Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Echte mannen eten geen kaas

Maria Mosterd

2008

186

7.8 / 10
3e klas havo
 • anoniem
 • Nederlands
 • 868 woorden
 • 4589 keer
  14 deze maand
 • 11 januari 2011

Inhoudsopgave:

Gegevens van het boek Blz. 2

Inhoud van het boek Blz. 2
Bespreking van het boek Blz. 3
Biografie van de schrijver Blz. 3
Eigen mening Blz. 4

Gegevens van het boek:

Titel: Echte mannen eten geen kaas

Schrijver: Maria Mosterd

Uitgeverij: Van Gennep

Inhoud van het boek:

Het boek gaat over een meisje genaamd Maria. Op een dag fietsten Maria en Nikki (haar vriendin) naar hun eerste dag op hun nieuwe school. De dagen verstreken normaal, totdat er ineens een groep jongens op de parkeerplaats stond. De jongens die daar stonden trokken de aandacht van Maria en Nikki. Maria werd langzamerhand geïnteresseerd in een van de jongens, genaamd Manou. Na een tijd vraagt Manou aan Maria of ze een keer met hem mee naar huis gaat. Vanaf dat moment trekt Maria steeds meer met Manou op. Maria’s situatie op school verslechterde, ze ging minder naar school toe en trok bijna alleen nog maar met Manou op. Ook haar situatie thuis verslechterde, omdat ze steeds meer ruzie had met haar moeder, om Manou. Langzamerhand ging ze Manou steeds meer vertrouwen en liet ze haar familie en vrienden achter zich. Manou ging steeds meer van haar eisen, waaronder dat zij met hem naar bed moest. Vanaf dat moment was het goed fout, ze was in het ‘loverboy circuit’ terecht gekomen. Maria begon met roken en moest met allerlei jongens naar bed. Dat allemaal voor geld voor Manou. Het ging steeds slechter en slechter met Maria. Op een dag ging Manou weg voor zaken. Maria moest zijn handel overnemen en moest andere meisjes zoeken die voor Manou konden gaan werken. Toen er weken verstreken moest Maria naar een opdracht van Manou. Ze moest een kamer in waar allemaal jongens zaten te wachten om met haar naar bed te gaan. Vervolgens kwam ze thuis en zei tegen haar moeder dat ze verkracht was. Haar moeder deed toen onmiddellijk aangifte bij de politie. Haar moeder was zo bezorgd over Maria dat Maria ergens anders moest gaan wonen, ver weg van Manou. Maria hield toch elke dag contact met Manou en kon niets anders doen dan aan Manou denken. Toen haar moeder erachter kwam dat ze nog steeds contact hield met Manou stuurde haar moeder haar naar een internaat. Ze zat maanden in het internaat waar het op en af met haar ging. Toen ging het heel slecht met haar in het internaat. Een vriend van Manou, Ricardo, kwam haar opzoeken in het internaat. Ricardo moest er van Manou voor zorgen dat Maria weer terug bij hem kwam, maar dat mislukte. Toen vond haar familie het genoeg en Maria kwam in aanmerking voor een plan in India. Ze ging toen een jaar met andere meiden naar India om daar vervolgens bij te komen van alles wat er gebeurt is.

Bespreking van het boek:

- Hoofdpersonen

Maria: Maria is een meisje dat in de handen van een loverboy terecht is gekomen.
Ze is een onzeker meisje en is na vier jaar van Manou afgekomen door naar India te gaan.

Manou: Dit is de leider van de loverboys. Hij weet precies hoe hij Maria kan manipuleren en doet dit ook.
Moeder: De moeder van Maria is een aardige, bezorgde moeder. Ze vertrouwde Manou volledig.

- Bedoeling van de schrijver

De schrijver verteld je over een waar gebeurd verhaal waarin een meisje in de handen van een loverboy is.

- Thema en onderwerp van het boek

Waar gebeurd verhaal, loverboys

- Tijd waarin het zich afspeelt

Het verhaal speelt zich een paar jaar geleden af. Het boek wordt chronologisch verteld.

- Fictie/realistisch

Het boek is non-fictie, omdat het echt gebeurd is. Het verhaal is ook heel realistisch.

Biografie van de schrijver:

Maria Mosterd werd op haar twaalfde geronseld door een loverboy. De vier jaar die volgden, werd zij gedwongen deel te nemen aan criminele activiteiten en aan prostitutie.

Toen Maria in de ban was geraakt van haar pooier, moest zij zelf ook meisjes ronselen. De wereld van loverboys is volgens haar tragischer dan het bij de voorlichting wordt voorgesteld. Maria en haar moeder, Lucie Mosterd, waren op 14 februari te gast bij De Wereld Draait Door om het boek te presenteren.

Haar moeder klaagde over de school van haar dochter (de Thorbecke Scholengemeenschap te Zwolle), die had verzuimd haar te informeren over het vele spijbelen van Maria. Tijdens deze spijbeluren prostitueerde Maria zich. De klacht werd gegrond verklaard.

In 2007 verbleef Mosterd twee keer een half jaar in India waar zij via de Hoenderloo Groep werkte aan zichzelf en haar ervaringen uiteenzette wat leidde tot het boek.

Eigen mening:

Ik vond het een erg leuk, onroerend en spannend boek. Het boek nam je mee in het verhaal en het werd goed verteld. Ik vond ook dat het boek fijn was om te lezen, en als je er aan begon, wilde je het ook uitlezen. Ik heb het boek gekozen, omdat er veel mensen over spraken en de kaft sprak me erg aan, omdat het een vrij rustige/aparte kaft is.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5657

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

bijlagen1

Bijlage 1Download

Hoge waardering

anoniem5e klas vwo7.7
Eline 4e klas havo7.5
Zwemke 2e klas vwo7.9
Nadine 3e klas havo7.7
Milica 3e klas vwo7.7
Meer verslagen ›

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?