Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

50 euro op zak door Ellen Tijsinger

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover 50 euro op zak
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 941 woorden
  • 10 mei 2012
  • 62 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
62 keer beoordeeld

Boekcover 50 euro op zak
Shadow
50 euro op zak door Ellen Tijsinger
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemeen

Ellen Tijsinger: 50 euro op zak Noordhoff uitgevers Groningen/Houten 2009

Titel

In het verhaal komt heet Rocky 50,- euro bij zich om te besteden bij de band, wat hij vergeten is, daardoor heeft hij het nog steeds bij zich, als ze op een nacht onder de brug slapen staat er opeens een zwerver voor hun neus en vraagt of ze willen blijven eten, dat doen ze maar reizen ook al gauw weer verder, als ze liften met een vrachtwagen komt Rocky er achter dat hij zijn 50 euro kwijt is, ze denken dat de zwerver zijn 50 euro heeft gepikt.

Genre

Mystiek, ze willen herinneringen ophalen van haar moeder van vroeger, daarom gaan ze naar alle plekken waar haar moeder ook is geweest om herinneringen op te roepen.

Samenvatting

Rocky is verliefd op Felicia een meisje van de band en ook nog eens Rocky’s buurmeisje. Als ze op een dag terugkomen van repeteren met de band staat er een gloednieuwe rode auto voor de deur. Felicia gaat naar binnen kijkt in het kasje en daar liggen de sleutel van de auto. Felicia wil een ritje maken met de nieuwe auto, Rocky vindt het maar geen goed idee, ze hebben immers helemaal geen rijbewijs, maar Rocky laat zich toch overhalen en gaat met Felicia mee om een ritje te maken in de nieuwe auto. Eerst gaat het goed maar dan steekt plotseling een kat over. Kijk uit, gilt Rocky. Felicia schrikt en draait het stuur om en knalt daarbij op een kastanjeboom. Als Felicia omkijkt is Rocky’s voorhoofd helemaal open, ze gaan naar het ziekenhuis en laten het hechten. Als ze weer terug lopen besluit Felicia om niet meer terug te gaan maar weg te lopen. Rocky wil eerst niet maar laat zich toch overhalen, stel dat er iets met haar gebeurd dan is het zijn schuld. Ze gaan die nacht slapen onder een brug als ze in de ochtend wakker worden staat er een zwerver voor hun, hij vraagt hun of ze willen blijven eten, en dat doen ze. Als ze verder lopen gaat Rocky door zijn enkel, daardoor loopt hij erg moeilijk en komt Felicia op het idee om te gaan liften ze houdt dan ook een vrachtwagen aan. Als ze even rijden komt hij bij een tankstation, daar komt de vrachtwagenchauffeur er achter dat ze vermist worden en haalt daarom ook de politie er bij, maar ze weten te ontsnappen via een raam. Als ze dan nog wat dagen doorlopen komen ze in Brugge, Rocky komt er achter dat Felicia naar Brugge wil om herinneringen op te halen over haar moeder die overleden is toen ze klein was en daarom gaan ze naar haar tante die ook in Brugge woont. Als ze aan komen staat haar tante daar in tranen , FELICIAA gilt ze. Bel gelijk jullie ouders maar die zijn vast ongerust. De ouders van Rocky en de vader van Felicia komen gelijk naar Brugge toe. Als ze het hele verhaal hebben verteld zijn ze wel een beetje boos maar dat is al gauw vergeven. Felicia wil nog graag even in Brugge blijven om herinneringen van haar moeder op te halen. Na tien dagen logeren komen de ouders van Rocky en de vader van Felicia om ze op te halen. Ze zijn al heel wat te weten gekomen over Felicia’s moeder. Maar haar vader heeft nog een leuke verassing, hij heeft een nieuwe baan zodat hij meer tijd kan vrij maken voor Felicia en hij heeft een tripje naar Londen geboekt om alle plaatsen waar haar moeder ook geweest is aan Felicia te laten zien, en hoeveel ze op haar moeder lijkt.

Hoofdpersoon

De hoofdpersoon is Felicia, ze heeft lang blond haar. Ze is heel erg eigenwijs en heeft soms van die onverwachte momenten waarop ze ineens chagrijnig wordt, en ze heeft altijd van die grappige opmerkingen. Het hele boek gaat eigenlijk om haar en haar moeder, toen ze klein was een jaar of drie is haar moeder gestoven ze weet zelfs niet meer waarom daarom wil ze allemaal dingen over haar moeder te weten komen en gaat naar Bruggen naar haar tante Maria de tweelingzus van haar moeder om daar meer te weten te komen over haar moeder en misschien weet haar tante nog meer verhalen.

Beschrijving einde

Wanneer ze in de auto zitten terug naar huis vraagt Felicia: ‘moet je morgen weer werken pap?’ dan vertelt hij dat hij een nieuwe baan heeft gekregen zodat hij vaker bij zijn dochter kan zijn. Dan vraagt Felicia: ‘gaan we dan ook weer eens iets leuks doen, samen, met z’n tweeën?’ Dan vertelt hij dat hij vroeger met haar moeder op huwelijksreis is geweest naar Londen en hij haar daar graag mee naar toe wil nemen. Hij wil haar laten zien de brug waar ze haar boeket in de Theems heeft gegooid en hij wil naar de leeuw op Trafalgar Square waar haar moeder op is geklommen. Die herinneringen wil hij met haar delen.

Over de schrijver

Ellen Tijsinger geboren op 7 september 1947 in Utrecht, ze is een Nederlandse schrijfster en schrijft vooral kinder- en jeugdboeken. Ze gaf les op verschillende scholen, in handenarbeid, kinderpsychologie, kinderliteratuur en spelleiding. Onder de naam Ellen de Vries-Tijsinger schreef ze boeken en artikelen voor volwassenen over het leven van en omgaan met jonge kinderen. Ook haar eerste kinderboeken verschenen onder die naam; vanaf haar derde kinderboek gebruikt ze de naam Ellen Tijsinger. Ze is in 1970 getrouwd en heeft één dochter en één zoon. Ze is één keer bekroond met de Gouden griffel met het boek: een heel jaar jarig wat uitgekomen is in 2007.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "50 euro op zak door Ellen Tijsinger"