Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hasse Simonsdochter door Thea Beckman

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Hasse Simonsdochter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 757 woorden
  • 20 juni 2013
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
2 keer beoordeeld

Boekcover Hasse Simonsdochter
Shadow

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met …

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met…

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders. Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met hem te trouwen. Samen trekken ze naar de Veluwe, waar hij als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre behartigt. Hasse geniet van het vrije leven, maar Van Schaffelaar en zijn mannen zijn niet overal geliefd en van verschillende kanten dreigt gevaar.

Hasse Simonsdochter door Thea Beckman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inleiding:

Ik heb eigenlijk wel zin in het maken van dit boekverslag, ik zal hier een stukje uit het boek laten zien, dan kunt u zien hoe dit boek een beetje geschreven wordt.

Dit stukje gaat over Jan van Schaffelaar, die van de toren in Barneveld springt, om zijn vrouw en de rest van het vendel te redden.

Het was nu helemaal donker geworden. In de dorpsstraat, op het kerkhof tot aan de voet van de toren hadden Barnevelders, Nijkerkers en Amersfoorters zich verzamelt. Ze keken op naar de door toortslicht beschenen figuren op de trans, zo hoog, zo schijnbaar onbereikbaar en ze schreeuwden. Ze zwaaiden met fakkels en toortsen. Naast de veldslang op het kerkhof stond de zwijgende gestalte van de dominicaan, niet ver daarvandaan zat kapitein Wachtendonk te paard, in volle glorie van zijn krijgsuitrusting.

Ook hij keek omhoog.

De tijd van het ultimatum was bijna verstreken. Jan van Schaffelaar duwde Hasse in de armen van de verbaasde Blauwpoeper. ‘Hier,’ grauwde hij, ‘houd haar vast. Ga achteruit jullie.’

Eer iemand goed begreep wat er ging gebeuren stond hij boven op de borstwering, zette de handen in de zij, schreeuwde: ‘Hier hebben jullie Jan van Schaffelaar!’ -en sprong.

Allen die op de trans verzameld waren verbeelden zich de doffe klap te horen waarmee het lichaam van hun aanvoerder beneden op het plein terecht kwam. Woeste kreten stegen op uit de diepte. ‘Hij leeft nog, hij leeft nog, sla hem dood!’

Castor en Pollux hadden Hasse elk bij een arm gegrepen en hielden haar stevig vast. ‘Niet kijken, niet kijken,’ herhaalden ze eentonig. ‘Niet kijken, Hasse.’

Ze was niet eens in staat zich te verroeren. Star als een beeld stond ze en staar de naar de lege opening tussen de kantelen.

‘Hij sprong,’ snikte ze, hij sprong gewoon naar beneden. O lieve Heer, hij sprong…’

Blauwpoeper richtte zich op, en keerde zich om. Hij zag bleek. ‘… en zo stierf een dapper man,’ mompelden hij verstikt.

 

Algemeen:

                        1) De schrijver van dit boek is Thea Beckman, ze is geboren op 23-07-1923. Ze wilde al vanaf haar twaalfde jaar schrijfster worden. Ze is echt schrijfster geworden, van jeugdboeken. Een van haar bekendste jeugdboeken is: ‘Kruistocht in spijkerbroek’’, dat boek is zelfs verfilmd! Thea Beckman stierf op 80-jarige leeftijd.

2) De titel van het boek is: ‘Hasse Simonsdcohter’

3) Het boek heeft 320 bladzijden

4) De eerste druk was in 1983

 

Genre:

5) Het is een historisch verhaal.

6) Het speelt zich heel veel jaren geleden af. Er komen ook historische figuren in voor. Ik vind historische boeken erg leuk, vooral degene van Thea Beckman, want die beschrijft ze erg leuk, en je leert er aardig wat van. Soms schrijft ze een stukje informatie, zonder dialogen, dus alleen een beschrijving, dat is soms best saai en irritant, maar je moet het eigenlijk wel lezen, anders snap je het verhaal niet.

 

Hoofdpersoon:

Hasse Simonsdochter: De hoofdpersoon is Hasse Simonsdochter, ze is in het begin van het boek vijftien jaar. Hasse is een wild meisje, en woont in de buurt van IJselmuiden, ze houdt van de buitenlucht en de rietlanden. Ze heeft donker haar, en donkere ogen. Ze lijkt totaal niet op haar familie.

Jan van Schaffelaar: Jan van Schaffelaar had blond, licht krullend, haar. Hij was (volgens Hasse) best knap. Hij had een zacht karakter, maar niet in alle opzichten, over moorden deed hij niet moeilijk. De leeftijd wordt in het boek niet beschreven. Hij had ook niet echt een vaste woonplaats want, hij was huursoldaat.

 

Plaats:

In het begin in de omgeving van Kampen, daarna in de buurt van Barneveld. De buurt is aan de ene kant wel belangrijk voor het verhaal maar aan de andere kant ook niet. Want, de in de buurt van Barneveld, er is daar best veel bos, waardoor ze op jacht konden gaan, ook de sprong van de toren door Jan, was in de buurt van Barneveld. Maar eigenlijk maakt het niet heel veel uit, ik bedoel, als het zich ergens anders zou afspelen zou dat denk ik niet zo heel veel uitmaken.

 

Tijd:

9) Dit verhaal speelde zich af in de Middeleeuwen, de vijftiende eeuw.

10) Het verhaal is chronologisch opgebouwd, wel worden er ongeveer twee keer, een soort gedachte verteld, bijvoorbeeld: Hoe Hasse geboren werd. Verder is het wel chronologisch want alles klopt precies, en wordt in goede volgorde verteld.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hasse Simonsdochter door Thea Beckman"