Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum

Beoordeling 4
Foto van een scholier
Boekcover De oesters van Nam Kee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 744 woorden
  • 20 april 2011
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 4
4 keer beoordeeld

Boekcover De oesters van Nam Kee
Shadow

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een achttienjarige gymnasiast en zijn obsessieve liefde voor een danseres werd bekroond met de Bordewijk-prijs. De verfilming van het boek gaat najaar 2002 in première.

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een ach…

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een achttienjarige gymnasiast en zijn obsessieve liefde voor een danseres werd bekroond met de Bordewijk-prijs. De verfilming van het boek gaat najaar 2002 in première.

De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De oesters van Nam Kee

Auteur: Kees van Beijnum.

Samenvatting

Berry is een 19-jarige jongen woonachtig in een villawijk in Amsterdam, tegenover een rij flats die wit ziet van de schotels.

Hij woont samen met zijn broer Rein en zijn moeder. Zijn vader is een aantal jaren geleden overleden aan een hartaanval.

Rein zat op het Barleaus in Amsterdam (gymnasium), maar is nooit geslaagd, al denkt zijn moeder van wel.

Bijna al Berry’s vrienden zijn allochtoon. Zijn vrienden heten Otman, De Laatste Mode (eigenlijk Rachid), Jamal en Gerrie Grolsch. Otman, De Laatste Mode en Jamal zijn Marokkaans en Gerrie Grolsch is een dikke Hollandse jongen die alleen maar eet en thuis zit.

Op een dag is Berry aan een tasje met knipperende duiveloortjes gekomen die hij probeert te verkopen op straat. Daar komt hij Thera voor het eerst tegen.

Hij vond haar meteen mooi en was op slag verliefd.

Een paar dagen later zag hij haar weer lopen en hij besloot haar te volgen. Ze ging naar binnen bij Nam Kee, een Chinees restaurant. Berry deed zich voor als iemand anders en zo raakten ze aan de praat. Toen Thera erachter kwam dat Berry aan het liegen was, werd ze eerst boos, maar later kon ze er wel om lachen. De twee kregen een relatie. Berry haalde Thera elke avond op van haar werk (ze werkt in een kelder waar ze stripdanseres is).

Tijdens het verhaal (al op de 1e blz. En door de hoofdstukken heen) wordt het duidelijk dat Berry een misdaad gepleegd heeft. Hij heeft een steen tegen het hoofd van de Burgemeester van Amsterdam gegooid, die daardoor in coma is geraakt. Verder heeft hij terwijl hij op de ‘vlucht’ was op 2 agenten geschoten. Dit alles gebeurde tijdens de opening van het nieuwe winkelcentrum in de buurt.

Berry en Thera trekken veel met elkaar op en Thera vertelt over haar ex-vriend Ben, die pornofotograaf is en Thera ook gefotografeerd heeft. Berry kan de verhalen over Ben niet uitstaan en haat hem zonder hem ooit ontmoet te hebben.

Ben en Thera eten elke dag rond 12 uur twee dozijn oesters bij Nam Kee. Berry lust ze niet eens, maar eet ze toch op, om er maar met haar van te genieten.

Thera stopt na een tijdje met haar werk in de kelder, omdat Berry het niet meer ziet zitten. Toch moeten ze geld verdienen. Ze willen graag samen een tripje naar Parijs maken en naar Bali en naar Amerika, maar daar hebben ze het geld al helemaal niet voor. Ze bedenken een plan om makkelijk aan geld te komen. Ze gaan het huis waar Thera slaapt (van een oude vrouw die in een verpleegtehuis zit) verhuren aan verschillende mensen die denken dat zij de enige huurders worden. De huurders moeten vooraf betalen en zo verdienen Thera en Berry makkelijk 22.000 gulden. Ze kopen kleren in de P.C. hooftstraat en ze logeren een aantal dagen in het Hilton. In het Hilton gaat het steeds slechter met Thera’s epileptische aanvallen waar ze geen medicijnen voor slikt.

Berry denkt vaak terug aan zijn vakanties van vroeger met het hele gezin in Bretteville sur Laize, waar ze een huisje hadden.

Tijdens hun laatste avond samen in het Hilton krijgen Thera en Berry ruzie, waarop Thera wegloopt. Berry zit Thera dagenlang niet en zoekt haar op bij haar huis in Haarlem. Thera’s moeder moet niets van Berry weten en wil dat hij haar met rust laat, ze is ook nog steeds ziek van de ziekenhuisonderzoeken vanwege haar epileptische aanval die ze kreeg in het Hilton met Berry.

Weken gaan voorbij en Berry komt erachter dat Thera weer bij haar ex-vriend Ben woont. Hij wordt helemaal gek van het idee en zoekt haar vaak op, maar daar willen Ben én Thera niets van weten.

Otman heeft een pittbull die Arnold heet en De Laatste Mode slaat alles en iedereen zomaar in elkaar. Jamal was een professioneel en veelbelovende voetballer bij Ajax, maar is er ontslagen vanwege ontstoken knieeën.

Nadat Berry de burgemeester verwond had en op de politie-agenten had geschoten  (met een pistool van Otman) vlugt hij naar Bretteville sur Laize, naar hun oude huisje, waar hij ook veel goede herinneringen heeft van zijn overleden vader.

Hij wordt echter opgepakt en moet een aantal jaar zitten, waarschijnlijk (want zijn proces is nog niet geweest). Maar hij weet dat, ondanks alles, Thera op hem wacht tot hij vrij is, want dat schreef ze hem in een brief.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum"