Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2070 woorden
  • 7 mei 2011
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
14 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inhoud

Samenvatting:

Maria is twaalf jaar als ze met haar vriendin Nikki voor het eerst naar de middelbare school fietst. Voor haar school staan elke dag een groep Antilliaanse jongens. Ze fantaseert vaak dat een van hen haar vriendje zou zijn. Maria’s fantasie lijkt werkelijkheid te worden ze wordt steeds vaker aangesproken door een van die jongens ‘Manou’. Na twee weken stapt ze bij hem in de auto. Manou brengt haar naar zijn huis. Daar geeft hij haar een joint. Manou zegt dat ze nog veel moet leren en haar daarbij wil helpen. Ze vindt het goed en Manou leert haar hoe ze de joint moet roken. Als ze zich niet lekker begint te voelen hierdoor, legt Manou Maria op zijn bed en begint haar uit te kleden en doet hij het met haar. Daarna brengt hij haar terug naar school.

De volgende dag op school ziet Maria Manou en zijn vrienden weer staan. Hij gebaart met zijn hand dat ze naar hem toe moet komen. Ze stappen samen in de auto en rijden weg. Manou rijdt richting de stad en stopt vlak voor de coffeeshop. Daar maakt hij het meisje in de coffeeshop duidelijk dat als Maria vraagt om een joint, ze er gewoon een mee kan nemen. Maria krijgt meteen een joint in haar handen geduwd. Manou zegt dat ze hem nog niet mag oproken. Ze stappen in de auto en rijden langs de Stenenmuur Oost. Naar een wijk met heel veel flats; bij de tweede flat stoppen ze. Manou belt aan en ze mogen naar binnen. Eenmaal boven staat er een jongen te wachten. Het is een kleine kamer met een bank, een salontafel en een bed in een ruimte staan. Manou gebaart Maria dat ze de joint mag oproken. De jongen pakt Maria bij haar hand en legt haar op bed daar moest ze het met hem gaan doen. Daarna bracht Manou haar weer terug naar school. En zo deed ze dat bijna elke dag.

Maria komt alleen nog maar voor belangrijke toetsen naar school en om Nikki te zien. Nikki, Maria’s zusje en natuurlijk Maria’s moeder zien dat er iets mis is. Maria komt vaak stoned thuis en praat bijna nooit meer over iets met haar moeder. Maria’s moeder en zusje zijn erg bezorgd over het gedrag van Maria en ze weten niet wat daar de reden van is.

Maria heeft uiteindelijk vier jaar in de handen van Manou geleefd. En heeft daarna aangifte gedaan. Ze moest naar een geheim internaat omdat het niet veilig zou zijn als Manou haar te pakken zou krijgen. Ook heeft ze in een pleeggezin gezeten. Nadat het allemaal voorbij was is Maria voor zes maanden naar India gegaan om weer zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde te krijgen

Verhaalanalyse

Titel


Verklaar de titel van het verhaal.

Loverboy van Maria, genaamd Manou heeft een keer de uitspraak gedaan, ‘echte mannen eten geen kaas en drinken geen karnemelk’. Daarom heet het boek denk ik, Echte mannen eten geen kaas.

Vind je de titel goed gekozen? Waarom wel of niet?

Nee, ik vind het niet echt goed passen bij het verhaal.

Als ik niet had gehoord van vriendinnen dat het een leuk boek was, had ik het boek nooit gekozen denk ik!

Wat is het thema van het verhaal (waar gaat het boek vooral over)? Leg je antwoord uit.

Het thema van het boek is loverboy’s.

Genre


Tot welk genre behoort dit boek?


O historische roman O streekroman O reisverslag

O oorlogsroman O horrorroman O dierenroman

O avonturenroman O science fictionroman O toekomstroman

O liefdesroman O detective / misdaadroman O doktersroman

O dagboek O sprookje O probleemroman

O andere culturenroman O anders, nl. Het is een soort biografie van haar jeugd.

Personages

Vanuit welk perspectief is dit boek geschreven? Kies uit:


 ik-verteller

O personale verteller (hij/zij)

O alwetende verteller

Geef een korte beschrijving van de hoofdperso(o)n(en). Schenk daarbij aandacht aan karakter en uiterlijk.

Maria: Maria Mosterd was 12 jaar toen ze Manou, haar loverboy tegenkwam in Stenenmuur, de plaats waar ze woont. Maria is een getint meisje dat voor een 12 jarige al ver was met haar ontwikkeling. Ze woonde bij haar moeder en zusje. Haar vader woont in Suriname en ziet ze bijna nooit meer. Ze is dus een halfbloedje.

Manou: Manou Paco Reytha is de loverboy van Maria. Hij is van Antilliaanse afkomst. Hij is de baas van de loverboy organisatie. Hij heeft een aantal loverboys onder zich staan. Manou heeft een grote dure auto met een luxe muziekinstallatie. Hij houdt van reggae muziek. Manou heeft altijd een trainingspak aan en is aan de dikke kant. Hij is een donkere jongen.

Nikki: Nikki is de beste vriendin van Maria. Ze is een gewoon Nederlands meisje en woont ook in Stenenmuur. Later begint ze een relatie met een van de loverboys van Manou. Maar dat wordt niks.

Juanez: Juanez is een loverboy van Manou. Maar hij krijgt altijd een beetje meer als de rest omdat het een vriend is van Manou. Hij is ook donker getint en heeft een tatoeage van een draak in zijn nek. Als Manou weg is, wordt Juanez even de baas over de organisatie. Hij is net zoals Manou van Antilliaanse afkomst

Verandert de hoofdpersoon in de loop van het verhaal? Leg je antwoord uit.


Ja, Maria natuurlijk! Zij was eerste beste vriendinnen met Nikkie en altijd samen met der moeder leuke dingen aan het doen, na dat ze in de loverboy scene terecht kwam was ze heel ander meisje. Ze was helemaal leeg vanbinnen.

Welke personen komen nog meer voor in het verhaal? Zet ze onder elkaar en geef er een korte omschrijving bij.

Sharon: Dit is het zusje van Maria. Maria heeft altijd ruzie met haar, maar op het moment dat Maria haar nodig heeft, is ze wel ter plaatse.

Moeder: Dit is de moeder van Maria. De moeder vertrouwt Manou heel erg, tot het moment dat de familie dit tegen ging spreken.

Vrienden: In het verhaal komen verschillende vrienden en werknemers van Manou voor. Dit vatten we samen onder de vrienden. Ze hebben allemaal wel een keer seks met Maria gehad.

Tijd


Wanneer speelt het verhaal zich af?


In 2002- 2008 ongeveer.

Hoe weet je dat?

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Omdat het zo verteld word. Het wordt ook modern verteld

Hoeveel tijd verstrijkt er in het verhaal?

Toen ze 12 was begon het eigenlijk tot der 16-17, dus ongeveer 4 a 5 jaar.

Is het verhaal chronologisch verteld?

ja /nee /grotendeels

Zijn er flash backs en/of vooruitwijzingen? Zo ja, geef minstens twee voorbeelden.

Nee, niet echt.

Ruimte

Waar speelt het verhaal zich af?


Het verhaal speelt zich in Nederland af, voornamelijk in Zwolle.

Vooral in flats daarbij vertelt Maria hoe lelijk ,vies en oud het daar is ,ook speelt het zich buiten en op school, internaat, vliegtuig en bij haar thuis af.

Heeft de plaats invloed op de personen en gebeurtenissen? Leg je antwoord uit.


Ja, want als ze met Manou is dan is ze of stoned en ligt ze met een jongen in bed, of ze is bij hem. Als ze bij der moeder is, is Maria een heel ander meisje.

Mening


Geef van vijf elementen aan waarom je dit vindt.

1.droevig: het is natuurlijk heer erg als er zo iets gebeurt met je, maar ik had niet echt zo iets dat het me echt me echt raakte.

2 erkenbaar: gelukkig is het niet herkenbaar.

3makklelijk taal gebruik: ja het was niet moeilijk om te lezen.

4 geloofwaardig: ja het zou best kunnen gebeuren bij een meisje. Maria zegt dat het verhaal echt waar is, maar er is een ander boek geschreven ‘’echte mannen eten wel kaas’’ en daar blijkt dat het verhaal wel is gebeurt maar dat ze in veel dingen overdreef.

5 begrijpelijk: ja, ik begrijp het verhaal wel.

Geef je mening over het onderwerp. Leg uit waarom je dat vindt.

Ik vond het heel leuk om te lezen ik zou graag de vervolg van dit boek lezen ‘’bindi’’ dan zie je hoe het ging in India.

Geef je mening over de gebeurtenissen. Leg uit waarom je dat vindt en gebruik daarbij minimaal één voorbeeld uit het verhaal.

Het fragment in het boek wat mij aansprak was dat toen Maria in ’t internaat zat om zo weg te blijven bij Manou en zijn vrienden. Dat Manou een van zijn vrienden ook liet aannemen op het internaat om daar te zorgen dat Maria weer terug zou komen bij Manou, gelukkig was Maria slimmer en het lukte Ricardo niet om Maria terug te krijgen bij Manou.Zo zie je dat hun echt er alles aandoen om zo een meisje terug te krijgen

Wat heeft de schrijver volgens jou met dit boek willen bereiken?


O De schrijver wil een ontspannend verhaal vertellen.

O De schrijver wil dat de lezer een wijze les leert, namelijk dat………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………

O De schrijver wil de lezer kennis laten maken met andere mensen en culturen.

 De schrijver wil dat de lezer zijn eigen wereld beter leert begrijpen.

O ………………………………………………………………………………………….........

Achtergrondinformatie

Eerder in dit verslag heb je het thema van het boek opgeschreven. Wat wist je al van dit thema? Had je al eens een boek met dit thema gelezen, heb je er op school over geleerd of in de media over gehoord? Schrijf in het kort op, wat jouw ervaring met dit thema is.

Ja, ik heb wel eens boeken over loverboys gelezen. Je hoort er altijd veel over, dat je erg moet uit kijken, want als je eenmaal in de loverboy wereld terecht komt kan je er bijna niet meer uit. Zo zie je dat het altijd in je zal blijven wat er allemaal gebeurd is.

Geef informatie over de schrijver (naam, leeftijd, woonplaats, opleiding, andere boektitels, gewonnen prijzen, enz.)

Mosterd stelt dat zij op haar twaalfde werd geronseld door een loverboy die ze in haar boek Manou noemt. (Ook alle andere namen in het boek zijn pseudoniemen, behalve die van Maria zelf.) In de vier jaar die volgden, zou zij volgens eigen zeggen zijn gedwongen deel te nemen aan criminele activiteiten en prostitutie en dreigden via haar ook haar zusje en beste vriendin die wereld te worden ingetrokken.

Toen Mosterd eenmaal in de ban van haar pooier zou zijn geraakt, zou zij zelf ook meisjes hebben moeten ronselen. Zo zou 'Manou' haar de illusie hebben gegeven dat ze opklom in zijn organisatie, wat haar ondanks alles een gevoel van waardering en belang gaf. Haar trouw zou daarnaast ook zijn afgedwongen met zowel geweld als met het verplicht getuige zijn van lijfstraffen die ontrouwe mannetjes van Manou werden opgelegd, aldus Mosterds boek. De wereld van loverboys is volgens haar tragischer dan die doorgaans bij voorlichting wordt voorgesteld. Mosterd en haar moeder, Lucie Mosterd, waren op 14 februari 2008 te gast bij De Wereld Draait Door om Echte mannen eten geen kaas te presenteren.

Moeder Lucie klaagde over de school van haar dochter (de Thorbecke Scholengemeenschap te Zwolle), die had verzuimd haar te informeren over het vele spijbelen van haar dochter. Drie jaar lang zou er tijdens mentorgesprekken niet over zijn gesproken. Tijdens deze spijbeluren zou Mosterd zich hebben geprostitueerd. De plekken waar geweld was en handel in verdovende middelen, werden niet door een camera bewaakt. Deze klachten werden op 12 juni 2006 gegrond verklaard door de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC). Hierop stelde moeder Lucie de school financieel aansprakelijk.

In 2007 verbleef Mosterd vrijwel het gehele jaar in India, waar zij via de Hoenderloo Groep werkte aan zichzelf en haar ervaringen uiteenzette. Dit leidde tot haar debuutboek. Hiervan verscheen in maart 2008 de vierde druk en in 2009 opvolger Bindi, over Mosterds herstelperiode in India.

Op 6 mei 2009 maakte Mosterds advocaat Ernst Muller bekend dat de schrijfster 74.000 euro schadevergoeding en smartengeld van de Thorbecke Scholengemeenschap eiste. Mosterd was onder meer van mening dat de school niet voor een veilige leeromgeving had gezorgd en niet voldoende had opgelet bij haar veelvuldige afwezigheid tijdens de ronselperiode. Kort daarvoor riep Mosterd op haar webpagina oud-leerlingen van de school op om zich als getuige te melden ten bate van haar rechtszaak.

Op 6 januari 2010 bepaalde de rechtbank van Zwolle dat de scholengemeenschap Mosterd geen smartengeld schuldig is. Uit de gegevens van de school bleek o.a. dat Maria in het eerste jaar dat ze door de loverboy zou zijn geronseld geen enkel uur gespijbeld had. Ook de andere jaren was het aantal spijbeluren niet buitenproportioneel hoog. De rechter oordeelde dat de zorg voor een minderjarig kind de hoofdtaak van de ouders is en niet die van haar school.

ja /nee /grotendeels

Zijn er flash backs en/of vooruitwijzingen? Zo ja, geef minstens twee voorbeelden.

Nee, niet echt.

Ruimte

Waar speelt het verhaal zich af?


Het verhaal speelt zich in Nederland af, voornamelijk in Zwolle.

Vooral in flats daarbij vertelt Maria hoe lelijk ,vies en oud het daar is ,ook speelt het zich buiten en op school, internaat, vliegtuig en bij haar thuis af.

Heeft de plaats invloed op de personen en gebeurtenissen? Leg je antwoord uit.


Ja, want als ze met Manou is dan is ze of stoned en ligt ze met een jongen in bed, of ze is bij hem. Als ze bij der moeder is, is Maria een heel ander meisje.

Mening


Geef van vijf elementen aan waarom je dit vindt.

1.droevig: het is natuurlijk heer erg als er zo iets gebeurt met je, maar ik had niet echt zo iets dat het me echt me echt raakte.

2 erkenbaar: gelukkig is het niet herkenbaar.

3makklelijk taal gebruik: ja het was niet moeilijk om te lezen.

4 geloofwaardig: ja het zou best kunnen gebeuren bij een meisje. Maria zegt dat het verhaal echt waar is, maar er is een ander boek geschreven ‘’echte mannen eten wel kaas’’ en daar blijkt dat het verhaal wel is gebeurt maar dat ze in veel dingen overdreef.

5 begrijpelijk: ja, ik begrijp het verhaal wel.

Geef je mening over het onderwerp. Leg uit waarom je dat vindt.

Ik vond het heel leuk om te lezen ik zou graag de vervolg van dit boek lezen ‘’bindi’’ dan zie je hoe het ging in India.

Geef je mening over de gebeurtenissen. Leg uit waarom je dat vindt en gebruik daarbij minimaal één voorbeeld uit het verhaal.

Het fragment in het boek wat mij aansprak was dat toen Maria in ’t internaat zat om zo weg te blijven bij Manou en zijn vrienden. Dat Manou een van zijn vrienden ook liet aannemen op het internaat om daar te zorgen dat Maria weer terug zou komen bij Manou, gelukkig was Maria slimmer en het lukte Ricardo niet om Maria terug te krijgen bij Manou.Zo zie je dat hun echt er alles aandoen om zo een meisje terug te krijgen

Wat heeft de schrijver volgens jou met dit boek willen bereiken?


O De schrijver wil een ontspannend verhaal vertellen.

O De schrijver wil dat de lezer een wijze les leert, namelijk dat………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………

O De schrijver wil de lezer kennis laten maken met andere mensen en culturen.

 De schrijver wil dat de lezer zijn eigen wereld beter leert begrijpen.

O ………………………………………………………………………………………….........

Achtergrondinformatie

Eerder in dit verslag heb je het thema van het boek opgeschreven. Wat wist je al van dit thema? Had je al eens een boek met dit thema gelezen, heb je er op school over geleerd of in de media over gehoord? Schrijf in het kort op, wat jouw ervaring met dit thema is.

Ja, ik heb wel eens boeken over loverboys gelezen. Je hoort er altijd veel over, dat je erg moet uit kijken, want als je eenmaal in de loverboy wereld terecht komt kan je er bijna niet meer uit. Zo zie je dat het altijd in je zal blijven wat er allemaal gebeurd is.

Geef informatie over de schrijver (naam, leeftijd, woonplaats, opleiding, andere boektitels, gewonnen prijzen, enz.)

Mosterd stelt dat zij op haar twaalfde werd geronseld door een loverboy die ze in haar boek Manou noemt. (Ook alle andere namen in het boek zijn pseudoniemen, behalve die van Maria zelf.) In de vier jaar die volgden, zou zij volgens eigen zeggen zijn gedwongen deel te nemen aan criminele activiteiten en prostitutie en dreigden via haar ook haar zusje en beste vriendin die wereld te worden ingetrokken.

Toen Mosterd eenmaal in de ban van haar pooier zou zijn geraakt, zou zij zelf ook meisjes hebben moeten ronselen. Zo zou 'Manou' haar de illusie hebben gegeven dat ze opklom in zijn organisatie, wat haar ondanks alles een gevoel van waardering en belang gaf. Haar trouw zou daarnaast ook zijn afgedwongen met zowel geweld als met het verplicht getuige zijn van lijfstraffen die ontrouwe mannetjes van Manou werden opgelegd, aldus Mosterds boek. De wereld van loverboys is volgens haar tragischer dan die doorgaans bij voorlichting wordt voorgesteld. Mosterd en haar moeder, Lucie Mosterd, waren op 14 februari 2008 te gast bij De Wereld Draait Door om Echte mannen eten geen kaas te presenteren.

Moeder Lucie klaagde over de school van haar dochter (de Thorbecke Scholengemeenschap te Zwolle), die had verzuimd haar te informeren over het vele spijbelen van haar dochter. Drie jaar lang zou er tijdens mentorgesprekken niet over zijn gesproken. Tijdens deze spijbeluren zou Mosterd zich hebben geprostitueerd. De plekken waar geweld was en handel in verdovende middelen, werden niet door een camera bewaakt. Deze klachten werden op 12 juni 2006 gegrond verklaard door de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC). Hierop stelde moeder Lucie de school financieel aansprakelijk.

In 2007 verbleef Mosterd vrijwel het gehele jaar in India, waar zij via de Hoenderloo Groep werkte aan zichzelf en haar ervaringen uiteenzette. Dit leidde tot haar debuutboek. Hiervan verscheen in maart 2008 de vierde druk en in 2009 opvolger Bindi, over Mosterds herstelperiode in India.

Op 6 mei 2009 maakte Mosterds advocaat Ernst Muller bekend dat de schrijfster 74.000 euro schadevergoeding en smartengeld van de Thorbecke Scholengemeenschap eiste. Mosterd was onder meer van mening dat de school niet voor een veilige leeromgeving had gezorgd en niet voldoende had opgelet bij haar veelvuldige afwezigheid tijdens de ronselperiode. Kort daarvoor riep Mosterd op haar webpagina oud-leerlingen van de school op om zich als getuige te melden ten bate van haar rechtszaak.

Op 6 januari 2010 bepaalde de rechtbank van Zwolle dat de scholengemeenschap Mosterd geen smartengeld schuldig is. Uit de gegevens van de school bleek o.a. dat Maria in het eerste jaar dat ze door de loverboy zou zijn geronseld geen enkel uur gespijbeld had. Ook de andere jaren was het aantal spijbeluren niet buitenproportioneel hoog. De rechter oordeelde dat de zorg voor een minderjarig kind de hoofdtaak van de ouders is en niet die van haar school.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"