Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Joe Speedboot door Tommy Wieringa

Beoordeling 4
Foto van een scholier
Boekcover Joe Speedboot
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 947 woorden
  • 11 februari 2009
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 4
35 keer beoordeeld

Boekcover Joe Speedboot
Shadow

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bew…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lo…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Joe Speedboot door Tommy Wieringa
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1.
oorspronkelijk
Titel: Joe Speedboot
Auteur: Tommy Wieringa
Uitgever: De Bezige Bij, Amsterdam
Jaar uitgave: 2005-2006
Bladzijdes: 316
Gerne: Roman

Mijn deel
oorspronkelijk
Titel: Joe Speedboot
Auteur: Tommy Wieringa
Uitgever: stichting uitgeverij XL, Den Haag
Jaar uitgave: 2006 ( op basis van de oorspronkelijke
uitgave van 2005 )
Bladzijdes: 431
Gerne: Roman

2.
In het begin vond ik het lastig verhaal. Ik snapte niet
precies waar het over ging, omdat het allemaal nog niet

duidelijk was uitgelegd. Dit heeft er wel voor gezorgd
dat ik door wilde blijven lezen. Ik kan bijvoorbeeld
precies voorstellen hoe Lomark er uit zou zien en heb
een goed beeld van de personen. Ik vond dat het zo
duidelijk was hoe een persoon zich voelde. Dat werd
ook heel duidelijk beschreven. Er waren een paar
stukken saai om te lezen, als hij in gaat op de samoerais en dat dan uitgebreid vertelt, wordt het heel even saai. Gelukkig was dat maar 1 keer en is het verder interessant om te lezen. Ik vond het boek ook makkelijk te lezen, omdat er geen moeilijke woorden worden gebruikt. Tommy Wieringa gebruikt een duidelijke structuur van schrijven. Ik vond wel dat je even door de eerste bladzijden moest lezen, omdat je even moet wennen aan de manier van schrijven . Meestal heb je het niet door als je snel leest, maar als je intensief leest, zit er een bepaalde humor in het verhaal. Frans doet soms best grappig over zijn handicap, maar hij zou natuurlijk niets liever willen dan een normaal leven. Ik vond het einde versneld, want hij schrijft over wat er verder is gebeurd. Ik vond wel dat het nodig was om een uitleg te geven over wat er verder zou gebeuren met de personen

3.
In dit verhaal zaten verschillende open plekken. Een van de belangrijkste was denk ik wat er gebeurde met de hoofdpersoon.
-Je wist niet waarom hij verlamd was en dus in een rolstoel zat.
Op blz. 144 kom je erachter waarom frans verlamd is geraakt en waardoor. Hij lag in het gras te slapen en in zijn slaap is hij overreden door een cyclomaaier waardor hij zijn rug brak.
-Verder waren er nog vele open plekken die te maken hadden met PJ. Dit omdat Frans helemaal weg van haar was, maar ook Christof was verliefd op haar.
Je wist dus niet of een van de twee nog een relatie met haar krijgt en hoe de ander daar eventueel zou op reageren. Je komt er op blz. 427 achter dat christof en PJ een relatie krijgen en trouwen, op de bruiloft vliegt Joe over met een vliegtuig waarachter een banier zit waarop staat hoer van de eeuw dus hij gaat er niet echt goed mee om.

-Ook een open plek rond PJ is als Frans met haar naar bed gaat. PJ heeft dan nog een relatie met Joe en je vraagt je dan af of Joe er nog achter komt wat Frans en PJ hebben uitgespookt en hoe hij daarop eventueel op zou kunnen reageren.
Dit is een open plek waar niets meer over gezegd word en dus altijd een vraag zal blijven.
-Verder wilde ik graag weten hoe het verdere leven van Frans eruit zou gaan zien. Dit omdat Frans maar beperkte mogelijkheden had. Dat vormde dus ook een open plek.
De vele open plekken zorgden ervoor dat je het boek bleef doorlezen. Je wilt weten wat er verder gaat gebeuren in het verhaal.

4.
Het boek is verdeeld in drie delen, waarbij het laatste deel gebruikt word als nawoord waar in het de rest word verteld. De tijd is rond deze tijd uiterlijk 1990 omdat PJ in 1993 naar Nederland gekomen is. Het verhaal is verder op een paar kleine puntjes na helemaal chronologisch. Er waren naar mijn menig maar 2 flashbacks:
- hoe het ongeluk van Fransje ging wat er gebeurde.(blz.144)
- hoe het ongeluk van de vader van Joe ging.(blz.16)
het is ook een beetje fabelachtig omdat lomark volgens mij helemaal niet bestaat maar gewoon uit de duim gezogen is, wat me ook een beetje sterk lijkt is het ongeluk van Frans als je word overreden door een cyclomaaier ben je niet alleen verlamt maar ook echt wel een beetje dood.

5.
De ik-verteller van dit boek is Frans hij is 14 jaar en hij woont in lomark. Hij is een alwetende verteller hij weet dingen die hij niet kan weten. Hij is de enige verteller in dit boek alles word vanuit hem beschreven hij gebruikt de woorden ik, mij, we, ons, mijn waardoor je merkt dat alles al gebeurt is voordat hij dit heeft verteld.

6.
Slot:

Het was een bijzonder boek omdat het niet over normale dingen van het leven gaan. Het gaat over een invalide jongen normaal gaan boeken over helden enzo Ik ken persoonlijk een paar mensen in een rolstoel. Hun leven is daardoor heel erg veranderd omdat ze in een rolstoel gekomen zijn. Soms is het boek een beetje saai maar vooral in het tweede deel, het zwaard, is het leuker omdat er dan meer dingen gebeuren. Ook de surrealistische dingen die in het verhaal zitten zijn wel leuk, zoals dat een paar jongens van vijftien jaar oud een luchtvaardig vliegtuig bouwen dat kan namelijk niet echt of dat een gehandicapte jongen de nummer twee van de wereld wordt met armworstelen of het dorp waar ze wonen en het zich allemaal afspeelt. Er zitten veel dingen in die op waarheid gebaseerd zijn maar ook dingen die gewoon uit de duim gezogen zijn waardoor het wel leuk word om te lezen door de onverwachte dingen die er gebeuren. Daarom is het een redelijk boek om te lezen. En raad ik het mensen wel aan om te lezen ook al kun je, je niets voorstellen bij de titel van het boek maar daar moet je gewoon doorheen kijken en beginnen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Joe Speedboot door Tommy Wieringa"