Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1508 woorden
  • 4 april 2010
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
8 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag

1. De titel van het boek is: Echte mannen eten geen kaas.
De ondertitel van het boek is: Vier jaar in handen van een loverboy.
2. De schrijfster van het boek is Maria mosterd.

3. Samenvatting.
Maria is 12 jaar als ze naar de middelbare school gaat. Samen met haar beste vriendin Nikki fietsen ze de parkeerplaats op. Van een afstandje hoorden ze harde muziek en zagen een paar auto’s staan met allemaal jongens eromheen. Ze reden langs de jongens, een jongen zei ‘’hoi’’ tegen haar. Maria werd rood en fietste snel door. Op de terugweg stonden de jongens er weer, dezelfde jongen zei weer ‘’hoi’’ tegen Maria en ze besloot om hoi terug te zeggen.

Toen Maria thuiskwam was het eigenlijk net als altijd. Ze vond het maar saai thuis, elke dag hetzelfde. Ze vond dat het tijd was voor wat variatie in haar leven. Die avond in bed lag Maria te fantaseren hoe het zou zijn als ze een van die jongens als vriend zou hebben, haar leven zou dan een stuk minder saai zijn. Ze besloot om de dag erna de aandacht van de jongens te gaan trekken.

De volgende dag stopt Maria bij de jongens en begroet ze. Een van de jongens stelt zich voor als Manou. De dag erna neemt hij haar mee naar een flat waar een vriend van hem woonde hij zei dat ze hem nog veel vaker tegen zou komen, Maria begreep dit niet. Maria rookte met hun wat wiet, dit was de eerste keer voor haar. De volgende dag ging ze weer met Manou weg, ditmaal gaan ze naar het huis van Manou. Hij geeft aan dat Maria nog ontmaagd moet worden, ze hadden toen voor het eerst seks. Ondertussen slaat de stress thuis al erg toe. Een week later moet ze weer met Manou weg, ze laat Nikki alweer in de steek. Samen met Manou gaat ze naar het huis van Juanez, de beste vriend van Manou. Django is er ook, dit is de man waar ze samen wiet mee hebben gerookt. Een andere vriend van Manou, Diablo is er ook. Met deze twee mannen moet Maria seks hebben, maar ze wil het niet. Op het moment dat ze weigert word ze door Manou geslagen. Ze besluit om toch seks te hebben met de jongens, daarmee voorkomt ze dat Manou haar weer slaat. Een aantal uren erna zijn ze weer buiten.

Maria gaat bijna nooit meer na school, die keren dat ze wel gaat dan doet ze dat voor toetsten te maken, ze moest van Manou voor elk vak een gemiddelde behouden zodat haar moeder er niet achter kwam dat ze zoveel van school verzuimde.

Een paar maanden later gaat Manou voor ‘’zaken naar het buitenland’’ hierdoor krijgt Maria van hem een ‘’hogere functie’’, ze moet pakketjes rondbrengen en de administratie voor hem bijhouden. Wanneer ze met zijn 2e zijn probeert Juanez haar zo ver te krijgen om Nikki aan hem te koppelen, ze wil dit niet omdat ze haar niet in de problemen wil laten komen. Hij dwingt haar en uiteindelijk belt ze Nikki, gelukkig kan Nikki niet komen omdat ze straf had van haar ouders.

Wanneer Manou terugkomt van zijn reis ziet hij er slecht uit, hij zegt dat hij het zwaar heeft omdat hij de ‘’baas’’ is. Hij verteld Maria dat het tijd is om andere taken voor hem te vervullen, ze moest meisjes voor de jongens ronselen. Dit probeert ze bij een meisje: ‘’Elise’’. In het begin wilt ze niet met Maria mee komen, maar uiteindelijk krijgt Maria haar zo ver om mee te komen, de jongens handelde dit verder voor haar af. Wat er met dit meisje is gebeurd weet ze niet.

In december is Maria al een jaar bij manou en thuis gaat het erg slecht, met haar zusje en moeder praat ze nog maar nauwelijks. Op een dag gaat ze met Manou mee naar een andere vriend van hem: ‘’Bassim’’. Hij mag alles met haar doen, ditmaal heeft Maria geen wiet gehad, dus wil ze niet meewerken. Bassim roept de hulp in van zijn vriend en samen mishandelen en verkrachten ze haar. Omdat Maria zo hard gilt stormt Manou de kamer binnen. Tot haar grote verbazing is hij niet boos op de mannen, maar op Maria!

4. Eigen mening
Ik vond het een erg aangrijpend boek. Je moet het boek zien als een leerstof.

Het leest heerlijk weg, en het is ook nog eens een heel leerzaam boek omdat het steeds vaker voorkomt dat meisjes worden ingepalmd door Loverboys.

Ook vond ik een aantal dingen erg vreemd in het boek, zoals: Normaal staan Loverboys erom bekend dat ze eerst hun slachtoffer inpalmen door hun dure cadeaus en dergelijke te geven, en daarna er iets voor terug willen. In dit boek was dat namelijk niet zo. Maria was zo bezeten van Manou dat ze alles voor hem wou doen, ze wou hem niet kwijtraken.

Ik vond het ook heel erg vreemd dat de moeder van Maria al die jaren niks heeft gemerkt. Maria kwam stoned thuis, gedroeg zich heel anders dan normaal en communiceerde niet meer normaal met haar moeder en zusje. Dat zou voor mij genoeg redenen zijn om meteen maatregelen te nemen. Ook de school wist nergens van en dat vond ik echt belachelijk, ze heeft daar 3 jaar op school gezeten zonder dat ze er iets van hebben gemerkt, Maria kwam alleen naar school om proefwerken te maken, van haar afwezigheid werd nooit iets gezegd.

Het einde liep erg vaag af, gelukkig weet ik nu wel waarom. Namelijk omdat Maria een vervolgboek heeft geschreven genaamd Bindi. Deze heb ik onlangs besteld.

5. De hoofdpersonen van het boek.
En de bijpersonen.

Maria is de hoofdpersoon van het boek en tevens het slachtoffer. Ze heeft lang zwart haar en is licht getint.

In het begin is ze erg onzeker. Later in het boek word ze meedogenloos en interesseert het haar allemaal even niet meer. Op het einde is ze weer precies het onzekere meisje van vroeger.

Nikki is de beste vriendin van Maria. In het begin zijn ze nog een tijdje vrienden, maar wanneer ze haar vriendin steeds meer ziet veranderen, neemt ze afstand van haar.

Manou is de loverboy van Maria. Volgens Maria was hij hartstikke lelijk en dik. Hij had haar helemaal in zijn ban. Ze heeft 4 jaar voor hem gewerkt.

Juanez is de beste vriend van Manou. Als Manou voor ‘’zaken’’ naar het buitenland gaat, moet hij op Maria letten. Zij heeft ook meerdere keren seks met hem gehad.

Lucie Mosterd is de moeder van Maria. Vier jaar lang wist ze van niks. Zei vertrouwde Manou in het begin maar toen de familie van Maria begon te twijfelen wist zei het allemaal niet meer zo zeker.

Sharon Mosterd is het zusje van Maria. Ze heeft iedere dag ruzie met Maria. Als zei er op een gegeven moment achterkomt wat er allemaal speelt staat ze voor haar klaar. Vrienden dit waren de vrienden en klanten van Manou. Maria moest keer op keer met hun seks hebben.

Shamilla dit was het meisje die in het begin van het schooljaar erg jaloers was op Maria omdat zij de aandacht kreeg van Manou en zijn vrienden. De keren dat Maria op school was, vochten ze met elkaar.

Yesper deze jongen waarschuwt Maria voor Manou. Hier wou zij niks van weten.

6. Titelverklaring van de titel en ondertitel.
Manou zei vaker tegen Maria dat als je een echte man was, je geen kaas kon eten en geen karnemelk mocht drinken.

De ondertitel vier jaar in handen van een loverboy staat voor de tijd dat ze bij manou is geweest en voor hem heeft gewerkt.

7. Waar en wanneer
Het verhaal speelt zich af in Zwolle. Ook speelt het verhaal zich af op verschillende locaties zoals: Het huis waar Maria woont, haar school, in een internaat en in een gesticht, de flats waar ze seks moet hebben met de jongens en de stad. Er is echter maar een paar dingen die ze een beetje beschrijft en dat waren de flats, daar verteld ze over hoe vies en hoe oud de flats uitzagen en dat het er na wiet rook. Ook beschrijft ze hoe het huis bij hun thuis eruit zag:

Het was een erg vol ingericht huis, vol met kitschbeeldjes, een lelijke plastic kroonluchter en de muren hingen vol met allemaal fotootjes en andere dingen.

8. Informatie over de schrijfster
Maria Mosterd is geboren in juli 1989 en is een Nederlands schrijfster, bekend van het boek ‘’Echte mannen eten geen kaas. Het boek gaat over haar eigen ervaringen met een pooier, die op een snelle manier aan geld wou komen.

Ze werd op haar twaalfde geronseld door een loverboy. De vier jaar die volgden, werd zij gedwongen deel te nemen aan criminele activiteiten en aan prostitutie.

Toen Maria in de ban was geraakt van haar pooier, moest zij zelf ook meisjes ronselen. De wereld van loverboys is volgens haar tragischer dan het bij de voorlichting wordt voorgesteld.

Op 14 februari 2008 heeft ze haar boek ‘’Echte mannen eten geen kaas’’ gepresenteerd bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"