteen tevoorschijn. Daardoor kreeg ik het gevoel dat de dobbelsteen in dit boek ‘het lot’ symboliseerde.

Zo zijn er nog een paar andere motieven die belangrijk zijn in het boek. Bijvoorbeeld de Griekse mythologie, kruidnagel en de jukebox. De Griekse mythologie kun je halen uit de vele vergelijkingen die Anton maakt en de Griekse termen die hij gebruikt. De kruidnagel wordt aan het begin van het boek door Anton’s moeder gebruikt. Ze heeft een gat in haar kies en omdat er geen tandarts tot haar beschikking was stopte ze een kruidnagel in haar tand. Aan het eind van het verhaal wordt dit ook door Liesbeth, de vrouw van Anton gedaan. Zo ontstond er een soort verband tussen het begin en het einde van het boek, wat ik erg knap gedaan vond. De jukebox vind ik ook een belangrijk motief omdat er op bepaalde momenten titels van verschillende nummers worden genoemd. Bijvoorbeeld op een bepaald moment in het boek; Anton is naar een feestje en hij wordt aan iets herinnerd waar hij eigenlijk niet zo veel trek in heeft. Op dat moment wordt er net het nummer ‘thanks for the memory gedraaid’.                         

Ook zijn de schuldvragen belangrijk. Deze luiden:

Wie hebben de aanslag op Fake Ploeg gepleegd?
Wie hebben mijn ouders vermoord ( mnr. & mevr. Steenwijk)?
Waarom is het lichaam bij ons voor de deur neergelegd?

Mijn mening over ‘de Aanslag’:
Ik vond dit boek een redelijk lastig, diepgaand maar toch ook leerzaam boek om te lezen. Dit kwam bijvoorbeeld door de vele vergelijkingen die in het boek werden gemaakt en doordat er wel een aantal moeilijke woorden in de tekst voorkwamen. Hierdoor had ik er af en toe toch moeite mee om het verhaal te blijven volgen. Toch vind ik dat het verhaal zeer goed is opgebouwd. Je merkt echt dat alles in het verhaal op elkaar afgestemd is en dat er geen overbodige informatie instaat. Wat ook zo zijn nadelen heeft, omdat als je al een klein stukje minder aandachtig leest, je meteen een heleboel dingen niet snapt. Er worden ook constant verbanden gelegd in het boek, wat dus veel intelligentie vereist. Persoonlijk vind ik het een pittig boek, maar wel ontzettend goed geschreven. Daarom raad ik het anderen zeker aan om dit boek te lezen. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanslag door Harry Mulisch"