Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Cruise door Suzanne Vermeer

Beoordeling 7.6
Foto van Cees
Boekcover Cruise
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 3797 woorden
  • 1 juli 2009
  • 100 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
100 keer beoordeeld

Boekcover Cruise
Shadow

Een nieuw boek van de succesvolste zomerthriller-auteur Suzanne Vermeer! Ditmaal met een zeer populaire vakantievorm, de cruise, en het dramatisch en spannende verhaal van een vrouw die op schokkende wijze achter het dubbelleven van haar man komt.

Heleen en Frank zijn vijftien jaar getrouwd. Kinderen hebben ze nooit gekregen, hoewel Heleen dat graag had gewild. Als…

Een nieuw boek van de succesvolste zomerthriller-auteur Suzanne Vermeer! Ditmaal met een zeer populaire vakantievorm, de cruise, en het dramatisch en spannende verhaal van een vrou…

Een nieuw boek van de succesvolste zomerthriller-auteur Suzanne Vermeer! Ditmaal met een zeer populaire vakantievorm, de cruise, en het dramatisch en spannende verhaal van een vrouw die op schokkende wijze achter het dubbelleven van haar man komt.

Heleen en Frank zijn vijftien jaar getrouwd. Kinderen hebben ze nooit gekregen, hoewel Heleen dat graag had gewild. Als touroperator is Frank vaak van huis. Op een dag verrast hij zijn vrouw met een romantische cruise ter ere van hun trouwdag. De reis is geweldig, totdat Frank verdwijnt… Heleen is in alle staten, maar hij wordt niet gevonden. Gebroken keert ze terug naar Nederland. Na een paar moeilijke maanden neemt een kredietverstrekker contact met haar op. Heleen komt erachter dat Frank een dubbelleven leidde en een kant had die ze nooit had verwacht. Dan gaat bij haar de knop om en zet ze alles op alles om achter de waarheid te komen, iets wat haar niet in dank wordt afgenomen…

Cruise door Suzanne Vermeer
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens over het boek
Gebruikte druk: 1e
Verschijningsdatum 1e druk: 2 juni 2009
Aantal bladzijden: 248
Uitgegeven door: Bruna te Amsterdam

Beschrijving van de cover
Op de voorkant staat een jonge vrouw aan boord van een cruiseschip. Ze staat bij de reling van een cruiseschip.

Genreaanduiding van het boek
“Cruise”is een literaire thriller. De uitgever noemt het ook wel een zomerthriller. Stunt bij de publicatie van de roman is dat in het boek een bon is opgenomen, waar de koper een gratis cruise mee kan maken naar Newcastle. Het is een 3-daagse trip.


<b> Maar dan ……Suzanne Vermeer is dood ! </b>

Op 28 juni 2011 wordt door de uitgeverij Bruna bekend gemaakt dat de schrijfster  overleden is. Wat al lang werd vermoed, is dat achter de altijd onzichtbaar gebleven Vermeer ( nooit bereikbaar voor  interviews), een andere auteur schuilging. Dat blijkt de 48-jarige Paul Goeken te zijn die na eerst zelf enkele thrillers te hebben geschreven in overleg met de uitgever besloot om een vrouwelijk pseudoniem aan te nemen. In 2006 begon hij onder de naam Suzanne Vermeer vakantiethrillers te produceren en dat werd een financieel  succes.

De ene na de andere thriller werd door hem geschreven.

In januari 2011 kreeg Paul Goeken te horen dat hij kanker had. Daarna is het snel met hem gegaan. Op 21 juni 2011 is hij overleden. Hij was bezig aan een thriller die in de winter van 2011/2012 zou verschijnen : “Noorderlicht.” De uitgever overweegt dat boek toch postuum uit te geven.

 


De flaptekst
Een nieuw boek van de succesvolste zomerthriller-auteur Suzanne Vermeer! Ditmaal met een zeer populaire vakantievorm, de cruise, en het dramatisch en spannende verhaal van een vrouw die op schokkende wijze achter het dubbelleven van haar man komt.

Heleen en Frank zijn vijftien jaar getrouwd. Kinderen hebben ze nooit gekregen, hoewel Heleen dat graag had gewild. Als touroperator is Frank vaak van huis. Op een dag verrast hij zijn vrouw met een romantische cruise ter ere van hun trouwdag. De reis is geweldig, totdat Frank verdwijnt… Heleen is in alle staten, maar hij wordt niet gevonden. Gebroken keert ze terug naar Nederland. Na een paar moeilijke maanden neemt een kredietverstrekker contact met haar op. Heleen komt erachter dat Frank een dubbelleven leidde en een kant had die ze nooit had verwacht. Dan gaat bij haar de knop om en zet ze alles op alles om achter de waarheid te komen, iets wat haar niet in dank wordt afgenomen…


Structuur en/of verhaalopbouw
Er zijn in de thriller een aantal delen te onderscheiden.

Er is een proloog waarin een hij-figuur naast zijn minnares ligt
Daarna wordt het verhaal verdeeld in vijf delen.
Deel 1 Hoofdstuk 1-8
Deel 2 Hoofdstuk 9-14
Deel 3 Hoofdstuk 15-24
Deel 4 Hoofdstuk 25-35
Deel 5 Hoofdstuk 36-56 : dit deel speelt een jaar later dan deel 4

Daarna volgt een epiloog: deze speelt tien jaar later.
De delen hebben een chronologische volgorde ten opzichte van elkaar. De structuur is dus eigenlijk heel eenvoudig. Er is sprake van een lineair verteld verhaal.

Gebruikt perspectief
In de proloog ligt het perspectief bij de man (later blijkt dit Frank te zijn) die naast zijn minnares ligt.


In de andere delen is de vertelster voornamelijk Heleen wier gedachten en gevoelend we leren kennen. Frank is op dat moment buiten beeld. In deel 4 wordt Frank weer opgevoerd. Hij leeft verder in Spanje. Een enkele passage wordt dan vanuit zijn perspectief beschreven. Ook zien we in deel 5 twee brieven afgedrukt (een van Frank die zelfmoord heeft gepleegd en een van zijn tweede vrouw Romani die ook zelfmoord gepleegd zou hebben)
In feite zijn dat dus verteltechnieken om iets van Frank en Romani te weten te komen. In dit laatste deel zien we ook enkele korte hoofdstukken vanuit het gezichtspunt van de Spaanse politie (of van een alwetende verteller)

Heleen is de vrouw die 15 jaar getrouwd is met Frank en tijdens een cruise merkt dat hij plotseling verdwenen is. Ze gaat daarna op onderzoek uit, want ze kan niet geloven dat haar man homofiel geweest is. Ze vertelt als een achteraf verteller in de o.v.t. Verhaaltechnisch is het dan niet logisch dat ze in het verhaal zal sterven.

De tijd van het verhaal
Deel 1 t/m 4 spelen zich allemaal af binnen een jaar. In deel 1 wordt de cruise beschreven waarop Frank Heleen meeneemt. Deel 2 geeft aan het eerste deel van het verwerkingsproces en deel 3 borduurt daarop voort. In deel 4 vertrekt Heleen naar Frankrijk. Deze delen vinden alle binnen een periode van 1 jaar plaats. In deel 5 zijn we dan plotseling een jaar verder. Heleen vertelt wat er in de tussentijd is gebeurt en daarna over wat er met haar en de zoon van Frank en Romina gebeurt. De epiloog speelt weer tien jaar later.

Wanneer je probeert te bekijken hoe het met die tijd zit, kom je al snel in de problemen. Er worden geen jaartallen genoemd. Af en toe wordt een maand genoemd in het verhaal (bijv. juni is de maand van de cruise)

Maar analyse van de gegevens levert het volgende op. In juni van een bepaald jaar verdwijnt Frank aan boord van het cruiseschip. Een paar maanden later blijkt dat Frank twee jaar daarvoor een lening heeft afgesloten van 200.000 €. Die muntsoort werd pas in 2002 geïntroduceerd. Dat houdt in dat de verdwijning op zijn vroegst in 2004 kan zijn geweest. In deel 5 zijn we reeds een jaar verder. Dat is dan 2005. De epiloog is weer tien jaar later. Het is een achteraf verteld verhaal (o.v.t.) Dat zou betekenen dat de epiloog in ieder geval in 2015 speelt Dat is niet erg logisch voor een in 2009 verschenen thriller. Foutje?

De plaats van handeling
Het decor varieert. In deel 1 zijn we aan boord van een luxe cruiseschip op de Middellandse Zee. Frank verdwijnt mysterieus in zee?
In deel 2 leeft Heleen verder in Eindhoven en verkeert even in Nice.
In deel 3 is ze eerst in Eindhoven, maar keert dan terug naar Nice om de zaak op te lossen. In deel 4 gaat ze naar het Spaanse Blanes om de situatie op te helderen. In deel 5 (een jaar later) is Heleen via Nederland teruggekeerd naar Noord-Spanje: ze heeft er een huis gekocht van het verzekeringsgeld. Daar is ook de ontknoping van het verhaal. Dat Suzanne Vermeer Spanje als decor voor haar verhaal kiest, is niet zo gek. Ze woont namelijk al enige jaren in Barcelona. In principe is het decor in Spanje niet zo symbolisch.
Die belangenruimte is er natuurlijk wel aan boord van het cruiseschip in deel 1. De “loveboat” wordt een onderzeeër waarin Frank onderduikt.


Samenvatting van de inhoud
In de epiloog wordt heel kort (twee bladzijden) de situatie van een man beschreven die naast een mooie, jonge vrouw ligt die zijn begeert opwekt. Het is zijn minnares en hij besluit dat er aan zijn oude leven een einde moet komen. Daarvoor is nu het moment gekomen./

Deel 1 Frank Eldering komt thuis bij zijn vrouw Heleen van Rijnsburg. Ze zijn al lange tijd getrouwd en hebben ondanks vele pogingen van Heleen geen kinderen. Het huwelijk is niet verzand, maar er zit wel een beetje slijtage op. Dan meldt Frank (die in de reiswereld werkt en vaak buitenshuis is om contracten af te sluiten) dat ze in juni omtrent hun huwelijksdag een cruise in de Middellandse Zee kunnen maken. Heleen vindt het geweldig en ze krijgen een Super Hut. Frank en Heleen halen hun seksuele achterstand in en vinden het heerlijk aan boord. Jammer dat ze een beetje een “Anita & Johnny-stel” bij zich aan tafel hebben (die runnen een sauna in Gelderland en hebben beiden zonnebankbruin kleurtje. Ze zijn wat ordinair en Heleen wil niet zo veel met hen te maken hebben. Ze ziet op een avond wanneer ze in Mallorca zijn dat de vrouw van het stel een slippertje maakt met een andere man. Frank brengt Heleen naar de hut en wil nog even gaan wandelen. Daarna ziet Heleen hem niet meer en ze alarmeert de kapitein. Na de zoekactie (niets gevonden natuurlijk) gaat Heleen in Barcelona van boord. Frank wordt als officiële vermiste opgegeven.

Deel 2
Heleen is naar huis teruggekeerd en ervaart dat ze na veel belangstelling van familie en vrienden toch later wat meer aan haar lot wordt overgelaten. Ze moet de vermissing erg verwerken. Eerst verneemt ze via een kredietverlener dat Frank twee jaar geleden 200.000 euro heeft geleend dat hij maandelijks zou aflossen. Er wordt nu niets meer afgelost. Ze wist daar niets van. Van de bedrijfsjurist hoort ze enige tijd later dat er snel kan worden overgegaan toe betaling van de levensverzekering. Er is namelijk een uitspraak gedaan in Nice door de rechter. Een man beweert dat hij met Frank een samenlevingscontract had en die is officieel als vermist opgegeven. Het gaat om een bedrag van meer dan 1 miljoen euro.
Heleen is geschokt: Frank een homo? In een soort bevlieging gaat ze naar het te vinden adres in Nice, maar ze besluit een nieuw leven op te pakken en niet aan te bellen bij de man die met Frank een relatie zou hebben gehad.

Deel 3
Heleen is weer gaan werken. Ze gaat ook weer uit en op een van de avonden ontmoet ze een leuke man met wie ze wel een ‘one-night-stand’ wil. Als hij haar intiem wil benaderen, raakt ze verkrampt. Ze kan het niet. Ze zoekt de vrouw van de cruise in haar saunapark op en die zegt dat ze zeker weet dat Frank geen homo is geweest. Ik ben een ervaringsdeskundige, zegt ze.
Heleen weet ook zeker dat Frank geen homo was en zit met een groot raadsel. Ze gaat weer naar Nice. Het appartement van de relatie van Frank staat te koop en van een vrouw die er aan het werk is, hoort ze dat de man een maand geleden gestorven is. Daarna gaat ze stappen in het homocircuit en ze hoort van twee vrienden dat er ene Jorge Castellano bij betrokken is. Dat is een vreemde snuiter die verslaafd is aan drugs. De mannen wijzen haar het adres van Jorge Hij slaat haar meteen neer, en hoort hem in het Spaans telefoneren. Even later slaat ze haar slag en ze slaat Jorge neer. bij hem. Ze loopt naar de telefoon om het nummer van het gesprek te traceren dat Jorge zojuist in het Spaans heeft gevoerd.

Deel 4
Judith rijdt naar Spanje. Ze gaat naar Blanes. Ze zoekt naar het adres van de vrouw die ze via de telefoon gesproken heeft. Dat adres ligt in een buitenwijk. Romani doet open; er is ook een jongetje van drie in huis David. Dan komt er plotseling een man met een baard binnen. Heleen herkent Frank, hoewel hij met een grote baard getooid is. Hij heeft pogingen gedaan om zijn uiterlijk te veranderen.

Romani haalt uit naar Heleen. Wanneer ze bijkomt, rijdt ze met Frank naar de jachthaven. Hij zegt dat alles goed komt, wanneer ze met hem gaat varen. Heleen gelooft er geen biet van.

Frank vertelt aan boord van een kleine kruiser wat hem enige jaren daarvoor overkomen is. Door de sleur van zijn huwelijk is hij verliefd geraakt op Romani tijdens een zakenreis. Hij heeft een kind bij haar verwekt en begreep dat daardoor grote problemen zouden komen. Heleen wilde immers graag kinderen. Hij leidde al enkele jaren een dubbelleven en wilde daar een einde aan maken (de proloog) Zo kwam met hulp van Jorge (de broer van Romani) de verzekeringsfraude in het spel. Frank moest dan natuurlijk van de aardbodem verdwijnen. Dat gebeurde dus aan boord van het cruiseschip. Jorge had hem verstopt tot Barcelona en daar was hij vermomd als purser van boord gegaan. Heleen ontsteekt in woede , trapt een ruit van de boot in en even later liggen ze beiden in zee. Frank kan minder goed zwemmen en probeert meteen het bootje weer te bereiken. Heleen kan het langer uithouden, trekt haar zwemvest uit, waardoor Frank denkt dat ze verdronken is. Probleem mooi opgelost. Maar Heleen klampt zich vast aan het bootje en vlak bij de kust laat ze los om naar het strand van Blanes te zwemmen. Dan waarschuwt ze de politie en die arresteert het Spaanse stel. Heleen vertrekt eerst weer naar Nederland.

Deel 5
Een jaar later woont Heleen in Spanje. Ze denkt terug aan wat er allemaal is gebeurd.
Frank en Romani zijn door een Spaanse rechtbank veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen, mede omdat ook de Franse homorelatie om ontdekking te voorkomen om het leven was gebracht. Heleen heeft veel contact met Ana (de schoonzus van Frank) omdat die David opvangt. Haar eigen verzekeringsmaatschappij heeft een deal met haar en Franks werkgever gesloten. Ze mag de uitkering houden wanneer ze niet naar buiten treedt met het nieuws. Van het geld heeft ze een huis gekocht in Spanje. In Nederland zit Frank zijn straf uit. Het geld van de uitgekeerde fraude is niet terug gevonden.

Ana vraagt of ze een weekje op David wil passen omdat ze examen moet doen in Madrid. Dat wil Heleen wel: ze is immers gek op kinderen. Ze maakt een foto van haar en David en stuurt die op naar de gevangenis van Frank. Een soort wraakactie van haar. Er wordt dan in het boek een brief afgedrukt van Frank aan Heleen en David, waarin hij zijn zelfmoord aankondigt. Later wordt Heleen gebeld door de zus van Frank die zegt dat hij zelfmoord heeft gepleegd en ze vraagt of Heleen nu haar zin heeft. Eigenlijk belooft ze wraak.

Daarna wordt er weer een brief afgedrukt van Romani: die is ontsnapt toen ze naar een ziekenhuis werd overgebracht. Haar brief ligt bij een afgrond en de suggestie wordt gewekt dat ze zelfmoord heeft gepleegd. Vrijwel direct daarna moet Heleen zich bij de Spaanse politie melden. In die brief heeft Romani namelijk de schuld van de hele operatie bij Heleen gelegd. Zij heeft wraak gezworen vanwege het overspel; ze heeft de verzekeringsfraude opgezet als chantagemiddel voor het overspel dat Frank heeft gepleegd. Wanneer zij het geld kreeg, zou ze hen met rust laten. Heleen zegt dat alles van a tot z gelogen is, maar de Spaanse politie vindt wel dat ze alle aantijgingen moet onderzoeken. Als lezer besef je natuurlijk dat Romina wier lichaam niet is gevonden, waarschijnlijk wel zal leven.

In het volgende hoofdstuk is het al raak. Heleen wordt opgezocht door Romina die haar ontvoert met een pistool. Ook David moet hen mee. Ze gaan naar de plek waar het geld begraven is. Wat Romina op dat moment nog niet weet, is dat er zenders in Heleens blouse en Davids beertje zitten, zodat de politie hen kan achtervolgen. Later komt ze daar wel achter en ze verwijdert de zendertjes. Ze laat Heleen het geld opgraven en wanneer de laatste rugzak boven aarde komt, deelt ze een tik uit met het pistool. Dan is ineens de politie er. Romina vlucht in de gereed staande auto met David, maar rijdt zich te pletter.

Epiloog
We zijn tien jaar verder. Heleen is met David (intussen 15) op het strand. Hij vermaakt zich met Nederlandse meisjes. Er is heel wat gebeurd. Romina had zich dood gereden en David had het ongeluk gelukkig overleefd.

Ana was intussen aan kanker overleden. Heleen had er van alles aangedaan om de voogdij over David te krijgen. Door bijzondere omstandigheden was dat gelukt. David beschouwde haar als zijn moeder.

Titelverklaring
De titel hoeft geen nadere uitleg.
Deel 1 speelt zich af tijdens een cruise op de Middellandse Zee.

Motto
Het motto is een uitspraak van Multatuli.
“Verloren illusies zijn gevonden waarheden.”

Dat is een mooie paradox. Heleen raakt in het verhaal haar illusies (het mooie huwelijk dat ze met Frank denkt te hebben) kwijt en ze wordt daarna geconfronteerd met een aantal harde waarheden (feiten): haar man heeft een dubbelleven geleid en zelfs een kind bij een andere (Spaanse) vrouw. Hij heeft bovendien de verzekering getild en wil haar ook om het leven brengen. Die waarheid is hard.

Thematiek en interpretatie
“Cruise is een standaard literaire of psychologische thriller. In zijn opzet doet hij wel denken aan de thrillers van Loes den Hollander en René Appel. Man en vrouw hebben huwelijksproblemen en de man probeert zich daar op een slinkse wijze van te ontdoen. Hij kan natuurlijk zijn vrouw tijdens een cruise overboord kieperen, maar hij kiest voor een betere en ingenieuzere methode door zelf te verdwijnen. Heleen die in een rouwperiode zit, wordt dan met slechts nieuws geconfronteerd wat de motor voor de spanning van het verhaal is. Je kunt veel zeggen over haar voormalige echtgenoot Frank, maar dat het homoseksueel was, is uiterst waarschijnlijk. Wanneer de ervaringsdeskundige uit het saunapark dat bevestigt, gaat Heleen op onderzoek uit. In het homocircuit ligt overigens wel de sleutel voor de “why-dunit.”

Frank die nog blijkt te leven, heeft een dubbelleven geleid met een Spaanse schone, met een kind erbij nota bene. Pijnlijke ervaringen voor Heleen. Wanneer ze zelf ontsnapt aan de dood die Frank voor haar in petto heeft, besluit ze het nieuwe echtpaar aan te brengen. Die krijgen beiden een zeer zware gevangenisstraf.

Omdat ze met haar schoonzus goed kan opschieten, krijgt ze de opvoeding van David voor een deel in handen. Om wraak te nemen op Frank stuurt ze hem daarvan foto’s die weer leiden tot zijn zelfmoord. Je verwacht dat eerlijk gezegd niet van zo’n pientere man. Maar ja, wroeging is nu eenmaal… Om dan weer wraak te nemen op Heleen, gaat Romani dan tot een stunt over. Ze vlucht uit de gevangenis via de ambulance en suggereert dat ook zij zelfmoord heeft gepleegd. Mar dat is te doorzichtig en het duurt niet lang of ook zij is een engel der wrake geworden. Heleen moet de verborgen schat opgraven vlak voordat ze zal sterven, maar de Spaanse politie is net op tijd aanwezig en redt Heleen. Romani overleeft haar vlucht niet en het eind is al goed. Heleen zorgt tien jaar later als een moeder voor David.

Zo zijn er in deze thriller nogal wat motieven te vinden:
- Het huwelijk als een sleur
- Kinderloosheid
- Het onvermijdelijke overspel
- De spoorloze verdwijning
- De ontdekking van het dubbelleven
- List en bedrog (van de verzekeringen)
- Wraak (in diverse vormen)
- Moord
- Zelfmoord

Beoordeling scholieren.com
“Cruise” is niet al te moeilijk te lezen. De structuur van het verhaal is helder. Het is een overwegend chronologisch verteld verhaal grotendeels gezien vanuit de hoofdpersoon Heleen.
In deel 5 wordt een jaar teruggeblikt. Vreemd blijft de tijdsaanduiding. Op zijn vroegst zou de epiloog zich in 2015 kunnen afspelen en daar ziet het niet echt naar uit. (zie onder vertelde tijd)

Er is sprake van een goede spanningsboog, maar het einde is toch wel wat voorspelbaar. Dat Romani geen zelfmoord heeft gepleegd bijvoorbeeld is voor een lezer van een thriller geen verrassing. Het taalgebruik van Suzanne Vermeer is ook niet al te moeilijk en de dialogen zijn realistisch.

Het verhaal is daarom wel geschikt om op de literatuurlijst van mavo-4 of havo-5 te zetten. Voor deze groepen is de waardering op de lijst 2 punten. De amusementswaarde is ruim voldoende.
Ook vwo-leerlingen mogen het misschien wel van hun docent lezen. In dat geval zou ik het met 1 punt waarderen.

Recensies 
Op de website van www.chicklit.nl verscheen een negatieve recensie van een redactrice.
"Suzanne Vermeer is een omstreden schrijfster; de meningen zijn verdeeld over haar boeken. Toch heeft ze een vierde boek aan haar naam mogen toeschrijven. Cruise is het volgende spannende zomerboek dat deze zomer mee in de koffer kan. De marketing rondom dit boek is subliem: koop dit boek en krijg tevens een gratis cruise naar Engeland cadeau! En dat voor maar €15,00 (introductieprijs). Of het boek het geld ook zo waard is, daar valt nog wel over te twisten. Heleen is al 15 jaar gelukkig getrouwd met Frank. Om hun jubileum te vieren, trakteert Frank zijn vrouw op een cruise langs de Franse kust. Ze genieten met volle teugen, totdat Frank van het ene op het andere moment verdwenen is. Hij is nergens meer aan boord te bekennen en is onvindbaar. Heleen keert tevergeefs alleen terug naar Nederland, maar laat het er niet bij zitten. Wanneer ze te horen krijgt dat Frank een dubbelleven als homoseksueel heeft geleid in Frankrijk, gaat zij daar op zoek naar de waarheid. Aldaar krijgt zij het nodige voor haar kiezen… Het boek oogt een beetje log; het grote formaat en de oversized letters doen het boek geen eer aan. Het verhaal is eveneens een beetje onbehouwen. Het zijn vooral veel losse flarden tekst die aan elkaar gelijmd zijn door toevalligheden. Het is alsof Vermeer zich al schrijvende nieuwe ontknopingen of plotwendingen bedacht en die dan kloppend probeerde te maken door aan het begin van het boek wat scènes toe te voegen, zodat de puzzelstukjes in elkaar passen. Het klinkt op zich wel logisch om dat zo te doen, maar het komt zó vooropgezet over, dat het verhaal gewoon niet meer logisch leest. Verder gebeuren er zoveel onwerkelijke dingen en raakt de doodgewone huisvrouw Heleen van het ene in het andere criminele wereldje verzeild. Tegen de helft van het boek komt dan zomaar ineens het verlossende woord en wordt de bizarre ontknoping bekend gemaakt. Alles wat zich daarna afspeelt lijkt wel een uitgekauwde slotrede, wat naar mijns inziens totaal geen toegevoegde waarde heeft. Heleen komt wat stug en surrealistisch op mij over; ze is niet meer dan een personage op papier. Ik ervoer geen enkele affiniteit met deze persoon, waardoor ze ook niet echt tot leven kwam. Waarschijnlijk komt dit omdat het verhaal zo losjes aan elkaar geplakt is. Er zit geen vloeiende lijn in het verhaal, waardoor het nergens echt levendig wordt. Jammer, want door Vermeers vorige boek was ik nog wel zo geïnspireerd geraakt over spannende vrouwenboeken. Dit was een gemiste kans! Het enige leuke wat ik aan dit boek overgehouden heb, is een leuke cruise naar Engeland! "

Over de schrijfster en eerder gepubliceerde werk

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 


De flaptekst
Een nieuw boek van de succesvolste zomerthriller-auteur Suzanne Vermeer! Ditmaal met een zeer populaire vakantievorm, de cruise, en het dramatisch en spannende verhaal van een vrouw die op schokkende wijze achter het dubbelleven van haar man komt.

Heleen en Frank zijn vijftien jaar getrouwd. Kinderen hebben ze nooit gekregen, hoewel Heleen dat graag had gewild. Als touroperator is Frank vaak van huis. Op een dag verrast hij zijn vrouw met een romantische cruise ter ere van hun trouwdag. De reis is geweldig, totdat Frank verdwijnt… Heleen is in alle staten, maar hij wordt niet gevonden. Gebroken keert ze terug naar Nederland. Na een paar moeilijke maanden neemt een kredietverstrekker contact met haar op. Heleen komt erachter dat Frank een dubbelleven leidde en een kant had die ze nooit had verwacht. Dan gaat bij haar de knop om en zet ze alles op alles om achter de waarheid te komen, iets wat haar niet in dank wordt afgenomen…


Structuur en/of verhaalopbouw
Er zijn in de thriller een aantal delen te onderscheiden.


Er is een proloog waarin een hij-figuur naast zijn minnares ligt
Daarna wordt het verhaal verdeeld in vijf delen.
Deel 1 Hoofdstuk 1-8
Deel 2 Hoofdstuk 9-14
Deel 3 Hoofdstuk 15-24
Deel 4 Hoofdstuk 25-35
Deel 5 Hoofdstuk 36-56 : dit deel speelt een jaar later dan deel 4

Daarna volgt een epiloog: deze speelt tien jaar later.
De delen hebben een chronologische volgorde ten opzichte van elkaar. De structuur is dus eigenlijk heel eenvoudig. Er is sprake van een lineair verteld verhaal.

Gebruikt perspectief
In de proloog ligt het perspectief bij de man (later blijkt dit Frank te zijn) die naast zijn minnares ligt.

In de andere delen is de vertelster voornamelijk Heleen wier gedachten en gevoelend we leren kennen. Frank is op dat moment buiten beeld. In deel 4 wordt Frank weer opgevoerd. Hij leeft verder in Spanje. Een enkele passage wordt dan vanuit zijn perspectief beschreven. Ook zien we in deel 5 twee brieven afgedrukt (een van Frank die zelfmoord heeft gepleegd en een van zijn tweede vrouw Romani die ook zelfmoord gepleegd zou hebben)
In feite zijn dat dus verteltechnieken om iets van Frank en Romani te weten te komen. In dit laatste deel zien we ook enkele korte hoofdstukken vanuit het gezichtspunt van de Spaanse politie (of van een alwetende verteller)


Heleen is de vrouw die 15 jaar getrouwd is met Frank en tijdens een cruise merkt dat hij plotseling verdwenen is. Ze gaat daarna op onderzoek uit, want ze kan niet geloven dat haar man homofiel geweest is. Ze vertelt als een achteraf verteller in de o.v.t. Verhaaltechnisch is het dan niet logisch dat ze in het verhaal zal sterven.

De tijd van het verhaal
Deel 1 t/m 4 spelen zich allemaal af binnen een jaar. In deel 1 wordt de cruise beschreven waarop Frank Heleen meeneemt. Deel 2 geeft aan het eerste deel van het verwerkingsproces en deel 3 borduurt daarop voort. In deel 4 vertrekt Heleen naar Frankrijk. Deze delen vinden alle binnen een periode van 1 jaar plaats. In deel 5 zijn we dan plotseling een jaar verder. Heleen vertelt wat er in de tussentijd is gebeurt en daarna over wat er met haar en de zoon van Frank en Romina gebeurt. De epiloog speelt weer tien jaar later.

Wanneer je probeert te bekijken hoe het met die tijd zit, kom je al snel in de problemen. Er worden geen jaartallen genoemd. Af en toe wordt een maand genoemd in het verhaal (bijv. juni is de maand van de cruise)

Maar analyse van de gegevens levert het volgende op. In juni van een bepaald jaar verdwijnt Frank aan boord van het cruiseschip. Een paar maanden later blijkt dat Frank twee jaar daarvoor een lening heeft afgesloten van 200.000 €. Die muntsoort werd pas in 2002 geïntroduceerd. Dat houdt in dat de verdwijning op zijn vroegst in 2004 kan zijn geweest. In deel 5 zijn we reeds een jaar verder. Dat is dan 2005. De epiloog is weer tien jaar later. Het is een achteraf verteld verhaal (o.v.t.) Dat zou betekenen dat de epiloog in ieder geval in 2015 speelt Dat is niet erg logisch voor een in 2009 verschenen thriller. Foutje?

De plaats van handeling
Het decor varieert. In deel 1 zijn we aan boord van een luxe cruiseschip op de Middellandse Zee. Frank verdwijnt mysterieus in zee?
In deel 2 leeft Heleen verder in Eindhoven en verkeert even in Nice.
In deel 3 is ze eerst in Eindhoven, maar keert dan terug naar Nice om de zaak op te lossen. In deel 4 gaat ze naar het Spaanse Blanes om de situatie op te helderen. In deel 5 (een jaar later) is Heleen via Nederland teruggekeerd naar Noord-Spanje: ze heeft er een huis gekocht van het verzekeringsgeld. Daar is ook de ontknoping van het verhaal. Dat Suzanne Vermeer Spanje als decor voor haar verhaal kiest, is niet zo gek. Ze woont namelijk al enige jaren in Barcelona. In principe is het decor in Spanje niet zo symbolisch.
Die belangenruimte is er natuurlijk wel aan boord van het cruiseschip in deel 1. De “loveboat” wordt een onderzeeër waarin Frank onderduikt.


Samenvatting van de inhoud
In de epiloog wordt heel kort (twee bladzijden) de situatie van een man beschreven die naast een mooie, jonge vrouw ligt die zijn begeert opwekt. Het is zijn minnares en hij besluit dat er aan zijn oude leven een einde moet komen. Daarvoor is nu het moment gekomen./

Deel 1 Frank Eldering komt thuis bij zijn vrouw Heleen van Rijnsburg. Ze zijn al lange tijd getrouwd en hebben ondanks vele pogingen van Heleen geen kinderen. Het huwelijk is niet verzand, maar er zit wel een beetje slijtage op. Dan meldt Frank (die in de reiswereld werkt en vaak buitenshuis is om contracten af te sluiten) dat ze in juni omtrent hun huwelijksdag een cruise in de Middellandse Zee kunnen maken. Heleen vindt het geweldig en ze krijgen een Super Hut. Frank en Heleen halen hun seksuele achterstand in en vinden het heerlijk aan boord. Jammer dat ze een beetje een “Anita & Johnny-stel” bij zich aan tafel hebben (die runnen een sauna in Gelderland en hebben beiden zonnebankbruin kleurtje. Ze zijn wat ordinair en Heleen wil niet zo veel met hen te maken hebben. Ze ziet op een avond wanneer ze in Mallorca zijn dat de vrouw van het stel een slippertje maakt met een andere man. Frank brengt Heleen naar de hut en wil nog even gaan wandelen. Daarna ziet Heleen hem niet meer en ze alarmeert de kapitein. Na de zoekactie (niets gevonden natuurlijk) gaat Heleen in Barcelona van boord. Frank wordt als officiële vermiste opgegeven.

Deel 2
Heleen is naar huis teruggekeerd en ervaart dat ze na veel belangstelling van familie en vrienden toch later wat meer aan haar lot wordt overgelaten. Ze moet de vermissing erg verwerken. Eerst verneemt ze via een kredietverlener dat Frank twee jaar geleden 200.000 euro heeft geleend dat hij maandelijks zou aflossen. Er wordt nu niets meer afgelost. Ze wist daar niets van. Van de bedrijfsjurist hoort ze enige tijd later dat er snel kan worden overgegaan toe betaling van de levensverzekering. Er is namelijk een uitspraak gedaan in Nice door de rechter. Een man beweert dat hij met Frank een samenlevingscontract had en die is officieel als vermist opgegeven. Het gaat om een bedrag van meer dan 1 miljoen euro.
Heleen is geschokt: Frank een homo? In een soort bevlieging gaat ze naar het te vinden adres in Nice, maar ze besluit een nieuw leven op te pakken en niet aan te bellen bij de man die met Frank een relatie zou hebben gehad.

Deel 3
Heleen is weer gaan werken. Ze gaat ook weer uit en op een van de avonden ontmoet ze een leuke man met wie ze wel een ‘one-night-stand’ wil. Als hij haar intiem wil benaderen, raakt ze verkrampt. Ze kan het niet. Ze zoekt de vrouw van de cruise in haar saunapark op en die zegt dat ze zeker weet dat Frank geen homo is geweest. Ik ben een ervaringsdeskundige, zegt ze.
Heleen weet ook zeker dat Frank geen homo was en zit met een groot raadsel. Ze gaat weer naar Nice. Het appartement van de relatie van Frank staat te koop en van een vrouw die er aan het werk is, hoort ze dat de man een maand geleden gestorven is. Daarna gaat ze stappen in het homocircuit en ze hoort van twee vrienden dat er ene Jorge Castellano bij betrokken is. Dat is een vreemde snuiter die verslaafd is aan drugs. De mannen wijzen haar het adres van Jorge Hij slaat haar meteen neer, en hoort hem in het Spaans telefoneren. Even later slaat ze haar slag en ze slaat Jorge neer. bij hem. Ze loopt naar de telefoon om het nummer van het gesprek te traceren dat Jorge zojuist in het Spaans heeft gevoerd.

Deel 4
Judith rijdt naar Spanje. Ze gaat naar Blanes. Ze zoekt naar het adres van de vrouw die ze via de telefoon gesproken heeft. Dat adres ligt in een buitenwijk. Romani doet open; er is ook een jongetje van drie in huis David. Dan komt er plotseling een man met een baard binnen. Heleen herkent Frank, hoewel hij met een grote baard getooid is. Hij heeft pogingen gedaan om zijn uiterlijk te veranderen.

Romani haalt uit naar Heleen. Wanneer ze bijkomt, rijdt ze met Frank naar de jachthaven. Hij zegt dat alles goed komt, wanneer ze met hem gaat varen. Heleen gelooft er geen biet van.

Frank vertelt aan boord van een kleine kruiser wat hem enige jaren daarvoor overkomen is. Door de sleur van zijn huwelijk is hij verliefd geraakt op Romani tijdens een zakenreis. Hij heeft een kind bij haar verwekt en begreep dat daardoor grote problemen zouden komen. Heleen wilde immers graag kinderen. Hij leidde al enkele jaren een dubbelleven en wilde daar een einde aan maken (de proloog) Zo kwam met hulp van Jorge (de broer van Romani) de verzekeringsfraude in het spel. Frank moest dan natuurlijk van de aardbodem verdwijnen. Dat gebeurde dus aan boord van het cruiseschip. Jorge had hem verstopt tot Barcelona en daar was hij vermomd als purser van boord gegaan. Heleen ontsteekt in woede , trapt een ruit van de boot in en even later liggen ze beiden in zee. Frank kan minder goed zwemmen en probeert meteen het bootje weer te bereiken. Heleen kan het langer uithouden, trekt haar zwemvest uit, waardoor Frank denkt dat ze verdronken is. Probleem mooi opgelost. Maar Heleen klampt zich vast aan het bootje en vlak bij de kust laat ze los om naar het strand van Blanes te zwemmen. Dan waarschuwt ze de politie en die arresteert het Spaanse stel. Heleen vertrekt eerst weer naar Nederland.

Deel 5
Een jaar later woont Heleen in Spanje. Ze denkt terug aan wat er allemaal is gebeurd.
Frank en Romani zijn door een Spaanse rechtbank veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen, mede omdat ook de Franse homorelatie om ontdekking te voorkomen om het leven was gebracht. Heleen heeft veel contact met Ana (de schoonzus van Frank) omdat die David opvangt. Haar eigen verzekeringsmaatschappij heeft een deal met haar en Franks werkgever gesloten. Ze mag de uitkering houden wanneer ze niet naar buiten treedt met het nieuws. Van het geld heeft ze een huis gekocht in Spanje. In Nederland zit Frank zijn straf uit. Het geld van de uitgekeerde fraude is niet terug gevonden.

Ana vraagt of ze een weekje op David wil passen omdat ze examen moet doen in Madrid. Dat wil Heleen wel: ze is immers gek op kinderen. Ze maakt een foto van haar en David en stuurt die op naar de gevangenis van Frank. Een soort wraakactie van haar. Er wordt dan in het boek een brief afgedrukt van Frank aan Heleen en David, waarin hij zijn zelfmoord aankondigt. Later wordt Heleen gebeld door de zus van Frank die zegt dat hij zelfmoord heeft gepleegd en ze vraagt of Heleen nu haar zin heeft. Eigenlijk belooft ze wraak.

Daarna wordt er weer een brief afgedrukt van Romani: die is ontsnapt toen ze naar een ziekenhuis werd overgebracht. Haar brief ligt bij een afgrond en de suggestie wordt gewekt dat ze zelfmoord heeft gepleegd. Vrijwel direct daarna moet Heleen zich bij de Spaanse politie melden. In die brief heeft Romani namelijk de schuld van de hele operatie bij Heleen gelegd. Zij heeft wraak gezworen vanwege het overspel; ze heeft de verzekeringsfraude opgezet als chantagemiddel voor het overspel dat Frank heeft gepleegd. Wanneer zij het geld kreeg, zou ze hen met rust laten. Heleen zegt dat alles van a tot z gelogen is, maar de Spaanse politie vindt wel dat ze alle aantijgingen moet onderzoeken. Als lezer besef je natuurlijk dat Romina wier lichaam niet is gevonden, waarschijnlijk wel zal leven.

In het volgende hoofdstuk is het al raak. Heleen wordt opgezocht door Romina die haar ontvoert met een pistool. Ook David moet hen mee. Ze gaan naar de plek waar het geld begraven is. Wat Romina op dat moment nog niet weet, is dat er zenders in Heleens blouse en Davids beertje zitten, zodat de politie hen kan achtervolgen. Later komt ze daar wel achter en ze verwijdert de zendertjes. Ze laat Heleen het geld opgraven en wanneer de laatste rugzak boven aarde komt, deelt ze een tik uit met het pistool. Dan is ineens de politie er. Romina vlucht in de gereed staande auto met David, maar rijdt zich te pletter.

Epiloog
We zijn tien jaar verder. Heleen is met David (intussen 15) op het strand. Hij vermaakt zich met Nederlandse meisjes. Er is heel wat gebeurd. Romina had zich dood gereden en David had het ongeluk gelukkig overleefd.

Ana was intussen aan kanker overleden. Heleen had er van alles aangedaan om de voogdij over David te krijgen. Door bijzondere omstandigheden was dat gelukt. David beschouwde haar als zijn moeder.

Titelverklaring
De titel hoeft geen nadere uitleg.
Deel 1 speelt zich af tijdens een cruise op de Middellandse Zee.

Motto
Het motto is een uitspraak van Multatuli.
“Verloren illusies zijn gevonden waarheden.”

Dat is een mooie paradox. Heleen raakt in het verhaal haar illusies (het mooie huwelijk dat ze met Frank denkt te hebben) kwijt en ze wordt daarna geconfronteerd met een aantal harde waarheden (feiten): haar man heeft een dubbelleven geleid en zelfs een kind bij een andere (Spaanse) vrouw. Hij heeft bovendien de verzekering getild en wil haar ook om het leven brengen. Die waarheid is hard.

Thematiek en interpretatie
“Cruise is een standaard literaire of psychologische thriller. In zijn opzet doet hij wel denken aan de thrillers van Loes den Hollander en René Appel. Man en vrouw hebben huwelijksproblemen en de man probeert zich daar op een slinkse wijze van te ontdoen. Hij kan natuurlijk zijn vrouw tijdens een cruise overboord kieperen, maar hij kiest voor een betere en ingenieuzere methode door zelf te verdwijnen. Heleen die in een rouwperiode zit, wordt dan met slechts nieuws geconfronteerd wat de motor voor de spanning van het verhaal is. Je kunt veel zeggen over haar voormalige echtgenoot Frank, maar dat het homoseksueel was, is uiterst waarschijnlijk. Wanneer de ervaringsdeskundige uit het saunapark dat bevestigt, gaat Heleen op onderzoek uit. In het homocircuit ligt overigens wel de sleutel voor de “why-dunit.”

Frank die nog blijkt te leven, heeft een dubbelleven geleid met een Spaanse schone, met een kind erbij nota bene. Pijnlijke ervaringen voor Heleen. Wanneer ze zelf ontsnapt aan de dood die Frank voor haar in petto heeft, besluit ze het nieuwe echtpaar aan te brengen. Die krijgen beiden een zeer zware gevangenisstraf.

Omdat ze met haar schoonzus goed kan opschieten, krijgt ze de opvoeding van David voor een deel in handen. Om wraak te nemen op Frank stuurt ze hem daarvan foto’s die weer leiden tot zijn zelfmoord. Je verwacht dat eerlijk gezegd niet van zo’n pientere man. Maar ja, wroeging is nu eenmaal… Om dan weer wraak te nemen op Heleen, gaat Romani dan tot een stunt over. Ze vlucht uit de gevangenis via de ambulance en suggereert dat ook zij zelfmoord heeft gepleegd. Mar dat is te doorzichtig en het duurt niet lang of ook zij is een engel der wrake geworden. Heleen moet de verborgen schat opgraven vlak voordat ze zal sterven, maar de Spaanse politie is net op tijd aanwezig en redt Heleen. Romani overleeft haar vlucht niet en het eind is al goed. Heleen zorgt tien jaar later als een moeder voor David.

Zo zijn er in deze thriller nogal wat motieven te vinden:
- Het huwelijk als een sleur
- Kinderloosheid
- Het onvermijdelijke overspel
- De spoorloze verdwijning
- De ontdekking van het dubbelleven
- List en bedrog (van de verzekeringen)
- Wraak (in diverse vormen)
- Moord
- Zelfmoord

Beoordeling scholieren.com
“Cruise” is niet al te moeilijk te lezen. De structuur van het verhaal is helder. Het is een overwegend chronologisch verteld verhaal grotendeels gezien vanuit de hoofdpersoon Heleen.
In deel 5 wordt een jaar teruggeblikt. Vreemd blijft de tijdsaanduiding. Op zijn vroegst zou de epiloog zich in 2015 kunnen afspelen en daar ziet het niet echt naar uit. (zie onder vertelde tijd)

Er is sprake van een goede spanningsboog, maar het einde is toch wel wat voorspelbaar. Dat Romani geen zelfmoord heeft gepleegd bijvoorbeeld is voor een lezer van een thriller geen verrassing. Het taalgebruik van Suzanne Vermeer is ook niet al te moeilijk en de dialogen zijn realistisch.

Het verhaal is daarom wel geschikt om op de literatuurlijst van mavo-4 of havo-5 te zetten. Voor deze groepen is de waardering op de lijst 2 punten. De amusementswaarde is ruim voldoende.
Ook vwo-leerlingen mogen het misschien wel van hun docent lezen. In dat geval zou ik het met 1 punt waarderen.

Recensies 
Op de website van www.chicklit.nl verscheen een negatieve recensie van een redactrice.
"Suzanne Vermeer is een omstreden schrijfster; de meningen zijn verdeeld over haar boeken. Toch heeft ze een vierde boek aan haar naam mogen toeschrijven. Cruise is het volgende spannende zomerboek dat deze zomer mee in de koffer kan. De marketing rondom dit boek is subliem: koop dit boek en krijg tevens een gratis cruise naar Engeland cadeau! En dat voor maar €15,00 (introductieprijs). Of het boek het geld ook zo waard is, daar valt nog wel over te twisten. Heleen is al 15 jaar gelukkig getrouwd met Frank. Om hun jubileum te vieren, trakteert Frank zijn vrouw op een cruise langs de Franse kust. Ze genieten met volle teugen, totdat Frank van het ene op het andere moment verdwenen is. Hij is nergens meer aan boord te bekennen en is onvindbaar. Heleen keert tevergeefs alleen terug naar Nederland, maar laat het er niet bij zitten. Wanneer ze te horen krijgt dat Frank een dubbelleven als homoseksueel heeft geleid in Frankrijk, gaat zij daar op zoek naar de waarheid. Aldaar krijgt zij het nodige voor haar kiezen… Het boek oogt een beetje log; het grote formaat en de oversized letters doen het boek geen eer aan. Het verhaal is eveneens een beetje onbehouwen. Het zijn vooral veel losse flarden tekst die aan elkaar gelijmd zijn door toevalligheden. Het is alsof Vermeer zich al schrijvende nieuwe ontknopingen of plotwendingen bedacht en die dan kloppend probeerde te maken door aan het begin van het boek wat scènes toe te voegen, zodat de puzzelstukjes in elkaar passen. Het klinkt op zich wel logisch om dat zo te doen, maar het komt zó vooropgezet over, dat het verhaal gewoon niet meer logisch leest. Verder gebeuren er zoveel onwerkelijke dingen en raakt de doodgewone huisvrouw Heleen van het ene in het andere criminele wereldje verzeild. Tegen de helft van het boek komt dan zomaar ineens het verlossende woord en wordt de bizarre ontknoping bekend gemaakt. Alles wat zich daarna afspeelt lijkt wel een uitgekauwde slotrede, wat naar mijns inziens totaal geen toegevoegde waarde heeft. Heleen komt wat stug en surrealistisch op mij over; ze is niet meer dan een personage op papier. Ik ervoer geen enkele affiniteit met deze persoon, waardoor ze ook niet echt tot leven kwam. Waarschijnlijk komt dit omdat het verhaal zo losjes aan elkaar geplakt is. Er zit geen vloeiende lijn in het verhaal, waardoor het nergens echt levendig wordt. Jammer, want door Vermeers vorige boek was ik nog wel zo geïnspireerd geraakt over spannende vrouwenboeken. Dit was een gemiste kans! Het enige leuke wat ik aan dit boek overgehouden heb, is een leuke cruise naar Engeland! "

Over de schrijfster en eerder gepubliceerde werk

<b>Over de schrijver  en eerder gepubliceerde werk </b>

Achter het pseudoniem Suzanne Vermeer gaat de thrillerschrijver Paul Goeken schuil.

Hij is op 48-jarige leeftijd op 21 juni 2011 op Gran Ganaria aan kanker overleden. Eerst produceerde hij enkele thrillers onder eigen naam, maar in 2006 besloot hij na overleg met de uitgever om onder een schuilnaam thrillers te schrijven. Het werd een financieel succes. Vrijwel elk jaar daarna  verscheen er een vakantiethriller. De laatste twee jaar was dat ook in de winter.

 In 2006 debuteerde “Suzanne Vermeer” met het zeer succesvolle All-inclusive, waarin een jong gezin de donkere kant van het all-inclusive vakantiesysteem ontdekt. Ook voor haar andere boeken heeft ze de reisbranche en het toerisme als uitgangspunt genomen en inmiddels is dat het unieke handelsmerk geworden voor haar ijzersterke vakantiethrillers. Momenteel schrijft ze twee thrillers per jaar: een zomerthriller en een winterthriller. Al haar titels zijn in de bestsellerlijst verschenen. De zomerthriller Cruise (2009) werd genomineerd voor de NS Publieksprijs 2010. Van Cruise zijn inmiddels al meer dan 110.000 exemplaren verkocht. Haar laatste thriller is Zwarte piste, verschenen in januari 2011.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Cruise door Suzanne Vermeer"

Ook geschreven door Cees