Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een jongensoorlog door J. Bernlef

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Een jongensoorlog
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 650 woorden
  • 5 augustus 2008
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
34 keer beoordeeld

Boekcover Een jongensoorlog
Shadow

Het is oorlog. De jongen Michiel wordt door zijn moeder Amsterdam uit gestuurd om in veiligheid op het platteland het einde van de oorlog af te wachten. In het gezicht van Jan Tulp en op school weet hij met enige moeite een eigen plek te veroveren. De wereld in het dorp lijkt duidelijk. De dokter heult met de vijand, boek Tulp houdt vast aan zijn principes, de buurman…

Het is oorlog. De jongen Michiel wordt door zijn moeder Amsterdam uit gestuurd om in veiligheid op het platteland het einde van de oorlog af te wachten. In het gezicht van Jan Tulp…

Het is oorlog. De jongen Michiel wordt door zijn moeder Amsterdam uit gestuurd om in veiligheid op het platteland het einde van de oorlog af te wachten. In het gezicht van Jan Tulp en op school weet hij met enige moeite een eigen plek te veroveren. De wereld in het dorp lijkt duidelijk. De dokter heult met de vijand, boek Tulp houdt vast aan zijn principes, de buurman is een NSB'er die met de vrouwen solt. Maar langzaam wijkt de gemakkelijke dagelijksheid en ontdekt Michiel dat niet alles is wat het lijkt. Dat er voor principes een prijs betaald moet worden, dat liefhebben en eerlijkheid niet altijd samengaan en dat wat fout lijkt ook goed kan zijn.

Een jongensoorlog door J. Bernlef
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Een jongensoorlog

Ongeveer drie weken geleden heb ik het boek “Een jongensoorlog” van J. Bernlef gelezen. Ik vond het een aansprekend boek en dus besloot ik er maar een ckv verslag van te maken, aangezien er een kunstwijzer voor is.

Het boek wordt vooral verteld door het vertelperspectief van de ik-persoon (Michiel in dit geval). Er worden slechts af en toe letterlijke citaten van anderen verteld, maar het meeste wordt verteld door de ik-persoon die vertelt wat hij allemaal meemaakt. Een goed voorbeeld hiervan is als Michiel een gewonde soldaat stiekem eten moet geven. Hier worden alle details goed verteld en merk je dat Michiel het zelf allemaal vertelt.

De schrijver vertelt het verhaal voornamelijk chronologisch. De gebeurtenissen worden een voor een besproken en de gebeurtenissen lopen niet door elkaar. Slechts af en toe wordt er een flashback of een vooruitwijzing gebruikt. Zo kijk Michiel al een geruime tijd uit naar de bevrijding van de Amerikanen en stelt hij zich voor hoe dat zal zijn.


Het verhaal is ernstig en alledaags geschreven. Zaken die eigenlijk niet zo boeiend zijn, worden spannend gemaakt door veel details te geven en hierdoor krijg je dus het geval dat er veel problemen op komst zijn, terwijl dat vaak helemaal niet nodig. Als er bijvoorbeeld een vliegtuig neerstort, is het halve dorp in paniek uit angst dat het een Duitser zou kunnen zijn, terwijl het vliegtuig is neergestort en de piloot dus flink gewond is en weinig kan uitrichten tegen tientallen mensen.

Her verhaal speelt in het heden. Je zit als lezer midden in de oorlog en er wordt nauwelijks vertelt over het verleden of de toekomst. Hoewel, Michiel kijkt wel uit naar de bevrijding en heeft het daar vaak over. Maar er wordt vooral verteld vanuit het heden.

De meeste karakters zijn “round characters” in dit boek. Ze hebben namelijk een menselijk karakter dat je ook in echt tegen zou kunnen komen en veranderen in de loop van het verhaal. Michiel ontwikkelt zich van een klein ventje van 12 jaar tot een bijna-volwassen jongen door alle gebeurtenissen die hij meemaakt in het boek. Hij is veel zelfstandiger geworden en begrijpt meer dingen die hij niet begreep voordat hij naar Driewoude vertrekt.

De hoofdpersoon bevindt zich in een totaal vreemde omgeving, maar die went al snel voor hem. Hij vertrekt namelijk vanuit Amsterdam naar Driewoude omdat hij bij kennissen moet verblijven van zijn ouders, omdat het op het platteland veiliger zou zijn volgens zijn ouders. Uiteindelijk vindt Michiel zijn plek wel en raakt hij gewend aan het dorp Driewoude.

Je kunt het boek het beste tot de avonturenroman rekenen. Er gebeurt veel in het boek en de hoofdpersoon maakt veel avonturen mee. Je zou ook kunnen kiezen voor een historische roman, maar het gaat niet over Tweede Wereldoorlog maar over iemand die avonturen meemaakt IN de Tweede Wereldoorlog.

De titel die voor het boek gebruikt is, verwijst naar de hoofdpersoon. De titel is “Een jongensoorlog” en het boek gaat dan ook over een jongen die midden in een oorlog zit. Vandaar dus ook de naam jongensoorlog. Maar de titel verwijst ook naar hoe Michiel een “oorlog” voor zich zelf voert. Namelijk het volwassen worden.

De betekenis van het verhaal is de nadruk op wat er gebeurt en de ontwikkeling van karakters. Er wordt duidelijk beschreven wat Michiel allemaal meemaakt in de oorlog en hoe hij hiermee omgaat. Van al die gebeurtenissen wordt hij uiteindelijk ook een ander persoon en ook dat wordt duidelijk beschreven in het boek.

Ik vind het een goed boek met een realistisch verhaal. Ik hou ook erg van verhalen over de Tweede Wereldoorlog, dus dit is een van de weinige boeken die ik met plezier gelezen heb. Er gebeuren heel veel nare dingen in dit boek, maar ook wat leuke en door de oorlog komt niet alles weer goed aan het einde, zoals andere boeken. Dat is wat dit boek zo leuk maakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een jongensoorlog door J. Bernlef"