Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

De stalker

Helen Vreeswijk

2006

366

6.5 / 10
4e klas vmbo
  • nhatthuy
  • Nederlands
  • 3877 woorden
  • 9049 keer
    6 deze maand
  • 20 januari 2010
A. 1. De Stalker
2. Helen Vreeswijk
3. Manteau

Samenvatting
B. De vijftienjarige Leonie is een populair meisje en heeft een leuke vriend. Haar leven loopt op rolletjes, tot ze op een dag een vreemd telefoontje ontvangt. Eerst dacht ze dat het een domme grap was van een paar vrienden, maar al snel blijkt dat niet het geval te zijn. De onbekende belt steeds vaker, ook ‘s nachts. Leonie probeert hem te negeren, maar dat maakt haar alleen maar razend. In haar jaszak vindt ze dreigbrieven waarin hij haar duidelijk maakt dat hij steeds weet waar ze is, met wie ze is, wat ze aanheeft. Leonie wordt paranoïde en durft nauwelijks nog de deur uit. Haar stalker maakt haar leven steeds erger kapot.

Hoofdstuk 1.
Het was vrijdagavond, de vaste filmavond van de twee meisjes, Leonie en Nancy. Om de beurten kozen ze een film en vandaag had Leonie een horrorfilm voor boven de achttien jaar uitgezocht. Net toen het spannende werd, ging de telefoon van Leonie af. De meisjes slaakten een gil van schrik. Toen Leonie opnam hoorde ze alleen gehijg. Even later ging de huistelefoon over en Leonie nam op. Dit keer zei de onbekende wat. Hij zei: ‘ Ik krijg je wel, klerewijf. Denk je dat je mij aan de kant kunt zetten? Ik pak je wel zodra je alleen bent. Ik maak je kapot.’

Hoofdstuk 2.
Leonie ging naar een café genaamd de Soos. Ze ging met haar vriend, zoals gewoonlijk kwamen er ook allemaal vrienden. Toen ze bijna lag te slapen, ongeveer 2uur, ging haar telefoon weer af. Haar stalker belde haar weer. Hij wist alles van haar, wat ze deed, waar ze was, met wie, wat ze aanhad. Leonie kreeg er genoeg van al die telefoontjes en deed haar mobiel een paar dagen uit. Ze was die onbekende kerel al half vergeten tot op de vijfde dag. Ze vond een envelop in haar jaszak en stond toen nog te grappen met haar beste vriendin Nancy dat het van een geheime aanbidder zou zijn. Maar toen ze het opende wisten ze allebei dat het van hem moest zijn. Geschrokken keken ze allebei naar de foto die slordig uit een tijdschrift was geknipt en op een vel papier is geplakt. Een foto van een meisje in lingerie. Met viltstift stond er onder gekalkt.

Ik ben Leonie en ik doe het met iedereen
want ik ben een HOER.

Het woordje hoer was in extreem grote letters geschreven.

Hoofdstuk 3.
Nancy kwam net thuis van school. Haar moeder, Karin Drenth, vroeg hoe het ging op school en wat er was. En Nancy kon er niet tegen dat Leonie niks tegen haar ouders durft te zeggen / vertellen. Dus ze besloot het tegen haar moeder te zeggen. Karin Drenth besloot toen naar de ouders van Leonie te gaan en het alles te vertellen. Nadat alles was verteld kreeg Leonie huisarrest omdat haar ouders het maar eng vonden dat ze alleen weg ging. De volgende dag op school schold ze Nancy uit voor een trut en ze vond dat het haar eigen probleem was.

Hoofdstuk 4.
Het was weer vrijdagavond en de ouders van Leonie moesten weer werken, en haar zusje Karma ging weer naar het Logeerhuis. Dus toen kwam Jeroen, Leonie’s vriend langs. Hij dacht dat Leonie het met hem wou doen. Maar dat wou ze niet.

Hoofdstuk 5.
Nancy ging vrijdagavond zoals gewoonlijk naar de Soos. Maar dit keer voelde ze zicht eenzaam en incompleet. Ze kon bij niemand haar verhaal kwijt dus vertelde ze het maar aan een paar meisjes uit de groep waar ze mee omgaat. Daarna verdachten ze René als stalker. Nancy besloot de volgende dag naar Leonie te gaan om het bij te leggen en het te vertellen over René te praten. Toen Leonie het hoorde flipte ze helemaal en ze ging die avond gelijk naar de Soos. Toen Jeroen het hoorde ging hij René slaan. Ze begonnen te vechten in de Soos.

Hoofdstuk 6.
De maandag daarop was René niet op school. Toen hij een paar dagen er niet was ging er een gerucht door school dat hij naar een andere school is gegaan. Nadat Jeroen en René hadden gevochten, werd Leonie een tijdje niet meer gestalkt en dat vond iedereen verdacht. Maar omdat Jeroen en René in de Soos hadden gevochten mochten ze er 2 weken er niet meer in. Dus ze besloten toen naar cafés te gaan. Ze hielden het maar ff vol want cafés waren te duur. Leonie besloot aan haar ouders te vragen of ze bij haar thuis mochten zitten. Van haar ouders mochten er maar 3 mee naar huis anders werd het te druk.

Hoofdstuk 7.
De volgende dag was Leonie niet zo lekker in haar vel. Wat Jeroen en Kris gisteravond deden vond ze helemaal niet leuk. Ze waren toen bij Leonie thuis film aan het kijken toen Karma in eens naar beneden kwam. Karma is anders dan andere kinderen. Zeg maar gehandicapt. Ze kwijlt enz. en de jongens vonden het helemaal grappig en deden heel dom. Later gingen ze naar de kelder, en op de bagagedrager van Leonie vonden ze een schoenendoos. Nancy en Leonie durfden het niet open te maken, en het stonk ook nog. Toen besloten ze het toch open te maken en er lag een dode kat in. Leonie’s vader was zo boos dat hij naar René’s huis ging.

Hoofdstuk 8.
Nancy was ziek dus moest Leonie wel alleen fietsen naar school. Ze werd weer gebeld door de stalker, terwijl haar vader haar net een nieuwe simkaart heeft gekocht. En alleen haar vrienden weten haar nummer. Ze denken nog steeds dat René de stalker is. Leonie’s stalker begon haar weer te dreigen. Ze werd zo bang dat ze keihard naar huis fietst. Toen ze een brommer achter der hoorde ging ze nog harder fietsen. Maar het bleek Lex te zijn, het broertje van Jeroen, die haar naar huis wou brengen.


Hoofdstuk 9
Leonie ging met haar vader en Nancy aangifte doen bij de politie. De politieman De Wild zei dat ze het aan de recherchechef zouden geven. En deze zaterdag mochten ze de Soos weer in. Ilse die nog steeds boos is omdat ze niet uitgenodigd was bij Leonie thuis, gaat ruzie zoeken met Leonie. Jeroen en Leonie krijgen in de Soos ruzie omdat Jeroen vond dat ze het beter niet naar de politie moest gaan en omdat het dan toch niet helpt.

Hoofdstuk 10
René werd opgebeld door de rechercheur Van Buren, dat hij langs het bureau moest komen. Hij was heel bang en wist eigenlijk niet waarom hij werd opgebeld. Daarna ging Van Buren langs Leonie om wat vragen te stellen.

Hoofdstuk 11
Nancy wachtten op Leonie, ze gingen weer samen naar school fietsen, toen ze haar snelbinders goed om haar tas ging doen, ging haar telefoon af. Het was de stalker. Ze werd uitgescholden en bedreigt, dat ze Leonie met rust moest laten en dat ze haar opstookt. Ze besloten na schooltijd naar het politiebureau te gaan. Toen ze het schoolplein op kwamen zagen ze Lex en Bob ook komen. Ze vertelde het verhaal en vroegen of Lex mee ging. Lex ging met de meisjes mee.

Hoofdstuk 12
De volgende ochtend werd Martin wakker, Martin is de oudste broer van Nancy. Hij ging naar zijn werk. Toen hij de deur dicht deed zag hij met rode letters sterf op zijn deur staan. Iedereen maakten er grapjes over, maar Nancy wist wel beter. Ze werd spierwit en zei niks. Toen zei ze: ‘ Het kan ook René zijn geweest, ik bedoel hij had me paar dagen geleden ook gebeld en me bedreigt ‘. Stom verbaasde hoofden keken haar aan. Martin werd boos en zei: ‘ Bedoel je die René Bloem uit de Stegelaan, die lange slungel? ‘. Hij dreigde naar hem toe te gaan en hem in elkaar te slaan.

Hoofdstuk 13
Later die avond was Leonie een beetje van slag. Ze lag te denken hoe ze tegen René had gereageerd toen hij haar ging vragen. Ze had hem helemaal afgeblaft waar al zijn vrienden bij stonden, ze had hem belachelijk gemaakt. nu heeft ze er zo’n spijt van, dat ze er niet kan slapen. De volgende dag was er een groot jaarlijks festival. Leonie wou niet gaan want ze is bang voor de stalker. Nancy en de ouders van Leonie hadden haar zo ver te krijgen dat ze toch ging. Het was gezellig tot dat Ilse per ongeluk expres tegen Leonie op liep en haar bang maakte dat de stalker René dus, hier ook rondliep.

Hoofdstuk 14
Leonie was dus huilend weggegaan samen met Nancy en Lex. Lex ging daarna weer naar het feest omdat hij afgesproken had met Bob. Toen Lex er weer aankwam, kwam Ilse naar hem toe. Ze probeerde hem een beetje op te fokken. En toen kwam ze met het idee dat Lex homo is. Toen Leonie naar huis was gegaan, kwam Jeroen eraan. Ilse stond de hele tijd met hem te flirten, en op een gegeven moment stonden ze te zoenen. Een vriendin van Leonie belde haar de volgende dag op. Leonie was heel erg van streek toen ze het hoorde.

Hoofdstuk 15
Leonie was er zo erg van overstuur, dat ze hem gelijk ging bellen. Ze kreeg zijn voicemail. Later belde hij terug en zei dat een zoen helemaal niks was. Dat het niks was. Leonie was de angst dat ze hem kwijt zou raken kwijt en flipte hem helemaal. Ze had het uitgemaakt met hem.

Hoofdstuk 16
Uiteindelijk ging Leonie weer naar school. Ze had er weinig zin in, maar als ze het de hele tijd ging uitstellen zou het nog moeilijker gaan. Haar vader had peperspray gehaald en wou dat ze het perse mee nam. Ze had op de fiets ruzie met Lex. Ze deed nogal onredelijk want ze werd boos op hem omdat hij haar niks had verteld over Jeroen.

Hoofdstuk 17
Leonie besloot met Nancy en Lex naar René te gaan en hun excuses aan te bieden. Ondertussen probeert Jeroen Leonie op verschillende manieren terug te krijgen maar Leonie wilt gewoon niet luisteren. Toch zei er een stemmetje in haar hoofd dat ze hem ook terug wou, en dat ze zich zelf voor gek hield. Maar toch hield ze zich sterk.

Hoofdstuk 18
Leonie was boodschappen aan het doen, en kwam René tegen. Ze hadden wat bijgepraat. De volgende dag ging Leonie, Nancy, Lex en Bob samen met elkaar zwemmen. Even later zag Lex zijn broer aankomen met Kris en Ron. Jeroen vroeg of ze er bij mochten liggen. En hij wou perse naast Leonie liggen die al naast Lex lag. Hij commandeerde Lex dat hij aan de kant moest schuiven. Leonie heeft hem duidelijk gemaakt dat ze alleen vrienden met hem wou blijven en verder niks.

Hoofdstuk 19
Leonie had Lex een beetje van streek gemaakt, omdat ze hem had verteld over de roddel die over school gaan. Het was niet de bedoeling geweest om hem van streek te maken, dus ze had hem ge-sms’t. Ze was blij dat ze een sms terug kreeg. Maar een paar seconden later ging haar mobiel af. De stalker was terug. Hij had haar een pakketje gestuurd, en vroeg wat ze ervan vond. Ze had het nog niet gezien. Hij wilt dat ze de volgende dag naar het park ging en de slip aantrok die hij haar had gestuurd. Anders ging hij wat doen met haar zusje Karma.

Hoofdstuk 20
Leonie besloot wel te gaan, maar de stalker had gezegd dat ze de politie niet mocht inlichten of haar ouders. Toen dacht ze nog beter, opeens herinnert ze dat de stalker niks zei over vrienden. Nancy kon ze niet bellen want die zat in Nieuwegein bij haar oma. Lex, dat is het, ze moest Lex bellen. Ze besloten allebei te gaan en dat Lex mee ging en dat hij in de bosjes ging zitten. De stalker was niet opkomen dagen. Elk jaar organiseerde de Soos een themafeest. Het is altijd reuze gezellig. Dit jaar ging Leonie ook met Nancy. Later in de avond viel Leonie flauw. Ze had het doods benauwd en werd door haar vrienden naar buiten getild. Jeroen wist toen het goed te maken.

Hoofdstuk 21
Drie dagen na het feest van de Soos belde hij haar weer op. Hij zei dat hij wist dat Lex in de bosjes zat met een knuppel. Hij vroeg aan Leonie of ze wist waar hij nu was, hij stond voor haar huis en zit een kleuter op een rode driewieler rijden, drie keer raden wat hij ging doen. Leonie was helemaal overstuur en wist niet wat ze moest doen. Ze vroeg om een tweede kans en die kreeg ze. Ze moest om drie uur naar de McDonald’s, met een kort rokje aan, haar haren in een staart, een string aan doen en een strak shirtje. Ze moest daar een halfuur zitten. Een ijsje kopen, en op het terrasje zitten met haar benen wijd voor foto’s die hij van haar wou nemen.

Hoofdstuk 22
De vakantie zat erop en de meisjes moesten weer naar school. Er was een relax sfeertje in de klas. Toen opeens de schoolalarm afging. Het bleek allemaal loos alarm te zijn en dat iemand het expres aan zette. Na het incident hadden Leonie en Nancy gym. Leonie vond in haar tas een zwart fluwelen doosje met een mooie ring erin. Ze gingen het naar de conciërge brengen. Wat bleek, de conciërge was de eigenaar van de Soos. De twee meisjes gingen daarna naar gym waar ze eerst een preek kregen en weg werden gestuurd. Ze kregen een stempel en moesten naar het straflokaal. Daar haalde Leonie haar agenda uit haar tas en bladerde er door heen om te kijken wat voor huiswerk ze had. Toen ze daar de tekst zag : draag mijn ring of anders .. ik weet haar te vinden.

Hoofdstuk 23
Ze hadden van Buren opgebeld en verteld wat er was gebeurd. Hij kwam toen gelijk naar school. Van Buren had toen nog wat gepraat met twee jongens die nog in school waren toen het alarm afging.

Hoofdstuk 24
De volgende dag op school was het nieuws al over het hele school verspreid over de stalker. Iedereen vroeg aan Leonie hoe het is en of ze de ring mochten zien. Voor hun is dat spannend en romantisch maar Leonie wist wel beter, het is één grote drama. In de pauze had de stalker een brief op gehangen midden in school. Leonie en Nancy werden door een meisje meegenomen en zagen die grote poster. Dit keer had de stalker dit op geklad :
Leonie is een bitch en een hoer. Als ze mijn telefoontjes niet beantwoordt, snijd ik haar open.
Die avond kwam van Buren voor de deur om te vertellen dat ze een nieuwe tactiek hebben bedacht.

Hoofdstuk 25
Dit keer had de stalker een andere stunt uitgehaald. Hij had bij de Soos dreigbrieven opgehangen met de tekst :
Leonie is een slet, sterf slet!
Lex is een hond, sterf hond!

Hoofdstuk 26
Van Buren liep vast met het onderzoek. Hij kreeg het niet verder, het liep gewoon vast. De stalker was hem steeds een stapje voor. Ondertussen had Leonie met Nancy, Lex en Jeroen afgesproken om Vrijdagavond film te kijken bij haar thuis. De stalker had ook nog een pakketje gestuurd naar Leonie, vlijmscherpe koksmessen.

Hoofdstuk 27
Vrijdagavond was aangebroken. Ze gingen film kijken bij Leonie thuis. Nancy bleef bij Leonie slapen. De volgende dag was het mooi weer, Leonie en Nancy gingen op het balkon ontbijten. Leonie zette haar telefoon aan om te kijken of ze nog werd gebeld. Ze kreeg een sms, ze heeft nog nooit een sms van hem gekregen. Zonder erbij na te denken drukte ze op bellen. Toen hij opnam schrok ze en hing ze gelijk op. Ze hoopte dat hij met zijn naam opnam, maar dat was niet het geval.

Hoofdstuk 28
Heleen een andere rechercheur die ook in het onderzoek is gedeeld, zit in de tapkamer. Opeens viel het dubbeltje. Lex zijn huistelefoon word ook onder tap gezet, en wat bleek. De stalker had weer gebeld naar Lex. Maar hij stond tegen zichzelf te schreeuwen. De volgende ochtend kwamen ze hem halen voor een verhoor.

Hoofdstuk 29
Lex zat in de verhoorkamer. Hij ontkende alles wat van Buren zei. Met harde bewijzen zat Lex vast met zijn leugens. Hij kon geen kant meer op. Het was dus Lex die Leonie ging stalken, het was Lex die zichzelf ging stalken en bedreigen. Lex was gewoon de stalker. Leonie heeft met Jeroen elk contact verbroken. Anders werd ze eraan herinnert en kon het wond niet helen.

Hoofdpersonen : Leonie Vanstraten
Nancy Drenth
Lex de Graaf
Van Buren
De stalker
Bijpersonen : Jeroen de Graaf
Vader & moeder Vanstraten
Karma Vanstraten
Ilse, Kris, René & Ron
Heleen

Het probleem.
Leonie word lastig gevallen door een onbekende stalker.

Tijd.
Het kan zich nu afspelen omdat er nu ook van die gekke rondlopen.
Verwerkingsopdracht.

Dagboek.

Lief dagboek,

Nancy was vandaag bij mij. We gingen een horrorfilm kijken, het was zo spannend toen ineens de telefoon afging. We schrokken ons dood! Het bleek een of ander kleuter uit mijn klas te zijn, die een beetje leuk wou doen. Maar toch vraag ik me af hoe die aan mijn huistelefoon nummer komt.

Lief dagboek,

Het is Zaterdagavond en we gingen zoals gewoonlijk weer naar de Soos. De onbekende had mij weer gebeld, die mij Vrijdagavond had gebeld. Ik ben eerlijk gezegd wel bang maar dat laat ik Nancy natuurlijk niet weten. Ik bedoel ze hoeft toch niet alles te weten? En ik ben meestal degene die een grote mond heeft en zij de kleine.

Lief dagboek,

Hij had me weer is gebeld. Ik lag zo lekker te slapen en ik was ook nog dood op. Hij is echt geschift een en al gestoord. Gaat hij zeggen dat ik het met iedereen al heb gedaan zelfs met Lex! Dat is zo geschift, zoiets heb ik nog nooit gehoord. Hij had me in de Soos zien zitten, maar ik weet niet hoe. Hij had gezien hoe ik aan de tafelkleed zat te pulken. Maar ik had hem niet gezien, hoe kan dat nou?

Lief dagboek,

Nancy begint me een beetje op mijn zenuwen te werken. Ze doet alsof ze me moeder is! Denkt dat ik altijd naar haar luister ik kan daar echt niet meer tegen. Ik had haar vertelt dat de stalker mij om twee uur in de nacht had gebeld. Ja ik weet het, het is gestoord maar dan nog. Ik hoef toch niet gelijk mijn ouders erbij te halen?
Ik red het allemaal wel, het is gewoon een gestoorde maniak, het houd wel op.

Lief dagboek,

Dit is zo eng. Hij heeft mij een brief in me jaszak gedaan. Je raad nooit wat erin staat.
Ik heet Leonie en ik doe het met iedereen
want ik ben een HOER.
Hij is echt gestoord. Ik wil het heel erg graag tegen mijn ouders vertellen, alleen, dan is mijn vrijheid ook nog naar de knoppen.

Lief dagboek,

Nancy kan zo’n bitch zijn. Ik had het haar al gezegd dat ze het tegen niemand moest zeggen. Waarom heeft ze het dan tegen haar moeder gezegd?! Ik snap haar gewoon niet, wat is haar probleem?! Ik word gek ik mag helemaal niks meer, niks! Allemaal dankzij dat kind. Ik haat haar.

Lief dagboek,

Ik ga nu al een paar dagen niet meer met Nancy om. Ik mis haar zo erg! Maar dat moet ik haar niet laten merken.

Lief dagboek,

Vanavond komt Jeroen hier! Ik ben zo enthousiast. Ik ga me snel omkleden. Weetje wat ik aan ga doen? Ik doe een kort jurkje aan, maak me mooi op en doe dan een staart in me haar. Oeh wat zal me mij sexy vinden. Hij zal zijn ogen uitkijken!

Lief dagboek,

Het was een stomme avond. Hij wou het met mij doen maar ik wil helemaal niet. Werd hij boos. Waar slaat dat toch allemaal op. Ik word gek ik weet niet wat ik moet doen en ik mis Nancy.

Lief dagboek,

Nancy stond net voor mijn deur! Ik was zo blij om haar te zien, ik miste haar echt heel erg. Ze had haar excuses aangeboden. We hadden daarna nog wat gekletst en er een gezellige avond van gemaakt.

Lief dagboek,

Nancy vertelde mij net dat ze waarschijnlijk wist wie de stalker was. Ken je René Bloem nog? Die mij verkering vroeg, maar dat ik hem keihard afwees waar al zijn vrienden bijstond? Volgens Nancy heeft hij een motief. Ik was helemaal over de rooie en ik ging met Nancy gelijk naar de Soos. René was daar ook, ik had de brief meegenomen en voor zijn neus laten zien. Hij reageerde geschrokken.

Lief dagboek,

Ik haat René zo erg. Maar het is eigenlijk ook mijn schuld. Vanmorgen vond ik een dode poes in een schoenen doos op mijn fiets. Als ik er aan terug denk moet ik kotsen. Zo vies was het. En het stonk zo erg. Ik was blij dat Nancy bij mij was.

Lief dagboek,

Mijn vader heeft de politie ingelicht hij vind het niet meer kunnen. Ik ben best blij dat hij dat heeft gedaan, want dan voel ik me wel veiliger.

(…)

Lief dagboek,

Er zijn de afgelopen maanden zoveel dingen gebeurd. Ik was gestalkt. Ik ben zo erg geschrokken toen ik er achter kwam wie het was. Nou eigenlijk kwam de politie erachter. Van Buren kwam het persoonlijk vertellen. Maar in eerste instantie geloofde ik geen woord wat hij zei. Ik had de dader zelfs verdedigt. Alleen alle bewijsstukken wezen naar hem. Het was Lex de Graaf broertje van mijn ex. Ja je ziet het goed ex. Ik heb het uitgemaakt, want als ik hem weer zie dan word ik weer herinnert aan Lex. Ik voel me echt zo erg verraden. Ik vertrouwde hem, ik bedoel, hoe zou je het vinden als je iemand vertrouwd en alles verteld over de stalker, terwijl je het gewoon tegen je stalker hebt? Het is best eng als ik nu terug denk. Echt belachelijk dat ik van hem bij de McDonald’s moest zitten. Ik voelde me echt belachelijk. Hij heeft me als een hoer laten gedragen. Hij heeft me zusje bedreigt dat hij haar zou verkrachten. Wat een klootzak! Mijn woede komt nu naar boven als ik er aan denk. En natuurlijk mis ik Jeroen maar het kan niet anders. Nu, telkens als ik een auto of een fietser langs mij rijden, denk ik gelijk : is hij me gevolgd? Natuurlijk niet! Natuurlijk had hij mij niet gevolgd. Het waren allemaal hersenspinsels. Ik moet het gewoon vergeten, gewoon vergeten. Zo ga ik daar mee om. Lex heeft wel heel wat goed te maken. Als ik hem nu nog ooit tegen kom, dan zal die het met mij krijgen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5687

reacties

volgens mij had je er aan het einde niet zo'n zin meer in hé?
door mandy (reageren) op 7 mei 2011 om 16:11
ja dit verslag is beter dan die van havo 3, als je kijkt bij meer verslagen en dan nummertje 5
door klaas (reageren) op 23 november 2011 om 18:39
Wauw bedankt! mooi gemaakt , ik had mijn boek nog niet uit dus besloot ik het verslag op te zoeken , ik begrijp nu het hele boek
door lisa (reageren) op 1 februari 2012 om 13:49
echt leuk om te lezen heel handig voor mijn modeling examen thankss x
door nima (reageren) op 26 maart 2012 om 17:22
Ik vind dit boekverslag nogal incompleet omdat er soms in een hoofdstuk hele dingen helemaal niet aan de orde komen die eigenlijk toch wel belangrijk zijn voor de rest van het verhaal
door Kim (reageren) op 14 april 2012 om 22:43

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Emma 3e klas vwo8.1
anoniem1e klas vwo7.1
lisaxxx 4e klas vmbo6.8
Lola 3e klas havo8.4
Mandy 4e klas vwo6.6
Meer verslagen ›