Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 506 woorden
  • 7 januari 2010
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
3 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijfster: Anne Frank.
Titel: Het Achterhuis.
Uitgever: Contact.
Plaats en jaar van uitgave: Amsterdam, 1981.
Aantal bladzijdes: 273.
Jaar eerste druk: 1947.

Genre.
Het boek is een roman. Het is een vrij lang verhaal met veel tijdsprongen en er worden karakterbeschrijvingen gegeven van de personen die in het verhaal voorkomen.

Ruimte.
In het begin is de familie nog gewoon thuis, maar daarna speelt het verhaal zich alleen nog in het Achterhuis af, tussen 14 juni 1942 en 1 augustus 1944.

De belangrijkste personen.

- Anne Frank: Zij vertelt het verhaal. Ze was 13 jaar toen ze met haar dagboek (ze noemde deze Kitty) begon.
- Vader: Ze noemen hem altijd ‘Pim’, zijn bijnaam. Zijn echte naam wordt niet genoemd. Hij is een rustige man en probeert ruzies te vermijden.
- Moeder: Hardwerkende vrouw. Ze heeft vaak meningsverschillen met Anne.
- Margot: De zus van Anne. Ze is heel rustig en vertelt niet echt hoe ze zich voelt.
- Meneer en mevrouw van Daan: Dit zijn ook onderduikers. In het begin hebben de familie rank en zij altijd ruzie, vooral Anne heeft het zwaar te voorduren.
- Peter: De zoon van meneer en mevrouw van Daan. Het is een hele rustige jongen en bemoeit zich zo weinig met de rest.
- Mijnheer Dussel: Hij is dokter die bij Anne in de kamer moet slapen, Anne is hier niet echt blij mee.

Verder zijn er nog mijnheer Koophuis, Miep en Henk van Santen, mijnheer Goudsmit, Elli Vossen en mijnheer Kraler. Deze helpen de onderduikers. Ze komen af en toe langs en zorgen voor eten, boeken en nieuws van de buitenwereld.

Vertelwijze.
Het is een ik-verhaal. Anne vertelt over haar eigen belevenissen.

Motieven.
Er komen nog wel eens inbraken in het verhaal voor, die duidelijk worden beschreven. Niet dat ze zelf dingen stelen, maar in het gebouw waar ze zitten wordt er nog al eens wat weggehaald.
Er wordt duidelijk beschreven hoe het Achterhuis eruit ziet, maar eerlijk gezegd kon ik daar geen touw aan vastknopen. Anne had er ook een plattegrond bij gemaakt, die was een stuk duidelijker dan haar beschrijvingen.


Thema.
Het thema is denk ik vooral oorlog en eenzaamheid. Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en Anne voelt zich vaak alleen. Ze vindt dat de anderen haar niet begrijpen.

Titelverklaring.
Het gedeelte waar ze zich schuilhielden, werd ‘Het Achterhuis’ genoemd.

Schrijfstijl.
Er wordt geschreven in dagboekvorm.

Beoordeling.
Over het algemeen vond ik het best een goed boek, vooral omdat het een waar gebeurd verhaal is. Toen ik begon met lezen dacht ik: ‘O nee, hier kom ik nooit doorheen!’. Toch zat ik na een paar bladzijdes in het verhaal en begon ik het eigenlijk best mooi te vinden. Ik vind wel dat ze een volwassen manier van schrijven heeft, al hadden ze in die tijd natuurlijk wel een ander taalgebruik, misschien komt het daardoor. Je merkt duidelijk hoe ze zich voelt, hoe ze denkt over zichzelf en over de anderen. Haar beschrijvingen van de personages om haar heen zijn duidelijk, zodat je je van hen ook goed een beeld kunt vormen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"