Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1141 woorden
  • 11 maart 2011
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
2 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud van het boek
Maria gaat voor het eerst naar de Middelbare school, op de eerste dag ziet ze al een groep jongens voor de school staan. Maria vindt de jongens stoer, en op een dag maakt ze een praatje met de stoerste jongen: Manou. Maria gaat soms met Manou mee, ze roken dan of ze gaan naar de stad. Ook wordt ze ontmaagd door Manou, en voor dat ze het weet moet ze met andere jongens naar bed. Als ze drugs gebruikt, merkt ze daar gelukkig weinig van.

Ze gaat steeds minder naar school. Meestal alleen voor toetsen, of om Nikki, haar beste vriendin te zien. Bijna elke dag is ze met Manou, en ze kent al veel jongens. Als Maria niet doet wat Manou zegt, wordt ze in elkaar geslagen.


Het gaat ook slecht thuis, ze heeft vaak ruzie met haar moeder en haar zusje bemoeit zich overal mee. Ondanks de nare dingen die ze van Manou moet doen voelt ze zich toch veilig bij hem. Niet gek, want Manou is een stevige neger, en iedereen luistert naar hem.

Langzamerhand hoeft Maria niet meer zo vaak me jongens naar bed, maar moet ze pakketjes met drugs, wegbrengen. Als Manou op een dag weg moet, past Juanez op haar. Juanez ziet Nikki wel zitten, en Maria moet haar opbellen van hem. Nikki en Juanez krijgen ook een soort van relatie, maar Maria heeft steeds minder contact met Nikki.

Als Manou weer terug komt, krijgt ze een nog hogere ‘functie’. Ze moet nu ook meisjes over gaan halen om met de andere jongens naar bed te gaan. Het lukt al gauw, en Maria wordt gauw een goede ‘zakenvrouw’.

Ze moet ook een keer met een jongen naar bed als ze geen drugs op heeft. Maria wil niet. En wordt verkracht door twee jongens. Als Maria begint te gillen, stormt Manou de kamer binnen. Hij is heel boos, op de jongens én op Maria.

Als Manou haar op een dag opbelt, vraagt hij haar om naar een flat te komen. Ze zijn daar met allemaal jongens en als er een andere jongen binnenkomt, wordt Manou woedend op hem, omdat hij te laat zijn geld heeft terugbetaald. De jongen moet gaan liggen, en ze doen een sok in zijn mond, zodat hij niet kan gaan schreeuwen. Een van de jongens haalt een rat tevoorschijn en een ijzeren emmer. De rat wordt op de jongen zijn buik gezet met de emmer er bovenop. Met een aansteker maken ze de emmer heet. Manou vertelt dat daardoor de rat bang wordt en er uit wil. De rat gaat dus graven door de buik van de jongen. Maria vindt het afgrijselijk om te zien, en begint te huilen. Ze laten de jongen zo een paar minuten liggen. Als ze de emmer eraf halen, vliegt de rat naar de andere kant van de kamer. De jongen zit onder het bloed en Maria moet het opruimen. Daarna vlucht de jongen snel naar huis.

Diezelfde dag wordt Manou opgepakt en Maria moet de hele ‘bussiness’ van Manou overnemen. Zeggen wat de jongens moeten doen, geld ontvangen, en drugs wegbrengen.

Als Manou weer vrij komt, hoeft Maria een tijdje niks te doen.

Ze beslissen om Manou voor te stellen aan de moeder van Maria. Haar moeder accepteert Manou en vindt hem heel aardig, terwijl dit allemaal Manou zijn spel is. In werkelijkheid haat hij haar.

Na een tijdje wordt Maria door een vriend van Manou, Giogio, verkracht en heel erg mishandeld. Een andere keer moet ze met vier jongens naar bed, dat wil ze niet en ze sluipt het huis uit. Als ze weer naar school gaat merkt een docent dat het helemaal niet goed gaat met haar. Ze verteld dat ze verkracht is en ze gaat samen met Nikki een morning-after pil halen. Ze liegt dat Jayson het gedaan heeft, want dat moet van Manou. Als haar moeder het verhaal hoort, doet ze gelijk aangifte. Maria wordt verhoort en moet het hele verhaal aan de politie vertellen. Ze mag iedereen verlinken behalve Manou. De moeder van Maria begint te twijfelen aan Manou, ook de andere familie van haar keurt hem af.

Na de aangifte moet Maria ergens anders wonen, bij vrienden van haar moeder. Het is daar gezellig maar soms wel saai. Ze mag daar ook niet naar school want het moet geheim blijven waar ze is. Ze krijgt dus privéles bij haar ‘thuis’. Als haar moeder erachter komt dat Maria nog gewoon contact met Manou heeft op MSN, moet ze naar een internaat. Het is daar leuker, want er zijn andere meiden, ook al heeft we wel veel ruzie. Manou probeert haar ook op te zoeken maar dat mislukt steeds. Ook is er een jongen op het internaat, gestuurd door Manou. Ze krijgt ruzie met hem, en iedereen haat haar. Op een gegeven moment houdt ze het ook daar niet meer vol en gaat ze met nog meer meiden naar India. Dat doet ze om een nieuw leven op te bouwen. Ze hoopt dat het lukt en weet één ding heel zeker. Ze zal Manou nooit vergeten.



Personen
Maria is geen lelijk meisje. Wel erg kwetsbaar en opzoek naar meer spanning in haar leven. En in de loop van het verhaal krijgt ze dat zeker, maar misschien iets te veel..?! Soms kon Maria gewoon een knop omzetten, als ze bijvoorbeeld met een jongen naar bed moest of meisjes moest regelen.

Maria haar moeder heet Rosie. Ze is vaak ongerust, als Maria af en toe van huis wegloopt. Ze is goedgelovig, want ze gelooft alles wat Manou zegt. Sommige momenten is ze heel boos op Maria, maar andere momenten heeft ze een hele lieve kant, en laat ze weten dat ze veel van Maria houdt.

Sharon is het zusje. Ze wordt omschreven als erg irritant en dat ze zich overal mee bemoeit. Na een paar maanden wordt verteld dat Sharon ook met wat jongens omgaat uit de groep van Manou. Daar wordt later niet verder op in gegaan. Je komt dus niet te weten hoe dat afloopt.

Maria ziet haar vader niet vaak, als ze geluk heeft één keer per jaar, want haar ouders zijn gescheiden.

Nikki is haar beste vriendin. Zij komt ook in contact met de jongens, maar veel minder als Maria. De relatie met Juanez gaat in de loop van het verhaal ook weer uit. Opvallend is dat Nikki Maria nooit in de steek laat.


Plaats en tijd
Het verhaal speelt zich af in Stenenmuur, een grote stad in het oosten van Nederland.

De tijd waarin het verhaal zich afspeelt, is om precies te zijn vanaf 2004 tot 2008.

Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld. Alleen in het begin van het boek verteld begint Maria dat ze naar India gaat, en komt er een zin zoals: het begon allemaal zo. Zo gaat het verhaal verder in chronologische volgorde zonder terugblikken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"