Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bad boys for life! door Vrank Post

Beoordeling 6.9
Foto van Vivian
Boekcover Bad boys for life!
Shadow
  • Boekverslag door Vivian
  • Redactie | 2082 woorden
  • 15 maart 2011
  • 1216 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
1216 keer beoordeeld

Boekcover Bad boys for life!
Shadow

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangenis het hoofd te bieden. Maar als hun gevoelens voor Meriam gaan meespelen, wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Uiteindelijk barst de bom en komen beide jongens lijnrecht tegenover elk…

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangen…

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangenis het hoofd te bieden. Maar als hun gevoelens voor Meriam gaan meespelen, wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Uiteindelijk barst de bom en komen beide jongens lijnrecht tegenover elkaar te staan. Hun leven wordt op zijn kop gezet. Zal hun vriendschap overleven of is het verleden bepalend voor de toekomst?

Een rauw en realistisch verhaal over de spanningen in de westerse samenleving, waar moslim- en westerse jongeren scherp in contrast staan met elkaar, waar de jeugd steeds grenzelozer wordt en waar de jeugdgevangenis steeds vaker het antwoord is.

Bad boys for life! door Vrank Post
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Bad boys for life!
Auteur: Vrank Post
Gebruikte druk: 1e druk, 2008
Verschijningsdatum: 2008
Uitgegeven bij: Uitgeverij Monteu, 2008
Aantal bladzijden: 181

Samenvatting
1.    Door een islamitische jongen (Omar) wordt een gewapende overval in een bankkantoor gepleegd, waarbij hij de werknemers gijzelt en onder schot houdt. Alles lijkt ‘goed’ te gaan, tot er via de lift (de enige niet afgesloten doorgang tot het kantoor) een koffiejongen (Joost) binnenkomt, die een oude bekende van de overvaller blijkt te zijn.
2.    3 jaar daarvoor: Als op afdeling C van jeugdinrichting Oosterhel een nieuwe dag aanbreekt, moet een groep jongens zich klaarmaken voor de dagindeling. Één van de jongens, Ericson, mag naar huis: de anderen moeten hem helpen zijn spullen te pakken. Als één van de blijvers, Omar, door Ericson gesard wordt dat hij nog twee jaar moet blijven, breekt er een vechtpartij tussen de twee jongens uit. Omar wordt door de leiding in een afzonderruimte opgesloten.

3.    Omar wordt vierentwintig uur in de afzondering gehouden, en als hij eindelijk vrijgelaten wordt (na een gesprek met de psycholoog) ontmoet hij de nieuwe jongen, die in de plaats van Ericson is gekomen: Joost. Hij mag niet vertellen waarvoor hij er is, maar Omar vertelt hem wel dat hij beschuldigd werd van bedreiging en dolgraag weg wil, desnoods vluchtend.
4.    Het is voetbalavond tussen afdeling A en afdeling C. Dankzij Joost gaat het goed voor afdeling C, maar dat leidt algauw tot een knokpartij waarbij Omar en Joost allebei betrokken zijn. Ze worden allebei naar de afzonderingsafdeling gebracht.
5.    Het verhaal gaat weer naar de bankgijzeling, drie jaar na de ontmoeting van Omar en Joost in de Oosterhel. Joost gelooft niet dat Omar nu moslim is en voor zijn volk wil opkomen, maar Omar bedreigt hem en slaat hem bovendien buiten westen, waarna hij zijn ‘vriend’ op dezelfde manier gijzelt als de bankmedewerkers.
6.    In de Oosterhel: Op zaterdagavond, als Omar en Joost allebei weer uit de afzondering zijn, kijken ze eerst samen de film Bad boys en identificeren zichzelf met de hoofdfiguren. Omar vertelt Joost hoe hij vanuit Marokko naar Nederland is gekomen en in de Oosterhel terechtkwam. Buiten roken ze wiet dat Omar binnengesmokkeld heeft.
7.    Op school wordt Joost door Omar aan Meriam (een voormalig prostituee) voorgesteld, die hij algauw leuk vindt. Ze schrijft hem een briefje, en als hij weer terug is in het huis schrijft hij haar terug.
8.    Terug naar de overval: Omar laat een vrouw plassen in een ander kantoor en terwijl zij dat doet, vertelt hij de andere werknemers wat hij wil: vrijheid en verdraagzaamheid voor de islam. Joost wordt wakker en lacht hem uit.
9.    In de Oosterhel: Omar, Joost en Meriam zitten op het schoolplein te praten over de toekomst, als ze vrijkomen. Omar gaat meisjes versieren en Joost en Meriam kijken hem na en praten over hoe zij het ver zullen schoppen en hoe Omar zal blijven waar hij is.
10.    Als op bezoekersdag Omars moeder niet komt opdagen (tegen haar belofte in) klagen Omar en Joost bij elkaar over hun familie. Die van Omar laat hem in de steek en Joost is erin geluisd door zijn zus, die claimt dat hij hun buurmeisje heeft misbruikt terwijl dat niet zo is.
11.    Tijdens de bankoverval: Omar vertelt aan Joost hoe hij zo fanatiek moslim is geworden, hoe hij tijdens zijn verlof een man ontmoette en zich ging realiseren in welke achterstandspositie hij zich bevond. De politie onderbreekt hem door te bellen en Omar geeft aan wat hij wil: een gesprek met de minister-president en uitzending van een dvd die hij in bezit heeft.
12.    In de Oosterhel: Omar krijgt verlof om naar zijn familie te gaan, iets dat Joost deprimeert: samen met Omar praat hij over zijn rechtszaak en dat hij bang is om ook niet vrij te komen. Omar geeft al aan dat Nederlanders veel meer gematst worden dan Marokkanen en zegt ook dat hij zodra hij het huis verlaten heeft, niet meer terug zal komen.

13.    Tijdens de overval: Omar vertelt hoe hij tijdens zijn eerste verlof met zijn broer en vrienden ging stappen en een zekere Abdullah ontmoette, die hem aan de praat hield over een goed islamitisch leven. De volgende dag ontdekte Omar dat zijn broer bij een overval was doodgeschoten, iets dat zijn hele leven op zijn kop zette. Hij bleef contact houden met Abdullah, die hem les ging geven en op het rechte pad bracht; tot hij het land uit werd gestuurd, vlak na Omars definitieve vrijlating uit de Oosterhel.
14.    In de Oosterhel: Op het schoolplein vertelt Meriam aan Joost hoe zij in de Oosterhel is gekomen: ze had een slechte opvoeding en vluchtte uit pleeggezinnen zodat ze uiteindelijk als minderjarige prostituee achter het raam werd opgepakt. Ze vertelt hoe ze werd ingepalmd door Omar, die nog steeds denkt dat ze van hem is. Als Omar hoort dat ze grapt over trouwen met Joost, claimt hij haar weer en Meriam valt hem aan zodat er een vechtpartij uitbreekt.
15.    Tijdens de overval: Omar vertelt hoe hij na de uitzetting van Abdullah zijn leven beterde, ging werken en studeren terwijl hij spaarde voor een reis naar Afghanistan om zijn mentor op te zoeken. Het lukte, maar eenmaal daar kostte het ook nog een hoop moeite om de man te vinden – die vervolgens doodziek bleek te zijn.
16.    In de Oosterhel: Omar en Joost hebben het over Meriam, dat Omar haar nog steeds opeist terwijl Joost juist verliefd op haar wordt .Omar vertelt Joost dat hij met zijn vlucht uit de Oosterhel rust en vrijheid wil bereiken, meer niet.
17.    Tijdens de overval: Omar vertelt hoe hij de eerste nacht in Afghanistan bij de doodzieke Abdullah thuis doorbracht en hoe ze de volgende ochtend met twee taxi’s naar de stad gingen, waar ze pas ’s avonds aankwamen. Hoe ze onder schot genomen werden door een konvooi militairen en hoe hij, Omar, de taxi met Abdullah erin zag exploderen.
18.    In de Oosterhel: Joost en Meriam worden steeds hechter, en Joosts advocaat ziet de rechtszaak zonnig in. Als Joost Omar die middag spreekt, heeft hij een string in zijn hand en zegt hij dat die van Meriam is, dat hij met haar naar bed is geweest. Joost wordt woedend en valt Omar aan. Ze worden uit elkaar gehaald en Omar wordt naar een andere afdeling gebracht en mag niet op verlof.
19.    Tijdens de overval: Omar vertelt hoe hij na het zien van de explosie helemaal instortte. Van Abdullah was niets meer over, slechts een stukje stof van zijn hoofddoek. Omar verloor in de woestijn het bewustzijn en kwam weer bij in een grottenkamp van verzetsstrijders. Daar werd hij zich bewust van de vreselijke geweldsmisdaden van de Amerikaanse soldaten.
20.    In de Oosterhel: Dankzij Omar is Meriam te weten gekomen waar Joost van verdacht wordt, en ze gelooft dat hij schuldig is. Joost probeert haar van het tegendeel te overtuigen, maar ze is woedend en bovendien bang voor hem. Bij een val komt hij bovenop haar te liggen en dat wordt gezien als aanranding. Terwijl Meriam naar begeleid wonen gaat wordt Joost in zijn kamer opgesloten, waar hij uit woede wild tekeer gaat en alles vernielt.
21.    Tijdens de overval: Als Omar in het bankgebouw weer met de politie aan de telefoon zit, bestelt hij pizza’s voor zichzelf en de medewerkers. Joost krijgt de opdracht het voedsel van de ‘leverancier’ aan te nemen terwijl Omar dreigt een vrouw te vermoorden of de hele etage te bombarderen (met een bom aan zijn riem) als Joost probeert te vluchten.

22.    In de Oosterhel: Op de dag van zijn rechtszaak wordt Joost in zijn lege kamer wakker, waar hij de afgelopen weken in is opgesloten en privéles krijgt. In de rechtbank vertelt de officier van justitie dat alle bewijzen tegen hem spreken en dat er getuigenissen zijn van mensen uit de Oosterhel (waaronder Omar). Alles claimt dat Joost schuldig is en er wordt twee jaar behandeling en twee jaar proeftijd geëist.
23.    Tijdens de overval: Omar vertelt hoe hij in het verzetsstrijderskamp verliefd werd op de dochter van zijn ‘vader’ en dankzij zijn EHBO-kennis de aangewezen persoon was om strijdende mannen met hun verwondingen te verzorgen.
24.    De pizzabezorger komt aan in het gebouw en Omar stuurt Joost erop af. Alles gaat goed en Joost slaagt erin de jongen informatie te geven over de gijzeling. Als hij moet kijken of alles veilig is, stuit hij op gewapende maar kogelvrije agenten die het juiste moment afwachten om het vuur te openen.
25.    Omar vertelt hoe hij eigenlijk een prima leven leidde in het kamp, maar hoe hij na een tijdje zich bewust werd van een ramp. Het meisje op wie hij verliefd was, Sádah, ging naar een bruiloft met een andere familie en kwam alleen met haar oom terug. De rest van de gasten waren tijdens het feest door de Amerikanen vermoord. Aangestuurd door haar verbittering ging Omar terug naar Nederland, om de Westerlingen van de ellende bewust te maken.
26.    Joost vertelt hoe het hem is gegaan na zijn rechtszaak, hoe hij tot nog twee jaar behandeling in Oosterhel werd veroordeeld en daarmee zijn hele leven kwijtraakte. Altijd werd hij gepest of in elkaar geslagen. Werkgevers wilden hem niet houden, zijn familie accepteerde hem niet meer. Ook Meriam bleef hem als pedofiel beschouwen toen hij haar eindelijk durfde op te zoeken. Zijn leven is allang voorbij.
27.    Omar vertelt hoe hij na een lange reis terug kwam in Nederland en zijn leven naar dit moment in de bank kon toewerken. De tijd begint te dringen, en als Joost en Omar een moment van verstandhouding en vriendschap hebben, slaat Joost Omar half buiten westen zodat de bankmedewerkers kunnen vluchten. Met een laatste we ride together, we die together, bad boys for life drukt Joost dan op de knop aan Omars riem en laat de bom afgaan.

Titelbeschrijving
De titel, Bad boys for life, slaat op de vriendschap van Omar en Joost: ze zijn allebei jeugdcriminelen en hebben daarom een soort pact dat ze allebei voorgoed slechteriken zullen blijven.

Personages

Hoofdpersoon: Omar is Marokkaans en een behoorlijke slechterik. Hij flirt met alle meisjes, beschouwt zichzelf als pooier, smokkelt drugs, slaat er graag op los en gebruikt vieze taal. Hij heeft een slechte reputatie en geen goed toekomstbeeld. Zijn vriendschap met Joost en haat/liefdesverhouding met de mooie Meriam zijn in de jeugdgevangenis het enige wat hem drijft. Als hij vrijkomt, leert hij de essentie van de islam kennen en herkent daarin hetgeen waarvoor hij wil vechten. Helaas dreigt dat ook zijn ondergang te worden.
Joost is op en top Nederlands. Hij wordt ervan verdacht zijn buurmeisje te hebben misbruikt, maar is onschuldig. Joost wordt smoorverliefd op Meriam en dikke vriendjes met Omar. Hij kan echter gewelddadig uit de hoek komen, hoewel hij graag op het rechte pad wil blijven. als zijn toekomst verpest wordt, weet hij niet meer wat hij moet en wordt door zijn hele omgeving voorgoed als bad boy bestempeld.

Meriam is wegens prostitutie opgepakt, maar door haar goede gedrag en reputatie mag ze al vrij snel weg. Zij en Joost krijgen verkering, maar dat vindt Omar beslist niet leuk, wat hem ook reden geeft om het voor hen allebei te verpesten. Meriam is de enige die haar zaakjes goed voor elkaar heeft: ze droomt volop over haar toekomst.

Genre
Jeugdroman.

Plaats en tijd
Het verhaal speelt zich gewoon af in het moderne leven. Het ene deel van het verhaal speelt zich af in jeugdgevangenis Oosterhel en de daarbij horende school, maar het andere deel in een bankkantoor waar medewerkers gegijzeld worden.

Verteller
Personele verteller, wisselend tussen Omar en Joost.

Thema/motieven
Het thema is algemeen gezegd: jeugdcriminaliteit. De vriendschap tussen Omar en Joost is erop gebaseerd dat ze altijd bad boys zullen blijven, dit komt dan ook regelmatig terug.

Mening
Ik vond dit over het algemeen een goed boek. Het onderwerp intrigeerde mij en ik vond het heel interessant om de realistisch neergezette conflicten van de twee hoofdpersonen te volgen. Aan de andere kant vond ik veel stukken in het boek niet prettig om te lezen, gewoon omdat ik daar niet zo van houd – het vulgaire taalgebruik van Omar bijvoorbeeld, de ellende in Afghanistan… wel vind ik dat het erg geloofwaardig is neergezet: het is gemakkelijk om je als lezer in het verhaal in te leven. Het is meeslepend en spannend, hoewel ik de schrijfstijl af en toe iets te en toen en toen vond en een beetje teveel herhaling van namen of dingen die eigenlijk al eerder verteld zijn. Maar het is wel een aanrader en in zekere zin ook een eye-opener over een aantal dingen (de situatie in zo’n jeugdgevangenis, maar ook in Afghanistan bijvoorbeeld).

REACTIES

D.

D.

eindelijk een verslag van dit boek.
Ik zal mijn verslag ook ongeveer binnen een week plaatsen.
groet

13 jaar geleden

B.

B.

goede samenvatting bedankt :D:D:D:D

13 jaar geleden

B.

B.

goede recensie!

13 jaar geleden

G.

G.

zeer handig en bruikbaar verslag ;)

13 jaar geleden

J.

J.

ik lees dit gewoon in de plaats van het boek

13 jaar geleden

B.

B.

6 jaar geleden

A.

A.

tering lauw

6 jaar geleden

P.

P.

tering lauw ben jij man

6 jaar geleden

S.

S.

bedankt !

12 jaar geleden

W.

W.

nice boek verslag ik ga hem gebruiken voor boektoets va n18 mei 2011

12 jaar geleden

N.

N.

bedankt man!

12 jaar geleden

A.

A.

handig voor een boek so!!

12 jaar geleden

H.

H.

bedankt voor het boekverslag

12 jaar geleden

M.

M.

Dit is handig voor mn opdrachten.

12 jaar geleden

S.

S.

Bedankt dit is echt zo handig moest het boek lezen voor me examen maar ben ook vergeten waarover het ging dus nu heb ik alles weer in me hoofd

12 jaar geleden

K.

K.

bedankt dit is echt handig voor mijn boekverslag

12 jaar geleden

H.

H.

Het is geen oosterhel maar oosterdel maar alleen Ericson noemt het zo op het begin.

12 jaar geleden

`.

`.

geweldig boek alleen mijn juffrouw vind dat ik er te weinig aan veranderd heb en ze heet mv Spooren nou ik vind haar ontspoord

11 jaar geleden

M.

M.

Ik denk dat het niet een overval betreft, maar eerder een gijzeling.

11 jaar geleden

S.

S.

zoooo wat een mooi boekverslag ik zal het is overnemen en dan ga ik het gebruiken bedankt dat je zoeeel moeite voor mij heb gedaan

11 jaar geleden

R.

R.

wat een mooi/leuk boek ik hem hem zelf ook gekocht ik vond het leuk hoe die mensen het daar hebben om daar iets over te weten te komen maar ik zal het zelf niet willen mee maken

11 jaar geleden

M.

M.

Ik moet zeggen dat ik je samenvatting erg slap en te lang vind. De andere aspecten zijn daarentegen weer te kort, en de laatste twee zijn wel goed uitgewerkt. Al met al zou ik je als punt een 4,3 geven

BLN
Docent Nederlands

11 jaar geleden

R.

R.

heel goed boekverslag !
maar Omar noemde de gevangenis de Oosterhel, maar het heette eigenlijk de Oosterdel ;)

groetjes ramon

11 jaar geleden

A.

A.

Super bedankt, dit is erg handig als je de dag na dat je dit leest je boekverslag in moet leveren -,-' tnx!

11 jaar geleden

F.

F.

het samenvating was een beetje te kort, maar wel een goede boek om te lezen.

11 jaar geleden

S.

S.

THANKS MAN

10 jaar geleden

I.

I.

ik vind dit een amateuristisch boek en niet respectvol jegens de Islam.

10 jaar geleden

A.

A.

Ik vind de samenvatting erg lang en er staan veel punten in die er eigenlijk niet toe doen. Je mening is daarentegen wel goed uitgelegd, net als het thema.

10 jaar geleden

H.

H.

Das ist ein gute samenvattung!

10 jaar geleden

-.

-.

thanks man voor deze samenvatting

9 jaar geleden

S.

S.

goed boek verslag. ga hem gebruiken voor mn boektoets

9 jaar geleden

M.

M.

ik heb de hele samenvatting gekopieerd! dankje voor de top-samenvatting

9 jaar geleden

N.

N.

dit vind ik zo'n goede samenfatting echt helemaal echt!!!!!!!!

9 jaar geleden

J.

J.

dit is een echt saai boek zelfs quinten van beventer is interessanterv en pagga is lekker

8 jaar geleden

R.

R.

echt een goede samenvatting maar moet meer info hebben dus niet goed genoeg

8 jaar geleden

T.

T.

lees het boek dan zelf johh

8 jaar geleden

K.

K.

een heel leuk boek, want ik hou normaal niet van boeken maar dit was een boek dat ik echt leuk vond

8 jaar geleden

D.

D.

Dank, door deze samenvatting weet ik dat ik een beter cijfer kan krijgen voor mijn boektoets.

7 jaar geleden

O.

O.

Heel mooi geschreven

7 jaar geleden

B.

B.

ik vind dat dit een goed uitgebreid verslag is en veel info geeft over alle gebeurtenissen in het boek

6 jaar geleden

H.

H.

het vertelt betje mij leeve

6 jaar geleden

M.

M.

heel leuke boek en intressant

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bad boys for life! door Vrank Post"

Ook geschreven door Vivian