Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bindi door Maria Mosterd

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Bindi
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1141 woorden
  • 6 juli 2010
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
23 keer beoordeeld

Boekcover Bindi
Shadow

Na vier afschuwelijke jaren ontkomt Maria Mosterd op zestienjarige leeftijd aan de greep van haar loverboy Manou. Ze gaat naar India om in een project voor loverboyslachtoffers haar onafhankelijkheid terug te vinden. Maar in haar hoofd reist Manou mee.

Als ze in India uit het vliegtuig stapt, schrikt ze zich dood. Ze ziet alleen maar lelijke mannen met snorren en h…

Na vier afschuwelijke jaren ontkomt Maria Mosterd op zestienjarige leeftijd aan de greep van haar loverboy Manou. Ze gaat naar India om in een project voor loverboyslachtoffers haa…

Na vier afschuwelijke jaren ontkomt Maria Mosterd op zestienjarige leeftijd aan de greep van haar loverboy Manou. Ze gaat naar India om in een project voor loverboyslachtoffers haar onafhankelijkheid terug te vinden. Maar in haar hoofd reist Manou mee.

Als ze in India uit het vliegtuig stapt, schrikt ze zich dood. Ze ziet alleen maar lelijke mannen met snorren en het stinkt er als een dierentuin die een week niet is uitgemest. Ze gaat wonen in de stad Trichy, waar ze zich tot haar eigen verbazing meteen thuis voelt. Elke dag gaat ze naar een weeshuis om met de kinderen te dansen en als ze het moeilijk heeft, praat ze met haar hondje Bindi. Ze wordt door haar begeleidster Liz voortdurend geconfronteerd met het gedrag dat Manou haar heeft aangeleerd. Veranderen is niet makkelijk, want die ‘dikke zwarte pad’ in haar hoofd laat zich niet zo maar wegjagen. En wat zijn haar vooruitzichten als ze straks terug is in Nederland? Hoe voorkom je, als je geen toekomst hebt, dat je terugvalt in patronen van vroeger?

Bindi gaat verder waar Echte mannen eten geen kaas ophoudt. Een spannend, ontroerend en levendig geschreven verslag van een meisje dat weigert slachtoffer te blijven.

Bindi door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Schrijver, titel, genre
Schrijver: Maria Mosterd
Titel: Bindi, uitgeverij Van Gennip, Amsterdam 2009-1, 157 blz.
Genre: waargebeurd verhaal

2. Samenvatting
1 Wie vertelt het verhaal
Maria Mosterd vertelt het verhaal. Het verhaal wordt vertelt in een ik-vorm.

2 Hoeveel en welke personen komen in het verhaal voor?
Aantal belangrijke personages: 6
Hoofdpersoon: Maria mosterd
Overige personages:
Liz (hulpverleenster)
Manou (loverboy)
Bindi ( het hondje)
Haar moeder
Dinu
Verder nog:
Een aantal hulpverleensters
Meisjes die ook op het internaat/opvang tehuizen zitten

3 Wat gebeurd er, waar en wanneer?
Maria is zestien jaar en is in de handen gekomen van een loverboy, Manou. Maria gaat naar India om onder zijn invloed uit te komen. Ze voelt niets, denkt niet, en durft niet meer voor zichzelf op te komen en heeft geen eigen mening meer. Dit doet Manou voor haar. Van Manou moet ze doen wat mannen willen.
In India stinkt het, er is veel lawaai, het is druk en vies. Er zijn lelijke dikke mannen met een snor. Maar in Trichy voelt ze zich meteen thuis. Het is er veilig, een gevoel dat ze lang niet meer heeft gehad. Liz, haar begeleidster helpt haar weer te voel en voor zich zelf op te komen. Ook moet ze leren nee te zeggen. Bindi is het hondje van Liz. Maria praat vaak met Bindi. Bindi is haar beste vriend. En ze kan hem alles vertellen. Tijdens een vakantie op Sri Lanka ontmoet ze een jongen die Dinu heet. Dit is de eerste jongen die aardig was voor haar zonder bijbedoelingen. Ze wordt verliefd op hem en dit doet haar goed.
Na 6 maanden gaat Maria terug naar Nederland. Ze wil haar moeder zien. Eenmaal thuis zit ze weer in een opvang omdat ze nog niet klaar was. Ze verveelt zich, ze heeft geen school en begint met schrijven. Ze raakt weer psychisch helemaal in de war. Ze moet terug naar India. Gelukkig zijn daar Bindi en Liz voor haar op te vangen. In deze tijd komt ze Dinu weer tegen. Nu wil hij wel wat van haar. Maar zij niet, ze durft nu nee te zeggen. Hier in India schrijft ze het boek ‘echt mannen eten geen kaas’. Door het hele boek heen vecht ze geestelijk tegen Manou. Maar ze wil geen slachtoffer meer zijn dus houdt ze vol.

4 Hoe loopt het verhaal af?
Uiteindelijk woont Maria op zich zelf en wil ze niks meer met Manou te maken hebben. Maar soms verlangt ze toch terug naar die tijd…

5 Wat is het probleem (thema) dat als een rode draad door het verhaal loopt?
Het proberen los te raken van Manou. Geestelijk is dit heel moeilijk voor Maria.

3. Verhaaltechniek
1 Ruimte (plaats en tijd)
Het verhaal speelt zich af in vier jaar tijd, in India en Nederland.

2 Verhaalfiguren (geef in het kort informatie over de belangrijkste persoon/personen)
Maria Mosterd: Zij is een donker meisje met zwarte haren. Ze is 12 jaar als ze in de handen van een loverboy komt. Een belangrijk karakter kenmerk is dat ze heeft geleerd van Manou om mannen aan te trekken en te doen wat mannen zeggen.
Maria Mosterd is in de handen gekomen van een loverboy. Hij bepaald heer haal leven met wat ze doet, denkt en voelt.
Liz: Is een begeleidster van Maria in India. Zij leert Maria weer voor zich zelf op te komen, denken en voelen. Hierdoor is ze een soort vriendin geworden van Maria
Manou: is een klein donker mannetje. Hij heeft een dikke buik en loopt het meest in een baby lichtblauwe pak.
Hij is een loverboy en heeft Maria in zijn greep.
Bindi: is een klein wit hondje. Tegen dit hondje vertelde Maria alles. Alles wat in haar leven is gebeurd.
Moeder: zorgt dat Maria uit de handen komt van Manou
Dinu: de eerste jongen die haar benaderde zonder bijbedoelingen.

3 Vertelwijze
Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-vorm. De ik-persoon is Maria Mosterd.

4 Motieven (geef enkele motieven met korte voorbeelden/citaten uit de tekst)
Zich zelf worden, het hele boek gaat over het proces om los te komen van manou en zich zelf weer worden.

5 thema
Loskomen van een loverboy

6 Titelverklaring
De titel ‘Bindi’ slaat terug op het hondje dat Bindi heet. Ook slaat ‘Bindi’ op de stip tussen de wenkbrauwen van vrouwe in India.

7 Schrijfstijl
Het is geschreven in de voltooide tegenwoordige tijd met flashbacks.

4. Beoordeling
1 Welke verhaalelementen hebben voor jou een positieve werking? ( aangrijpend, spannend, ontroerend, veelbetekenend, diepzinnig enzovoort)
De eerste 6O bladzijdes van het verhaal vond ik fijn te lezen met makkelijke woorden. In deze bladzijdes wordt je het begin van het proces om zich zelf te worden vertelt.
Wat ik aangrijpend vond is dat Maria het heel erg moeilijk heeft met het gevecht om weer zich zelf te worden.

2 Welke passage spreekt je het sterkst aan en waarom?
Nadat Maria voor de eerste keer terug komt vanuit India naar Nederland had ze een positief gevoel. Ze dacht dat ze het aan kon maar zodra ze haar voeten op Nederlands bodem zet weet ze dat ze fout heeft besloten. Ze kan Liz en Bindi niet missen en kan zich niet alleen verdedigen tegen Manou. Het spreekt mij erg aan hoe iemand zo in de war kan zijn en van het ene gevoel op het andere stuit.

3 Welke verhaalelementen hebben voor jou een negatieve werking? ( vervelend, shockkerend, saai, zinloos, te ver gezocht enzovoort)
Wanneer Maria voor de tweede keer terug komt uit India word het verhaal minder mooi verteld. Feiten en gebeurtenissen worden opgesomd in plaats van fijn beschreven. Ik was minder geïnteresseerd.

4 Kun je dit boek met andere boeken of met een film vergelijken? Leg je antwoord uit.
Ik weet geen namen van een film of boek. Wel zie reportages over loverboys op de televisie.

5 Wat is je oordeel over het thema van het boek? ( herkenbaar probleem of herkenbare situatie, zinvolle oplossing, heeft je aan het denken gezet enzovoort)
Ik heb nooit echt geweten hoe diep dit ingrijpt bij een meisje. Normaal zie je zoiets op het journaal en lijkt alles zo ver weg en is het algemeen. Nu zie je het van dichtbij en gaat het echt over één persoon. Je ziet hoe zij moet vechten voor zich zelf weer te worden.

6 Wat vind je van het taalgebruik? (makkelijk, ingewikkeld, heel origineel enzovoort)
Het boek is makkelijk geschreven het las daarom ook goed door.

7 Wat is je eindoordeel over dit werk?
Ik heb heel veel respect voor Maria hoe ze de draad heeft opgepakt. Dat ze al die doorzettingsvermogen heeft op kunnen brengen omdat het heel makkelijk is om terug te vallen in de handen van een loveboy. Dit omdat ze gewent is dat er iemand anders voor haar denkt, voelt en spreekt en dat vond zij makkelijk.

8 Zou je iemand aanraden dit boek te lezen?
Als mensen iets willen lezen over loverboys en willen zien hoe het proces loopt dan wel. Er zit weinig spanning in dus als je niks over het onderwerp wil weten is het geen aanrader.

REACTIES

S.

S.

Sorry hoor maar je beledigt India met je India stinkt en is vies!! dat slaat nergens op

13 jaar geleden

J.

J.

Zij beledigt India niet dat is Maria Mosterd. Voor je reageerd moet je eerst het boek gelezen hebben. Dit heet namelijk een samenvatting van het boek. Kinderachtig gedoe

13 jaar geleden

H.

H.

Het is verbijsterend dat de schrijfster van dit stuk niet weet dat alle boeken van Maria Mosterd uit de duim gezogen zijn. Nooit gehoord van het boek 'Echte mannen eten wél kaas'? Nooit een krant gelezen? Kijk anders eens even op de website www. misdaadjournalist.nl (bijvoorbeeld het bericht van 20 december 2011)

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bindi door Maria Mosterd"