Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nieuwe buren door Saskia Noort

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Nieuwe buren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1787 woorden
  • 6 december 2009
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
3 keer beoordeeld

Boekcover Nieuwe buren
Shadow

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde bescho…

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen …

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde beschouwt, nooit een kind zal kunnen geven en Eva probeert zich daar wanhopig bij neer te leggen.

Samen zoeken ze naar een nieuwe invulling van hun leven, te midden van de modelgezinnetjes die De Zonnepolder bevolken. Tijdens een buurtborrel leren ze hun nieuwe buren kennen: het vrijgevochten stel Steef, ex-Dutchbatter en motoragent, en Rebecca, een sensuele thuiskapster, en hun zoontje Sem. Beide echtparen zijn op hun eigen manier op zoek naar geluk, dat in de maakbare samenleving om de hoek lijkt te liggen. Gezamenlijk verleggen ze hun grenzen, totdat ze erachter komen dat er geen weg terug meer is. Hun droom ontaardt langzaam maar zeker in een ware nachtmerrie…

Nieuwe buren door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1.Waarom heb je dit boek gekozen?

Ik heb dit boek gekozen, omdat de achter kant mij heel nieuwsgierig maakte.
Er staat alleen op de achterkant van het boek: Willen we niet allemaal een leven vol liefde, avontuur en passie? En dat sprak mij heel erg aan. En toen ben ik het gaan lezen.

2. Hoort het boek dat je hebt gelezen bij 1 van de volgende genres?

A historisch verhaal
B toekomstverhaal
C eigentijds verhaal
D fantasie/sprookje

E oorlogsverhaal
F dagboek
G liefdesroman
H humoristisch verhaal
I griezelverhaal/horror
J western/indianenverhaal
K reisverhaal
L detective
M anders,

namelijk het is een thriller en een misdaad.

3. Geef een titelverklaring van maximaal 25 woorden.

Waarom ze deze titel heeft gekozen is eigenlijk heel simpel. Doordat het dochtertje van Eva en Peter overlijd, dreigen ze uit elkaar te groeien. Door hun buren beleven ze nieuw dingen, zowel goede als slechte.

4A Wie waren de hoofdpersonen in het boek?
Beschrijf kort hun karakter en zeg iets over hun uiterlijk.

De hoofdpersonen zijn: Steef, Rebecca, Eva en Peter. Hier onder ga ik ze beschrijven.


Peter is een onzeker persoon, die niet zo goed tegen veranderingen kan. Hij is
jaloers op zijn buurman, die steef heet. Hij heeft een goed seksleven. Peter droomt
vaak van een leven vol seks, drugs, en rock 'n roll.
Als dat leven eenmaal heeft, valt het hem erg tegen.
Zijn droom is om een goede gitarist te worden. Er word niet duidelijk beschreven
hoe hij eruitziet. Wel word er beschreven hoe hij er naakt uitziet.

Eva is juf op een kleuterschool. Eigenlijk is het voor haar best moeilijk, omdat
ze net haar kindje is verloren. En ze geeft les aan heel veel kinderen dus extra
pijnlijk. Eva is jaloers op de mensen die wel kinderen hebben, en ze wil zelf graag
ook weer een kindje. Ze is onzeker, en terughoudend. Eva wil eigenlijk weg bij
peter, maar heeft het zelf nog niet door. Ze komt daar pas later in het boek achter.
Ook zij word naakt beschreven, maar verder niets over haar uiterlijk.

Steef is doet van alles wat niet mag ook al is die een politieagent. Toen hij nog in Utrecht woonde, heeft hij een jongen vermoord. Steef wordt achternagezeten door de familie van de vermoorde jongen. Hij leeft zoals Paul zijn leven wilt leven, seks, drugs en rock `n roll. Hij kan soms heel erg snel in de stress schieten. En kan heel agressief worden. Er wordt bij hem niets over zijn uiterlijk verteld.

Rebecca is een vrouw die echt alles krijgt wat ze wil. Ze is heel erg zelfverzekerd en ze heeft ook een knap en mooi uiterlijk. Daar maakt ze heel erg gebruik van in het boek. Ze valt op mannen en vrouwen. Ook over haar uiterlijk word niks verteld.


4B Wat is de onderlinge relatie tussen de hoofdpersonen?

Peter & Eva hebben samen een kindje dat is overleden. Hun psychiater heet Hetty. Ze hebben sinds kort nieuwe buren en die heten Rebecca & Steef hun zoontje heet Sem.

5 Welke verhaalpersoon vond je het sympathiekst? Leg uit waarom.

Ik vond Rebecca het sympathiekst, omdat ze heel aardig tegen iedereen doet. Ze helpt je als ze kan waar je ook mee zit ze helpt je. Ook al helpt ze je altijd ze heeft niet altijd even goede ideeën.

6. In welke tijd speelt het boek? Onderstreep een van de volgende antwoorden:

A in de historie
B in de toekomst
C in het verleden namelijk….
D in het verleden maar het is niet duidelijk wanneer
E in deze tijd

7. Op welke plaats speelt het verhaal zich af? Als het verhaal zich op veel verschillende plaatsen afspeelt, noem dan enkele plaatsen.

Het verhaal speelt zich af in de school waar eva werkt. Bij hun thuis bij de buren in huis. In het stadion en in de winkels. En in een parenclub.

8. Is de plaats waar het verhaal zich afspeelt belangrijk? Of kan het verhaal ook best op een andere plaats (bijvoorbeeld in een ander land) spelen? Leg je antwoord uit.

Ik vind van niet, want het verhaal kan zich overal afspelen. Buren heb je overal zelfs in Australië en school heb je ook overal. Dus nee het is niet belangrijk of het nou in Nederland afspeelt of in Japan ofzo.


9. Is de situatie die in het boek geschetst wordt makkelijk voor te stellen? Leg je antwoord uit.

Ja, ik vind eigenlijk alles wel makkelijk voor te stellen. Behalve een parenclub, dat ken ik helemaal niet. Ja, omdat ze het er in het boek er over hadden.

11. Welke bedoeling denk je dat de schrijver met het boek heeft?

Ze heeft de bedoeling er mee dat je als je baby’tje overlijd je het heel moeilijk kan hebben en je relatie dreigt stuk te gaan. Ze wil ook zeggen dat alle buren niet het zelfde zijn. En dus soms een heel ander leven kan hebben dan jij zelf, want bijv.: de buren van Peter & Eva gaan naar een paren club. En doen alles met hun kindje nemen overal mee naar toe. Sem heeft ook al heel veel dingen mee gemaakt.
En ook al kan je zo goed over weg met je buren het kan altijd nog aflopen dat je buurman je dood schiet en zijn eigen vrouw ook.

12. Schrijf een recensie over het boek. Hierin in moet in elk geval staan:
• Een korte inhoud van het boek
• Je mening over het boek
• Waarom je deze mening hebt. Licht je mening dus toe met argumenten of voordbeelden uit het boek.

Kleuterjuf Eva en sportredacteur Peter zijn na een jarenlange relatie uit elkaar gegroeid. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap overleden ter wereld kwam. Peter voelt zich een loser. Lui zaad. Anders voelt die man zich niet echt een man. Eva’s verdriet om een kinderloos bestaan bepaalt haar leven. Ze moet en zal moeder worden. Desnoods ten koste van alles en iedereen. Zonder passie betrekken ze hun nieuwe villa. Al snel ontmoeten ze de buren: Steef, motoragent, Rebecca, een verleidelijke thuiskapster, en zoontje Sem. De buren doen gewoon zelf waar ze zin in hebben. Zoals normale mensen gaan niet naar een parenclub en hun wel. Heel geïnteresseerd door hun levensstijl gaan Eva en Peter met de buren mee op een bizarre, grensverleggende ontdekkingstocht. Een die niet zonder gevolgen blijft. En dat lees je ook weer terug in het boek. Ik vind het een heel mooi boek vooral als die bijna uit is. Dat je eerst door de ogen van Peter kijkt en dan van Eva vind ik fijn. Dan weet je hoe hun tegen over het verhaal staan. Alleen vind ik minder dat ze precies hebben beschreven wat ze op die avond hebben gedaan. En dat hoefde ik eigenlijk niet te weten. En het einde is denk ik een beetje afgeraffeld, want alles gaat in 1 keer heel snel. Dan is Eva weg komt Rebecca haar zoeken en Steef is er dan ook. Dan maken ze ruzie. Komt Peter ook nog binnen en die schiet iedereen dood. Zoals ik het boek begrijpte.

13. Kies uit de volgende 5 opdrachten 2 opdrachten.

Ik heb de songtekst en een brief.


Hier komt de songtekst: Ik heb deze songtekst gekozen, omdat ik geen ander liedje kon vinden. En at baby’tje in het boek slaapt ook alleen dan langer. En alles wat ze zocht was dat baby’tje. Ze dacht dat hun dat weer dichter bij elkaar zou brengen.
Glennis Grace Als je slaapt:
Lichtblauw is mijn wereld
vanaf de dag, dat jij er was
Eindeloos in mijn armen
samen in, in het gras

Alles is vergeten
maakt plaats voor jou en mij
Nooit heb ik geweten
dat wat ik zocht ben jij

refrein:
Als je slaapt
en ik heel even niet met jou kan zijn
Zo volmaakt, zoveel geluk
En toch nog maar zo klein
Als je slaapt
als onze liefde even rusten mag
Zie je niet dat ik de hele tijd naar je lach
en ik kijk naar jou met heel mijn hart
als je slaapt

Jij blijft naar me kijken
Verliest mij niet, niet uit het oog
telkens weer zo onzeker
maar je ogen, ze blijven droog


jouw hartslag klinkt
als muziek in mijn oren
moeder merel zingt
omdat jij, jij bent geboren

refrein:
Als je slaapt
en ik heel even niet met jou kan zijn
zo volmaakt, zoveel geluk
en toch nog maar zo klein
als je slaapt
als onze liefde even rusten mag
zie je niet dat ik de hele tijd naar je lach
en ik kijk naar jou met heel mijn hart

van geluk kan ik al leven
dus neem deze glimlach
die ik jou zo graag wil geven
en ik hou van jou
met heel mijn hart

Hier komt de brief:


Beste Saskia Noort,

Ik heb een boek van u gelezen en die heette nieuwe buren.
Ik vond het boek een heel mooi boek, alleen voor mij wat te gedetineerd. Dat vond ik iets minder fijn. En het eind heeft u volgens mij afgeraffeld klopt dat? Want daar gaat alles in 1 keer in sneltrein tempo.
Het boek vond ik heel spannend dus heb hem ook heel snel uitgelezen, want ik wou weten wat er zou gebeuren. Als ze toch zwanger was van Steef.

Het lijkt mij heel moeilijk boek om te schrijven of heeft u het zelf mee gemaakt?
En u kan ook heel goed vertellen door de ogen van een man. Dat zou ik niet kunnen, want ja je bent toch zelf een vrouw. Of heeft een man daar mee geholpen?
Dit boek zet je wel aan het denken van ja mijn buren zouden ook zo kunnen zijn. En van Lieve dat kan mij over een paar jaar ook gebeuren je weet maar nooit.
Hoe kwam u eigenlijk op het idee om de buren aan partnerruil te laten doen?
Of doet u dat zelf ook? Mij zou het echt niks lijken, want je man doet het dan met een andere vrouw. Dan zou ik jaloers worden. Echt super jaloers als ik heel veel van die man houd.
Vond u het moeilijk over dit onderwerp een boek te schrijven?
Is dit een waar gebeurd verhaal?
Ik vind het echt een boek om andere mensen aan te raden, omdat je kan zien wat er met je kan gebeuren als je kindje overlijd. Toen ik las dat dat kindje dood ter wereld kwam kreeg ik tranen in mijn ogen, want een geboorte is normaal heel erg leuk.
Misschien heeft u nog meer boeken geschreven met een onderwerp dat mij aanspreekt.
Of over een onderwerp, waar ik nog niet zoveel van weet.
En waar ik wel meer van wil weten.
Ik ga zeker nog een paar boeken van u lezen.

U schrijft op een manier dat het mij aan spreekt
En ik het boek in 1 keer uit wil lezen.

Dit was mijn brief aan u.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nieuwe buren door Saskia Noort"