Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Fluisterwater door Mirjam Mous

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Fluisterwater
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1395 woorden
  • 4 juli 2010
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
44 keer beoordeeld

Boekcover Fluisterwater
Shadow
Fluisterwater door Mirjam Mous
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


1. Wat is de naam van het boek?
De naam (titel) is "Fluisterwater’’.

2. Wanneer is het boek voor het eerst uitgegeven?
De eerste uitgave van het boek was in het jaar 2003.

3. Wat voor soort verhaal is het? (Genre=verhaalsoort)
Het genre van het boek is verliefdheid. Omdat Marit een beetje moeite heeft met de relatieband tussen Iris en Nathan maar ze probeert er niet al te veel bij stil te staan. Ook gaat het over ongelukken en gehandicapten. Marit krijgt namelijk een vreselijk ongeluk met de scooter van Nathan en komt in een rolstoel terecht.

4. Beschrijf de hoofdpersoon en vertel iets over het karakter van deze hoofdpersoon.
De hoofdpersoon is Marit. Ze is rond de 14 jaar oud. Ze is niet altijd even spontaan, meer wat verlegen. Ze heeft niet echt hobby’s. Ook heeft ze lang haar dat lijkt op een zeemeermin. Ze is enig kind en verveeld zich al snel, maar ondanks dat kan ze heel goed opschieten met haar vader. Na het ongeluk kan ze eerst er echt niet tegen dat ze verlamd is. Dit reageert ze daardoor ook vaak af op haar vriendin Sabien. Later gaat alles beter door de steun van haar vriendinnen en van Nathan en kan ze goed om gaan met de situatie.

5. Noem de belangrijkste bijpersonen en vertel ook iets over hun karakter.
Sabien:
Dit is de beste vriendin van Marit. Ze is heel behulpzaam en niet snel bang. Ze heeft vaak goede ideeën. Ze steunt Marit, wanneer ze haar leven door moet zetten in een rolstoel. Eerst heeft ze het er zwaar mee, omdat Marit denkt dat ze alleen maar haar vriendin is uit medelijden voor haar.

Iris:
Een meisje dat in het dolfinarium werkt. Ze is gek, maar ook heel lief en goed in haar humeur. Ze heeft overgewicht, maar weet daar heel goed mee om te gaan. Ze trekt zich er niet veel van aan wat anderen van haar vinden en probeert ook niet meteen af te vallen door de anderen. Ze is een goede vriendin voor Marit, ook al heeft Marit dat niet meteen door. Ze probeert eerst Marit en Nathan aan elkaar te koppelen, maar uiteindelijk blijkt dat Nathan en Iris elkaar leuk vinden.

Nathan:
Een jongen die ook in het dolfinarium werkt. Hij houdt veel van voetbal. Hij is degene waarbij Marit achterop de scooter zat. Hij heeft het er erg moeilijk mee, dat Marit door hem verlamd is geraakt. Hij steunt Marit in deze moeilijke tijden voor haar en laat dit ook duidelijk merken.

Vader:
Dat is de vader van Marit. Hij is een goede steun voor haar. Hij houdt erg van zeemeerminnen en schildert die altijd graag. Als Marit in het ziekenhuis nog in een soort coma ligt, leest hij haar voor uit een boek over zeemeerminnen. Daardoor komt ze later ook weer bij.

6. Beschrijf het uiterlijk van de hoofdpersoon! Of anders hoe denk jij dat hij/zij eruit zal zien?
In het boek wordt niet echt het uiterlijk letterlijk beschreven van de hoofdpersoon. Ik neem aan dat ze er gewoon normaal uit ziet. Verder weet ik wel dat Marit niet echt groot is en dat ze daarom erg vaak hakken draagt.

7. Beschrijf het uiterlijk van de belangrijkste bijpersoon! Of anders hoe denk jij dat hij/zij eruit zal zien?
Sabien is de belangrijkste bijpersoon en ziet er gewoon normaal gekleed uit, ook als je het verhaal goed hebt gelezen valt je op dat ze haar eigen haar bijna elke dag verft in een andere kleur.

8. Waar speelt het verhaal zich af? Beschrijf de omgeving of plaats!
Er staat niet letterlijk beschreven in het verhaal in welke dorp/stad het zich afspeelt. Ik denk zelf Harderwijk, omdat daar ook een dolfinarium is. Het speelt zich ook af in het ziekenhuis, waar Marit moet opknappen en verblijven. Ook speelt het zich een paar keer af in het dolfinarium, waar Marit, Iris en Nathan werken, maar ook wanneer Marit stiekem samen met Iris en Nathan gaan zwemmen met dolfijnen.

9. Verklaar de titel! Waarom heet dit boek zo? Vind je dit een goed gekozen titel of had jij zelf een andere titel beter gevonden?
De titel van het boek is Fluisterwater. Ik denk dat de schrijfster dit boek zo heeft genoemd, omdat Marit moet revalideren als ze in het ziekenhuis is en ze zich helemaal thuis voelt in het water. Dan zweeft ze als het ware. Ook gaat het boek, dat de vader van Marit aan haar voorleest, over water. Het gaat over het verhaal van ‘’De Kleine Zeemeermin’’ en dat heeft er ook mee te maken. Ik vind het zelf een redelijke goede gekozen titel voor het boek, maar het is nog wat onduidelijk omdat het niet echt heel letterlijk in het verhaal terugkomt.

10. Maak een samenvatting van het verhaal van maximaal 20 regels!
Marit gaat niet op vakantie omdat haar ouders willen sparen voor een nieuwe auto. Marit zoekt daarom een vakantiebaantje om de zomervakantie door te komen. Haar vader weet er wel één denkt hij, namelijk een schildersklusje in het dolfinarium. Ze is al snel aangenomen. Haar beste vriendin Sabien gaat deze vakantie naar haar oma omdat haar moeder het huis een beetje aan het verbouwen is. Het is geen leuk werk waar Marit werkt, maar na een tijdje kan ze eindelijk leuke schoenen kopen die ze in de etalage had zien staan. Ze heeft een paar vrienden ontmoet die ook in het dolfinarium werken. Er is ook een jongen bij, Nathan. Marit is meteen verliefd. Een week later heeft ze eindelijk het geld voor de schoenen en gaat ze met Iris (meisje van het dolfinarium) shoppen voor het feest van Ties (werkt er ook). Op het feest raakt ze aan de praat met Nathan en merkt dat hij nog leuker is dan ze dacht. Nathan wil haar met zijn scooter weg brengen. Ze gaat achterop en Nathan racet naar huis. Opeens komt haar schoen klem te zitten tussen het wiel en Nathan raakt een stoeprand. Hij heeft te veel gedronken. Marit valt van de scooter en alles wordt zwart voor haar ogen. Als ze wakker wordt krijgt ze haar ogen niet open en het lukt niet om te praten. Ze hoort de stem van vader, hij leest voor uit het zeemeerminnenboek. Als ze eindelijk kan praten en zien, vertelt de dokter dat ze een verlamming aan haar benen heeft. Ze moet haar hele leven in een rolstoel! Na veel moeite komt ze er bovenop, haar leven veranderd wel.

11. Wat vond jij van dit boek? Dit is de allerbelangrijkste vraag, dus zorg voor een zo uitgebreid mogelijk antwoord. Leg hierin ook uit waarom je dit boek gekozen hebt! Geef een voorbeeld uit het boek van een fragment dat jou aan het denken heeft gezet en leg uit waarom.
Ik heb dit boek uitgekozen, omdat mij het verhaal erg aansprak.

Ik vond dit een erg mooi boek om te lezen. Toen ik aan het lezen was, leefde ik helemaal mee met de hoofdpersoon. Je gaat helemaal met haar mee in de verandering die ze doormaakt. Het is op zich best een spannend boek. Het is spannend wanneer ze het ongeluk krijgt. Maar ook wanneer ze Nathan ziet. Het onderwerp sprak me ook erg aan en was erg fijn om te lezen. Ik had het boek snel uitgelezen, misschien ook wel omdat het maar 128 bladzijdes heeft. Je krijgt echt het gevoel om door te lezen en niet te willen stoppen. Het is geen moeilijk en ingewikkeld boek om te lezen. Je gaat ook erg nadenken door dit boek. En dat gehandicapten ook heel erg veel lol hebben met elkaar. Ik begrijp ook hoe Marit met de situatie met Sabien omgaat. Ik vond het een goed boek en ik raad het ook zeker aan om dit boek te lezen.

12. Dit boek krijgt van mij het volgende cijfer en wel om de volgende redenen:
Dit boek krijgt van mij een 9, omdat ik het een erg goed boek vind en verassend. Ook vond ik het erg interessant om de situaties mee te maken zoals het ongeluk met de scooter en dat daardoor Marit verlamd raakt en in een revalidatiecentrum terecht komt.

13. Vind jij dat dit boek over 100 jaar nog steeds gelezen moet worden? Leg je antwoord uit.
Ja, want het heeft veel spannende momenten en ook om jongeren bewust te maken dat je nooit achterop een scooter moet gaan zitten, als degene die rijdt gedronken heeft!


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Fluisterwater door Mirjam Mous"