Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De eetclub door Saskia Noort

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover De eetclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1637 woorden
  • 2 oktober 2010
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
22 keer beoordeeld

Boekcover De eetclub
Shadow

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette…

Op een koude winternacht gaat een kapitale villa in vlammen op. Evert Struyk, getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, komt daarbij om het leven. Zijn vrouw Babette en zijn kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub, ‘de eetclub’, is geschokt en verbijsterd. Babette wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Karen komt tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als zij leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert.

De eetclub door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A: Bibliografische gegevens:
Het boek de eetclub is geschreven door Saskia Noort. Het boek is in 2004 uitgegeven door Ambo|Anthos uitgevers in Amsterdam, het is de elfde druk.

B: Samenvatting:
De eetclub is een vriendengroep van Karen. Karen wordt in de nacht gebeld dat het huis van haar gedode vriendin in brand staat, zij en haar man gaan er snel heen maar ze waren te laat om Evert, een goede vriend nog te redden. Sommige denken dat hij zelf zijn huis in brand heeft gestoken om zicht zelf en zijn familie te doden omdat hij overspannen was. Babette, de vrouw van Evert komt bij Karen en Michel in huis wonen. Op de dag van de begrafenis is Hanneke ineens verdwenen. Hanneke zou weer terugkomen maar net op de dag dat ze zou komen werd Karen gebeld dat Hanneke van het balkon was gevallen, weer denkt iedereen dat er zelfmoord is gepleegd.
Karen vertrouwt het niet en gaat het onderzoeken. Het is niet makkelijk voor haar omdat niemand haar wil helpen behalve Simon, een rijke man van de eetclub. Op een avond gaat Karen vreemd met Simon, daardoor gaat het slecht met karen en haar man. Karen schiet steeds verder op met haar onderzoek en komt er achter dat sommige mensen van de eetclub voordeel halen uit de dood van Evert. Karen komt steeds meer in contact met Dorien, de rechercheur en samen gaan ze op zoek naar de oplossing. 
De leden van de eetclub zijn wat minder goed bevriend met elkaar maar toch probeert Karen contact te houden.
Karen heeft een afspraak met Simon in een hotel. ineens wordt er geklopt en als Karen open maakt, krijgt ze een stroomstoot. Ze is even buiten westen. Als ze wakker wordt hoort ze dat het Babette is, het blijkt dat zie de moorden heeft gepleegd omdat ze een relatie met Simon had.
Karen en Michiel verhuizen en beginnen een nieuw leven.

C:
Het verhaal is heel spannend, doordat je niet precies weet hoe alles aan elkaar zit en er een strijd heerst: ‘Een misselijkmakende golf van walging sloeg door me heen. Ik kon niet langer aanzien hoe ze zicht met haar giftige tentakels over mij kinderen ontfermde.’ Na zo’n zin wil ik weten wat er precies aan de hand is en wat er gaat gebeuren.

Er zitten veel open plekken in dit boek bijvoorbeeld bij de brand wil je weten wat er is gebeurd en hoe het afloopt:’ Wat er precies gebeurd was , kon niemand ons vertellen. Alleen Evert bevond zicht nog in het huis.’

De meeste openplekken worden ingevuld, in de eerste 3 bladzijdes gaat het over een depressieve man die vind dat hij het elven verpest heeft, dan vraag je je af wie de man is. Daar wordt antwoord op gegeven:’Ik vraag me steeds af… We wisten dat het niet goed ging met Evert. Hadden we niet meer moeite voor hem moeten doen?

Het plot is heel ingewikkeld doordat er haal veer gebeurtenissen zijn en veel open plekken, later wordt alles wel duidelijk.

De gebeurtenissen staat zeker centraal, ze worden uitgebreid beschreven:’Manshoge vlammen sloegen uit de rieten kap, de eens wit gestuukte buitenmuren waren nu pikzwart geblakerd. Dikke, donkergrijze rookwolken bolden op uit de ramen en het dak. Buren renden rond, zeulend met hun huilende kinderen, schreeuwden naar elkaar, terwijl anderen met ingehouden adem en roede ogen haar het vuur keken dat het landhuis gretig opslokte.

Ik denk dat dit boek zeker een thriller is omdat alle punten kloppen en het gewoon een spannend boek is.

‘Op dat moment hoorden we geschreeuw. Ik draaide me op en zag iedereen naar achteren stuiven, ineenduiken, gillen. Hat brandende dak zakte in elkaar. Ik keer weer naar Hanneke die haar armen om haar hoofd geslagen had en zachtjes heen en weer wiegde. Brandweermannen renden voorbij, naar elkaar roepend dat er zich geen collega’s in het huis bevonden, gevolgd door vier agenten die een grote grijze zak droegen.’ Hier kan je duidelijk zien dat de gebeurtenissen elkaar snel opvolgen, er is geen moment rust.

D:
Karen van der Made is de hoofdpersoon in het boek en er wordt veel vanuit haar perspectief verteld:’ Het was midden in de nacht toen Michel mij zachtjes wakker schudde en slaapdronken mompelde dat de telefoon ging.’

Ze is lid van de eetclub en getrouwd met Michel Brouwers.

Over haar uiterlijk wordt niet echt veel over gezegd.

Eerst voelt ze zich niet helemaal niet thuis in het dorp en later bij de eetclub is ze wel altijd net een beetje anders dan de rest.

Ze is heel erg sociaal en wil graag eerlijk zijn, ze is e sympathiekste van de club. Dat merk je bijvoorbeeld aan dat ze graag wil helpen:’Ik werd nerveus van de gespannen stilte waarin niemand elkaar aan durfde te kijken, en stond op om te helpen.

E:
Ik heb er een week over gedaan om het boek te lezen, ik heb per dag ongeveer een halfuurtje gelezen. Het boek heeft 239 bladzijdes. Het boek speelt zich af in een paar maanden tijd, de lijn van het verhaal is chronologisch maar soms zijn er wel flashbacks. Over een periode wordt soms langer verteld maar als het iets minder belangrijk is gaat de tijd wat langzamer. Het verhaal wordt grotendeels verteld uit het perspectief van Karen, de hoofdpersoon, dat is soms leuk want den leef je meer mee en is het spannender maar soms is het daardoor moeilijker te begrijpen.

F:
Bij pagina 7 tot en met 9 (eerste 3 pagina’s van verhaal) is er een openplek door het ontbreken van informatie, er is nog helemaal geen uitleg gegeven en het gaat over een man die vind dat hij het leven heeft verpest maar je weet niet wie deze man is en waarom hij vind dat hij het leven verpest heeft.

Op de pagina’s 13 tot en met 15 is een openplek door het gebrek aan inzicht in de motivatie. Je weet niet hoe de brand is ontstaan, of die expres of per ongeluk is ontstaan en als de brand expres was waarom dan.

G
Ik denk dat een belangrijke openplek is hoe en waardoor de brand is ontstaat waardoor Evert dood is gegaan.

De andere belangrijke open plek is het overlijden van Hanneke. Hanneke was op de dag van de begrafenis weggegaan, niemand wist waarom. Later vertelde Hanneke dat ze de eetclub was ontvlucht en dat ze weer terug zou komen. Op de dag dat ze terug zou komen werd Karen gebeld dat Hanneke van het balkon was gevallen. Weer dacht iedereen aan zelfmoord maar Karen vertrouwde het niet en wilde het toch onderzoeken.

H:
De open plekken worden aan het eind van het boek ingevuld als uit het onderzoek van Karen blijkt dat Babette de moorden heeft gepleegd omdat zij een relatie met Simon had.

I:
Ik vond het een heel leuk boek, er was veel spanning door de open plekken. Het was ingewikkeld maar niet zo ingewikkeld dat jet te moeilijk werd. De open plekken die belangrijk waren werden ingevuld maar hebben wel voor spanning gezorgd.


De Opdracht:

Opdrachten bij thriller

1. Kies een thriller (leeftijd vanaf 15 jaar; kijk ook bij de boeken voor volwassenen). Overleg met je groepje zodat jullie allemaal een ander boek lezen. Geef je keuze door aan je docent. Let op: je mag over het gekozen boek geen leesverslag in klas 1 of 2 hebben gemaakt. Stop aan het eind van het project alles in je leesverslagmapje.

2. Lees het boek.

3. Maak de volgende opdrachten individueel. Dit deel is een handelingsdeel (voldaan/ niet voldaan). Je levert dit in week 39 in. Je docent geeft je de precieze datum.

a) Noteer de titelbeschrijving van je boek: auteur, titel, plaats van uitgave, jaar van uitgave, druk.

b) Geef een korte samenvatting van maximaal 20 regels, waarin je in een lopend verhaal antwoord geeft op de vragen die je vindt in Laagland Informatieboek, blz. . 213 en 215.

De eisen voor een thriller:

• Het draait om spanning. De lezer wil weten hoe het precies zit en leest daarom door.

• In een thriller zitten veel open plekken

• Alle of in ieder geval de belangrijkste open plekken worden ingevuld.

• Het plot is ingewikkeld.

• De gebeurtenissen staan centraal.

• De gebeurtenissen volgen elkaar snel op: er is een vlug actieverloop.

c) Ga in een lopend verhaal na of het boek voldoet aan de ‘eisen’ van een thriller. Per punt geef je een citaat waaruit al dan niet blijkt of je boek hieraan voldoet. Uiteindelijk geef je antwoord op de vraag: is dit boek een thriller?

d) Geef in een lopend verhaal een beschrijving van de hoofdpersoon. Ondersteun je beschrijving met behulp van citaten. Wie is de hoofdpersoon van het verhaal? Is het een held? Geef een beschrijving van het uiterlijk van de hoofdpersoon. Geef een karakterbeschrijving. Maakt de hoofdpersoon een ontwikkeling door, dat wil zeggen: verandert hij/zij?

e) Geef een beschrijving van de tijd en perspectief in het boek. Wat is de 'verteltijd' (tijd om het boek te lezer/vertellen= aantal pagina's), wat is de 'vertelde tijd'(tijd die in het boek verstrijkt). Maakt de schrijver gebruik van tijdvertraging, tijdverdichting, een tijdsprong? Wordt het verhaal chronologisch verteld of zijn er flashbacks? Hoe zit het met het perspectief? Wat voor effect heeft het gekozen perspectief?

f) Geef een open plek (met paginanummer) die ontstaat door het ontbreken van informatie. Geef ook een open plek die ontstaat door gebrek aan inzicht in de motivatie (waarom ze iets doen) van de personages. Leg uit.

g) Wat zijn de twee belangrijkste open plekken in het boek? Geef een beschrijving.

h) Worden de twee belangrijkste open plekken ingevuld? Zo ja, beschrijf waar en hoe dit gebeurt. Zo nee, geef aan hoe jij hebt geprobeerd om ze in te vullen.

i) Geef je mening over het boek. Maak gebruik van de beoordelingswoorden op blz. 20 en 21 van Laagland informatieboek. Kies er minstens 5 en leg uit waarom je dat vindt.

REACTIES

M.

M.

hmm. ik dnek niet echt dat je goed gelezen hebt. je samenvatting klopt echt niet. Als het huis in de brand staat is er nog niemand gedood en in het huis dat brand woonden babette en evert Karen heeft dan nog geen dode vriendin. Ook je zinsopbouw is een slecht!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eetclub door Saskia Noort"