Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Breaking Dawn door Stephenie Meyer

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Breaking Dawn
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1968 woorden
  • 26 mei 2010
  • 85 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
85 keer beoordeeld

Boekcover Breaking Dawn
Shadow

To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion for Edward Cullen, and in another by her profound connection to werewolf Jacob Black, she has endured a tumultuous year of temptation, loss and strife to reach the ultimate turning point. Her …

To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion fo…

To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion for Edward Cullen, and in another by her profound connection to werewolf Jacob Black, she has endured a tumultuous year of temptation, loss and strife to reach the ultimate turning point. Her imminent choice to either join the dark but seductive world of immortals or pursue a fully human life has become the thread from which the fate of two tribes hangs.

Now that Bella has made her decision, a startling chain of unprecedented events is about to unfold with potentially devastating and unfathomable consequences. Just when the frayed strands of Bella’s life - first discovered in Twlight, then scattered and torn in New Moon and Eclipse - seem ready to heal and knit together, could they be destroyed… Forever?

Breaking Dawn door Stephenie Meyer
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Zakelijke Gegevens
Ik maak een boekverslag over het boek ‘Morgenrood’ uit de ‘Twilight-saga’. Morgenrood is geschreven door Stephenie Meyer. Het boek heeft 604 bladzijdes.

Het boek is uitgegeven door ‘Sjaloom’ op 17 april 2010. Morgenrood is vertaald uit het Engels door Maria Postema. De originele titel is: ‘Breaking dawn’. De originele versie kwam in de V.S uit op 2 augustus 2008, en in Groot-Brittannië en Australië op 4 augustus 2008.

De uitgever was ‘Little, Brown and Company’.

Eerste persoonlijke reactie
Ik heb ‘Morgenrood’ gekozen omdat ik de eerder verschenen boeken uit deze serie ( Twilight, Nieuwe Maan en Eclips) ook heb gelezen en daar helemaal gek van was. Morgenrood is het vierde en laatste deel uit de Twilight-saga, en die moest ik dus lezen. Hierin komt alles uit.

Het boek is natuurlijk spannend en vol actie omdat er een onmogelijke liefde in afspeelt, tussen een gewoon mensenmeisje en een vampier. Maar realistisch is het natuurlijk niet, vampieren en weerwolven bestaan immers niet.

De huwelijksnacht van Bella en Edward op het eiland ‘Isle Esmé’ vind ik erg aangrijpend, romantisch, gevoelig en diepzinnig. Je zit erg in spanning want in alle boeken wacht Bella op dat moment. Maar het allermooiste en belangrijkste deel van het boek vind ik, is de bevalling van Renesmee en pijn die Bella voelt als Edward haar bijt. Je kunt hier zo erg meeleven je leest letterlijk alles wat bella voelt.

Aan het eind, als de volturi komt had ik het niet meer! Wat was dat spannend, in de laatste 100 bladzijdes gebeurt er nog zo iets! Over dat stuk blijf je elke keer nadenken, hoe goed het allemaal afliep, het had ook heel anders kunnen aflopen.

Samenvatting
Morgenrood is het laatste boek uit de ‘Twilight-saga’. Het boek is verdeeld in drie boeken, de eerste en de laatste van uit het zicht van Bella en de tweede van uit Jacob. Morgenrood speelt zich in onze tijd in Amerika, Forks af. In morgenrood gaat het verhaal verder over de liefde van (Isa) Bella Swan en de vampier Edward Cullen, en de diepe vriendschap met de weerwolf Jacob Black. Bella wil ook een vampier worden om voor altijd samen met Edward te kunnen zijn. Maar Edward vindt het echt geen goed idee, en wil het alleen doen als ze trouwen. Natuurlijk trouwt Bella met hem, maar hierdoor verliest ze misschien wel de vriendschap met Jacob. Tijdens de prachtige bruiloft van Bella en Edward, komt Jacob nog één keer langs om gedag te zeggen omdat hij denkt dat Bella veranderd word op de huwelijksreis. Maar zoals Bella verteld gebeurt dat helemaal niet.

Op de huwelijksreis naar ‘Isle Esmé’ komt Edward zijn belofte na. Maar na de eerste keer vrijen zit Bella helemaal onder de blauwe plekken en heeft Edward het kussen en een stuk uit het bed stuk gebeten. Dit zorgt voor ruzie, maar ze weet Edward toch over te halen om het nog een keer te proberen. De volgende ochtend wordt Bella wakker en moet overgeven. Als ze ontdekt dat ze vijf dagen over tijd is, veel moet eten en vaak moe is weet ze dat ze zwanger is. Edward raakt in paniek, ze vliegen meteen naar huis. Thuis bevestigd Carlisle dat ze inderdaad zwanger is. Maar Carlisle weet niet wat voor baby het wordt, wordt het een mens of een vampier? En bovendien groeit de baby ook sneller dan normaal. Na 17 dagen voelt Bella al een buikje, dat kan bij een gewone zwangerschap niet. Er is dus iets bijzonders aan het kind. Daardoor vind Edward het beter om het kind weg te laten halen, omdat hij Bella bovendien veel pijn doet. Maar Bella gaat van het kindje houden en wilt de baby dus niet weghalen Jacob komt ondertussen een paar keer langs. Doordat de roedelleden alle gedachten kunnen horen van elkaar, weten ze hoe Bella er aan toe is. Sam de alfaleider, vind dat de baby gevaarlijk is en weet niet hoe sterk het word dus vind hij dat ze Bella moeten doden, en dus ook de andere familieleden aangezien die haar gaan helpen. Maar Jacob kan het niet, hij houdt van Bella. Maar hij kan niet onder de bevelen van de alfaleider ontkomen. Maar in een keer herinnert hij zich iets, hij is ook een zoon van een alfaleider en kan dus onder de bevelen van alfaleider ontkomen. Hij voelt zich sterk en keert zijn rug van Sam af. Hij is vrij en kan Bella beschermen als hij dat wilt. Seth en zijn zus Leah volgen hem. De baby hongert Bella helemaal uit terwijl ze toch voldoende eet. Dus ze proberen iets anders; Als de baby meer op Edward lijkt dan op Bella, zal het bloed moeten drinken. Dus geven ze Bella in plaats van eten, bloed en gelukkig werkt het goed. De baby moet dus wel iets weg hebben van een vampier anders wil het geen bloed. Carlisle komt erachter dat de baby half mens half vampier wordt, en is een van de weinige in haar soort. Opeens kan Edward de baby horen, hij hoort dan het van hen houd, en wil het nu beslist houden.

Nog die zelfde dag probeert de baby eruit te komen. Het vreet zich van binnen uit een uitweg en dat doet natuurlijk heel veel pijn. Bella raakt buitenbewustzijn en Edward en Jacob doen hun best voor Bella, maar ze gaat echt bijna dood. De laatste manier die Edward kan bedenken is dat hij haar bijt. Dan word ze maar vampier, ze leeft dan gelukkig nog wel.

Ondertussen hebben ze de baby eruit gehaald, en ze noemen haar Renesmee. Rosalie houdt de baby in haar handen, en in een keer weet word Jacob gek op haar, hij prent zich in met Renesmee. Daarna begint het volgende boek. Je wordt wakker in Bella’s hoofd. Ze is 2 dagen bewusteloos geweest, en als ze wakker wordt is ze een vampier. Bella heeft een ongelofelijke zelfbeheersing. Dit hadden Jasper, Emmett en Carlisle niet verwacht. Die zelfde dag gaan ze nog op jacht, daar komt Bella mensen tegen maar kan ze zich omkeren en verder gaan met de jacht op dieren. Dit is weer een bewijs van haar zelfbeheersing. Bij terugkomst mag Bella Renesmee eindelijk zien. Ze is warmbloedig maar heeft toch een voorkeur voor bloed. Ze heeft ook een bijzondere kracht. Ze kan door je aan te raken haar gedachten laten zien. Hier communiceert ze mee. Renesmee groeit 2 keer zo snel als andere baby’s en kan al binnen een maand praten. Als Bella samen met Jacob en Renesmee aan het jagen is, ziet ze op eens Irina.

Irina was de echtgenoot van Laurent, die Jacob en zijn roedel vermoord hadden. Irina denkt dat Renesmee een onsterfelijk kind is, dat is een klein kind gebeten door een vampier. Die kinderen kan je niets aanleren en kunnen het geheim doorvertellen en zijn dus levensgevaarlijk. Omdat Irina Jacob en Bella wil terug pakken gaat ze naar de Volturi. Daar verteld ze dat Bella en Edward een onsterfelijk kind hebben. Alice kan de toekomst zien en ziet dit dus allemaal. Ze neemt haar voorzorgen; ze vertrekt een geeft aan iedereen de opdracht om getuigen te verzamelen. Als die getuigen zien dat Renesmee geen onsterfelijk kind is maar een half vampier half mens is, en bij de familie Cullen is als de Volturi komt, kunnen ze die misschien even tegenhouden en dan kan Carlisle zijn verhaal vertellen. Als Alice weg gaat laat ze alleen een adres achter voor Bella, want Bella is de enige waarvan Edward de gedachten niet kan lezen. Dit is een adres om vervalste paspoorten te maken, zodat als het verkeerd afloopt met Bella en Edward, Jacob en Renesmee kunnen vluchten. Ondertussen heeft iedereen verdriet over het vertrek van Alice en Jasper. Ondertussen leert Bella van een paar vampiers haar bijzondere kracht onder controle te krijgen. Bella kracht is een mentaal schild. Zo kan ze zich zelf en andere beschermen tegen bijvoorbeeld krachten zoals die van Jane, die kan met alleen je aan te kijken je heel erg pijn doen. Ze leert dit uit te rekken zodat ze als ze tegen over de Volturi staan haar familieleden en vrienden kan beschermen. Als de Volturi arriveert, twijfelen ze heel erg, Caius wilt Renesmee niet levend houden maar Aro, zijn broer juist wel. Hij vindt haar bijzonder. Gelukkig komen Alice en Jasper om het goede moment terug met Huilen en Nahuel. Zij zijn ook half vampieren en bewijzen dat ze ongevaarlijk zijn. De Volturi is overtuigd en vertrekt terug naar Volterra.

Alle vampieren vertrekken weer terug naar huis, en eindelijk heet Bella tijd voor Edward en Renesmee. Ze heeft alleen nog een verrassing voor Edward, ze kan haar schild afleggen zodat Edward haar gedachten kan lezen. Hierdoor komt hij te weten hoeveel ze van hem houd.



Leeservaringen beschrijven.
1. Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet? Hoe komt dat?

Nou eerlijk gezegd zou ik het onderwerp niet zo snel hebben gekozen om te lezen. Maar Ik heb de eerste 2 films van de serie gezien. Daardoor sprak het mij aan. De laatste 2 zijn nog niet verfilmd dus heb ik die boeken gelezen. En nu ben ik er helemaal gek op! Ik kan me er heel erg mee in leven.


2. Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien?

Ja zeker! Het boek zit helemaal vol met gebeurtenissen. Daardoor kan ik niet stoppen met lezen!


3. Is de hoofdpersoon iemand die voor je gaat leven? Hoe komt dat?

Ja, Bella heb ik al helemaal in m´n hoofd. Dat komt natuurlijk ook wel grotendeels doordat ik 2 films ervan heb gezien, maar door dat ze zo met haar mee kan leven wordt ze echt voor mij. Er worden soms wel 5 pagina´s gewijd aan haar gevoelens. Dat is echt heel goed gedaan door de schrijfster.

Acteurs uit de films.


Verwerkingsopdracht

Laat twee personen uit het boek elkaar een brief schrijven. Doe alsof je die personen bent en schrijf de twee brieven.


Lieve Jacob,


Waar moet ik beginnen? Je betekend zoveel voor mij door alles wat je hebt gedaan voor mij. Ik heb je zo vaak in de steek gelaten maar elke keer kwam je weer terug! Hoe kan ik je ooit bedanken wat je voor mij en nessie hebt gedaan? Lieve Jacob, ik zal bij je blijven totdat de dood ons scheid, die komt natuurlijk eerder voor jou dan voor mij maar je zal altijd in mij hart blijven. Ik ben zo ontzettend dankbaar voor alles. Ik hoop dat je nog heel lang bij mij blijft als mijn beste vriend. Jacob ik houd ontzettend veel van je.


Liefs,


Bella.



Allerliefste Bella,


Vraag je je nog of waarom ik dat allemaal voor je heb gedaan?

Omdat ik gewoon niet zonder jou kan leven. Wij hebben zo’n bijzondere band, en ook al wou ik af en toe wat meer van je dan ik kon verwachten, heb je me nooit teleurgesteld. Ik heb een moeilijk leven maar jij hebt het het moeilijkst. Je bent gewoon een vampier geworden. En zelfs daardoor is onze vriendschap niet kapot gegaan! Dat stelt toch wel wat voor he! Jij zal ook altijd in mij hart blijven als mij beste vriendin. Misschien houd ik wel meer van jou dan jij van mij.

Ik kan niet zonder jou!


Liefs,


Je weerwolf Jacob.


Informatie over de schrijver


Stephenie Meyer is geboren op 24 december 1973 in Hartford. Haar ouders zijn Stephen en Candy Morgan. Stephenie Heeft 2 zusjes en 3 broertjes; Emily en Heidi, Jacob, Paul en Seth. Ze woont met haar man en drie zonen, Gabe, Seth en Eli in Phoenix, Arizona. Ze heeft haar man, Christian ontmoet in Arizona en trouwden toen ze allebei 21 waren. Stephenie studeerde aan de Brigham Young universiteit en haalde daar haar bachelor Engels. Twilight is gek genoeg ontstaan uit een droom van haar. Toen haar eerste boek Twilight was verschenen werd ze door boekverkopers in Amerika tot een van de meest veelbelovende nieuwe auteurs van 2005 verkozen.

REACTIES

A.

A.

vampieren en weerwolven bestaan

13 jaar geleden

S.

S.

Echt een goed boekverslag!
Super gedaan!

13 jaar geleden

A.

A.

goed boekverslag maar misschien een beetje een lange samenvatting.

11 jaar geleden

C.

C.

Mooi boekverslag, ik ben gek op Twilight en dit lijkt er prezies op. Als ik je leraar was zou ik je een 10 geven!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Breaking Dawn door Stephenie Meyer"