Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Onmacht

Charles den Tex

2010

92

1 uit 5

5.9 / 10
5e klas havo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 2223 woorden
  • 3308 keer
    10 deze maand
  • 7 december 2010

Boekverslag Nederlands
Module 4


Titelbeschrijving
Charles den Tex, Onmacht. 2010.


Motivatie van mijn boekkeuze
Dit boek kreeg je gratis bij een bestelling van bol.com. Ik zocht nog een leuk boek voor mijn boekverslag en volgens een vriendin van mij was dit literatuur en nog een leuk boek ook. Dus ik besloot het boek te lezen.


Samenvatting
Ochtend
Net als elke andere ochtend legt Ellen (35 jaar, mooi en sinds 11 jaar getrouwd met Victor) de kleren van haar man klaar. Dat heeft ze nu eenmaal gedaan en daarna is er nooit meer iets veranderd. Haar man vindt het niet fijn, maar hij wil er niets van zeggen. Hij zit in het keurslijf van het huwelijk. Deze Victor is één jaar jonger dan Ellen.

Ellen heeft uit haar eerste huwelijk een zoon, Bas. Die is zeventien jaar. Zij vader is gestorven toen hij drie jaar was. Hij liet een vermogen na. Toen Bas zes was, ontmoette Ellen Victor. Hij mag zijn nieuwe vader niet en hij spreekt steeds over “de man.” Bas is een doorsnee puber met zijn nukken. Hij vraagt die ochtend tijdens het ontbijt aan Victor of hij vreemd gaat. Die vraag slaat in als een bom. Victor wordt kwaad en hij geeft Bas een dreun in zijn gezicht. Dat had hij beter niet kunnen doen, want Ellen wordt nu op hem kwaad. Zowel Bas als Victor zeggen dat ze die avond niet weten of ze thuis zijn. Victor moet naar een “vergadering.”

Ellen belt hem op in de auto en zegt dat ze het nu wel gehad heeft met hem. Ze wil echtscheiding aanvragen en ze zal haar advocaat bellen.

Van Bas horen we dat hij werkelijk op de hoogte is van een verhouding die Victor onder de schuilnaam op internet Steven erop na houdt met ene Jenny, een Antilliaanse vrouw, die hem erg kan opwinden. Bas heeft namelijk overal in huis webcams geplaatst o.a. in de kamer van Victor. Zo hebben ze zijn mail kunnen checken door in te zoomen op zijn computer en zijn Wachtwoord te herleiden. De spanning is die ochtend dus te snijden.

Avond
Ellen ontvangt Rutger die door Bas zou zijn gestuurd, om iets op te halen. Rutger heeft een jong zusje met wie hij heeft afgesproken dat ze Bas een tijdje zal bezig houden. Ellen stuurt Rutger alvast naar boven. Hij ziet wat in haar getuige de opmerkingen die hij al eens tegen haar en Bas had gemaakt.

Jessica vraagt of Bas haar “poes” wil zien, die eerst de dubbelzinnigheid niet begrijpt. Ze drinken daarna ook teveel rum en Jessica wordt dronken. Ze moet spugen en Bas helpt haar. Daarna gaat hij stil naar huis. Hij hoort zijn moeder in de slaapkamer bezig en denkt dat Victor thuis is gekomen.

Maar Victor is na zijn werk naar een hotel gegaan waar hij de Antilliaanse Jenny ontmoet. De vrouw waar hij een affaire mee heeft. Hij twijfelt of hij naar huis zal gaan. Maar dan gaat hij toch.

Ellen heeft intussen Rutger zo ver dat ze hem in haar bed heeft gekregen. Ineens ziet Rutger Victor in de kamer staan. Die wordt natuurlijk ziedend. Hij gaat Rutger slaan maar die vecht terug met een wijnfles en slaat hem op zijn hoofd. Vervolgens drukt Ellen een dekbed op zijn hoofd en Victor overlijdt. Ze moeten iets bedenken. Ze pakken Victor op en gooien zijn hoofd op een houten punt van het bed, waardoor dat zijn hoofdwond kan verklaren. Daarna moet Rutger uit huis. Als dat gebeurd is, kan ze de politie bellen en wordt ook Bas wakker. Tegenover de politie houdt Ellen vol dat het een val per ongeluk is geweest. Maar ze moet mee om een verklaring af te leggen.

Bas ziet later dat er iemand sigaretten heeft gerookt en dat kan niet Ellen of Victor zijn. Hij probeert via zijn webcams informatie te krijgen, maar Rutger heeft eerst een aantal ervan uitgeschakeld.

Later
Bas heeft intussen vaste verkering gekregen met Jessica. De politie heeft alles onderzocht. Er zitten enkele vreemde dingen aan de zaak. Ze achterhalen de affaire met Jenny, weten dat Victor vol zat met drugs toen hij stierf. Ellen heeft Rutger niet meer gezien en de zaak wordt door de politie afgesloten.

Op de zaak is er een nieuwe man die Ellen met haar aandelen wil helpen. Deze Walter weet haar in te palmen. Bas ziet het weer met lede ogen aan. Hij wil eigenlijk liever niet dat zijn moeder weer een relatie begint. Dat zegt hij ook tegen haar.


Eerste persoonlijke reactie
Verassend: Alle gebeurtenissen in het boek zijn erg onverwacht. Je verwacht dat Victor vreemdgaat maar niet dat Ellen dat ook gaat doen. En Bas die uiteindelijk niets met Jenny doet is ook verassend.

Onwerkelijk: Ik vind delen van het verhaal onwerkelijk omdat de politie overal op bloedsporen controleert en als ze dat doen dan konden ze zien dat ze het schoongemaakt hadden want bloed haal je niet zomaar weg. Dus de moord in scene vond ik onwerkelijk.

Spannend: Ik vind het boek wel spannend op sommige delen want het verhaal wordt verteld door verschillende personen en daarom worden de gebeurtenissen telkens maar stukje voor stukje vertelt.

Somber: Ik vind het begin wel erg somber, omdat het over een gezin gaat dat eigenlijk helemaal niet gelukkig met elkaar is. En iedereen is eigenlijk alles wel zat, alle gewoontes moeten veranderen.

Makkelijk: Het is wel een makkelijk boek om te lezen omdat het heel modern geschreven is. Het is een dun boekje dus je bent er zo doorheen.


Verwerkingsopdrachten

1.
Mijn verwachtingen voor dit boek waren eigenlijk heel erg laag, want het is zo’n dun boekje en de flaptekst maakt ook niet heel veel duidelijk. Als ik dan naar de titel kijk ‘Onmacht’ zou het over iemand kunnen gaan die in een positie zit waar ze eigenlijk niet uit kan komen. En dan combineer je dat met de flaptekst, waar in staat dat het over een stel gaat die willen scheiden maar dat het verhaal opeens een gruwelijke wending neemt, zou je dus kunnen denken dat er iets met het stel gebeurt zodat ze niet kunnen scheiden. Wat en hoe had ik verder geen verwachtingen over.


2.
De verwachtingen die uitkwamen waren inderdaad dat iemand in een positie zit waar ze eigenlijk niet uit kan komen, alleen waren dat twee mensen. En het klopt ook dat ze niet meer konden scheiden, want de echtgenoot werd vermoord.


3.
De thematiek is relaties en overspel


4.
Het leidmotief in dit boek is verlangen. En de motieven zijn overspel, relaties, jaloezie en wraak.


5.
Thematiek: Victor en Ellen hebben een relatie en allebei gaan ze vreemd, en Bas krijgt later een relatie met Jessica.

Motieven: Ellen komt erachter dat Victor vreemd gaat dus besluit ze zelf ook vreemd te gaan met Rutger. Vandaar de wraak en jaloezie.


6.
“Onmacht” zou kunnen terugslaan op de personages in het verhaal die zich gedwongen voelen dingen te doen. Zoals dat Ellen de kleren van Victor klaarlegt en dat een vast ritueel geworden is, terwijl ze het beiden eigenlijk helemaal niet willen en zich verplicht voelen om het wel te doen.


7. a.
Er is geen ondertitel in dit boek.


7 b.
Ze hebben geen macht meer in hun eigen relaties en ze moeten wel scheiden, er is geen andere keus.


7 c.
Er staat geen motto in het boek.


8.
Verhalen hebben verschillende lagen. De gebeurtenissen, de structuur, de personages bevinden zich in de verhaallaag. Daaronder zit een betekenislaag: de thematische laag. De thematische laag vertelt wat er eigenlijk met het verhaal bedoelt wordt.


9.
De verhaallaag van dit boek bestaat uit de ochtend, Victor die Bas slaat en Ellen die wilt scheiden van Victor. En de Avond, Ellen die vreemdgaat met Rutger en Victor die ook vreemdgaat, Bas naar Jenny gaat en Victor vermoordt wordt. En Later, Bas en Jenny krijgen een relatie, de moord op Victor onopgelost blijft en Ellen een nieuwe man ontmoet.


Onderwerp
De onderwerpen van dit boek zijn liefde en relaties. Het onderwerp is niet origineel maar elke schrijver geeft er weer een eigen draai aan, zo ook met dit boek. Ik had van te voren niet veel verwachtingen over dit boek, de flaptekst gaf niet heel veel informatie. Je kon er wel meteen uit af leiden dat het ging om een relatie maar meer ook niet. Ik vind het altijd wel leuk om boeken over relaties en liefde te lezen. Eigenlijk is dit boek een triller, dus dat maakt het dan ook weer interessant. Ik denk dat dit onderwerp wel in iedereen zijn belevingswereld ligt, behalve overspel en moord. Maar liefde en relaties kom je overal tegen.

Gebeurtenissen
Één van de belangrijkste gebeurtenissen gebeurt in het begin. Bas begint over vreemdgaan aan tafel en Victor slaat Bas. Na die gebeurtenis begint het verhaal. Voor Ellen is dit de druppel en wil ze scheiden. Voor Victor is dit een schok want hoe moet Bas weten dat hij vreemdgaat. En Bas hoopt dat het nu anders wordt, want Victor heeft Bas nog nooit geslagen. Alle gebeurtenissen spelen een grote rol in dit verhaal want doordat deze gebeurtenissen er zijn veranderen de personen ook, ze gaan anders denken en het verhaal neemt een hele andere wending. Sommige gebeurtenissen zijn logisch, je kunt je gedachte al vooruit zetten en je hebt nog gelijk ook. Zoals Jenny en Bas, Jenny is een 15-jarig meisje wat helemaal losgeslagen is en dingen doet die ze eigenlijk niet leuk vind. En dan kom Bas, de puber die Jenny echt leuk vind. Dan verwacht je ook niets anders dan dat hun samen terecht komen en Bas haar niet gebruikt. En dat klopt, Jenny valt voor de eerste keer echt op iemand zonder dat ze dingen hoeft te doen die ze niet wilt.

De gebeurtenissen blijven me wel boeien, dat kan ook komen omdat het boek niet zo dik is. Maar het is een leuk boek om zo even door te lezen.


Personages
In dit boek is er geen hoofdpersoon maar zijn er hoofdpersonen.

Ellen: Ellen is de moeder van Bas. Haar man was overleden toen Bas nog jong was en ze erfde veel aandelen. Dus Ellen hoeft niet te werken en red het prima. Ze is opnieuw getrouwd met Victor die al een lange tijd samen zijn. Alleen is ze wel klaar met Victor, die haar nooit meer bedankt.

Bas: De zoon van Ellen. Hij is een opstandige puber die niet goed met zijn stiefvader om kan gaan. Hij is verliefd op Jenny, dat is het zusje van een Rutger, een vriend van hem. Eigenlijk zijn Rutger en hij alleen maar vrienden omdat Bas Jenny leuk vind, en Rutger Ellen leuk vind.

Victor: De echtgenoot van Ellen en stiefvader van Bas. Victor heeft een affaire met een andere vrouw waar alleen bas iets van weet. Hij is wel klaar met het gezinsleven en zoekt wat avontuur. Hij heeft grote woede in zich zitten en slaat Bas, en daar blijft het niet bij.

De personen in het boek leer je goed genoeg kennen, er wordt vertelt wat ze graag willen en hoe ze zicht voelen. Alleen veel meer weet je niet, maar genoeg om het boek door te komen zonder je af te vragen wie, wie nou eigenlijk is.


Opbouw
Ik vind de opbouw van het verhaal niet ingewikkeld maar wel even wennen. Want je gaat van de een naar de andere persoon en daarom snap je het eerst niet. Maar na 2 bladzijdes heb je het helemaal door en is het eigenlijk best logisch. Het verhaal heeft sommige spannende delen, maar dan meer dat je erg nieuwsgierig bent wat ze zullen doen. Er zitten geen flashbacks in het verhaal. Je ziet de gebeurtenissen door de ogen van meerdere personen. Van Bas, Ellen en Victor. Bij het einde blijf je wel met veel vragen zitten want de moord op Victor is nog niet boven water gekomen en wat als Bas er achter komt dat Rutger seks heeft gehad met zijn moeder en ze samen Victor vermoord hebben. Dus dat is wel jammer maar het is ook een heel kort boekje, ik vind ook dat het net lijkt alsof je een proloog aan het lezen bent want je bent er zo door heen en als het af is lijkt het net alsof het verhaal nog moet beginnen.

Ik vond het verhaal in het begin als boeiend na misschien 5 bladzijden omdat je dan snapt wat er gebeurt en wie, wie is.


Taalgebruik
Het taalgebruik is erg modern. Kan af en toe zelfs een beetje grof zijn. Het is makkelijk te begrijpen en staat niet vele moeilijke woorden in. De verhouding tussen dialoog is precies goed, niet teveel gesprekken. Het taalgebruik is wel aangepast per personage. Als je een stuk leest wat over Bas gaat kan het weer iets makkelijker zijn dan als het over Ellen gaat.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1887

reacties

Bij eerste persoonlijke reactie staat: En Bas die uiteindelijk niets met Jenny doet is ook verassend. Jenny is de minares van Victor, het meisje waar Bas naar toe gaat heet Jessica.
door Kirsten (reageren) op 24 januari 2011 om 21:15
Daar bedoelt degene met de eerste persoonlijke reactie mee, dat hij Jenny heeft heel gelaten. Hij doet niets met Jenny, in de zin van haar slaan of wat dan ook, omdat ze de minnares van victor is, die zijn moeders leven heeft kapot gemaakt. en niet in de seksuele zin
door Martine (reageren) op 13 maart 2011 om 15:19
de plekken waar het afspeeld
door lisa (reageren) op 2 november 2015 om 14:32

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Kees van der Pol zeker weten goedZeker Weten Goed
Kees van der Pol Docent6.3
mart van Aart4e klas vmbo4.8
Theo 4e klas havo4.7
anoniem5e klas havo5.9
Meer verslagen ›