Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 1685 woorden
  • 29 januari 2009
  • 166 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
166 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1.1 Primaire gegevens
Titel: Het achterhuis
Schrijver: Anne Frank
1e druk: 1947
Aantal bladzijden: 273

1.2 Titelverklaring
“Na de oorlog wil ik in ieder geval een boek getiteld Het Achterhuis uitgeven. Of dat lukt blijft ook nog de vraag, maar mijn dagboek zal daarvoor kunnen dienen.” Anne wilde graag schrijfster worden. Tijdens de tweede wereldoorlog moest ze met haar familie onderduiken, en dat deden ze in het “Achterhuis”, verborgen ruimtes achter een kantoor.

2.1 Samenvatting
Op haar 13e verjaardag krijgt Anne Frank van haar ouders een dagboek cadeau. Anne komt uit een joodse familie en is daarom jaren eerder al van Duitsland naar Nederland geëmigreerd. Ze zit in de eerste klas van het Joodse Lyceum, het is juni 1942. Maar dan moet het gezin onderduiken, samen met de familie Van Daan. Via een draaikast in het kantoor van haar vader kom je in het Achterhuis, een stel verborgen kamers waar Anne vanaf dan woont. De familie Frank en de familie Van Daan hebben veel ruzie. Dan komt er nog iemand bij wonen, meneer Dussel, met wie Anne haar kamertje moet delen. Anne voelt zich vaak het middelpunt van allerlei verwijten en aanmerkingen en irriteert zich aan de mensen om haar heen, iedereen zit continu op elkaars lip. De omstandigheden in het Achterhuis zijn dan weer eens wat beter, en dan weer eens wat slechter maar Anne probeert er meestal maar het beste van te maken. Ze houdt zich nog altijd bezig met haar schoolvakken en ze merkt, dat ze in een korte tijd veel verandert. Ze komt in de puberteit en denkt veel na over alles en iedereen maar vooral over zichzelf. Ze merkt dat ze ook een serieuze kant heeft, die niet altijd om alles lacht en speelt maar volwassener is. Maar ze merkt ook dat de kant die ze meestal uitdraagt naar de buitenwereld haar andere kant is, de komische, die veel kritiek te verduren heeft van haar huisgenoten. Dan wordt Anne verliefd op Peter, de zoon van de Van Daans en Peter ook op haar. Ze is blij dat ze iemand gevonden heeft die ze in vertrouwen kan nemen en ze zijn vaak bij elkaar, ook al vindt haar vader dat niet zo goed. Er komt goed nieuws over de oorlog, de Engelse invasie is begonnen en het ziet er hoopvol uit. Anne hoopt dat de oorlog nu snel afgelopen zal zijn en dat ze over een paar maanden weer naar school kan.. Maar dan stopt Annes dagboek. Er kwam een inval in het Achterhuis, alle onderduikers werden gearresteerd en naar concentratiekampen gebracht. Anne overleed in maart 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen, twee maanden voor de bevrijding van Nederland. Ze was toen 15 jaar. Haar dagboek werd gevonden en afgedrukt. Van de onderduikers is alleen Annes vader teruggekomen uit het concentratiekamp, hun helpers Kraler en Koophuis keerden ook terug. Het Achterhuis is nu een museum geworden.


2.2 Thema en motieven
Het thema van het boek is onderduiken in de oorlog tijdens je puberteit. Anne is ook maar een meisje die met zichzelf in de knoop zit, maar ze zit wel in heel bijzondere omstandigheden die dat bepaalt niet makkelijker maken voor haar. Ze schrijft voor zichzelf, ze schrijft dingen van zich af en denkt erover na. Iedereen is bang en niemand weet wat er morgen gaat gebeuren.. De motieven die verder in het boek voorkomen zijn liefde, als ze met Peter gaat of terugdenkt aan vroeger, de andere mensen die ze kent en geloof, als ze schrijft over God en Jezus enzo. Ook gaat het over relaties met andere mensen en soms over politiek.

2.2 Personages

Anne:
Anne Frank is de hoofdpersoon van dit verhaal. Dit is haar dagboek waar ze haar leven in beschrijft. Anne een joods meisje van rond de 14 jaar en ze wordt door anderen vaak gezien als een beetje verwend of irritant en heeft daarom soms ruzie met de rest van het Achterhuis. Ze is op 12 juni 1929 geboren in Duitsland maar verhuisde in 1933 naar Nederland. Anne is energiek en een beetje een flirt, vooral in het begin van het boek dan. Anne heeft donker haar en donkere ogen. Ze heeft veel hobby’s en interesses waaronder filmsterren en boeken. Ze is een rond personage.
Margot:
Margot Frank is Annes zus, die geboren is in 1926. Soms lijkt Margot de perfecte engel op wie Anne meer zou moeten lijken. Ze is ijverig, knap, en ga zo maar door. Anne schrijft niet bijzonder vaak over Margot in haar dagboek, maar ze kunnen wel met elkaar praten als dat nodig is. Margot komt in het boek vooral naar voren als een plat personage.
Vader/Pim:
De vader van Anne wordt meestal Pim genoemd. Anne mag hem graag, hij helpt haar met schoolwerk en heeft niet veel ruzie. Pim is bescheiden en een goeie vader. Ook hij is een vrij plat personage.
Moeder:
Anne heeft niet zo’n goede band met haar moeder. Ze schrijft verder ook niet vaak over haar, dus je komt niet veel over haar te weten. Soms heeft ze ruzie met mevrouw van Daan, of met Anne. Anne heeft eigenlijk het idee dat haar moeder niet echt een moeder voor haar is. Ze is een plat personage.
Peter van Daan:
Peter is de zoon van de Van Daans. In het begin kijkt Anne niet al teveel naar hem om, ze interesseert zich niet echt in hem of vindt hem alleen maar vervelend. Maar later in het boek begint ze echt verliefd op hem te worden en ze wil graag bij hem zijn. Dat lukt dan ook. Peter is heel anders dan Anne, hij is stil en ingetogen. Anne krijgt niet veel uit hem, en daardoor blijft hij een plat personage.

Meneer van Daan:
De vader van Peter. Anne schrijft heel weinig over meneer, hij is een plat personage.
Mevrouw van Daan:
Anne kan totaal niet goed met haar overweg. Ze zeurt en klaagt en heeft veel aan te merken op Anne. Vooral in het begin hebben ze vaak ruzie, later kan mevrouw van Daan iets beter met de rest opschieten. Ze is een plat personage.
Dussel:
Dussel is een geleerde tandarts die met Anne de kamer deelt. Anne kan niet goed met hem opschieten, ook hij heeft veel kritiek. Anne vindt dat hij dom doet, ondanks dat hij geleerd is. Hij is een plat personage.
Elli:
Is een van de helpers van de onderduikers. Ze neemt eten mee en leesvoer en vertelt over de rest van de wereld. Ze is een plat personage.
Miep:
Is net zoals Elli een van de helpers. Ook een plat personage.
Kraler:
Is hetzelfde als Elli en Miep. Hij helpt met gevaar voor eigen leven. Aan het eind van het verhaal wordt hij ook opgepakt door de Duitsers, maar keert gelukkig weer terug later. Hij is een plat personage.
Koophuis:
Zelfde verhaal als Kraler. Ook hij is een van de helpers en wordt op het eind opgepakt maar keert terug. En ook hij is een plat personage.


2.4 Verteller en perspectief
De verteller van het verhaal is Anne Frank, ze vertelt het tegen Kitty, haar denkbeeldige vriendin, haar dagboek. Ze vertelt het verhaal dan ook vanuit een ik-perspectief.

2.5 Tijd
De verteltijd van het boek is best lang. Ik lees nooit met een stopwatch ernaast maar het leest niet echt snel weg, omdat het ouderwets is misschien. Ik heb er een paar maanden in gelezen, de ene week niets en de andere week elke dag dus alles bij elkaar denk ik tussen de 25 en 30 uur voor het uit was.
De vertelde tijd van het boek is 2 jaar, 1 maand en 17 dagen. Het speelt zich namelijk af van 14 juni 1942 tot 1 augustus 1944. En daarna nog één bladzijde over hoe het verder is gegaan in de paar jaren daarna.
Het verhaal is in chronologische volgorde, gewoon steeds weer en dag erbij. Soms zitten er terugblikken in het verhaal, bijvoorbeeld als Anne terugdenkt aan haar overleden vulpen. Vooruitblikken zijn er bijna niet, behalve wanneer Anne hoopt en droomt over de toekomst, maar het meeste is toch gewoon chronologisch.

2.6 Ruimte
Het verhaal speelt zich af in het Achterhuis. Helemaal aan het begin van het boek woonde Anne nog wel ergens anders, maar dat is maar een heel kort stukje. Het Achterhuis staat in Amsterdam en is een ruimte die nog niet eens zo slecht getroffen is voor onderduikers, vindt Anne, maar wel te klein voor zoveel mensen, dat is niet goed. De sfeer is er dus ook altijd gespannen, door de oorlog, door de ruzietjes..

3.1 Bronnen
De enige bron die ik heb gebruikt naast het boek zelf is de website
http://www.verdec.com/hulpje/boekvers/achterh.htm, waar ik via Google op kwam.

4.1 Motivering boekkeuze
Ik kan me nog herinneren dat me toen ik een jaar of acht was door mijn oma werd verteld dat ik dit toch zeker ook wel een keer zou gaan lezen, als ik ouder was..? Ik heb dat altijd onthouden, maar ik denk dat ik het anders ook wel had gelezen. Gewoon omdat het een heel beroemd boek is en niet voor niets, en ik er nieuwsgierig naar was. Het is goed om te weten wat er zo is gebeurd in de oorlog, maar tegelijkertijd gaat het ook over een meisje net zoals ik, wat het interessanter maakt.

4.2 Mening
Voor hetzelfde geld was ik Anne geweest en zij mij. Anne is eigenlijk zomaar een meisje in de puberteit en veel dingen die ze schrijft vind ik heel herkenbaar, ook al is ze op sommige punten totaal iemand anders dan ik. Ik heb nu een idee hoe het eraan toeging in de oorlog, zo gaat het vandaag nog steeds op veel plaatsen. Sommige stukjes volgde ik niet helemaal, daar las ik dan gewoon overheen zonder precies te begrijpen wat er stond. Dat komt misschien door het ietsje ouderwetse taalgebruik of doordat ik te weinig weet van de oorlog of van politiek. Maar ik heb de sfeer in ieder geval helemaal meegekregen. Ik vind dat Anne best een goede schrijfstijl had en het is goed voor haar dat ze een beroemde schrijfster is geworden, zoals ze zo graag wilde. Jammer dat ze er zelf niet bij kon zijn... het einde is best eng! Het had iedereen kunnen overkomen! Maar ik ben blij dat ik dit boek gelezen heb.

REACTIES

H.

H.

ik heb het boek ook gelezen. alleen ik ben niet zo goed in het schrijfen van boekverslagen, ik ben echt blij dat deze site bestaat ik haal altijd een voldoende :)
xx

13 jaar geleden

J.

J.

leuk maar waar is het stukje van het achterhuis

7 jaar geleden

L.

L.

Danku voor deze zeer goedeboekbespreking, ik zal het zeker gebruiken bij mijn boekverslag

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"