Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Sprong in de leegte door Lydia Rood

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Sprong in de leegte
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 852 woorden
  • 16 juni 2011
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
70 keer beoordeeld

Boekcover Sprong in de leegte
Shadow
Sprong in de leegte door Lydia Rood
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: Sprong in de leegte.

Schrijfster: Lydia Rood

Uitgever: Leopold, Amsterdam

Genre: Relaas, levensbeschrijving

Bladzijdes: Het boek bestaat uit 232 bladzijden.

Tijd en plaats: Het verhaal speelt zich af in de 21e eeuw in Amsterdam en Brussel.

Het boek is wel realistisch.In het nawoord heeft de schrijfster het er ook over dat ze Salomon ook echt is tegen gekomen en dat hij haar heeft opgedragen een boek van Cornélies gedachten te maken. Ik betwijfel het of het ook écht waar gebeurd is. Die vraag hangt bij meerdere mensen rond. Dat nawoord heeft mij daarbij ook wel erg nieuwsgierig gemaakt.

Voorkant: Op de omslag is de zwarte gedaante van een meisje te zien. Ze staat op een steen bij een meer/rivier. De zwarte gedaante en de volle maan maken het tot een mysterieuze omslag van het boek.

Titelverklaring:
Er zijn verschillende verklaringen uit het boek te halen. Het zusje van Cornélie maakt aan het einde van het verhaal een dodelijke sprong van een brug tijdens het skaten. Haar zusje raakt hierdoor in coma. Sommige mensen zien coma als een soort ‘leegte’. In dit geval zou haar zusje ‘de sprong in de leegte’ gemaakt hebben. Aan de andere kant worden mensen die hoogbegaafd zijn niet goed begrepen door ‘gewone’ mensen. Ze denken aan andere dingen dan wij en kunnen dat nooit echt goed delen met iemand. In het boek ontmoet ze Sal. Hij vraagt haar alles op te schrijven aan wat ze zich nog kan herinneren. Hij vraagt haar dus eigenlijk een sprong te maken in haar leegte vol gedachten die ze nooit heeft kunnen delen.

Hoofdpersonage:De hoofdpersonage is Cornélie Vergouwe, ook wel als Cor of Nelie afgekort. Ze is 16 jaar en heeft nog nooit een echte vriend of vriendin gehad. Ze komt zogenaamd uit een ‘goed milieu’, haar vader is museumdirecteur en haar ouders lezen graag boeken en houden van goede manieren. Haar ouders verwachten veel van haar, in de eerste plaats omdat ze een goed stel hersenen heeft, maar ook uit compensatie voor een opgelopen beschadiging. Haar ouders zijn vriendelijk en begripvol, maar niet in staat om Cornélie een warm gevoel te geven. Ze kan goed voor zichzelf opkomen, maar ze heeft geleerd te zwijgen als er onbegrip om haar heen is. Door haar rappe geest is ze in staat situaties en personen snel te analyseren en anderen te manipuleren. Dat geeft haar macht, maar maakt haar tegelijkertijd ook machteloos. Ze houdt erg van paardrijden en skaten. Ze werkt ook in het circus, genaamd Circus Cameo.

Inhoud: Alles wat in het boek voorkomt wordt vertelt door Cornélie vanuit haar ik-persoon. Dit zijn al haar gedachten die ze op moest schrijven van een oude man, Salomon Kats, die ze heeft ontmoet in de bibliotheek.

Cornélie is geen gewoon kind, want ze is hoogbegaafd. Op de basisschool was ze al te slim dan de leraren konden hebben. Ze werden boos op haar dat ze niet zo raar moest doen. Op de middelbare school haalt ze goede cijfers, maar ze ziet er geen uitdaging meer in. Ze zoekt veel liever het gevaar en sensatie op: in het circus, gaan skaten en door het vriendinnetje van een loverboy te zijn. Het liefst zou ze altijd willen dansen en paardrijden. Dingen waarbij ze even zichzelf kon zijn en niet hoefde te denken aan de mensen om haar heen. Cornélie heeft 1 zusje, Elsa, waarmee ze goed kan opschieten. Elsa is erg gehecht aan Cornélie en wilt alles doen wat Cornélie ook doet. Ze kijkt erg tegen haar op. Alleen de ouders van Cornélie trekken Elsa voor op haar. Het enigste wat van haar verwacht werd was dat ze goede cijfers haalde en aan haar carrière ging denken. Haar ouders bedoelen het goed, maar weten ook niet echt met haar om te gaan. Op een gegeven moment gebeurt er iets vreselijks. Elsa wilde mee met Cor om te skaten en wilde perse laten zien dat ze over de rails van het bruggetje kan ‘gliden’. Elsa valt voorover van de brug en valt op een scherpe pin van een boot.. Cor had haar tegen moeten houden en daarom is het ook haar schuld dat Elsa nu in coma in het ziekenhuis ligt. Ze kan het zichzelf niet vergeven en haar ouders haar ook niet. Uiteindelijk vermoord ze haar zusje en bevrijd haar uit haar ‘slaap’. Daarna vlucht ze naar circus Cameo waar ze het ook regelmatig over heeft in haar verhaal.

Mening:
Ik vind het boek interessant, want het leidt je door de gedachten van een hoogbegaafd kind wat een hele belevenis is. Af en toe vond ik het wel moeilijk, omdat het verhaal niet echt chronologisch is geschreven en veel door elkaar heen vertelt word. Verder vond ik het echt een verrassend boek om te lezen, want ik had het me toch wel anders voorgesteld voordat ik erin begon. Ik denk niet dat dit boek aan iedereen aan te raden is. De meningen zijn ook wel erg verdeeld als het gaat om de populariteit van het boek. Je moet het wel willen begrijpen en er de tijd voor nemen.

REACTIES

E.

E.

dit is mijn leesverslag. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden ;)
so leave a message!

12 jaar geleden

A.

A.

ik vind het een heel mooii boekverslag !
Ik denk dat je wel een 9 krijgt ;)

xx

12 jaar geleden

-.

-.

het is een goed boekverslag, ik heb er veel aan maar ik kan het helaas niet letterlijk overnemen. mijn leraar verwacht veeeel meer

12 jaar geleden

T.

T.

ik vind het echt supper dat je dit op internet zet ik kn dit mooi gebruiken voor mij n eigen verslag
dankje!

12 jaar geleden

A.

A.

Bij de plaatsen ben je Zuid-Frankrijk vergeten.
Ze was wegelopen naar
zuid-Frankrijk.

12 jaar geleden

E.

E.

ja daar heb je gelijk in ;) @Amoria

12 jaar geleden

N.

N.

Goede samenvatting, alleen het klopt niet aan het einde aangezien Cornélie Elsa niet vermoordt. Ook mis ik wel een paar dingen over East of Eden en Kaïn en Abel, maar ik heb er wel veel aan.

12 jaar geleden

..

..

Goed boekverslag maar niet alles staat erin.

12 jaar geleden

F.

F.

Wat een goede samenvatting! top joh! :-)

11 jaar geleden

A.

A.

Echt een goede samenvatting. Het heldert heel wat op, want ik ben nu ook het boek aan het lezen voor school maar ik snapte er niks van. Maar toen je aan het einde vertelde dat het verhaal niet echt chronologisch liep snapte ik het al veel beter :-)

11 jaar geleden

N.

N.

de samenvatting klopt niet omdat cornelie juist had besloten niet haar zus te vermoorden.

11 jaar geleden

E.

E.

Nmutaka Obi;
Waar uit het boek maak je op dat ze dan besloot om haar niet te vermoorden? Heb er zelf overheen gelezen dan, of het anders geïnterpreteerd.

10 jaar geleden

F.

F.

Het is een goed boekverslag als je wilt weten waar het boek over gaat, alleen mis ik wel veel. Van mij mag het wel gedetailleerder, en ik miste erg veel. Zo staat er bijvoorbeeld niets over east of eden, Kaïn en Abel, en klopt het einde niet. Ze heeft Elsa niet vermoord, en het is ook niet zeker of ze naar het circus is gevlucht.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sprong in de leegte door Lydia Rood"