Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lisa's adem door Karel Glastra van Loon

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Lisa's adem
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1042 woorden
  • 23 februari 2009
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
22 keer beoordeeld

Boekcover Lisa's adem
Shadow

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.
Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar moeder Sophie was zij haar enige kind en voor Sebastiaan, de stiefvader, is zij het geheim waaraan hij ten slotte te gronde gaat.
Lisa is zeventien als zij tijdens een vakantie in Fra…

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.
Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar …

De drie hoofdpersonen van Lisa's adem hebben één ding met elkaar gemeen: het gemis van Lisa.
Voor haar vriendje Talm was zij zijn eerste liefde, voor haar moeder Sophie was zij haar enige kind en voor Sebastiaan, de stiefvader, is zij het geheim waaraan hij ten slotte te gronde gaat.
Lisa is zeventien als zij tijdens een vakantie in Frankrijk spoorloos verdwijnt. Is zij ontvoerd? Heeft ze zelfmoord gepleegd? Of is ze weggelopen?
De achterblijvers moeten leren leven met vragen waarop zij nooit antwoord zullen krijgen en raken geïsoleerd in hun eigen verdriet. Als een van de vragen echter toch wordt beantwoord, veranderen de onderlinge verhoudingen van de drie en raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling.

Lisa's adem door Karel Glastra van Loon
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A: Algemeen

1) Geef een juiste en complete titelbeschrijving:
GLASTRA LOON, Karel. van; Lisa’s adem: Amsterdam 2001

2) De motivatie van je boekkeuze:
Het leek me een spannend en ontroerend boek. Er is iemand vermist, ze gaan het raadsel oplossen enz. Waar zou Lisa gebleven zijn. Wie laat ze allemaal achter? Allerlei vragen spookte meteen door mijn hoofd. Ik was meteen erg benieuwd en daarom heb ik dit boek gekozen.

3) Korte samenvatting van de inhoud:
Tijdens een vakantie in Frankrijk met haar moeder en stiefvader verdwijnt Lisa spoorloos. Er wordt nooit meer iets van haar vernomen en daar hebben haar vriendje (Talm), haar moeder (Sophie) en haar stiefvader (Sebastiaan) het erg moeilijk mee. Ze verwerken het ieder op hun eigen manier.

Zeven jaar na de verdwijning ziet Talm, Lisa’s stiefvader Sebastiaan op televisie. Sebastiaan lijdt een zwervers bestaan. Talm gaat hem zoeken. Hij beschouwt Sebastiaan als de oorzaak van Lisa’s verdwijning, hij weet immers dat ze seksueel is misbruikt door hem.
Als hij later Sophie, de moeder van Lisa, ontmoet, komt hij tot de ontdekking dat zijn beschuldiging niet helemaal waar is. Maar dan is het al te laat; hij heeft Sebastiaan al vermoord.

B: Boek

1) Wie is de hoofdpersoon?
Er zijn in dit boek meerdere hoofdpersonen te vinden. Deze hoofdpersonen zijn: Talm, Sophie en Sebastiaan.

2) Wie zijn andere belangrijke personages?
Een ander (heel) belangrijk personage in dit boek is Lisa. Hier draait het hele boek eigenlijk om.

3) Hoe is de relatie tussen de hoofdpersoon en de andere personages?
De relatie tussen de hoofdpersoon en de andere personages zijn sterk met elkaar verbonden. Ze hebben allemaal iets gemeen met Lisa.

4) Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen?
Verdwijning van Lisa, Moord op Sebastiaan, de liefde die wordt bedreven tussen Talm en Lisa en de verkrachting op Lisa door Sebastiaan.

5) Beschrijf de fabel van het verhaal.
Sophie wordt zwanger van Albert, krijgt een dochter genaamd Lisa. Sophie gaat scheiden van Albert, Sophie krijgt een nieuwe baan ontmoet een Duitse man en krijgt daar even een relatie mee tot dat hij verongelukt. Sophie word baas van een koffiehuis. Krijgt een nieuwe relatie met Sebastiaan. Doordat Sophie een tijd in het ziekenhuis ligt krijgen Sebastiaan en Lisa een sterke band met elkaar. Uiteindelijk verkracht Sebastiaan Lisa. Ze gaan met z’n drieën op vakantie naar de Bretagne en dan is Lisa plotseling verdwenen. Wanneer ze terug komen zoeken Talm (vriendje van Lisa) en Sophie steun bij elkaar. En Sebastiaan wordt zwerver. Talm ziet Sebastiaan op tv en zoekt hem op. Talm verdenkt Sebastiaan ervan dat hij de druppel was waardoor Lisa is verdwenen en vermoord hem.


6) Beschrijf het sujet van het verhaal.
Alle gebeurtenissen worden door elkaar verteld. Het zijn allemaal gedachtes van een lange tijd geleden tot een korte tijd geleden.

7) Wat is het perspectief?
Het boek heeft een zeer wisselend perspectief. Doordat het boek 3 hoofdpersonen heeft heb je ook drie verschillende vertelperspectieven. De ene keer weet je meer van Sebastiaan, de andere keer weet je meer van Talm. Meestal weet je meer van Talm, omdat zijn gedachtes ook vaak beschreven worden. Soms worden er ook dingen verteld die Lisa’s moeder (Sophie) beleeft.

8) Vertel iets over de tijd.
Het verhaal speelt zich af in de tegenwoordige tijd. Het is na de begrafenis van Sebastiaan en Sophie en Talm zijn bij elkaar. Verder bestaat het verhaal uit verschillende lagen. Het zijn allemaal herinneringen, van een lange tijd geleden en van kort geleden. Deze worden allemaal door elkaar gehaald.
Het boek is niet in chronologische volgorde geschreven. Er wordt flink met de tijd gespeeld. Het verhaal begint midden in een gesprek van Talm en Sophie. Daarna gaat het helemaal terug naar de tijd dat Sophie nog met Albert samenwoonde. Hierna worden herinneringen en tegenwoordige tijd helemaal door elkaar gegooid om uiteindelijk weer bij het begin terug te keren. Er worden in dit boek ongeveer 25 jaren beschreven, van voor de geboorte van Lisa tot zo’n 7 jaar na haar verdwijning. Er zijn ook nog een paar flashbacks.

9) Vertel iets over de ruimte.
Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af: In Amsterdam, waar Sebastiaan en Talm zwerven. De woonboot ‘Moammar Khadafi’. Hier bedrijven Lisa en Talm de liefde. Ze praten er met elkaar over de relatie tussen Lisa en haar stiefvader. Talm praat er met Sebastiaan en vermoordt hem daar. Dit is dus eigenlijk de plek waar alle belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden. Het huis van de weduwe Koning. De weduwe zelf is op vakantie en Lisa verzorgt haar kat en de planten. Ze neemt Talm hier mee naar toe en ze gaan er voor het eerst met elkaar naar bed.

10) Wat is het thema van het verhaal?
Het thema van dit boek is liefde. De liefde van Talm voor Lisa, de moederliefde van Sophie voor Lisa, de liefde van Sebastiaan voor Lisa, de troostende liefde tussen Sophie en Talm.


11) Verklaar de titel.
De titel Lisa’s adem is eigenlijk een beetje vaag. Je kunt het namelijk op verschillende zien. De titel kan letterlijk en figuurlijk op worden gevat. Je kunt het zien als Lisa’s laatste adem omdat achterblijvers niet weten of ze nog in leven is. Ook kan je het zien als een ademtocht, een lange zoektocht zonder enig resultaat. Talm dacht vaak aan Lisa, en als hij dan aan haar dacht, dacht hij aan haar adem, haar regelmatige adem. Hij vond het iets opwindends hebben.

C: Mening:

Ik vond het een erg leuk en mooi boek! De opbouw was goed, maar de auteur maakte veel gebruik van flashbacks en dergelijke, waardoor het soms een beetje verwarrend en ingewikkeld wordt. Hij gebruikte ook niet veel namen maar veel woorden zoals; hij, zij, de man of de vrouw. Je moest erg goed blijven opletten. Het was wel leuk om het te lezen omdat het een keer wat anders was dan dat ik ben gewend. Ik vond het een origineel boek. Het was alleen jammer dat je er niet achterkwam wat er nou eigenlijk met Lisa was gebeurd. De rode draad in het verhaal veranderde tussen het midden en het eind, het ging niet meer over Lisa's verdwijning, maar over Talm's zoektocht. Ook vond ik het af en toe een beetje te langdradig er waren veel dialogen en soms was dat vervelend. Verder vond ik het boek erg interessant.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lisa's adem door Karel Glastra van Loon"