Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bezonken rood door Jeroen Brouwers

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Bezonken rood
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 392 woorden
  • 19 november 2010
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
6 keer beoordeeld

Boekcover Bezonken rood
Shadow

Samen met zijn moeder bracht Jeroen Brouwers zijn kleuterjaren door in het Japanse interneringskamp Tjideng op Java. In de roman Bezonken rood heeft hij op aangrijpende wijze zijn herinneringen verwerkt aan deze periode uit zijn jeugd.

Bezonken rood werd door de critici unaniem lovend besproken. Inmiddels zijn er vertalingen verschenen in Frankrijk, Duitsland, Enge…

Samen met zijn moeder bracht Jeroen Brouwers zijn kleuterjaren door in het Japanse interneringskamp Tjideng op Java. In de roman Bezonken rood heeft hij op aangrijpende wijze zijn …

Samen met zijn moeder bracht Jeroen Brouwers zijn kleuterjaren door in het Japanse interneringskamp Tjideng op Java. In de roman Bezonken rood heeft hij op aangrijpende wijze zijn herinneringen verwerkt aan deze periode uit zijn jeugd.

Bezonken rood werd door de critici unaniem lovend besproken. Inmiddels zijn er vertalingen verschenen in Frankrijk, Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten, Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Polen, Portugal, Turkije en Servië.

Bezonken rood werd in 1995 in Parijs bekroond met de prestigieuze Prix Fémina Étranger.

Bezonken rood door Jeroen Brouwers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titelverklaring:
De titel is bezonken rood.

Het staat voor de afronding van de periode dat de schrijver in Indië was en voor het eind dat de Jappen in Indië waren: het rood van de tropenzon die ondergaat. Het rood van bloed. (in de Jappenkampen zijn veel mensen vermoord en mishandeld)

En het staat voor de rode bol op de Japanse vlag.

Hij heeft het bezonken rood genoemd omdat dit de kleur is van de ondergaande zon op de vlag van de Japanners.


Samenvatting:
Eind januari 1981 verneemt de ik persoon in het verhaal dat zijn moeder is overleden. Hij had al heel lang geen contact meer met haar. Ze leed aan de ziekte van parkinson en leefde in een bejaardentehuis. Hij gaat niet naar de crematie, maar wil een stuk uit Daantje gaat op reis voorlezen. Hij heeft uit dat boek leren lezen in het Jappenkamp. Hij kan alleen het boek niet vinden. De schrijver wordt beheerst door angst en gebrek aan gevoel. Toch ontmoette hij een jaar of 6 voor de dood van zijn moeder een meisje. Liza, ze is een vrome onderwijzeres, die deelneemt aan een Maria- optocht. Hij blijft drie dagen bij haar en besluit dan weer om te gaan. Een maand voor de dood van zijn moeder ontmoet hij haar weer.

Door de dood van zijn moeder gaat hij weer terug in de tijd naar het Jappenkamp waar hij met zijn oma, zusje en moeder zat. Hij omschrijft allemaal gebeurtenissen. De belangrijkste gebeurtenis is wanneer de kampcommandant zijn moeder persoonlijk helemaal afranselt tot ze alleen nog maar voor dood blijft liggen. Hij vond zijn moeder altijd de mooiste moeder van alle andere moeders, maar vanaf dat moment stopt hij van haar te houden.

Zijn familie wordt na de oorlog weer herenigd met zijn vader. Alleen is dit keer zijn oma er niet bij want die is het kamp gestorven. Ze gaan weer terug naar Nederland waar de ik-persoon weer helemaal opnieuw moet worden opgevoed omdat hij helemaal verwilderd is. Hij ervaart alsof hij weer terug in het kamp is alleen zijn moeder is er niet. Ze is dood in zijn ogen.`


Mijn mening:
Ik vond Bezonken rood een goed en vooral mooi boek. Ik vond het niet makkelijk om te lezen, maar je leest het wel snel uit. Ik raad dit boek aan meerdere mensen aan die graag boeken lezen!

REACTIES

L.

L.

THNX had ik nodig voor een verslag een korte samenvatting

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bezonken rood door Jeroen Brouwers"