Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1191 woorden
  • 5 februari 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
10 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het achterhuis
Titel: Het Achterhuis
Schrijfster: Anne Frank
Samenstellers: Otto Frank en Mirjam Pressler

Er staan geen tekeningen in, wel foto’s.

Hoofdpersoon:
Anne Frank

De andere belangrijke personen:
De andere onderduikers:
Otto, Edith en Margot Frank
Hermann, Petronella en hun zoon Peter van Daan
Albert Dussel

De vier helpers:
Victor Kugler, Johannes Kleiman
Miep Gies en Elisabeth (Bep) Voskuijl

De echte namen van de helpers waren Anne niet bekend. Dit was voor de veiligheid van de helpers zodat ze niet verraden zouden kunnen worden

Het verhaal:
In 1933 is Anne Frank, een Duits Joods meisje, met haar vader,

moeder en zus naar Amsterdam gevlucht omdat het in Duitsland niet meer veilig was voor de Joden. Ze gaan wonen op het Merwedeplein in Amsterdam. Haar vader wordt directeur van een bedrijf dat pakjes geleermiddel verkoopt waarmee je zelf jam kon maken: Opekta heette dat.

Op 12 juni 1942, op haar dertiende verjaardag, krijgt Anne een dagboek cadeau. Op deze dag schrijft ze voor het eerst in haar dagboek:
“ik zal, hoop ik, aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik nog aan niemand gekund heb, en ik hoop dat je een grote steun voor me zult zijn”.
Anne schrijft hoe het leven voor Joden steeds onaangenamer wordt door allerlei Jodenwetten.
Blz 15 voorlezen.

Anne schrijft haar belevenissen in de vorm van brieven aan een denkbeeldige vriendin, Kitty.
In de eerste weken na haar verjaardag gaat Anne nog naar het Joods Lyceum in Amsterdam, maar al snel moet ze van school af omdat Margot, de zus van Anne, op 5 juli 1942 een oproepkaart kreeg om in Duitsland te gaan werken. De familie zou al gaan onderduiken maar door deze oproep gaan ze 2 weken eerder dan gepland. Ze gaan wonen in het achterhuis van het kantoorpand, waarin haar vader, Otto Frank, werkt. Ze moeten met dikke lagen kleding aan er naar toe want het zou wel heel verdacht zijn als een Joods gezin met koffers over straat zou lopen. In de voorgaande maanden waren al diverse meubelstukken en bezittingen van de familie Frank overgebracht naar het Achterhuis. Anne en haar vader, de harde werkers van het gezin, beginnen gelijk met opruimen, maar Margot en de moeder van Anne ploffen gelijk op het bed neer.
Anne maakt haar kamer gezellig met prentbriefkaarten, haar filmsterrenverzameling en plaatjes van de leden van het Koningshuis.

Door middel van een draaibare boekenkast worden ze van de buitenwereld afgesloten. Verder moesten de gordijnen worden dichtgenaaid. Het werk in het kantoor gaat gewoon door, dus de onderduikers moeten overdag muisstil zijn, ze zijn dan ook erg bang dat ze gehoord en/of ontdekt zullen worden.
Daarom mag de wc niet doorgetrokken worden en mogen ze niet hoesten. En ze mogen niet naar buiten. Ze mogen alleen nog visite krijgen van hun helpers. Alleen beneden in het kantoor is warm water en daar wassen zij zich dan ook ‘s avonds. Anne mist haar kat Moortje waar ze gek op was.


Na een week komt de familie van Daan bij hen inwonen.
Vier maanden later volgt Albert Dussel, een tandarts.
Anne deelde eerst een kamer met haar zus Margot maar nu moet ze haar kamer met hem delen, maar ze vindt hem helemaal niet zo aardig.

Naast het schrijven over haar dagelijkse leven schrijft Anne veel over haar gevoelens en gedachten.
Ze schrijft dat ze niet van haar moeder houdt omdat ze haar geen echte moeder vindt, haar moeder ziet haar dochters meer als vriendinnen. Er is geen vertrouwensband.
Anne heeft ook vaak ruzie met haar moeder. Ze voelt zich vaak niet begrepen door haar.
Ze heeft wel gevoelens voor haar vader, heel veel zelfs, ze kon goed met hem praten. Haar vader verdedigt haar, begrijpt haar en is geduldig. Toch voelt Anne zich vaak alleen.
Later zoekt ze vooral ‘s avonds vaak het gezelschap van Peter van Daan, die ze eerst maar een tamelijk saaie en verlegen slungel vond maar van wie ze later gaat houden. Ze kan goed met hem praten en brengt veel tijd met hem door op zijn kamer.

Met zoveel mensen in zo'n kleine woonruimte is de spanning vaak om te snijden. Er zijn dikwijls irritaties tussen de bewoners.
Anne zelf wordt vaak vervelend, praatziek en bemoeierig gevonden door de andere onderduikers en wordt tot vervelens toe vergeleken met haar zus Margot die zo mooi en netjes is en overal goed in is.
Anne heeft niet veel contact met haar zus, maar vindt het wel vervelend voor Margot dat zij geen goede vriend of vriendin in het Achterhuis heeft, zoals zijzelf Peter heeft.


Een aantal mensen van het kantoor voorzien de onderduikers van eten en boeken en zorgen ervoor dat ze schriftelijke cursussen kunnen volgen om de tijd door te komen. Anne studeert ook veel, vooral Frans, geschiedenis en steno. Zij wil graag journaliste of schrijfster worden. Na een oproep op de radio door Minister Bolkestein is ze meteen begonnen met het overschrijven en verbeteren van haar dagboek.
Verder wordt er als tijdverdrijf veel gelezen door de onderduikers, en Anne maakt met haar vader een stamboom van de familie.
‘s Avonds wordt er ook nog kantoorwerk gedaan.

Via de radio, waar ze 's avonds naar luisteren, horen de onderduikers berichten over het verloop van de oorlog. Van hun helpers horen ze ook dat hun Joodse kennissen zijn opgepakt:

Voorlezen: Blz. 54

‘s Nachts hoort Anne vaak vliegtuigen en bombardementen, ze is dan bang en kruipt bij haar vader in bed. Ook Amsterdam Noord wordt een keer zwaar gebombardeerd.
Er is steeds minder voedsel te krijgen en ook andere goederen zoals zeep worden schaars. Er wordt diverse malen ingebroken in het Kantoor, door dieven die op zoek zijn naar voedsel en waardevolle spullen. De onderduikers zijn dan erg bang dat ze ontdekt zullen worden.

Op Dinsdag 1 augustus 1944 schrijft Anne voor het laatst in haar dagboek.

Op 4 augustus 1944 vallen de Duitsers het pand binnen. Het achterhuis wordt ontdekt en alle bewoners worden gearresteerd. Zij zijn verraden maar er is nooit bekend geworden door wie.
Zij worden via Westerbork naar Auschwitz vervoerd en wanneer de Russen, de bevrijders, dat kamp naderen, worden Anne en Margot naar het kamp in Bergen-Belsen overgebracht. In februari, Twee maanden voor de bevrijding van dat kamp, sterft Margot aan tyfus, en een paar dagen later overlijdt ook Anne aan honger, kou en ziekte. Van alle onderduikers overleeft alleen Otto Frank de concentratiekampen. Kleiman en Kugler, die ook waren opgepakt en naar een Nederlandse gevangenis werden gebracht, keren na de oorlog terug naar Amsterdam.
Miep Gies heeft Anne’s dagboek direkt na de inval bewaard in haar bureau. Toen duidelijk was dat Anne niet meer leefde heeft zij het dagboek aan Otto Frank gegeven.

Otto vervult de wens van zijn dochter Anne, en zorgt ervoor dat het dagboek wordt uitgegeven in wel meer dan 60 talen.
Er komt zelfs een theaterstuk: De dairy of Anne Frank.

Mening
Ik vond het boek interessant, spannend en ook een beetje zielig.
Ik vind dat Anne heel mooi kon schrijven en denk dat zij, als zij nog geleefd had, ook een heel beroemde schrijfster zou zijn geworden.

Vragen:
1) Hoe noemt Anne haar dagboek?
Kitty
2) Hoe heet de tandarts die ook in het Achterhuis komt wonen?
Albert Dussel
3) Hoe wordt het achterhuis van de buitenwereld afgesloten?
Via een draaiende boekenkast.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"