Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Max Havelaar door Multatuli

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Max Havelaar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2457 woorden
  • 12 september 2013
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
4 keer beoordeeld

Boekcover Max Havelaar
Shadow
Het begint met een makelaar in koffie en het eindigt met een bewogen, hartverscheurende oproep aan de koning: de wereldberoemd geworden roman Max Havelaar. Anderhalve eeuw na verschijning is het nog steeds een zeer toegankelijk en meeslepend boek, een werk van grote tegenstellingen: literair en politiek, nostalgisch en modern, woedend en humoristisch, sarcastisch en t…
Het begint met een makelaar in koffie en het eindigt met een bewogen, hartverscheurende oproep aan de koning: de wereldberoemd geworden roman Max Havelaar. Anderhalve eeuw na versc…
Het begint met een makelaar in koffie en het eindigt met een bewogen, hartverscheurende oproep aan de koning: de wereldberoemd geworden roman Max Havelaar. Anderhalve eeuw na verschijning is het nog steeds een zeer toegankelijk en meeslepend boek, een werk van grote tegenstellingen: literair en politiek, nostalgisch en modern, woedend en humoristisch, sarcastisch en teder. Sinds het verschijnen hebben talloze lezers gelachen om Batavus Droogstoppel, gehuild om Saïdjah en Adinda en meegeleefd met Max Havelaar en zijn schepper Multatuli - in 2004 uitgeroepen tot de belangrijkste schrijver uit de Nederlandse literatuur.
Max Havelaar door  Multatuli
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: Max Havelaar (of De Koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy)

Auteur: Multatuli

Uitgever: Em. Querido’s Uitgevery B.V. (eerste druk door J. de Ruyter)

Jaar van eerste druk: 1860

Aantal blz.: 248 (314 in de door mij gelezen uitgave uit 1881 met voetnoten van de auteur)

Verklaring titel:

Max Havelaar is de hoofdpersoon van het manuscript wat centraal staat in het boek. De ondertitel “De Koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy” is er om meerdere redenen. Ten eerste is de hoofdpersoon uit het boek, Batavus Droogstoppel, een koffiehandelaar. Bovendien was de handel in koffie een van de belangrijkste bronnen van inkomsten, zo niet de belangrijkste, van de Nederlandse regering uit de koloniën in die tijd. Hierdoor was het een goed symbool voor de onderdrukking van de Javaan en de koloniale politiek in zijn geheel.

Motto:

Gerechtsdienaar: Mijnheer de rechter, daar is de man die Barbertje vermoord heeft.

Rechter: Die man moet hangen. Hoe heeft hij dat aangelegd?

Gerechtsdienaar: Hij heeft haar in kleine stukjes gesneden en ingezouten.

Rechter: Daaraan heeft hij zeer verkeerd gedaan. Hij moet hangen.

Lothario: Rechter, ik heb Barbertje niet vermoord. Ik heb haar gevoed en gekleed en verzorgd. Er zijn getuigen die verklaren zullen dat ik een goed mens ben en geen moordenaar.

Rechter: Man, ge moet hangen. Ge verzwaart uw misdaad door eigenwaan. Het past niet aan iemand die … van iets beschuldigd is, zich voor een goed mens te houden.

Lothario: Maar rechter, er zijn getuigen die het zullen bevestigen. En daar ik nu beschuldigd ben van moord …

Rechter: Ge moet hangen ! Ge heb Barbertje stukgesneden, ingezouten en zijt ingenomen met uzelf … drie kapitale delicten ! Eh … Wie zijt ge vrouwtje?

Vrouwtje: Ik ben Barbertje.

Lothario: Goddank ! Rechter, ge ziet dat ik haar niet vermoord heb !

Rechter: Hm … ja… zo ! Maar het inzouten ?

Barbertje: Neen rechter, hij heeft me niet ingezouten. Hij heeft mij integendeel veel goeds gedaan. Hij is ’n edel mens !

Lothario: Ge hoort het rechter, ze zegt dat ik ’n goed mens ben.

Rechter: Hm… het derde punt blijft dus bestaan. Gerechtsdienaar, voer de man weg, hij moet hangen. Hij is schuldig aan eigenwaan. Griffier, citeer in de praemissen de jurisprudentie van Lessing's patriarch.

Verklaring:  Met dit motto verwees Dekker naar de mensen die hem zouden verwijten zelfingenomen te zijn nu hij zich in de Max Havelaar vrij pleitte van schuld. Ook wordt er in dit motto niet erg gefocust op de hoofdzaak, dat Lothario Barbertje niet heeft vermoord, maar op een bijzaak, zijn vermeende eigenwaan. Multatuli voorspelde correct dat ook bij het verschijnen van zijn boek mensen meer op bijzaken, zoals zijn verleden en zijn schrijfstijl, zouden letten dan op de hoofdzaak: de misstanden op Java.

Inhoudsweergave/opbouw:

Het boek kan worden verdeeld in drie delen:

roman 1: hoofdstukken 1-4, 9-10 en 16. Verteld door Droogstoppel, verhaalt over Droogstoppel.

roman 2: hoofdstukken 5-8, 11-16 en 17-19. Verteld door Stern (aangepast uit het pakket van Sjaalman), verhaalt over Havelaar.

protest: hoofdstuk 20. Verteld door Multatuli zelf, die zich hier direct tot de lezer wendt.

Roman 1:

1-4:

In deze hoofdstukken komt Batavus Droogstoppel aan het woord. Hij stelt zichzelf voor en vertelt wat zijn idealen zijn. Ook vertelt hij wat dingen van zijn jeugd waar hij te kennen geeft dat hij Sjaalman (Havelaar) als klasgenoot heeft gehad.

In dit hoofdstuk komen Sjaalman en Droogstoppel elkaar tegen. Sjaalman geeft Droogstoppel een pak met papieren mee waar dingen staan beschreven die Sjaalman heeft meegemaakt. Droogstoppel moet niets hebben van de arme Sjaalman.

Later besluit hij op basis van de papieren een boek te schrijven over de koffiecultuur. Hij krijgt hierbij hulp van Stern.

9-10 en gedeelte 16:

Hier vertelt Droogstoppel dat hij bepaald niet onder de indruk is van hetgeen Stern tot nu toe heeft geschreven. Hij uit hier zijn mening dat het de eigen schuld is van de Javanen dat ze zo arm zijn. Ook heeft hij helemaal geen medelijden met de Javanen. In deze hoofdstukken komt ook de preek van ds. Wavelaar voor, waarin de acties van Nederland in Nederlands-Indië gerechtvaardigd worden.

Roman 2:

5-8:

In deze hoofdstukken maakt de lezer kennis met Max Havelaar en zijn familie,de Regent, Verbrugge en Duclari en de streek Lebak.

Het hoofstuk bevat de geschiedenis van Havelaar van het begin van zijn loopbaan als asistent-resident is Lebak.

Ook komt hier de toespraak voor die Havelaar geeft voor de hoofden van Lebak.

11-16:

Hier komt het etentje in voor van Havelaar, Tine, Verbrugge en Duclari. Havelaar vertelt hier over zijn geschiedenis (oa over Sumatra) en over zijn mening over onderwerpen als vrouwen, kunst en Indie. Ook begint hier de strijd tegen het onrecht die Havelaar voert. De beroemde parabel van de Japanse Steenhouwer komt ook hier in voor.

17-19:

Hier komt het verhaal van Saidjah en Adinda in voor. Dit verhaal laat zien hoe de toestanden in Lebak zijn.

Ook klaagt Havelaar de Nederlandse Staat in dit gedeelte aan.

Protest:

20:

Het eerste helft van dit hoofstuk zien we dat Havelaar onstlag neemt. Al zijn inzettingen waren tefergeefs.

Op de laatste drie pagina’s breekt Multatuli de vertelling af en richt hij zich rechtstreeks tot de lezer. Hij spreekt tegen zijn Stern en Droogstoppel. Stern laat hij goedkeurend achter,Droogstoppel wordt met harde hand uit het boek geschreven. Multatuli zet daarna uiteen wat zijn bedoeling met het boek is: het aan de kaak stellen van misstanden in Nederlands-Indië op een manier die ervoor zorgt dat veel mensen het te weten komen.

Personages:

Max Havelaar/Sjaalman. Hij is een slanke en vlug bewegende man. Beschreven wordt hij als een ‘vat vol tegenstrijdigheid’. Hij is zeer intelligent (‘geen wetenschap is hem vreemd’) maar begrijpt soms de simpelste dingen niet en is naïef. Hij is erg gesteld op de waarheid en op recht, zet zich daar ook volledig voorin omdat hij erg geduldig is. Hij is moedig, dromerig, gelovig en is het gelukkigst met zijn gezin.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Tine Havelaar, gebaseerd op Multatuli’s vrouw. Zij komt uit een rijke familie, die wil dat zij bij Max weggaat. Maar daar denkt zij absoluut niet over na; Max is alles voor haar. Ze doet alles wat hij zegt en geeft hem altijd gelijk.

Batavus Droogstoppel, een oude schoolvriend van Havelaar en makelaar in koffie. Hij is een van de twee vertellers en heeft een zeer nuchtere kijk op het verhaal. Hij vindt Max een arme sloeber, het is zijn eigen schuld dat hij zo arm is. Droogstoppel is streng protestants: alles is volgens Gods wil. Droogstoppel is alleen maar geïnteresseerd in de winst op de koffieveilingen, niet in onrecht. Hij ziet Havelaar als een bedreiging voor de koffiehandel. Batavus schaamt zich voor Stern omdat die wel iets geeft om de inlanders. Ernest Stern, een romantische dweper. Hij komt uit Hamburg en is een stagiar op het kantoor van Droogstoppel. Hij heeft de taak gekregen op basis van het pakket van Sjaalman een boek te schrijven. Stern is geïnteresseerd in de geschiedenis en in het onrecht te Lebak. Al wil hij het verhaal soms wel iets te mooi maken omdat hij grote bewondering voor het eenzame gevecht van Havelaar heeft.

De Regent. De inlandse regent Karta Nata Negara is welwillend en beleefd, maar doet wat hij zelf wil. Doordat hij veel schulden maakt buit hij het volk uit en laat hij hen herendiensten (arbeid zonder betaling) verrichten. Sommige inwoners van het weinig welvarende Lebak waren zo tot wanhoop gebracht, dat ze uitgeweken waren naar naburige gebieden en Zuid-Sumatra, waar ze zich bij de opstandelingen aansloten.

Resident Slijmering. Hij is het type van de ambtenaar die het altijd zo bijzonder druk heeft en zijn plicht verzaakt. De aanklacht van Havelaar tegen de regent is aan Slijmering gericht. Deze is verontwaardigd dat Havelaar hem niet eerst mondeling heeft ingelicht. Hij moet nu wel tot handelen komen, waar hij eigenlijk helemaal geen zin in heeft. Hij probeert ook van alles om Havelaar van zijn besluit om de regent aan te klagen te veranderen.

Verbrugge. Hij is de controleur van Lebak en ondergeschikt aan Havelaar. Hij is aardig, eenvoudig, hartelijk, hulpvaardig en gastvrij. Hij schrikt van Havelaars doortasten optreden.

Duclari . Hij is de joviale, gezellige militaire commandant. Hij vindt Havelaar in het begin maar een rare snuiter, maar later kijkt hij op tegen hem.

Dominee Wawelaar. Stelt de godsdienst in dienst van de exploitatie van Nederlands-Indië; hij wil de Javaan bekeren om hem voor Nederland te kunnen laten werken.

Ruimte:

Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in Lebak, Nederlands-Indië in 1856. Dit is het deel waarin Max Havelaar de hoofdrol speelt. In dit deel wordt ook verteld over Havelaars tijd in Sumatra en worden enkele andere vertellingen weergegeven die zich op andere locaties afspeelden.

Het deel waarin Droogstoppel de verteller is speelt zich af in Amsterdam, grotendeels in zijn huis op de Lauriergracht 37. Het jaar is 1860.

Tijd:

De vertelde tijd is van ergens rond 1840, wanneer Havelaar in Sumatra werkzaam is, tot 1860, het jaar waarin Droogstoppel Sjaalmans pakket ontvangt en Multatuli het boek schreef.

De vertelde tijd, exclusief voetnoten, is 248 bladzijden.

Het deel over Havelaar is in feite een grote flashback. Hierin wordt regelmatig nog verder terug het verleden in gekeken, bijvoorbeeld naar Havelaars tijd in Sumatra.

Perspectief:

Er is in dit boek sprake van een meervoudig perspectief. Het deel dat wordt verteld door Droogstoppel is in ik-perspectief. Dat waarin Stern verteld, is in een personaal perspectief geschreven. Het stuk tenslotte waarin Multatuli in het verhaal ingrijpt is vanzelfsprekend ook weer in een ik-perspectief geschreven.

Thema+motieven:

Het belangrijkste thema van het boek is de strijd tegen onrecht.

Taalgebruik/stijl:

Voor de hedendaagse lezer lijkt de taal erg formeel, en is deze soms wat lastig te begrijpen. Ook worden in het deel over Havelaar een behoorlijk aantal woorden in talen die gesproken werden in Nederlands-Indië gebruikt. Daarnaast zijn er een aantal passages, meestal gedichten, die in andere talen, zoals het Duits en het Frans zijn geschreven.

Genre en stroming:

Max Havelaar is een zowel een politieke roman als een autobiografische roman. Het kan een romantisch (tot de romantiek behorend) werk genoemd worden. Havelaar is idealistisch, wil dat de rechtvaardigheid zegeviert. Multatuli’s inbreuk in het verhaal getuigd ook van een vurige emotie; het gehele werk is in feite uit woede en onmacht geschreven. Emotie is een belangrijk aspect van de romantiek.

Biografie auteur:

Eduard Douwes Dekker werd geboren in de Korsjespoortsteeg als zoon van een scheepskapitein. In 1838 reisde hij aan boord van het schip waarover zijn vader het commando voerde naar Nederlands-Indië, waar ze in 1839 in Batavia aankwamen. Vanaf zijn aankomst in Nederlands-Indië ging het met zijn ambtelijke carrière snel bergopwaarts. In 1840 kreeg Douwes Dekker zijn eerste baantje bij de Algemene Rekenkamer en in 1851 had hij het al tot assistent-resident van Ambon geschopt.

Douwes Dekker werd in 1843 controleur in het district Natal aan de Westkust van Sumatra. Daar had hij grootse plannen om de haven te verbeteren, maar die leidden tot een kastekort, waarover hij een ernstige berisping kreeg van de gouverneur van Sumatra's Westkust, generaal [Michiels. Deze noemde hem bij die gelegenheid "eerloos", een kwalificatie waardoor Douwes Dekker zich diep gegriefd voelde.

In 1846 trouwde Douwes Dekker met Tine baronesse van Wijnbergen. Uit dit huwelijk zouden twee kinderen geboren worden: zoon Edu in 1854 en dochter Nonnie in 1857.

In 1856 werd Douwes Dekker benoemd tot assistent-resident van Lebak. Hij nam datzelfde jaar ontslag toen gouverneur-generaal Duymaer van Twist hem niet wil ontvangen om zijn klachten over het optreden van de regent (inlandse hoofdman) van het district Lebak aan te horen. Na dit ontslag was hij werkloos en zwierf hij enkele jaren alleen door Europa, onder andere door Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. In 1859 keerden ook Tine en de kinderen naar Europa terug.

In 1856 werd Douwes Dekker benoemd tot assistent-resident van Lebak. Hij nam datzelfde jaar ontslag toen gouverneur-generaal Duymaer van Twist hem niet wil ontvangen om zijn klachten over het optreden van de regent (inlandse hoofdman) van het district Lebak aan te horen. Na dit ontslag was hij werkloos en zwierf hij enkele jaren alleen door Europa, onder andere door Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. In 1859 keerden ook Tine en de kinderen naar Europa terug.

In 1859 besloot Dekker zich voortaan te wijden aan het schrijversschap, en in 1860 verscheen zijn meest bekende boek Max Havelaar of De Koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy, dat werd gepubliceerd onder het pseudoniem ‘Multatuli’ wat -in het Latijn- ‘ik heb veel gedragen’ of 'ik heb veel geleden' betekent. Max Havelaar is een directe aanval op de Nederlandse regering in Nederlands-Indië. In zijn boek probeerde Dekker alle schandalen en misstanden in Nederlands-Indië die hij daar had aanschouwd openbaar te maken aan de mensheid. Er werd geschokt op het boek gereageerd en er werd nog een poging ondernomen om het boek te negeren. Dit was tevergeefs; Max Havelaar werd door heel Europa een bestseller.

Dekker bleef de rest van zijn leven boeken schrijven en werd een populaire schrijver. In 1874 overleed zijn vrouw Tine en in 1875 hertrouwde hij met Maria Hamminck Schepel (ook wel bekend als Mimi). In 1877 besloot hij wegens zijn slechte gezondheidstoestand definitief te stoppen met schrijven. Hij overleed op 66-jarige leeftijd te Nieder-Ingelheim (Duitsland).

Bibliografie auteur:

Enkel de werken die tijdens zijn leven verschenen zijn hier weergegeven.

1859 - Geloofsbelydenis (verschenen in het vrijdenkerstijdschrift De Dageraad)

1859 - Brief aan de kiezers te Amsterdam omtrent de keuze van een afgevaardigde in verband met Indische specialiteiten en batige Saldo's, Amsterdam, J. de Ruyter

1860 - Indrukken van den dag

1860 - Max Havelaar of de koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappy

1860 - Brief aan Ds. W. Francken z.

1860 - Brief aan den Gouverneur-Generaal in ruste

1860 - Aan de stemgerechtigden in het kiesdistrikt Tiel

1860 - Max Havelaar aan Multatuli

1861 - Het gebed van den onwetende

1861 - Wys my de plaats waar ik gezaaid heb

1861 - Minnebrieven

1862 - Over vrijen arbeid in Nederlandsch Indië en de tegenwoordige koloniale agitatie (brochure)

1862 - Brief aan Quintillianus

1862 - Ideën I (bevat onder andere de roman De geschiedenis van Woutertje Pieterse)

1862 - Japansche gesprekken

1863 - De school des levens

1864-1865 - Ideën II

1864 - De bruid daarboven. Tooneelspel in vijf bedrijven (toneelstuk)

1865 - Bloemlezing door Multatuli, Amsterdam, R.C. Meijer, p. 1-296

1865 - De zegen Gods door Waterloo

1865 - Franse rymen

1865 - Herdrukken

1865 - Verspreide stukken (overgenomen uit de Herdrukken)

1867 - Een en ander naar aanleiding van Bosscha's Pruisen en Nederland

1869-1870 - Causerieën

1869 - De maatschappij tot Nut van den Javaan

1870-1871 - Ideën III

1870-1873 - Millioenen-studiën

1870 - Divagatiën over zeker soort van Liberalismus

1870 - Nog eens: Vrye arbeid in Nederlandsch Indië

1871 - Duizend en eenige hoofdstukken over specialiteiten (satirische verhandeling)

1872 - Brief aan den koning

1872 - Ideën IV (bevat onder andere het toneelstuk Vorstenschool)

1873 - Ideën V

1873 - Ideën VI

1874-1877 - Ideën VII

1875 - Vorstenschool, drama in 5 bedrijven, (4 drukken in 1875)

1876 - Bloemlezing door Heloïse (=Mimi Hamminck-Schepel), Amsterdam, G.L. Funke

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Max Havelaar door Multatuli"