Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ander licht door Rosita Steenbeek

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover Ander licht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1298 woorden
  • 9 februari 2010
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
3 keer beoordeeld

Boekcover Ander licht
Shadow
Ander licht door Rosita Steenbeek
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1 TITELBESCHRIJVING:
R. Steenbeek, Ander licht. Amsterdam 2009 (eerste druk)

2 MOTIVATIE BOEKKEUZE:
De reden dat ik voor dit boek gekozen heb is omdat de onderwerpen mij erg interesseren. Het boek gaat over een tijd in de geschiedenis en over kunst. Het begint in 1671 en eindigt rond de 1687. Hierin worden veel gebeurtenissen uit de geschiedenis aangegeven, zoals de moord op de gebroeders De Witt.

3 KORTE SAMENVATTING INHOUD:
Deel 1, Amersfoort

De hoofdpersoon van het boek is Alida. Samen met haar vader Matthias en een aantal van zijn schildersleerlingen schildert ze het gezicht op het Amersfoort. Een van die leerlingen heet Jasper, en Alida vindt hem al erg lang leuk. Een andere leerling is Jacob, en hij vindt Alida leuk. Jacob en Jasper zullen over een tijdje naar Italië vertrekken, om daar ervaring op te doen in de opleiding tot schilder. Alida wil ook erg graag gaan, maar ze krijgt hiervoor geen toestemming. Zo’n rondreis is te gevaarlijk voor meisjes, en bovendien is ze te jong. Met haar zus Adriana deelt ze een slaapkamer, en daarom praat ze altijd met haar over Jasper. Als in 1672 de Fransen Amersfoort binnenvallen, vluchten Alida en haar familie naar Hoorn. In eerste instantie zou Jasper in Amersfoort bij zijn ouders blijven, maar uiteindelijk gaat hij ook mee naar Hoorn.

Deel 2, Hoorn
Amersfoort is in nu in handen van de Fransen. Jasper bekwaamt zich in het schilderen van de haven, en Alida moet nog steeds kleine dingen schilderen om alle technieken onder de knie te krijgen. Een jaar na hun intrek in Hoorn is het voor Jasper en Jacob tijd om te beginnen aan hun reis.
Jasper houdt contact via brieven die hij met Matthias wisselt. Alida’s ouders merken dat ze Jasper leuk vind, en Alida luistert een gesprek af waarin ze hoort dat haar ouders het goed zouden vinden als ze met Jasper trouwt. Dit stelt haar vader in een brief naar Jasper voor, maar hij reageert er niet op. Als haar moeder sterft stuurt hij een condoleance brief.

Deel 3, De Vijverhof
Er zijn 11 jaar verstreken en Jasper en Jacob zijn nog niet teruggekeerd. Alida is een goede schilderes geworden en krijgt de uitnodiging om op de Vijverhof te komen schilderen. Dit is een soort grote tuin van een rijke vrouw, die tijdens haar leven allerlei exotische dieren en planten heeft verzameld. Al deze dieren en planten moeten verzameld worden op tekeningen. Alida krijgt steeds een diertje aangewezen en dat moet ze dan zo precies mogelijk naschilderen. Tijdens dit verblijf ontmoet ze Sibylla, een Duitse schilderes met 2 kinderen maar zonder man. Ze kan het goed met haar vinden en praat veel met haar. Dan komt het bericht dat Jasper en Jacob terug naar Nederland komen.
Als Jacob en Jasper weer terug zijn brengt Jasper haar die avond galant maar koel naar huis. Ze vraagt of hij nog even binnen wil komen, maar hij zegt dat hij zijn vader ergens mee moet helpen. Een uur later ziet ze hem samen met haar zus, Adriana. Alida is woedend en Adriana geeft toe dat Jasper en zij al langer iets hadden. Zo krijgt alles een heel onverwacht einde.

4 EERSTE PERSOONLIJKE REACTIE:
Het is een interessant maar langdradig boek. De situatie van vroeger wordt goed weergegeven, dus je kunt je meestal goed inleven. Ook wordt er veel over de geschiedenis van Nederland, en dan vooral over de oorlogen op zee en de schilderkunst, verteld. Doordat het over een periode van meer dan 300 jaar geleden gaat komen er ook woorden in voor die je niet meteen begrijpt. De situatie in dorpen en steden, en binnen huishoudens was vroeger natuurlijk heel anders. Dus soms kom je een gebeurtenis tegen, waarvan je je niet snel voor kunt stellen dat het tegenwoordig ook zo zou gaan.

Beoordelingswoorden: -interessant, want er wordt veel verteld over allerlei gebeurtenissen, en ook het gebruik van verf en inval van licht worden uitgebreid beschreven. -niet herkenbaar, de kinderen hoeven niet naar school maar krijgen een opleiding via een leermeester. Ook zijn de omstandigheden waarin ze wonen niet herkenbaar, zo heeft een van de leerlingen bijvoorbeeld dienstmeisjes in huis, en is er een groot verschil tussen mensen met verschillende geloven.


VERDIEPINGSOPDRACHTEN:
1 De belangrijkste open plekken:
-Waarom keren Jasper en Jacob na 2 jaar nog niet terug in Italië?

Jasper heeft naam gemaakt als schilder en heeft geschilderd in allerlei paleizen. Vanwege zijn succes besluit hij niet terug te keren na de 2 afgesproken jaren, en daarom blijft Jacob ook.

-Waarom blijft Adriana Alida altijd aansporen om meer met Jacob om te gaan dan met Jasper?

Deze open plek wordt helemaal op het einde ingevuld. Als Jasper na 11 jaar, in plaats van de 2 jaar die hij eigenlijk zou gaan, terugkomt uit Italië blijkt dat hij voor zijn vertrek al een verhouding met Adriana had, zonder dat Alida dit wist. Dat is de reden dat Adriana altijd tegen Alida zei hoe aardig Jacob wel niet was, en vroeg waarom ze niet met hem wilde omgaan.

-Waarom doet Jasper op het einde zo koel tegen haar?
Vlak nadat Jasper Alida naar huis heeft gebracht en ‘naar zijn vader gaat’ wordt de open plek ingevuld: Jasper heeft al langer iets met Adriana.

-Met wie trouwt Alida? Trouwt Jasper met Adriana? Blijft Jacobs liefde voor Alida onbeantwoord?

Het hele verhaal is gebaseerd op feiten, en deze vragen blijven als het echte verhaal is afgelopen onbeantwoord. In de epiloog die helemaal achterin staat worden deze vragen echter wel beantwoord. Alida trouwt met een 10 jaar jongere man, en Jacob en Jasper trouwen beide met een Italiaanse vrouw.

2 Personages:
De hoofdpersoon is Alida. Ze is een erg stil meisje maar heeft diepe gedachten. Ze is verliefd op Jasper, die net zoals zij erg zwijgzaam is. Adriana en Jasper bedriegen Alida. Alida is niet iemand die snel kwaad wordt, maar hierom wordt ze woedend. Matthias is iemand die heel erg rustig is maar zich ook kan opwinden als iets niet gaat zoals het zou moeten gaan. Alida lijkt in dat opzicht best op hem. Ze kan ook beter opschieten met haar vader dan met haar moeder, terwijl het voor Adriana net andersom geldt. Alida wil als schilder de wijde wereld in en alles ontdekken, maar Adriana wil textielhandelaar worden, en kleding maken.


3 Perspectief en onbetrouwbaarheid ervan
Het verhaal wordt verteld vanuit de ogen van Alida. Alles wat in het boek staat, daar is Alida bij.. Het perspectief is dus niet zo betrouwbaar, want je maakt niet alles mee. Dit kun je goed aan het einde zien; Jasper vind Alida niet leuk, maar hij heeft iets met Adriana. Dit had je nooit verwacht omdat de signalen niet duidelijk genoeg waren. Adriana zei soms dingen die een beetje raar waren, maar je denkt er niet meteen aan dat zij Jasper misschien ook leuk vind.

4 Thematiek:
De titel ‘Ander licht’ kan naar 2 dingen verwijzen. Ten eerste verwijst het ernaar dat bij schilderkunst de lichtinval belangrijk is. Ten tweede verwijst het naar de plotselinge wending dat Jasper niet Alida leuk vind, maar juist haar zus. Zo wordt het dus van een andere kant bekeken.
Het motto dat voorin het boek staat is van de zeventiende eeuwse dichter Jeremias de Decker. ‘Terwijl de Sonne straelt door wolckeloose lucht, Laet sich de schaduw by of aen ons’ zijde vinden.’ Dit betekent dat niet alles in het leven goed kan gaan, dat het niet alleen rozengeur en maneschijn is, en ook in het boek merk je dit.
Motieven die in het boek worden gebruikt zijn: Verraad, de relatie tussen 2 zussen, vader-dochterverhouding, oorlog en kunst.

5 Eindoordeel
Het is een mooi boek, maar in het begin was het te langdradig. Er werd toen te uitvoerig beschreven hoe ze aan het Gezicht op Amersfoort werkten, en eigenlijk werd het boek vanaf deel 2 pas leuker. Het verhaal heeft een verassend einde, want dat Adriana iets met Jasper heeft is wel het laatste wat je had verwacht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ander licht door Rosita Steenbeek"