Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gevangenis met een open deur door Jan Terlouw

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Gevangenis met een open deur
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1132 woorden
  • 3 februari 2009
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
12 keer beoordeeld

Boekcover Gevangenis met een open deur
Shadow
Gevangenis met een open deur door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De titel van het boek is: Gevangenis met een open deur.

De schrijver van het boek is Jan Terlouw.

De naam van de uitgever is Wolters-Noordhoff, Groningen.

Het boek is in 1986 voor het eerst uitgekomen.

De belangrijkste personen uit het boek zijn:
Aart Keizer
Ex-commissaris van de politie. Hij is de opa van Josje Keizer. Hij moet en zal bewijzen dat er iets illegaal is aan de Living Souls.
Valentijn de Boer
Hij was vroeger aan de drugs geraakt en is er zelf weer vanaf gekomen. Hij is uitgekozen door ex-commissaris Keizer om hem te helpen met zijn plan.

Paul van Ravenswaai
Paul is heel erg koppig. Als hij iets niet wil, dan doet hij het ook niet. Hij is ook uitgekozen door ex-commissaris Keizer om hem te helpen met zijn plan.
Josje van Duivenbode
Josje is de kleindochter van ex-commissaris Keizer. Ze wil alles weten en ze weet wat er goed voor haar is en gelooft niet snel dingen. Zij is ook uitgekozen door ex-commissaris Keizer.

Korte samenvatting
Er is een sekte: The Living Souls. Ze hebben een hoofd: de Ziener. Die praat tegen mensen en zo gaat hun ziel weer leven. Ooit is er een dochter van vrienden van de Ex-commissaris Keizer bij de sekte gegaan en 'gehersenspoeld'. Ze wilde alleen nog maar bij de sekte zijn en kwam nooit meer thuis. De Keizer had beloofd dat hij achter de sekte aan zou gaan want volgens hem is het gevaarlijk. En hij gaat erachteraan. Aart Keizer kiest 3 personen uit die hem geschikt lijken om zijn plan uit te voeren. Hij komt uit op Valentijn, Paul en zijn kleindochter Josje. Zijn plan is om deze drie personen binnen te laten dringen in de sekte. Ze moeten dan uitvinden wat er mis is met de sekte. Al snel komen Valentijn Paul en Josje de sekte binnen. Maar na een korte tijd wordt Valentijn uit de sekte gegooid omdat de sekte doorheeft dat hij in een complot zit. Paul vindt dat de Living Souls gelijk hebben en hij vindt het fijn dat iedereen bij elkaar en dat er geen vragen worden gesteld. Paul die is dus echt overtuigd van de Living Souls. De sekte komt te weten dat Josje iets te maken heeft met Valentijn en Aart Keizer. De voorziener en de Lofties zeggen tegen Josje dat ze een hele goede 'Living soul' kan worden. Ze denken haar in te palmen, maar Josje blijft nuchter. Valentijn blijft nog wel mee doen, hij heeft een contact persoon die hem vertelt wat er gaande is: Céline. Nadat er een tijd is verstreken komt Josje met bewijs dat de ziener niet legaal is. Zo wordt de sekte opgeheven, maar blijven de mensen wel bij elkaar. Paul die wordt ook weer normaal en merkt ook dat de ziener ongelijk heeft.

Motivatie
Ik koos voor dit boek omdat ik al meer boeken van Jan Terlouw heb gelezen, zoals Oorlogswinter. Dus toen dacht ik dat dit boek ook wel een leuk boek zou moeten zijn. Ik zag hem staan bij ons in de boekenkast en las de achterkant en het leek me wel een leuk boek. Het was een lijster dus dat kwam mooi uit, dat zou die in ieder geval goedgekeurd worden.

Uiterlijk Boek
De voorkant spreekt mij niet zo zeer aan, alleen de titel. En dat het een lijster is , dus dat ik het zeker voor mijn boekverslag mag gebruiken. De achterkant is ook niet echt bijzonder, het is gewoon wit met een lijster-teken erop. Als je de tekst op de achterkant leest trekt me dat wel aan.

Titel

Gevangenis met een open deur. Bij de Living Souls ben je vrij om in en uit te lopen, maar je wordt zo ingepalmd dat je eigenlijk niet weg wil. Als je daar wegblijft dan vind niemand je meer aardig.

Mening
Het boek vind ik verrassend. “... 'Ik wou even zeggen meneer Keizer, dat ik niet meer mee doe met uw project.” Dat zegt Paul op een begeven moment tegen De commissaris en Valentijn. Ik vond het wel een beetje verrassend want van Paul had ik zoiets eigenlijk niet gedacht, omdat hij altijd voet bij stuk houdt. Op het einde vind ik het ook wel grappig als Valentijn en Leo met muntjes op het hoofd van de voorziener gaan gooien. “... Valentijn vond dat het moment was gekomen om een handvol munten naar beneden te gooien. Ze rinkelden en dansten op de planken van het podium. 'Wat is dat?' riep de voorziener. De twee jonge mannen gooiden nu allebei twee handen vol munten richting het hoofd van de grote leider...” Op deze manier gaat het even door in het boek en dat vond ik wel grappig.
Ik geef dit boek een 7. Het is niet een boek waarvan je denkt: dit is echt een goed boek maar ook niet: dit is echt slecht. Het is wel een redelijk boek. Maar ik heb betere en leukere boeken gelezen.

EXTRA OPDRACHT

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. Het meest speelt het zich af in het gebouw van the Living Souls, dat staat aan de Prinsengracht. Het zijn eigenlijk twee huizen waar de tussenmuur uitgesloopt is. Het gebouw heeft vier verdiepingen. “... Op de begane grond was een grote zaal, waarin zeker vijfhonderd mensen konden zitten. Verder was er beneden een grote keuken, redelijk modern ingericht. Op de eerste verdieping waren twee grote eetzalen en nog een aantal vertrekken waar je televisie kon kijken, koffie drinken, kortom je aangenaam en onschuldig ontspannen. De tweede verdieping bestond helemaal uit slaapzalen en enkele badkamers. De hoogste verdieping was verboden terrein. Daar woonden de Voorziener en de vier Lofties...” De besprekingen van ex-commissaris Keizer, Paul, Valentijn en Josje spelen zich af in een café aan de Leidschestraat, ook in Amsterdam. “... Het leek wel alsof het café aan de Leidschestraat hun tweede tehuis was geworden. Ze zaten er weer...”

Waarom het zich in Amsterdam afspeelt weet ik niet zo goed, maar ik denk omdat er in Amsterdam wel meer sekten zijn. Het café gebruikt de schrijver voor de besprekingen van ex-commissaris Keizer, Paul, Valentijn en Josje. Ik denk omdat het daar rustig is en ze kunnen tegelijkertijd wat drinken, dat is een beetje ontspannend. Het gebouw van The Living Souls staat aan een plein. Ik denk niet dat dat een speciale bedoeling heeft gehad.

De tijdsverloop in dit boek is chronologisch. Behalve dan de dossiers van Paul, Valentijn en Josje, maar die vallen er een beetje buiten. Er zijn geen flashbacks of verwijzingen naar de toekomst. Er zijn ook geen duidelijke tijd vertragingen of tijd versnellingen in het boek.

De vertel tijd van het boek is 206 bladzijden. De vertelde tijd is ongeveer drie weken. Na een anderhalve week werd Valentijn uit de sekte gezet, Josje mocht toen nog maximaal een week in de sekte blijven van de ex-commissaris. Maar ze bleef uiteindelijk nog een paar dagen langer.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gevangenis met een open deur door Jan Terlouw"