Nee! door Mirjam Mous

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
Boekcover Nee!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1382 woorden
  • 17 oktober 2011
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 3.6
29 keer beoordeeld

Boekcover Nee!
Shadow
Nee! door Mirjam Mous
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Biografie van Mirjam Mous
Mirjam werd geboren op 7 november 1963 in Made. Haar vader was kunstschilder en haar moeder was de dochter van een slager. Ze had geen broertjes en zusjes. Zodra ze kon lezen pakte ze alle boeken die ze kon vinden ze was dus een echte boekenwurm. Vanaf dat ze kon lezen was het haar droom al om schrijfster te worden. Maar eerst werd ze juf op een school met kinderen met sociaal-emotionele problemen. Daar deed ze veel kennis op uit en heeft veel van dat soort dingen verwerkt in haar boeken. Ook houd Mirjam er van om verre reizen het liefst naar Afrika te maken met haar vriend Wim. Ze heeft en wil zelf geen kinderen.


Gegevens van het boek

De titel van het boek is nee! Met de auteur Mirjam Mous. Het is de eerste druk van het jaar 2007 de uitgeverij is Van Holkema & Warendorf ook is het boek Fictie.


Ik heb het boek gekozen omdat:
De titel van het boek me wel aansprak en ik meerdere boeken van Mirjam Mous heb gelezen en die heel erg leuk zijn.

Boekverslag:
Denise is pas geleden met haar moeder verhuist. Ze heeft al snel nieuwe vriendin Lindy die haar voorstelt aan haar vrienden een van die jongens Benito wordt ook haar vriendje. De jongens zeggen dat als je echt van hun houd seks met hun moet hebben en zodra een meisje nee zegt, vinden ze dat ze dat best wel een beetje kunnen aandringen. Denise heeft dus al snel seks met Benito. Als ze op een dag ruzie met haar moeder krijgt loopt ze weg naar die jongens toe en beland in een verkrachting omdat ze met hen allemaal seks moet hebben en dat helemaal niet wil. Ook met Marco de vriend van Lindy heeft ze seks. Denise gaat snel weg en belt haar beste vriendin Anneloes. Anneloes gaat met de moeder van Denise praten en ze besluiten de politie te bellen. Denise moet aan de politie alles vertellen. De jongens worden allemaal opgepakt en belanden omdat ze nog minderjarig zijn in de jeugd gevangenis. Denise gaat naar een andere school, op de eerste schooldag komt ze Lindy tegen en die is helemaal over de rooie dat haar vriend in de jeugdgevangenis zit.

Theoretische gegevens 1

1) De titel heet NEE! omdat:
Benito en zijn vrienden zijn onafscheidelijk en doen alles samen. Ze dagen elkaar uit en brengen elkaar zo in de problemen maar helpen elkaar er ook weer uit. Ze delen van alles, zelf meisjes. Als een meisje niet verder wil gaan en ‘nee’ zegt, kunnen ze dat moeilijk accepteren en dringen ze het een beetje aan.

2) Waar speelt het verhaal zich voornamelijk af?
In de kelderbox van Rik. Daar zijn Rik en zijn vrienden altijd te vinden. Alle jongens behalve Marco zitten daar de hele dag daar. En Marco en de meiden zitten daar na schooltijd. De jongens die daar altijd zitten zijn allemaal van school getrapt. En wonen niet meer thuis, maar bij Rik in de kelderbox.
Ook op school “het Lucascollege” speelt het zich af. Denise zit nog op school dus daarom schrijven ze hier ook over maar niet heel erg veel. Op school verloopt het niet heel erg soepel tussen de leraren en Lindy, Marco en Denise. Vooral Marco heeft tamelijk veel problemen met de leraren.

3) Is het boek realistisch?
Ja, ik geef je een paar voorbeelden vanuit het boek:

Marco is niet heel erg gelieft bij de leraren en moet altijd nablijven. Als ze bij “Riks place” zijn drinken de jongens veel bier. En flirten met Denise. Ook gaan Denise en Lindy veel naar het activiteitrencentrum omdat daar vaak disco’s zijn en ze gaan naar cafés. Ook zijn de jongens altijd bezig met seks. Ze noemen zichzelf seksverslaafden. De meiden dragen korte rokjes en doorschijnende shirtjes. En ze zoenen met veel jongens. De jongens verkrachten Denise ook en dat gebeurt ook best wel veel.

In het echt kan dat natuurlijk ook:
Er zijn zat jongens die niet erg bij de leraren in de smaak vallen en die dus vaak daarom moeten nablijven. Jongens drinken over het algemeen natuurlijk veel bier. En flirten ook veel. Er zijn zat meiden en jongens die naar cafés en disco’s gaan. Ook zijn er zat jongens die alleen maar aan seks denken. En er zijn zat meiden op de wereld die korte rokjes en doorschijnende shirtjes dragen. Natuurlijk wordt er in de wereld ook een hoop gezoend. Helaas zijn er ook af en toe verkrachtingen.

4) De beoordelingswoorden die bij dit boek passen zijn:
1]Spannend
2]Zielig
3]Raad ik aan
4]Leest vlot

Theoretische gegevens 2

5) Hoe ik de hoofdpersoon omschrijf:
Denise is een betrouwbaar meisje dat zich snel laat beïnvloeden door andere dat komt omdat ze heel erg onzeker over dingen is en ze pas verhuist is. Ze is eerlijk op zijn tijd als andere om dingen vragen. Omdat ze onzeker is, is best wel erg verlegen. Ze is best slim en haalt goede cijfers. Omdat ze een beetje onzeker is, is ze ook een beetje meeloperig.

6) Mijn 3 voorbeelden van actie- en van psychologische spanning:
Actie spanning:

• Er wordt niet verteld wat voor types de jongens zijn.
• Wie de jongens zijn en wat hun innerlijke gedrag is.
• Riks Place het ruikt er altijd naar rook en is griezelig. Er wordt ook best wel wat gesekst en overal zitten bloedvlekken van het ontmaagden van de meisjes.

Psychische spanning:
• Denise wordt op de bank geduwd en alle kleding wordt van haar afgetrokken de jongens kleden zich ook uit en hebben seks met haar.
• Wat er met de jongens gebeurt als ze door de politie worden opgepakt.
• Ze heeft ruzie met Linde op de eerste schooldag van haar nieuwe school. Er word helemaal niet verteld hoe het afloopt want de ruzie is het einde van het boek

7) mijn 5 vetgedrukte woorden:
Het boek speelt zich gewoon in ins tijd af. Dus in de 21 eeuw. In het verhaal wordt niks van vroeger beschreven, alleen maar in onze tijd zodat het lijkt alsof je het zelf meemaakt het verhaal heeft dus een chronologische volgorde. Omdat er in mijn boek helemaal niks over het verleden wordt verteld behalve dat haar ouders gescheiden zijn en dat ze af en toe denkt aan haar vriendinnen die bij haar woonde in het dorp heeft het dus een niet-chronologische volgorde. Heel af en toe kijkt ze even terug in het verleden maar je noemt het geen flashback omdat ze er geen beelden bijkrijgt en het alleen een soort van terugblik is.

8) De 14 voorwerpen met bladzijdes uit mijn boek:
1] Waarom kijkt iedereen mij aan? Heb ik soms een foute rugzak?

Dit staat op bladzijde 5.
2] Bezigheidstherapie wat hem betrof, want van dat ene verplichte dagje school werd hij niks wijzer.1
Dit staat op bladzijde 22.
3] Met zijn vingers losjes om het stuur en 2PAC uit de cd-speler.1
Dit staat op bladzijde 22.
4] Ze liet zich op een keukenstoel zakken en zei rustig: ‘je weet wel waarom’.
Dit staat op bladzijde 37.
5] Ze schoof de gazen zijkant uit het terrarium en zetten de insecten op de bladeren rondom haar kameleon.
Dit staat op bladzijde 45.
6] Ze tilde het pluchen aapje op en gaf hem een zoentje.
Dit staat op bladzijde 69.
7] Ze keek naar het aapje en hoopte dat Benito haar net zo erg miste als zij hem.
Dit staat op bladzijde 70.
8] Lindy pakte het dienblad met de glazen en Denise wilde met haar meelopen, maar een lange blonde hielt haar tegen.
Dit staat op bladzijde 74.

9] ‘Wat heeft die hond nou weer met een boot te maken?’ Benito kroop onder tafel en pakte haar been vast.1
Dit staat op bladzijde 96.
10] Denise hield het stuur nu met twee handen stevig vast en zuchtte gelukzalig.
dit staat op bladzijde 79.
11]Over onschuldige lippen, vingers die naar geheimen plekjes koersten, puzzelstukjes die pressies in elkaar pasten, lachjes en kietelende dreads en Benito die ‘ik hou van je’ fluisterde.1
Dit staat op bladzijde 97.
12] ‘Bouwen we nog een feestje?’ Fernado rukte een paar blikjes bier uit de koelkast. ‘Hier vangen’.1
Dit staat op bladzijde 104.
13] Hij kon ze er zo uitpakken: de grieten die bereid waren om naar de kelderbox te gaan.1
Dit staat op bladzijde 110.
14] ze wilde dat ze haar gevoelens met een wekker kon afzetten.
Dit staat op bladzijde 145.
1 Dat zeggen de jongens; dat speelt zich bij hun af. Zo staat dat ook in het boek.

REACTIES

E.

E.

een goed boekverslag alleen missen er wel wat dingen in de samenvatting.

12 jaar geleden

B.

B.

heel leuk ga m zeker kopieren en plakken dankjee

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nee! door Mirjam Mous"