Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 623 woorden
  • 7 maart 2010
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
54 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het Boek.
Zakelijke gegevens.

Titel: Oorlogswinter
Schrijver: Jan Terlouw
Uitgeverij: Lemniscaat
Druk: 65e druk
Aantal hoofdstukken: 17
Aantal bladzijden: 169
Hoofdpersonen: Jack, Erika, Michiel en Oom Ben
Bijpersonen: De familie van Erika en Michiel, Dirk en de Duitsers

Mening.

Het is een spannend boek, want het is zo geschreven in de ikvorm en het lijkt net of je er echt bijstaat! Nog een teken dat ik het boek leuk vond is dat ik het boek niet kon neerleggen en steeds maar doorlas, ik heb het boek dan ook in een dag uitgelezen. Ik denk dat ik het boek leuker ga vinden dan de film want bij het boek heb ik altijd mijn eigen ideeën over hoe de personages eruitzien en wat er gaat gebeuren. Als de film net zoals het boek is, is het bij mij een geslaagde zaak!

De Film
Zakelijke gegevens.

De titel: Oorlogswinter

Naam van de regisseur: Martin Koolhoven
Productie: Isabella films en Fu Works
Script: Jan Terlouw (boek)
Mieke de jong ( scenario)
Paul Jan Nelissen ( scenario)
Martin Koolhoven ( scenario)
Muziek: Pino Donnagio
Distributie: Benelux Films Distributors
Genre: Oorlog/Avontuur
Taal: Nederlands – Engels
Hoofdpersonen: zelfde als in het boek
Bijpersonen: zelfde als in het boek
Aantal minuten: 103
Minimale leeftijd: 12 jaar
Jaar van uitgaven: november 2008
Aantal sterren: 4

Mening.

De film leek op het eerste gezicht heel leuk, dat kwam omdat ik het boek had gelezen, maar toen ik de film eenmaal had gezien was hij eigenlijk niet zo leuk, misschien kwam dat omdat ik het boek al gelezen had. Maar wat wel zo is, is dat het boek niet op de film lijkt, ja wel een paar dingen zoals de zelfde personages maar voor de rest niet veel overeenkomsten of alleen maar kleine. Waarom ik de film niet leuk vind?, ik heb geen idee maar ik had eenmaal in de film geen zin meer om hem af te kijken. Ik heb expres eerst het boek gelezen, maar als ik misschien eerst de film had gezien was hij wel leuk maar ja dat kan ik nu niet meer testen. In ieder geval vond ik het boek een stuk leuker!

Informatie.

Jan terlouw heeft het boek oorlogswinter geschreven, sommige dingen in het boek heeft Jan dan ook zelf meegemaakt. Jan Terlouw was 8 jaar toen de oorlog uitbrak. Het meest bang was hij voor gijzeling van zijn ouders. Zijn vader is twee keer opgepakt en ze hebben gedreigd om zijn vader dood te schieten maar dat hebben ze niet gedaan. In het boek komt ook een stuk voor dat de buurjongen van Michiel opgepakt word tijdens een overval, dat heeft hij geschreven omdat zijn buurjongen van vroeger hetzelfde had meegemaakt.


In 1973 wordt het boek oorlogswinter bekroond met een gouden griffel. Er zijn nu ongeveer 300.000 boeken verkocht in Nederland. Niet alleen in Nederland en België is het boek erg geliefd maar ook in: Amerika, Engeland, Italië, Spanje, Denemarken, IJsland Polen, Japen en Zwitserland, daar is het boek inmiddels vertaald.

Ook is Oorlogswinter al veel in de media voorbij gekomen. Zoals Bij Goedemorgen Nederland en Omroeper MAX, maar ook in kranten zoals in het Parool.

De prijzen die behaalt zijn met de film zijn:
- Rembrandt Awards (2009) voor beste film en de beste acteurs.
- Gouden film na negen dagen in de bioscoop te hebben gedraaid.
- Platina film op 29 december omdat de film meer dan 100.000 keer was bekeken.

4 verschillen.

In het boek komen er elke dag mensen onderduiken,
In de film komt er helemaal niemand.

In het boek ziet Michiel niet dat zijn vader word doodgeschoten,
In de film ziet michiel het wel.

In het boek komt er niets voor over het paard dat doodgaat,
In de film gaat het paard dood tijdens een achtervolging van de duitsers.

In het boek ontsnapt Jack pas op de dag van de bevrijding,
In de film ontsnapt hij op het nippertje hangend aan een brug.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"