Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

1000 sproeten door Josee Hussaarts

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover 1000 sproeten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 875 woorden
  • 16 augustus 2011
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

Boekcover 1000 sproeten
Shadow
1000 sproeten door Josee Hussaarts
Shadow
ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!
Titel: 1000 sproeten
Schrijver: Josee Hussaarts
Uitgever: Uitgeverij Piramide
Jaar van uitgave: 2000 in Amsterdam


2. Verwachtingen

Ik denk dat het gaat over Micha die heel erg verliefd is op Iris. Hij is altijd zo met haar bezig dat hij aan bijna niks anders kan denken. Hij zit met een paar andere vrienden in een band. Doordat Micha Iris zo leuk vind komen er steeds meer goede liedjes van de band. Daarom maken ze een liedje over Iris. Micha’s beste vriend Timo maakt een stukje tekst: “Micha heeft last van een virus en dat virus dat heet Iris”. Daarmee wil hij zeggen dat Micha altijd heel erg bezig is met Iris. Daarom noemt hij het een virus. Maar zodra Iris een geheim vertelt aan Micha wat hij niet door mag vertellen gaat het mis.


3. Korte Inhoud

Het gaat over Micha en Iris die bij elkaar in de klas zitten op de middelbare school. Micha zit in een band, en ze willen meedoen met een wedstrijd voor de beste band, ook wel De Grote Prijs. Micha biedt aan om een liedje te maken voor de wedstrijd, maar heeft nog geen idee waar hij het over moet schrijven. Maar zodra hij verkering krijgt met Iris is hij niet meer ergens anders mee bezig dan aan haar te denken. Samen spreken ze een paar keer af, maar als Micha Iris thuis wil afzetten wil Iris dat niet. Waarom dat is vertelt Iris niet, maar Micha wil het graag weten. Tijdens een van de afspraken vertelt Iris aan Micha dat ze wordt geslagen door haar vader als hij teveel heeft gedronken in het weekend. Micha moet beloven het aan niemand anders te vertellen, maar dat is een moeilijke opgave voor hem. Hij vertelt het aan zijn beste vriend Timo, waarmee hij verzint dat Iris aangifte moet doen bij de politie. Als er een schoolfeest is vertelt Micha aan Iris dat hij en Timo vinden dat ze aangifte moet doen, maar bij de naam Timo wordt ze heel boos op Micha. Micha had namelijk beloofd het aan niemand door te vertellen. Omdat ze zo boos is loopt ze weg naar haar tante in Utrecht. Niemand weet op dat moment waar ze is, maar Iris heeft wel eens over haar tante in Utrecht verteld, omdat ze haar fiets met de huissleutel van het slot wilde halen. Zodra Micha heeft bedacht dat ze in Utrecht kan zijn, gaat hij naar haar toe. Iris is verbaasd dat hij haar op is komen zoeken. Haar tante weet van niks en Iris liegt over waarom ze bij haar tante is. Maar zodra Iris haar vader belt krijgt haar tante het door, hoe het allemaal in elkaar zit. Iris besluit om nog een tijdje bij haar tante te blijven, maar komt wel kijken naar de wedstrijd van de band. Doordat Iris er is gaat Micha beter zingen en is de band door naar de volgende ronde.



4. Eigen mening

Ik vond het een spannend boek, omdat je echt wilt weten wat er gaat gebeuren met Iris en of ze nog terug komt. Het is ook spannend doordat ze eigenlijk liegt tegen haar tante over haar thuissituatie maar je toch wilt weten hoe ze het uiteindelijk aan haar gaat vertellen.
Ik vond het een zielig en gevoelig boek, omdat je erg meeleeft met Iris en je wilt weten hoe ze het uiteindelijk oplost met haar ouders en haar tante.
Het is een verhaal wat in het echt ook zou kunnen gebeuren, maar niet in het dagelijks leven, het is een apart geval.
Ik vond het een verrassend verhaal, omdat ik niet had verwacht dat zo’n nette vader haar dochter zou slaan als hij te veel dronk.


5. Verwerkingsopdracht
1. Personen

Hoofdpersonen:
Iris: verlegen, eigenwijs, kortaf
Micha: eigenwijs, heeft snel iets in de gaten, behulpzaam
Bijpersonen:
Timo: de beste vriend van Micha
Djuna: de beste vriendin van Iris
Henk van Benthem: de vader van iris, de rector van haar school

2. Bedoelingen van de schrijver
De schrijver wil hiermee duidelijk maken dat je op tijd moet melden als er mishandeling is, je moet die niet gaan verzwijgen en voor je houden waardoor niemand weet wat er met je aan de hand is.

3. Thema
Het boek heeft als thema: liefde, mishandeling en het schoolleven


4. Tijd
Het boek is geschreven rond 2000, niet later want toen was de Gulden er al niet meer. In het boek gaat er bijna één schooljaar verstreken. Het boek is met terugblikken geschreven en een paar tijdsprongen erin. Één van de terugblikken zit helemaal aan het begin en de tijdsprong zit aan het einde.

5. Opbouw
Het boek heeft een open eind, omdat je niet weet hoe het eindigt met Iris en haar familie en de uitslag van De Grote Prijs is niet bekend. Je weet dus niet of ze winnen.
Het boek is geschreven met een inleiding. Je krijgt eerst te maken met Iris en Micha tijdens een feest dat ze iets afspreken, pas na een tijdje komt Micha erachter dat hij niet mee mag naar het huis van Iris. In het midden krijg je te maken waarom Micha niet mee mag met Iris en aan het eind word die situatie opgelost. Er zijn 2 verhaallijnen, het verhaal van de mishandeling van Iris en het verhaal van Micha die een liedje moet schrijven en met zijn gedacht heel ergens anders is doordat hij verliefd is op Iris.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "1000 sproeten door Josee Hussaarts"