Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 863 woorden
  • 13 oktober 2009
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
19 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mening
Ik heb dit boek gekozen omdat, het over loverboys gaat en dat een belangrijk onderwerp is voor deze leeftijd!! Dit boek gaat over een meisje dat in aanraking komt met loverboys.
Ze heet Maria. Maria ziet er dood normaal uit en zit op de middelbare school. Maria is 12 jaar oud. En woont met haar moeder en zus in het Oosten van het Land (Nederland). Maria is het saaie leventje zat en wil graag meer spanning. Dus ook stoer zijn en daar komt natuurlijk van alles bij spijbelen drugs gebruik roken enzovoort. Er hangt steeds een groepje jongens rond op het parkeerterrein voor school. Maria zou graag een van hun willen zijn. Nou dat gebeurt Manou dat word haar vriendje. Hij is een loverboy dat wist Maria natuurlijk niet. Hij ging met de raarste mensen om hij was zelf Antiliaan. Maria werd voor alles gebruikt drugs en seks. Ze moest de vreselijkste dingen aanzien. Maar vertelde niks aan haar ouders. Ze ging met de raarste mensen om en kwam bijna nooit meer op school. Liet haar beste vriendin stikken voor hem. Uiteindelijk kwam alles goed ze heeft het verteld want het werd te heftig en ging 2 keer 6 maanden naar India om tot haar zelf te komen en te ontdekken wie de echte Maria was.

Citaat 1:
 Toen ik op mijn kamer kwam, begon ik heel hard te huilen. Ik zou zo graag iets leuks met mijn moeder doen, ik zag haar nooit meer en we hadden heel vaak ruzie. Ik keek naar mezelf in de spiegel. ‘wat is er met me gebeurd?’Vroeg ik aan mezelf. Ik wou dit niet meer, ik wou niet meer naar Manou en al die andere vrienden van hem. Ik liep naar beneden en zei tegen me moeder dat ik toch met haar iets wou doen die dag.

De 1ste citaat geeft een hele duidelijke emotie aan maar ze durft die niet eerlijk te zeggen. Haar emotie is duidelijk eenzaam, verdriet, spijt.

Citaat 2:
Een andere keer toen ik met Jayson mee moest, gingen we naar een huis en moest ik met hem naar bed. Hij belde me op en zei dat hij zin had. Ik kon niet zeggen dat ik niet thuis was, want hij was bij mijn buurjongen en wist dat ik thuis was, ik kon ook niet zeggen dat ik al een afspraak had, want dan zou hij Manou opbellen omdat te checken.
De 2de citaat geeft heel veel angst op bij Maria. En tegenzin. Van dit stukje leer je dus zeg gewoon je eigen mening.

Citaat 3:
‘Je gaat niet met hem mee hoor, ik weet dan niet waar je bent, straks word je verkracht, en wat dan?’Zei Nikki bezorgd toen ze zag dat Giorgio mij riep om met hem mee te gaan. ‘Maak je niet druk, hij is een vriend van Jayson en Manou, die doet niks,’zei ik. Terwijl ik precies wist wat er ging gebeuren probeerde ik niks aan nikki te laten merken.
Het 3de citaat geeft heel veel bezorging van nikki haar kant maar goed prating van Maria zeg gewoon de waarheid het is toch een echte vriendin denk ik dan bij mezelf maar ze zit vol angst!

Citaat 4:
Toen ik thuiskwam, was het eigelijk net als altijd. Mijn moeder was aan het koken en mijn zusje zat op MSN. ik ging meestal tv kijken tot we gingen eten. ‘En, hoe was je eerste dag op school?’vroeg mijn moeder. ‘Ja, ging wel, niet veel bijzonders, volgende week beginnen de lessen pas,’zei ik en deed de tv aan. ‘Brugsmurf,’zei mijn zusje opeens.
Het 4de citaat geeft eigelijk een beetje een saaie sfeer maar door dat laatste opmerkingentje maakt dit stukje meteen weer levendig.

Citaat 5:
 ‘Laat me maar zien wat de rat heeft gedaan,’ zei Manou en Romario haalde de emmer weg. De rat rende meteen naar de andere kant van de kamer en moest heel erg piepen. De buik van de jongen zat onder het bloeden vol krassen en beten van de rat. Het bloed droop op de vloer en de jongen had in zijn broek geplast van de angst. ‘Kijk wat die viezerik met mijn vloer heeft gedaan,’zei Pepito.

Het 5de citaat geeft angst maar ook dat mensen geen respect hebben voor elkaar. En dat is toch wel erg!

Mijn lees ervaring:
Dit boek heeft mij heel erg aan het denken gezet. Ook omdat het een waargebeurt verhaal is zet het je extra aan het denken met dat het jou ook zomaar kan overkomen. Ik vind dat iedere puber dit boek moet lezen omdat het steeds mee gebeurt en omdat je dan leert hoe je er mee om moet gaan. Ik zou het heel erg vinden als mij dit zou overkomen dit gun je niemand zelfs niet je ergste vijand. Ik vind dat Maria veel eerder hulp had moeten inzetten. Ze was 4 jaar in handen vaan loverboy gewoon afschuwelijk. Ze heeft aan allerlei projecten mee gedaan en nu gaat het wel weer goed. Maat voor het zelfde geld was het niet meer goed gekomen!
Ik bedoel zoiets vergeet je nooit. Dit verhaal heeft een enorme inpect op mij gehad. Ik zal een stuk voorzichtiger zijn! Dus 1 les let op!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"