Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

A Bridge to the Stars door Henning Mankell

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover A Bridge to the Stars
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1127 woorden
  • 20 oktober 2011
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
34 keer beoordeeld

Boekcover A Bridge to the Stars
Shadow

Joel lives with his father in the cold northern part of Sweden. His mother has left him and his father and Joel desperately wants to know why. At night he often sneaks out of the house to look for a lonely dog he has seen from his window. On the bridge across the icy river he starts a secret society, but gets into serious trouble by listening to his young so-called fr…

Joel lives with his father in the cold northern part of Sweden. His mother has left him and his father and Joel desperately wants to know why. At night he often sneaks out of the h…

Joel lives with his father in the cold northern part of Sweden. His mother has left him and his father and Joel desperately wants to know why. At night he often sneaks out of the house to look for a lonely dog he has seen from his window. On the bridge across the icy river he starts a secret society, but gets into serious trouble by listening to his young so-called friend Ture. And then, when he returns home from one of his nightly adventures he finds his father's bed empty ...

A Bridge to the Stars door Henning Mankell
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Hoofd- en bijpersonen
Joel Gustavson Joel is de hoofdpersoon in dit boek. Hij is een jongetje van elf jaar en samen met zijn vader woont hij in Zweden. Zijn moeder heeft hem en zijn vader verlaten toen hij nog klein was. Hij heeft veel fantasie en hij doet soms net alsof hij in de verhalen die zijn vader hem verteld leeft. Hij kan niet goed overweg met de nieuwe vrienden van zijn vader Sarah.

Samuel Gustavson Samuel is de vader van Joel. Vroeger was hij zeeman en hij vermaakt Joel altijd erg met de verhalen die hij over die tijd verteld. Nu is hij houthakker en gaat hij elke ochtend vroeg aan het werk in het bos. Soms drinkt hij te veel, maar als hij een nieuwe vriendin krijgt komt daar verandering in en wordt de sfeer een stuk leuker thuis.

Sara Sara is de nieuwe vriendin van Samuel. Vroeger had ze een man en een kind maar die zijn omgekomen door een brand. Ze is barvrouw in een café. Eerst kan Joel niet met haar overweg maar later in het boek ontdekt hij dat ze best oké is.


Ture van Schwallow Ture is nieuw komen wonen in Sundsvall, de plaats waar ook Joel woont. Joel ontmoet hem voor het eerst bij de rivier waar Joel altijd op ‘’zijn’’ rotsblok zit. Toen Joel hem daar zag zat Ture op dat Rotsblok en daar was Joel boos om. Maar als ze eenmaal wat met elkaar beginnen te praten vind Joel hem wel een aardige jongen. Later blijkt Ture helemaal niet zo aardig te zijn want hij doet gemene dingen en haalt Joel over om dingen te doen die hij eigenlijk niet wil.


2. Thema

Mogelijke thema’s zouden kunnen zijn: fantasie, eenzaamheid en avontuur.

Fantasie omdat hij een erg fantasierijke jongen is en zich vaak indenkt dat hij in de werelden leeft van de verhalen die zijn vader hem verteld heeft. En hij in het boek wel vaker erg fantaseert over van alles. Eenzaamheid want hij vraagt zich vaak af waar zijn moeder is die hem lang geleden verlaten heeft. En hij voelt zich in de steek gelaten als zijn vader een nieuwe vriendin heeft. Avontuur omdat hij s’-Nachts opzoek gaat naar een hond.

3. Problemen en oplossingen
Ik denk dat de belangrijkste problemen in dit boek zijn dat Joel niet overweg kan met Sarah, de nieuwe vriendin van Samuel en dat hij niet meer van de brug af durft. Want hij moest van Ture over de boog van een brug klimmen omdat hij een keer niet op kwam dagen s’-Nachts. De oplossing die in het boek naar voren kwam voor het probleem tussen Sara en Joel is dat Joel later ontdekt dat ze erg meevalt en dat ze Joel goed begrijpt. En de oplossing voor het probleem dat Joel niet meer van de brug afdurfde toen hij boven was dat Ture met behulp van Simon Windstorm Joels vader haalt. Joels vader heeft Joel naar beneden gehaald en zo was het dus goed gekomen. Ik vind dit wel een moeilijke opdracht omdat er naar mijn mening niet echt hele grote problemen in dit boek voorkomen.


4. Korte samenvatting

Het verhaal speelt zich af in Zweden in het jaar 1956. Joel, een elfjarig jongetje woont samen met zijn vader in Sundsvall. Zijn moeder heeft hen verlaten, maar dat is al zo lang geleden dat Joel het zich niet eens meer kan herinneren hoelang het wel niet geleden is. Het begon allemaal toen Joel op een avond een hond op straat zag lopen. De hond was bang en rende even later weer weg. Joel kon de hond echter niet meer uit zijn gedachten zetten. Hij besloot de volgende dag een geheim genootschap op te richten. Hij gaat een logboek bijhouden waarin hij zijn gebeurtenissen beschrijft en zijn zoektocht naar de hond. Hij is eerst het enige lid van zijn geheime genootschap maar dan ontmoet hij Ture. Ture is nieuw in Sundsvall en hij wordt het tweede lid van Joels geheime genootschap. Ture helpt Joel met het zoeken naar de hond. Maar de spanning is er voor Ture al snel vanaf en dan begint hij zich vervelend te gedragen. Ture begint bijvoorbeeld No Nose te pesten, dat is een vrouw die geen neus heeft door een operatie. Joel wil hieraan niet mee doen en wil door zoeken naar de hond. Als Joel in een nacht thuiskomt vind hij het bed van zijn vader leeg. Hij blijkt een nieuwe vriendin te hebben. Joel is daar helemaal niet blij mee en voelt zich in de steek gelaten. Aan het eind van het boek moest Joel van Ture over een boog van de brug klimmen omdat hij een keer s’-Nachts niet op kwam dagen. Dat was één van de regels die ze hadden. Als hij eenmaal boven is durft Joel niet meer naar beneden. Ture haalt Joels vader, die hem naar beneden helpt. Daarna vertelde de vader van Joel meer over Joels moeder, want Joel wilde altijd al meer van zijn moeder weten. Ook krijgt hij de fiets waar hij al heel lang naar verlangde. Hij vergeet de hond en met Sarah leert hij beter overweg te gaan. Hij ontdekt dat ze aardig is en dat ze hem goed begrijpt.

5. Wat ik anders gedaan zou hebben als hoofdpersoon
Als ik Joel, de hoofdpersoon, was zou ik me niet over laten halen door Ture en had ik Ture uit het geheime genootschap gezet. Want op gegeven moment begint Ture zich vervelend te gedragen omdat hij de zoektocht naar de hond niet meer spannend vind. Hij haalt Joel over om No Nose te pesten. Uiteindelijk komt Joel er gelukkig wel achter dat No Nose helemaal niet raar en eng is omdat ze geen neus heeft maar dat ze een aardige vrouw is. Ook zou ik nooit een steen door de ruit van Sara gegooid hebben, dat was nogal een impulsieve actie van Joel. Als zijn vader een nieuwe vriendin heeft moet hij het maar accepteren, het is erg overdreven om een steen door de ruit te gooien omdat je een vooroordeel over iemand hebt. De relatie tussen Sara en Joel is later wel hersteld, dus het is nog wel goed gekomen.


6. Eigen mening
Ik vond het boek een beetje tegenvallen, ik had me de zoektocht naar de hond heel anders voorgesteld. Uiteindelijk was de zoektocht helemaal niet zo leuk als ik gedacht had want aan het eind van het boek was hij de hond gewoon vergeten. Ik vond het ook een redelijk saai boek omdat ik de gebeurtenissen niet spannend vond. Een pluspunt is dat het boekje wel fijn om te lezen was want het was niet heel moeilijk. Ook stond achterin het boekje een lijst met synoniemen in het Engels van de moeilijke woorden per pagina, dus dat was wel heel handig.

REACTIES

L.

L.

Goed! Door dit verslag begrijp ik het boek veel beter!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "A Bridge to the Stars door Henning Mankell"