Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het bittere kruid door Marga Minco

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Het bittere kruid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 556 woorden
  • 2 maart 2012
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

Boekcover Het bittere kruid
Shadow

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop …

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerhe…

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop en verwachting, die precies weergeeft wat in die jaren in de harten van de vervolgden leefde. Sober omslag, duidelijke druk.

Het bittere kruid door Marga Minco
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting verhaal/boek.
In 1940 brak er oorlog uit, de joodse familie Minco vlucht uit Breda.
Als het na een paar dagen weer rustig is gaan ze weer terug naar hun huis.
De vader van Marga is optimistisch en gelooft dat de Duitsers hun niets zullen doen.
tijdens het 1e oorlogsjaar wordt Marga ziek en moet naar het kuuroord in Utrecht.
De ouders van Marga verhuizen dan naar Amersfoort, daar gaan ze in het huis van hun zoon Dave wonen. Marga is weer beter en mag naar huis. Maar ze moet wel thuis een beetje uitrusten. Marga ziet haar vader aankomen lopen met een pakketje in zijn hand. In het pakketje zitten sterren die de joden op hun kleding moesten naaien, dit hadden de Duitsers beslist. Op een dag moeten vader en Dave zich laten keuren, hier werd gekeken of ze in een Duits werkkamp konden werken. Vader heeft huiduitslag dus hij denkt dat hij niet word goedgekeurd.
Dave is gezond, maar neemt iets in zodat hij er ziek uitziet.

Moeder zou het een goed idee vinden als ze ook met het gezin op de foto gaan.
Marga heeft er geen zin in, maar uiteindelijk gaan ze met z’n allen naar fotograaf Smelting.
een aantal dagen later ging moeder naar mevrouw Zwager om de gezinsfoto’s te laten zien.
Maar heel de familie Zwager was ondergedoken.
De bel kan ieder moment gaan omdat de Duitsers hun elk moment kunnen komen oppakken.
Dan horen ze dat Bettie is opgepakt bij een tent in Amsterdam. Niemand weet waar ze heen gebracht is en wat er met haar gaat gebeuren. De ouders moeten naar Amsterdam verhuizen, omdat ze boven de vijftig zijn. Marga blijft bij haar broer en Lotte (aangetrouwde zus) in Amersfoort wonen, maar daarna gaat ze toch bij haar ouders in Amsterdam wonen.
Hierdoor gaan Dave en Lotte gaan ook in Amsterdam wonen. Op een middag moet Marga de boodschappen doen. Maar ze raakt verstrikt bij een controlepost van de Duitsers. Ze kan nog net ontglippen, want ze kan op haar ID laten zien dat ze in die straat woont. Op een avond gaat de bel. Het zijn de Duitsers. Marga ontsnapt via de achterdeur. Marga gaat snel daar haar broer Dave. Maar Dave heeft net een goed onderduikadres gevonden dus moeten ze daar weer uit huis weg.
Lotte bleekt het haar van Marga zo wordt ze niet herkent. Ook vervalsen ze haar ID. Samen besluiten ze onder te duiken, maar tijdens het vluchten worden Dave en Lotte op het station in Utrecht opgepakt. Marga zit in haar eentje in een trein. Als ze in Utrecht is aangekomen word haar verteld dat er geen plek meer is. Dus gaat ze maar weer terug naar Amsterdam. Ze kwam aan bij een boerderij, net buiten de stad, maar daar was ook geen plek meer. Toen kwam ze bij een andere boerderij terecht daar was wel plek, maar was niet gratis. Hierdoor raakte haar geld op dus moest ze weer weg uit die boerderij. Een jongen hielp haar. Ze kwam terecht in Heemstede. Hier bleef ze tot na de oorlog. Net na de bevrijding ging ze bij haar oom en tante Zeist wonen. Na een paar weken sterft haar oom en blijft Marga bij haar tante.

Genre.
Het genre van het boek is: oorlog. Hier gaat het immers ook over.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het bittere kruid door Marga Minco"